Subscribe Us


TARSUS ÇIPLAK MAHALLESİ KİTABININ 2 BASKISI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI


 

MERSİN HABER- Aratos dergisi, bugüne kadar yayımladığı kitaplara bir yenisini daha ekledi. Daha önce makale olarak yayımlanan, sonra TRT tarafından belgesel film olarak da çekilen Tarsus Çıplak Mahallesi Aratos Kitaplığı Kültür Dizisi’nin 30. Kitabı olarak çıktı.

Aratos dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, dergi olarak bugüne kadar Tarsus tarihi ve kültürünü yansıtan çok sayıda kitap yayımladıklarını belirerek, “Sadece dergi yayımlamakla yetinmiyoruz, kitaplar yayımlayarak da kültürel ve sanatsal yaşama katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Tarsus Çıplak Mahallesi kitabı, öğretmen Adem Göçer arkadaşla birlikte hazırladığımız yerel sözlü tarih çalışması oldu” dedi.

Tarsus Çıplak Mahallesi adıyla yayımlanan kitabın önsözünde Uğur Pişmanlık şunları yazmış, “Eskiden Tarsus’ta bir ÇIPLAK MAHALLESİ vardı. Ekonomik faaliyetlerin niteliği değişip kent büyüdükçe, yeni apartmanlar tarafından yutulan bu mahallenin ve bu coğrafyanın kadim öyküsü 19. yüzyıla dayanıyor. Çukurova, pamuk üretilebilecek coğrafyalardan biriydi. Toprak boldu, bereketliydi ama pamuğu işleyecek nüfus yoktu. Çözüm, Mısır, Lübnan ve asıl olarak Suriye’den getirtilen tarım işçilerinde bulundu. On binlerce kadın, erkek, çoluk, çocuk tarım işçisi bölgeye taşınıp Adana ve Tarsus’ta iskân edildi. O işçiler ki; pamuk tarlalarında dur durak bilmeden çalışacak, Çukurovalılar tarafından “Fellah” diye anılacak; birkaç yıl sonra başlarını sokacak damlarının kurulu olduğu mahalleye de ‘Çıplak Mahallesi’ denecekti.” Bu kitap, yaklaşık 200 yüz yıl önce pamuk ekimi için Suriye’den getirilen Arap tarım emekçilerinin öyküsünü anlatıyor. Kitap, daha önce makale olarak yayımlanan ve TRT Belgeseli yapılan şimdiki Cumhuriyet Mahallesi olan Çıplak Mahallesi’nde yaşayan insanlarla yapılan görüşmelerle bir yerel sözlü tarih çalışması olarak ortaya çıktı. Hem tarihsel hem de sosyolojik bir olgu olan Çıplak Mahallesi’ni bir de kitap olarak kalıcılaştırmayı amaçladık”.

Yorum Gönder

0 Yorumlar