Subscribe Us


ARATOS FELSEFE DERGİSİ 19. YILINDA


  Tarsus’ta 2004 yılında yayın hayatına başlayan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisi Aratos 19. yılında. Adını Antik çağda yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos’tan alan dergi şu ana kadar 109 sayı yayınlandı.

  Edinilen bilgiye göre Aratos, Tarsus’ta cumhuriyetten bu yana yayınlanan en uzun süreli felsefe, kültür ve sanat dergisi oldu.

Aratos dergisi yayın hayatına başladığı 2004 yılından bu yana 109. sayı yayınlandı, derginin ekinde Tarsus tarihi ve kültürünü yansıtan ayrı basım 59 adet kitap çıkarıldı. Ayrıca Aratos dergisi 2015 yılında bir kültür ve sanatevine dönüştü. Dergi bünyesinde oluşturulan Aratos Felsefe Okulu 11. yılına girdi ve dergi adına yapılan bir girişimle Türkiye genelinde 28 kentte felsefe okulu kuruldu.

 

Aratos Dergisi ve Kültür Sanatevi adına felsefeden, edebiyata, tiyatrodan, sinemaya ve konserden sergilere kadar yüzlerce etkinliğe imza attı.

 

Aratos felsefe dergisi, yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Aratos dergisinin Tarsus’un tek entelektüel yayını olduğunu belirterek, “Tarsus’ta cumhuriyettin ilk yıllarından başlayarak zaman zaman bazı dergiler yayınlanmıştır. Ancak kimi üç beş sayı, kimi 20-25 sayı çıkan bu dergilerin ömrü çok uzun olmamıştır. Hiç kuşkusuz, bu 19 yıla ulaşmak kolay olmadı. Aratos, yayımlandığı kentin yerelliğinde çıkan ancak yerelliği aşan ulusal düzeyde bir dergi.

 

Tarsus, Aratos’a vefa gösteriyor, ona olan tarihsel borcunu ödüyor.

 

Tarsus, Aratos’tan devraldığı mirasın üzerine yeni şeyler ekleyerek yazarlarıyla, okurlarıyla ve dostlarıyla çoğaltıyor. Aratos’un yükü hafiflemiyor, omzunda daha ağır yüklerin sorumluluğunu taşıyor. Bunlardan biri de Tarsus’u yeniden felsefe kenti yapmak.

 

Bugünün Aratos’u, yeni, ilerici ve aydınlanmacı çabaları ile sadece Tarsus’ta değil bütün bir Çukurova’da felsefenin tarihini yeniden yazıyor.” diye konuştu.

 

Pişmanlık ayrıca, Aratos dergisinin yereli aşan bir yayın ve bir anlamda da Türkiye’de yayınlanan en uzun süreli birkaç yerel dergiden biri olduğunu vurgulayarak, “Aratos dergisinin bugüne gelebilmesi de kolay olmadı elbet. Aratos’un ardında bir karınca ordusu var. Bu 19 yıllık süreçte dergiye her türlü desteği veren dostlarımıza, yazılarıyla besleyen yazarlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz. Aratos 19 yıl önce çıktığı yolculuğa devam ediyor” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar