Subscribe Us


“EDEBİYATTA TARSUS” KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Tarsus’ta 19 yıldır yayın yapan Aratos dergisi ayrı basım yayınladığı Uğur Pişmanlık’ın derlediği “Edebiyatta Tarsus”, kitabının 2. Baskısı çıktı.

Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos dergisi kent kitaplığına yeni yayınlar kazandırmayı sürdürüyor.

Bugüne kadar şiir, öykü ve roman dışında daha çok Tarsus tarihi ve kültürü üzerine 60 kitap yayınlayan Aratos dergisi bünyesinde Aratos Yayınları’ndan “Edebiyatta Tarsus” adlı kitap çıktı.

Edinilen bilgiye göre, gazeteci-Yazar Uğur Pişmanlık’ın derlediği “Edebiyatta Tarsus”, kitabının geliştirilmiş 2. baskısı edebiyat dünyasından çok değerli isimlerin eserlerinden derlenerek zenginleştirilmiş.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, “Edebiyatta Tarsus” kitabına dair şunları söyledi, “Hiç kuşkusuz Tarsus sahip olduğu köklü tarihi ve kültürel zenginlikleriyle olduğu gibi edebiyatta da bir şekilde yerini almıştır. Bu anlamda Tarsus, romandan, öyküye ve şiire kadar edebiyatın çeşitli alanlarında karşılık bulmuştur.

Tarsus üzerine yayınlanmış ulusal nitelikteki ilk roman olarak Yılmaz Ünlü’nün 2006-07 yılında Berfin yayınlarından çıkan Giritli Gelin adlı yapıt sayılabilir. Ayrıca burada Ayşe Kilimci’nin ilk dönem kitaplarındaki öykülerinin Tarsus’ta geçtiğini de vurgulamak gerek. Yonca Eldener’in “Yedi Uyananlar” romanı ile Cihat Levent’in “Kırık Taşlar” romanı da son dönem çıkan ve Tarsus üzerine kurgulanmış edebiyat yapıtlarıdır.

Tarsus, bağrından sadece çok sayıda yazar, sanatçı ve aydını çıkarmakla kalmamış, aynı zamanda edebiyata da mekân olmuştur. Bu yanıyla Tarsus, edebiyatı besleyen ve edebiyattan da beslenen bir ilişki içindedir.

Roman ve öyküde Orhan Kemal, Halikarnas Balıkçısı, Yaşar Kemal, Muzaffer İzgü’den, İlhan Selçuk’, Necatı Cumalı, Recep Bilginer, Aziz Nesin ve Ahmet Ümit’ten Amin Maoluf’a, şiirde ise Adnan Yücel’den, Aşık Veysel’e kadar çeşitli yazarların yapıtlarında Tarsus’a rastlamak mümkündür.

“Edebiyatta Tarsus” başlıklı bu derlemeyle hem edebiyat Tarsus ilişkisini ortaya koymaya hem de okuru yaşadığımız toprakların zengin kültürüne dikkat çekmeyi amaçladık.

Bu çalışma bir yanıyla da Tarsus’un edebiyatta ne kadar yer tuttuğunun ortaya konması açısından bir önem taşıyor.

Okurlarımıza, bu edebi metin okumaları üzerinden Tarsus’un tarih kokan sokaklarında yapacakları keyifli geziler diliyoruz.”

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar