Subscribe Us


16 ŞUBAT 2023- TARSUS MEKTUBU

 

16 ŞUBAT 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………….OOO………..

TARSUS’TA DA KİRALAR UÇTU

Depremlerden etkilenen illerden Mersin ve Tarsus’a çok sayıda göç yaşanırken, bunun sonrasında ev ve işyeri kiraları uçtu.

Daha önce 2-3 bin TL aylık kiralar 5-6 bin TL ye çıktı. 7-8 bin TL olan  kiralar ise aylık 10 bin TL’ye kadar çıktı. Açıkgöz ve fırsatçıların aşırı artış yapması tepki yaratırken bu tür artış yapanlara ceza verilmesi isteniyor.

 

………….OOO………..

MAL MÜDÜRLÜĞÜ KAYMAKAMLIK

BAHÇESİNE TAŞINDI

Hükümet konağında bulunan Mal Müdürlüğü, yine kaymakamlık binasının bahçesine taşındı. Bazı sistemlerin kurulması zor olduğu için bu birim eski kaymakamlık bahçesindeki konteynırlar içinde bir süre daha hizmetini sürdürecek.

………….OOO………..

TARSUS NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ VE

TAPU KADASTRO ESKİ SSK

HASTANESİNE TAŞINDI

Düne kadar Hükümet konağında bulunan Tarsus Nüfus Müdürlüğü Ve Tapu Kadastro Eski Ssk Hastanesine taşındı.

 

………….OOO………..

TARSUSLU GÖKBİLİMCİ FİLOZOF ARATOS’A

ÖZEL ANMA PULU BASILDI

 Türkiyede ilk defa Anadolulu bir filozof adına posta pulu basıldı.

Türkiyede ilk defa Anadolulu bir filozof adına posta pulu basıldı. 

Tarsus’ta 2004 yılından bu yana yayın yapan Aratos dergisinin 20. yıl anısına Aratos pulu

bastırıldı. Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın kurucusu olduğu ve yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos Felsefe dergisi 113. sayıya ulaştı. Evrensellik ölçüleri içinde emekten yana, yurtsever, ilerici ve aydınlanmacı ilkeler doğrultusunda yayın yapan Aratos Felsefe dergisi 20. yıl anısına özel bir pul bastırıldı.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşan yeni yıl yaklaşırken PTT tarafından, Gökbilimci filozof Tarsuslu Aratos’a özel anma pulu basıldı. MÖ. 315’te Tarsus’ta doğmuş olan şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos adına yeni yıl için posta pulu olarak basıldı. Aratos Felsefe Dergisi’nin 20. yılıanısına PTT tarafından özel olarak basılan pulun arka planında uzayda dünya ve gezegenlerin yer aldığı zeminde Tarsuslu gökbilimci filozof Aratos’un resmi yer almaktadır. Ayrıca, pulun kenarlarında ise “Aratos Felsefe Dergisi 20. Yıl. Felsefenin Kenti Tarsus. Tarsuslu filozof Aratos 315-240” yazıları

yer almaktadır. PTT, bir adet de büyük boy Aratos pulunu Uğur Pişmanlık’a takdim etti.

Aratos Felsefe Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin yaptığı

açıklamada, Aratos’un Tarsus’un en uzun soluklu ve tek entelektüel yayını olduğunu ifade ederek, “2004 yılında yayın hayatına başlayan dergimizin yaklaşan 20. yılı anısına özel bir posta pulu bastırdık. Dergiye adını verdiğimiz Tarsuslu filozof Aratos bir gökbilimci (astronom) olması nedeniyle

ona uygun bir görselliğin yer aldığı pul tasarımı yaptık. Ayın yüzeyinde Aratos’un adını taşıyan bir krater var. Aratos pulunun tasarımında da kozmosu yani, evreni-uzayı kullandık. Aratos imajlı bu özel pulu yeni yıla kadar hem postalama işleminde hem de anı olarak edinmek isteyenler ve arşiv için değerlendirilecektir” dedi.

Uğur Pişmanlık açıklamasında felsefenin toplumsallaşması için çaba gösterdiklerini belirterek, “Aratos Felsefe Dergisi olarak, Tarsus’un kültürel gelişmesine katkıda bulunmaya ve uygun olan her koşul ve aracı da kullanarak Tarsuslu filozof Aratos ile diğer filozoflarımızı tanıtmaya çalışıyoruz.

Aratos adına bastırdığımız PTT posta özel anma pulu bir semboldür. Felsefe adına yürüttüğümüz çalışmaları simgeler. Günümüzden 2 bin yıl öncesinde Tarsus’taki felsefe okullarında yetişmiş 40 kadar filozofumuz var. Bu Tarsus’un hem kültürel gelişimi hem de kimliği açısından çok önemli. Bu nedenle Tarsus felsefe kenti olması için uğraşıyoruz” diye konuştu.

 

………….OOO………..

TARSUS’TAKİ DEPREMZEDE

SAYISI 16 BİNİ BULDU

Son depremden sonra Tarsus’a  çok sayıda depremzede geldi. En az 3500 kişi kentimizde  yurtlarda kalıyor. 12            binden fazla insanda ya evtuttu yada yakınlarının yanına ve çadıra yerleşti. Sayı 16 bini buldu.

Mesela  İmam Hatip Lisesi, Ashab-ı Kehf   Lisesi Uygulamalı Otelde, Sesim Sarpkaya Lisesinde, Öğretmen evinde ve diğer okulların yurtlarında  çok sayıda depremzede misafir ediliyor. Yurtlarda 3500 kişi misafir ediliyor. Kaymakam  KADİR SERTEL OTCU, ekibi ile birlikte gece gündüz çalışıyor ve bu misafir depremzedelerle ilgileniyorlar.

Gelen misafirlere günde 3 öğün yemek veriliyor. Hasta ve yaralı olanlara  bakılıyor. Devletimizin ve hayırseverlerin yardımlarıyla bu gelen insanlara yardım eli uzatılıyor.

Tarsus Kaymakamı KADİR SERTEL OTCU  ve ekibine de Allah’ım güç kuvvet versin. Yine sahada olan Tarsus Emniyet Müdürü ALİ GARANLI ve Emniyet görevlilerine de bu konuda gösterdikleri duyarlılık ve verdikleri destek nedeniyle teşekkür ediyorum.

Söylenenlere göre 12 bin kişi de şehrimizde değişik yerlerde misafir olarak kalıyorlar. Toplamda 15 bin 500 kişi geldi. Kimisi evlerde kimisi bir yakınının yanında kalıyor. Tarsus halkı misafirperverdir. Buda çok önemli ve olumlu bir konu. Allah’ım hayırsever ve iyiliksever insanların yokluğunu vermesin ve sayılarını çoğaltsın.

Allah  hepsinin işini gücünü rast getirsin diyorum.

 

………….OOO………..

TARSUS BOĞAZPINAR’DA

ORMAN YANGINI ÇIKTI

Tarsus’a bağlı Boğazpınar (köyü)  Mahallesi yakınlarında ormanlık alanda yangın çıktı. Yaklaşık 3.5 dönüm alanda çıkan yangına Tarsus Orman İşletmesi Müdürlüğü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri müdahale etti. Bir saatlik müdahale sonrası yangın daha fazla büyümeden kontrol altına alındı. Soğutma çalışmasının devam ettiği yangının neden çıktığı ile ilgili araştırma yapıldığı bildirildi.

………….OOO………..

HASTANELERİMİZ SAĞLAM       

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Tarsus yeni Şehir Hastanesi hakkında depremden olumsuz etkilendi söylentilerinin gerçek olmadığı bildirildi.

Asrın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş depremlerinde yaraları sarmak için seferber olan şehir hastaneleri, binlerce yaralıya şifa olurken, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bu yükü sırtlayan hastanelerin başında geliyor. Şu ana kadar 17 binin üzerinde depremzede hastaya hizmet verilen hastanede, poliklinik hizmetleri de deprem öncesi duruma döndü.

Tarsus yeni Şehir Hastanesi hakkında depremden olumsuz etkilendi söylentilerinin gerçek olmadığı bildirildi.

………….OOO………..

TARSUS’TA BÜYÜKŞEHİR İKİ NOKTADA

DEPREMZEDELERİ AĞIRLIYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinin yanı sıra Tarsus'ta da depremzedeler için 2 ayrı alanı tahsis etti.

Tarsus Gençlik Kampı bungalov evleri ve Berdan Konuk Evinde depremzedeler ağırlanıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yemek, kıyafet, ve hijyen malzeme desteğinde bulunurken, özel durumu bulunan vatandaşlara da sağlık hizmetlerine ulaşma imkanı sağlıyor. Büyükşehir ekipleri, depremzede vatandaşların öncelikle sıcak bir alanda barınmaları ve yemek ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine olanak verirken, aynı zamanda depremzede ailelerin çocuklarına da psikolojik desteklerde bulunuyor ve uzmanlar nezaretinde etkinlikler düzenliyor.

………….OOO………..

DAMLAMA’DA YOLCU OTOBÜSÜ ALEV ALDI

Tarsus  otoyolda bir yolcu otobüsünde çıkan yangın söndürüldü.Tarsus-Pozantı Otoyolu Damlama mevkiİinde seyreden Erol C. idaresindeki 34 ER 4446X  plakalı yolcu otobüsünde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.Bunun üzerine sürücü Erol C. aracı yakındaki bir dinlenme tesisinin bahçesinde durdurup 26 yolcunun tahliyesini sağladı.İhbar üzerine bölgeye Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yönlendirildi.İtfaiye ekiplerince söndürülen yangında otobüs kullanılamaz hale geldi.Yolcular ise başka bir otobüsle yola devam ettiler.

 

………….OOO………..

TARSUS İDMANYURDUNDAN

LİGDEN ÇEKİLME İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

“FIRSATÇI DEĞİLİZ”

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tarsus İdman Yurdu, Niğde Anadolu FK ve Sivas Belediyespor’un ligden çekilme talebinin reddedildiğini ifade ederek, “Sivas Belediyespor, Tarsus İdmanyurduspor ve Niğdespor çekilmek istediğini ilettiler. Lig sonuncusu veya son iki üç sırasında yer alan kulüpler, bunları reddettik" dedi. Büyükekşi’nin açıklamalarına tepki gösteren Tarsus İdman Yurdu Kulüp Başkanı Cem Kavalcı, “Sayın Büyükekşi, buradaki yapılan yardımlaşma ve dayanışmadan habersiz şekilde art niyetli bir düşünce ile açıklama yaptığını üzülerek düşünmekteyiz. 100 Yıllık camiamız zorluklar yaşıyor olsa da asla böylesine önemli bir olayı fırsatçılığa çevirecek değildir ve buna ihtiyacımızda yoktur” dedi.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2. Lig ve 3. Lig Kulüpler Birliği ile bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Büyükekşi, depremden etkilenen şehirlerin kulüpleri olan Adıyaman FK(2. Lig), Diyarbekirspor (2. Lig), Kahramanmaraşspor(3. Lig), Osmaniyespor(3. Lig), ve Malatya Arguvan SK(3. Lig)'nın ligden çekilme taleplerinin kabul edildiğini duyurdu. Depremin etkilediği 10 il dışındaki kulüplerin çekilme taleplerinin kabul edilmediğini söyleyen Büyükekşi; "Sivas Belediyespor, Tarsus İdmanyurduspor ve Niğdespor çekilmek istediğini ilettiler. Lig sonuncusu veya son iki üç sırasında yer alan kulüpler, bunları reddettik" dedi.

 

ŞANLIURFA VE AMED DEVAM EDECEK

Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig takımlarıyla ilgili toplantıların ardından bugün de TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig ekipleri için toplandıklarını söyleyen Büyükekşi, "Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve 1. Lig Kulüpler Birliği'yle yaptığımız toplantıda 3-4 Mart tarihleri arasında ligleri başlatma kararı almıştık. Bugün de aynı şekilde 2. ve 3. liglerin, 3-4 ya da 4-5 Mart tarihleri arasında başlamasında mutabık kaldık. Ligden çekilmek isteyen kulüplerimiz var. 2. Lig Kırmızı Grup'ta Adıyaman FK ve Diyarbekirspor ligden çekildi. İskenderunspor'un herhangi bir talebi olmadı. 2. Lig Beyaz Grup'tan Şanlıurfaspor ve Amed Sportif Faaliyetler lige devam edecekler. Aldığımız bir karar var. Devletimiz 10 ilde OHAL uygulaması ilan etti. Bu illerden gelen talepleri olumlu karşıladık. Bunun dışındaki taleplere karşı Kulüpler Birliği de aynı görüşü paylaşıyor. Liglerin son sıralarında yer alan kulüpler ve taleplerini reddettik. Bu şekildeki bir uygulama, birçok kulübü farklı düşünmeye sevk eder. Depremden zarar gören takımlarımıza bu imkanı verdik. Uygulama aynı olacak. Bu zamana kadar oynanan maçlar geçerli, aldıkları puanlar geçerli olacak. Bundan sonraki maçlarda 3-0 hükmen mağlup olacaklar ve küme düşmeyecekler. Kulüplerimiz ligden çekilmemiş gibi, bu zamana kadar alacakları parayı aldılar ve bundan sonra da alacaklar" ifadelerini kullandı.

 

 “TESİSLERİMİZİ DEPREMZEDELERE

TAHSİS ETMEK İSTEDİK”

 

Kendilerine yönelik ‘Fırsatçı’ söylemlerine tepki gösteren Tarsus İdman Yurdu Kulüp Başkanı Cem Kavalcı, “6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem sonucunda 10 İlimiz depremden büyük bir ölçüde etkilenmiştir. 10 il dışında olmuş olsak da 10 il dışında depremi en çok hisseden ve yaşayan kentlerden birisiyiz. Bunun yanı sıra en çok depremzedeyi konuk eden de kentlerden biriyiz. Tüm depremzede yurttaşlarımıza kucak açtık. Altyapı tesislerimiz şu anda depremzede misafirlerimizi ağırlamakta, kulüp binamızı depremzede misafirlerimize açmak için çalışmalar yürüttük. Bu bağlamda ligin geri kalanında affımızı isteyerek bu sezonu yardımlaşma ve dayanışma anlamında kendi adımıza sonuçlandırmak istediğimizi TFF’ye bildirdik. Sayın TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, 10 ilin dışında başvuru yapan takımları bir nevi fırsatçılık ile itham etti” ifadelerini kullandı.

 

“YIKIM ALMADIK AMA ÇOK ETKİLENDİK”

 

TFF Başkanı Büyükekşi’nin kendilerine Tarsus İdman Yurdu’nun düşme hattında olmasından ötürü böyle bir talebinin olduğunu ima eden bir konuşma yaptığını ifade eden Kavalcı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Allah’ın izniyle biz bu ligden havlu atmış değiliz ve ligde kalmak adına son ana kadar mücadelemiz her anlamda devam edecektir. Asıl konu, Tarsus’u bilenler bilir Adana ile çok yakın olup Mersin’in de ilçesidir. Depremde büyük yıkımlar almadan en çok etkilenen de ilçedir. Sayın Büyükekşi, buradaki yapılan yardımlaşma ve dayanışmadan habersiz şekilde art niyetli bir düşünce ile açıklama yaptığını üzülerek düşünmekteyiz. 100 Yıllık camiamız zorluklar yaşıyor olsa da asla böylesine önemli bir olayı fırsatçılığa çevirecek değildir ve buna ihtiyacımızda yoktur. 6 Şubat’tan beri tek gündemimiz deprem olmuştur. Adana’dan, Hatay’dan Gaziantep’ten ve Kahramanmaraş’tan çoğunlukta olmak üzere gelen depremzedelere fayda sağlamanın yollarını düşünmek olmuştur. Tekrar belirtmek istiyorum; Fırsatçılık değil, faydacılık ilkemiz…”

 

 

………….OOO………..

YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER

Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK-

MEDYAD 2. BŞK.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........ooo...........


 

 

 

 

 

 

 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar