Subscribe Us


TARSUS HİNTERLANDI ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMALARI PROJESİNİN 2022 SONUÇLARI AÇIKLANDI ..


 TARSUS -HABER-Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğiyle yürütülen ''TARSUS HİNTERLANDI ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMALARI ''ile ilgili yürütülen projenin sonuçlarını, Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Deniz KAPLAN,  Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda, Tarsus Yerel basını ile paylaştı.

 

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi KOÇAK, Tarsus Müze Müdürü  Doğukan ALPER, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuat TOGO, Tarsus Yerel Basını ve üniversite bölüm öğrencileri katıldı.

Doç. Dr. Deniz KAPLAN, düzenlenen basın toplantısına Tarsus'un tarihteki isimleri ve anlamları, geniş tarım arazileri, Antik yollar etrafındaki konumu itibarı ile tarihteki öneminden bahsederek başladı.

Sn. KAPLAN, Tarsus İnterlandı  (kent merkezi dışında kalan araziler) Yüzey Araştırması projelerine,2016 yılında başladıklarını ve Tarsus interlandı ile ilgili bilgiler için Tarsus'un 55 köyünü ziyaret ettiklerini ve daha ziyaret edecekleri 15 köyün daha olduğunu belirtti.

Ziyaret edilen köylerde; Muhtarlar ve Azalar eşliğinde yapılan ören yerleri incelemesinde birçok yerleşim yeri, mezar, yazıt, hamam, ibadethane, göçer yollar ve antik yollar bulduklarını belirtti. Bulunan eserler ise şöyle anlattı;

*Kızılçukur Mahallesi; 20-30 bin yıl öncesine ait kesici aletler ve seramikler *Tekke Mahallesi; Donuktaş yapıtı incelendiğini ve tarihimizdeki en büyük tapınaklardan biri olduğu bulgularının bulunduğunu  *Olukkoyağı Mahallesinde; Ortaçağda yapılmış cere kırıkları, Olukkoyağı - Ereğli arası göçer yol *Ulaş Mahallesinde; Ulaş'tan Keşbükü vadisine kadar uzanan 3,5 km.lik antik yol

*Hacıhamzalı Mahallesinde; zirvede ibadethane (ilk tapınak olduğu düşünülüyor.) *Göcük Karadağ Mevkiinde; hamam  *Kırıt Mahallesi Yukarı Kale Mevkiinde; Ender bir yapıda, 5 m. duvarı olan ve bütün dinler için kutsal olduğu tespit edilen bir ibadethane  *Sıraköy 'de; zengin bir çifte ait olduğu düşünülen mezar  *Kapızlı Keşbükü'nde; Karsaliotis Tanrıçası için ibadet alanı, Tapınak Bekçisi Lysandros lahidi, Mısırlı Tanrı İsis 'e ait yazıt, M.Ö.520-530 yılından kalma Syennessis heykeli (Tarsus Müzesi'nde sergilenmektedir.) *Cankurtaran Mevkiinde; özellikle zeytin ve üzüm üretimi yapıldığına dair bulgular  *Kozoluk –Sarışıh arası ve Yeniköy-Kozoluk arası antik yol bulunduğunu ve ekibin bu yollardan noktalar alındığını ve haritaya işlendiğini belirtti.

KAPLAN, yaptıkları bu çalışmalarda amaçlarının köy sakinlerine Tarsus Tarihini öğretmek, Tarihi değerlerin korunması ve ayrıca Tarsus 'un dağlık alanlarında da Turizmi canlandırmak olduğunu belirtti.

Yürütülen bu projeler dâhilinde, Tarsus Araştırmaları -I ve Tarsus Araştırmaları –II olmak üzere, 2 adet kitap basıldığını ve bu kitapların önemli kütüphaneler yerini aldığını da belirtti.

Çalışmaları esnasında yardımcı ve destek olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne, Mersin Üniversitesi'ne, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'na, Tarsus Kaymakamı  Kadir Sertel OTCU 'ya ve Tarsus Müze Müdürü  Doğukan ALPER 'e teşekkür ettiklerini söyledi.

Düzenlenen basın toplantısı, soru-cevap şeklinde bir süre devam ettikten sonra, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  H. Ruhi KOÇAK , Doç. Dr. Deniz KAPLAN 'a  Hediye takdim etti.

 Kaynak. Akkoza gazetesi.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar