Subscribe Us


ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 108. SAYISI YAYINLANDI

TARSUS HABER- Tarsus’ta yayın hayatını 18 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos felsefe dergisinin 108. sayısı yayınlandı. Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozoftan Aratos alan dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan Aratos derginin, 108. sayısının konu ve yazarları şöyle: 2022’nin “Aratos Yılı” Olması Yönündeki Çabalarımız Sürecektir (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Felsefe Karikatürleri (Özer Aydoğan), Mutluluktu Hayallerinde Düşünen (Adem Göçer), Kahvehane (Nazmi Bayrı), Sobacılar Çarşısı (Cemile Cereb), Bilgisi ve Yüreği Işık Bir İnsan: Prof. Server Tanilli’yi Saygıyla Anıyoruz, 1930’lardan 1980’lere Tarsus Halkevi (Uğur Pişmanlık), Tarsus’un Turizme Platonik Takılma Tarihi (Hüseyin Adıbelli), AratoSol/Din ile Aydınlanma Arasında (Orhan Gökdemir), Antik Dünyanın Kaderini Değiştiren İskender Çukurova’da-7 (Ahmet Ünal).

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci Uğur Pişmanlık, “2022’nin “Aratos Yılı” olması yönündeki çabalarımız sürecektir” başlıklı sunuş yazısında, şunları diyor, “Aratos Felsefe Dergisi 108. sayısıyla 18. yılı geride bırakıyor. Bilinen ve zaman zaman dile getirilen bir şeydir, dergiciliğin zor olduğu. Bu durum Aratos için de geçerlidir. Ne var ki her şeye rağmen Aratos dergisi içinde bulunduğu koşullar içinde var olma çabasını sürdürdü.

2021 yılını iyi ve kötü olaylarla kapatıyoruz. Bu yılın en olumsuz örneği covit 19 virüs salgının hız kesmeden devam etmesi ve özellikle kültür sanat alanına vurduğu darbenin sonuçları sanatçılar ile sanat kurumlarına ağır oldu. Aratos Kültür Sanatevi olarak biz de yüz yüze etkinliklerimizi yapamadık.

Bizim için kötü olan bir olay ise 1 Aralık gecesi Aratos Kültür Sanatevi’nin bahçesine bilinmeyen kişilerce bahçeye atılan ateş sonucu bir yangın yaşamış olmamızdı. Kasti yapıldığı çok açık olan bu yangını, erken fark etmiş olmamız ve itfaiyenin çabuk müdahalesiyle ucuz atlattığımız bir faciaydı.

 2021’in bizim açımızdan olumlu yanlarına bakarsak, özellikle yayıncılık konusunda oldukça verimli geçti ve Aratos Yayınları’ndan 12 kitap çıktı.

Böylece aralarında yeni baskıları yapılan birkaç kitapla birlikte Aratos Yayınları’ndan bugüne kadar aralarında şiir, öykü ve romanlarında olduğu Tarsus tarihi ve kültürünü yansıtan 56 kitap yayınlamış olduk.

Bir başka gelişme, Tarsuslu matematikçi ve astronom filozof Aratos’un yazdığı Gök Olayları (Phaonomena) kitabının çevirisinin bitirilmiş olmasıdır. Aratos’un Gök Olayları kitabını 2022 yılının ilk aylarında yayınlamayı planlıyoruz.

Aratos Felsefe Okulu’nun 2021-2022 11. dönemin açılış dersini 6 Kasım 2021 tarihinde Tarsus Kent Konseyi Güner Baykal Salonunda yapıldı.

Aratos Felsefe Okulu dersleri, bu açılış etkinliğinden sonra, önceki yıl olduğu gibi pandemi nedeniyle bu dönem de çevrimiçi olarak zoom üzerinden devam ediyor.

Aratos olarak yeni bir adım atarak Tarsus Stoa Felsefe Festivali’nin ilkini Tarsus Kent Konseyi’ne önerdik ve ortaklaşa gerçekleştirdik.

Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 3. Sosyoloji Araştırmaları Sempzyumu 11 Aralık’ta gerçekleşti.

Tarsus’a Aratos Gözlemevi kazandırma yolunda çalışılıyoruz.

2022’nin “Aratos Yılı” olması yönündeki çabalarımız sürecektir.

Felsefenin kenti Tarsus’tan tüm okurlara selamlarımızla”.

 

 

 

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi

Yayın Yönetmeni

Yorum Gönder

0 Yorumlar