Subscribe Us


ŞEHİR TİYATROSU OYUNLARININ KOSTÜMLERİNİ KADINLAR DİKİYOR


MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN KOOPERATİFLERE DESTEĞİ SÜRÜYOR

PERDELERİNİ AÇAN ŞEHİR TİYATROSU OYUNCULARININ KOSTÜMLERİNİ KADINLAR DİKİYOR

MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ’NİN ÜRETİM ATÖLYESİ’NDEKİ KADINLAR YENİ BİR HEYECAN YAŞIYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği Mersinden Kadın Kooperatifi’nin Eğitim ve Üretim Atölyesi’ndeki kadınlar,yeni bir heyecan daha yaşıyor. Şimdiye kadar Büyükşehir’in farklıbirimleri için dikim işlemi yapan marifetli kadınlar, bu kez de Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun yeni dönemde sahneye koymaya başladığı yetişkin ve çocuk oyunlarının kostümlerini dikiyor.İlk olarak “Gökkuşağının Altında” isimli çocuk oyununun kostümlerini diken kadınlar, yetişkinlere yönelik oyunların da kostümlerini dikmeye devam ediyor.

 

Her fırsatta kadınlara pozitif ayrımcılık yapan ve kadın emeğini öne çıkaran Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde Büyükşehir, kooperatiflere destek olmayı sürdürüyor.Bugüne kadar Büyükşehir’in farklıbirimleri içinMersinden Kadın Kooperatifi Eğitim ve Üretim Atölyesi’nde dikim yapanmarifetli kadınlar, bugünlerde yeni bir heyecan yaşıyor. El emekleriyle ev ekonomilerine katkıda bulunan kadınlar,Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren Şehir Tiyatrosu oyuncularının sezon boyunca sahneye koymaya başladığı oyunların kostümlerini dikiyor.

İlk kostümler ‘Gökkuşağının Altında’ oyunu için dikildi

Eğitim ve Üretim Atölyesi’nde ilk olarak, 7 Kasım’da prömiyerigerçekleştirilen “Gökkuşağının Altında”isimli çocuk oyunu için dikim çalışmaları gerçekleştirildi. Oyun, kadın emeği ile ortaya çıkarılan kostümlerle sahneye konuldu. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından sezon boyunca sahnelenecek oyunların kostümleri bu atölyeden çıkmaya devam edecek.

Kostümlerin çizimleri deKültür ve Sosyal İşler Dairesi Tiyatro ve Sanat Koordinatörü Zehra Alev Toltarafından yapıldı. Tol’un yaptığı çizimlerin ardından kumaşlar alındı ve Üretim Atölyesi’ne gelen oyuncuların vücut ölçülerine uygun olarak dikildi.

Tol: “Şehir Tiyatrosu için ilk defa bir dekor kostüm tasarımını gerçekleştiriyorum”

Alev Tol, bu çalışmanın bir ilk olduğunu dile getirerek, “Ben de Şehir Tiyatrosu için ilk defa bir dekor kostüm tasarımını gerçekleştiriyorum. Bugün oyuncularımızla birlikte buraya geldik. Onlardan ölçüleri alınıyor dikiş için ve yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacak. Bence herkes çok heyecanlı” dedi.

Çavuş: “Bizim için ayrı bir heyecan”

Mersinden Kadın Kooperatifi Ortağı ve Mersinden Kadın Kooperatifi Eğitim ve Üretim Atölyesi Sorumlusu Gülten Çavuş, farklı bir heyecan yaşadıklarını ifade ederek, “Üretim atölyemizde birçok birimin ürünlerini çalıştık, ürettik ama bugünkü konsept çok daha farklı. Şehir Tiyatrosu'nun kostümlerini çalışacağız. Çocuk ve yetişkin oyunu var. ‘Sırça Biblolar’ ile ‘Gökkuşağının Altında’. Bizim için ayrı bir heyecan. Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun kostümlerini dikmek ve bu coğrafyada yaşayan insanlara bu kültürü kostümle aktarmak, onlara sevinçlerini, hüzünlerini ve yaşadıkları duyguyu yansıtmak, bunlara katkı sunmak ayrı bir heyecan olacak bizim için” dedi.

Çavuş, kadın kooperatiflerine desteklerinden dolayıBaşkan Vahap Seçer’e teşekkür ederek,“Kadın kooperatiflerini desteklemek gerçekten ayrı bir şey. Çünkü buradaki eğitim alan kadınlar, emeklerini daha sonra üretime dönüştürüp bütçelerine ufak da olsa bir katkı sağlıyorlar. Burada kadın kooperatiflerinin amacı daha çok kadına dokunabilmek, onları hayata hazırlamak. Bu anlamda da Belediye’nin bize verdiği desteğe sonsuz teşekkür ediyorum”diye konuştu.

Yelkel: “Geldiğimiz noktaya baktığımızda, çok büyük yol kat ettiğimizi düşünüyorum”

Mersinden Kadın Kooperatifi Eğitim ve Üretim Atölyesi’nde kostümlerin dikimini yapan ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin desteklediği kadınlardan Sibel Yelkel, çok mutlu ve heyecanlı olduklarını belirterek, “Biz buraya başlarken, kadınların zamanlarını öldürmek, zaman geçirmek için gittiği kurslar olur ya o şekilde başlamıştık. Ama bugünkü geldiğimiz noktaya baktığımızda hem kendimize hem evimize destek amaçlı, kendimizi geliştirmek amaçlı çok büyük yol kat ettiğimizi de düşünüyorum. Yani Şehir Tiyatroları’na kostüm dikmek bizim için bir ilk ve çok mutluyuz. İnşallah her şey güzel olur. Elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Çil: “Güzel şeyler çıkacak ortaya”

Şehir Tiyatrosu oyuncularından Ömür Sevgi Çil,“Ben ilk kez buraya geliyorum. İlk kez kostümlerin nasıl dikildiğine şahit oluyorum. Açıkçası bugün bizim için biraz daha iyi oldu. Yani ortamı görmemiz, hangi şartlar altında çalışıyorlar, neler yapıyorlar… Bence güzel şeyler çıkacak ortaya. Çizimler zaten şuan şahane. Kumaşlar da güzel” dedi.

Oyunculardan Anıl Tunç Karaersal ise ‘Sırça Biblolar’ oyununun kostüm provası için geldiğini ifade ederek, “Mersin’e ilk defa geldiğim için Şehir Tiyatroları’nın bünyesinden ya da farklı yerlerden kostüm alınacağını düşünüyordum. Böyle bir yer olduğunu düşünmüyordum. Belediye’nin bünyesinde kadınların, annelerin, teyzelerimizin çalıştığı bir yer olduğunu görünceben açıkçası bir kat daha heyecanlandım. Çünkü böyle bir imece gibi, yani kendi içimizde, Mersin’in bünyesinde çözülecek olması, Mersin’in insanlarının elinden çıkacak olması beni bir kat daha heyecanlandırdı” diye konuştu.

Erdönmez: “Çok güzel bir oluşum ve çok güzel bir kolektif çalışma”

Şehir Tiyatrosu tiyatro sanatçısı ve reji asistanı Ozan Erdönmez,“Prömiyer yapacak olan birçok yetişkin oyunumuzun da kostümleri buradan çıkacak. Bunun için gerçekten çok mutluyuz. Çok güzel bir oluşum ve çok güzel bir kolektif çalışma içinde olmaktan dolayı da çok mutluyuz hepimiz. Buradaki çalışan arkadaşlarımızla birlikte de hakikaten güzel bir iş çıkacağının farkındayız ve çok heyecanlıyız” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar