Subscribe Us


YENİ TARSUS KİTABI TARİHİMİZE IŞIK SAÇACAK


 

YENİ TARSUS KİTABI TARİHİMİZE IŞIK SAÇACAK

 “Tarsus: Bir Ölümsüz Şehre Dokunmak” adlı kitabı yayınlanan Arkeolog Hüseyin Adıbelli’nin imza günü Tarsus’ta REM Sanat Galerisi’nde yapıldı.

Uğur Pişmanlık’ın davetlisi olarak Mersin İçel Tv’de “Aratos’un Penceresinden Felsefe” adlı canlı yayın programa konuk olan arkeolog Hüseyin Adıbelli, ertesi günü de Tarsus’ta kendisi için düzenlenen imza gününe katıldı.

Tarsus’ta 1993 yılında ortaya çıkan antik yol kazısı için Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden gelen arkeolog Hüseyin Adıbelli, yaşadığı Tarsus’la ilgili gözlem ve düşüncelerini yazdığı bir kitabının imza günü geçtiğimiz günlerde okurların katılımıyla gerçekleşti.

İmza öncesinde Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık yaptığı sunuş konuşmasında, “Hüseyin dostumuz, Aratos Felsefe Dergisinin ilk dönem yayın kurulu başkanı ve yazarımızdır. Yıllardır Tarsus’la ilgili tarih, arkeoloji, kentleşme ve kent kültürüne dair gözlemlerini makale olarak dergimizde yazmıştı. Tarsus’ta arkeoloji kazı yaptığı yıllar boyunca Tarsus’u benimsemiş ve bu kente karşı kendini sorumlu hissetmiştir. Hüseyin Adıbelli, Tarsus önemli tarihsel ve kültürel özelliklerine her zaman dikkat çekerek kimi duyarlılıklarımızın gelişmesine katkıda bulunmuştur. Kendisine ve okur dostlarımıza hoş geldin diyoruz” dedi.

Edinilen bilgiye göre, daha önce Dünden Bugüne Tarsus adlı Türkçe-İngilizce kitabı da bulunan Hüseyin Adıbelli de kitabını imzalamadan önce okurlarla yaptığı söyleşide Tarsus’un değerlerine ve Tarsuslu kimliğine sahip çıkılması gerektiğini, yoksa yeni yetişen neslin gelecekte ‘ben Mersinliyim” diyeceğini vurgulayarak, ‘Tarsus: Bir Ölümsüz Şehre Dokunmak’ adlı kitabına dair “Bu kitap için seçilen başlıklarından anlaşılacağı gibi hepsi Tarsus’a dokunan yazılardır. Bu tercihimde, içinde uzunca bir süre yaşadığım şehri sahiplenen, onu dert edinen, sorgulayan, kısaca sağlıklı bir şehirde yaşama arzusuyla sürdürülebilir çözümler getiren yerel bakış açısını etkin kılabilmektir. Bir başka deyişle, bu koca şehrin görünmezlerini, aksayanlarını, saklananlarını, bilinmeyenlerini tarihe dönük mütevazı değerlendirmelerle pekiştirmektir.

Tabi bu yazılar şehrin gerçekleriyle yüzleşmek kadar bir yerde Tarsus’un yeniden keşfidir de; şehrin gizemli özünün ve yerel farklılıklarının ortaya konması yeni alanlar ve alternatif çabalar demektir. Tarsus için hayati öneme sahip “yaşanabilir şehir” senaryolarına katkı koyabilmişsem ne mutlu... Kitabın Tarsus’a; bu bilge şehre bol ışık saçması dileğimle”diye konuştu.

Hüseyin Adıbelli, söyleşi sonrası ise okurlara kitabını imzaladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar