Subscribe Us


TARSUSLULAR PROF. DR. AYNUR ÖZGE İLE ALZHEİMER BİLMECESİNİ ÇÖZDÜ


 TARSUS HABER- Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu 2022-2023 Çalışma Dönemi'ne '21 Eylül Dünya Alzheimer Farkındalık Haftası' etkinlikleri kapsamında Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde düzenlediği 'Alzheimer Bilmecesinin Ne Kadarını Çözdük?.. Bilinenler Ve Bilinmesi Gerekenler...' konulu program ile başladı.

Yeni çalışma döneminin ilk programına, Tarsus İlçe Sağlık Müdürü Dr. Orhan Acehan, Tarsus Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Hüseyin Çelik, Tarsus Şehitler Tepesi Mahalle Muhtarı Ruhi Güngör, Şehit Fazlı Kalaycı Ortaokulu Müdürü Tuncay Yıldırır, İclal Ekenler Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, davetliler ile birlikte basın mensupları katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Mersin Alzheimer Derneği Başkanı ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge sunumunun öncesinde Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nin tarihçesini ve Mersin Alzheimer Derneği, Tarsus Belediyesi ve Hayırsever Ülker Aydın arasında imzalanan üçlü protokolü anlattı. Sunumuna Alzheimer Hastalığı'nın tanımını yaparak başladı. Normal yaşlanma ve Demans Hastalığı arasındaki farkı dile getirdi. Demans Hastalığı ve Alzheimer Hastalığı ile ilgili bilgilendirme yaptı. Alzheimer Hastalığı'nın nedenlerini, belirtilerini, teşhisini, tedavi yöntemlerini bilimsel olarak sosyal yaşamdan örnekler vererek açıkladı. Alzheimer Hastalığı'nı anlama metodlarını, doktor seçimindeki incelikleri, erken teşhisin önemini, tıp alanındaki son gelişmeleri ve alzheimer hastalığını önlemede yapılması gerekenleri anlattı. Mersin Alzheimer Derneği’nin 'Alzheimer Eğitim Kampı'larını dile getirerek 30 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 13. Alzheimer Eğitim Kampı'na herkesi davet etti. Sosyal yaşamın öneminden, aktif yaş almanın alzheimer hastalığı üzerindeki etkisinden, Aktif Yaş Alma Merkezleri'nden bahsetti. Yaptığı çalışmalardan dolayı Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu'na ve programa katılım sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti.

Programda söz alan Mersin Alzheimer Derneği Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Esin Esen Delibaş toplum yararına güzellikler oluşturmak için Alzheimer Derneği çatısı altında gönüllü olarak bir araya geldiklerini belirterek aktif yaş almanın ve gönüllülüğün önemine değindi. Alzheimer Derneği’nin tarihçesi, kuruluş amacı, misyonu, vizyonu ve çalışmaları ile ilgili bilgilendirme yaptı. Mersin Alzheimer Derneği'nin Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde yürüttüğü faaliyetlerden, proje ve etkinliklerden bahsetti. Yaptıkları hiçbir işten karşılık beklemediklerini vurgulayarak kimsenin 'ego' savaşına alet olmayacak kadar iyi yüreklere sahip olduklarını, iyi insan olmaktan ve topluma faydalı bir birey olmaktan vazgeçmeyeceklerini, her zaman ve mekânda iyilik ekmenin mücadelesini vereceklerini söyledi. Mutlu oldukları yerde, birlikte mutlu oldukları kişilerle topluma hizmet etmek ve bunun karşılığında kendilerine bakan gözlerde 'sevgi' ışıltısını görmenin kendilerine en büyük ödül olduğunu ifade etti. Tüm katılımcılara teşekkür etti.

Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu Temsilcisi Nazan Şengül ise yaptığı konuşmada tek başına çıktığı yolun 10. yılında kocaman bir aileye sahip olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Yaptıkları çalışmalarla farkındalık oluşturmanın mücadelesini verdiklerini ifade etti. Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi, Tarsus Belediyesi ve Hayırsever Ülker Aydın arasında imzalanan üçlü protokolle 2014 yılında hizmete açılan Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde yürüttükleri faaliyetlerde Tarsus Belediyesi ile işbirliği içinde olduklarını ve Tarsus Belediyesi'ne her fırsatta teşekkürü borç bildiklerini söyledi. Tarsus Belediyesi‘nin son zamanlardaki tutum ve davranışlarından dolayı yaşadıkları üzüntüyü ve Hayırsever Ülker Aydın'ın 'kızım' diye hitap ettiği, Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde düzenlenen etkinlik ve çalışmalara katılan konukların sevgisini kazanmış görevlinin tüm ricalara rağmen farklı bir göreve verilmesinden dolayı duyulan üzüntüyü dile getirdi. Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu'nun Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde bulunan çalışma odasının Tarsus Belediyesi tarafından etik olmayan bir tarzda habersizce boşaltılmasını ve Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'ndeki tek karar merciinin Tarsus Belediyesi'ymiş gibi hareket edilmesini Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu'na yapılmış haksızlık ve vefasızlık olduğunun altını çizdi. Her ne kadar yaşanılan olumsuzluklara üzülselerde motivasyonlarının en yüksek seviyede olduğunu, 2022-2023 çalışma döneminde uluslararası proje, eğitim sunumları ve aktif yaş alma etkinlikleri ile Tarsus Halkı'na hizmet etmeye devam edeceklerini açıkladı. Herkesi proje, etkinlik ve çalışmalarına davet ederek tüm katılımcılara teşekkür etti.

'21 Eylül Dünya Alzheimer Farkındalık Haftası' etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda el sanatlarının iyileştirici gücüne dikkat çekmek için 'El Sanatları Kursu'nda üretilen ürünler sergilendi. Yardımlaşma, dayanışma ve paylaşmanın önemini vurgulamak için Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu'nun hazırlağı ikramlar katılımcılara sunuldu.

Katılımcılardan tam not alan program temenni ve toplu hatıra fotoğrafının çekiminin ardından son buldu.

Emine KUREN

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar