Subscribe Us


20-21 ŞUBAT 2023- TARSUS MEKTUBU


 

20 ŞUBAT 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………….OOO………..

BORSA KIZ YURDUNA DEPREMZEDELER YERLEŞTİRİLECEK

Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU, 200 depremzedeyi misafir etmek üzere hazır hale getirme çalışmaları devam eden Türkiye Diyanet Vakfı TTB Öğrenci Yurdu ile 60 depremzede için hazır hale getirilme çalışmaları devam eden eski MUKAL Öğrenci Yurdunu ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

………….OOO………..

 

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ

CENGİZ GÖKÇEL,

 DEPREM BÖLGESİNDE

ÇİFTÇİLERİ ZİYARET ETTİ. 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, deprem bölgesinde çiftçileri ziyaret etti. Gökçel ‘’Depremzede çiftçiler hayvanlarına bakamadığı için yarı fiyatına kesime gönderiyor’’ dedi.

 

………….OOO………..

TARSUS VE MERSİN YOĞUN

GÖÇ ALIYOR

Mersin’in aldığı göç sonrasında, yaşanacak sorunların projeksiyonunu STK temsilcilerine anlatan Başkan Seçer, “Mersin yoğun göç alıyor. Orada ortaya çıkan konut sorunu burada da çıktı. Konut sorunu var. Mersin’in depremden sonra alacağı bu nüfusun önümüzdeki süreçte farklı komplikasyonlara neden olacağı, başta işsizlik, toplu taşımada, ulaşımda, kanalizasyon sisteminde, içme suyu şebekelerinde, sağlık, eğitim konusunda sorun. Yani yaşama ait ne varsa her tarafta sorun. Dolayısıyla bunların önünü almak için yatırım lazım” dedi.

 

………….OOO………..

PAMUKLUK BARAJI

BİR AN EVVEL AÇILMALI

Mersin’in; Metro, Taşucu-Çeşmeli Otoyolu, Pamukluk Barajı gibi bekleyen önemli projelerinin olduğuna dikkat çeken Başkan  Vahap Seçer, alınan göçle birlikte özellikle Metro gibi yatırımların daha da büyük önem kazandığını vurgulayarak, “Pamukluk Barajı içme suyu hattının isale hattının bir an önce yapılması lazım. Susuz kalırız. Hiç şakası yok bunun. Yetiştiremeyiz, mevcut sistemle ben size su yetiştiremem. Bunların önünü açmış oluruz. Otobanın Taşucu’na kadar otoyolun devamı çok önemlidir. Çok büyük istihdam sorunu yaşanacak. Yeni sanayi bölgelerini, OSB’lerini, küçük sanayi sitelerinin bir an önce yapılması açısından da son derece önemli. Belediyemizin bekleyen projeleri var. Metro çok önemli” diye konuştu.

 

STK buluşmasında ‘ortak deklarasyon’ kararı alındı

 

Başkan Seçer,yapılan toplantıların neticesinde ortak deklarasyonun çok önemli olduğunu belirtti. Bir önceki iş dünyası ile yapılan toplantıda da önemli sonuçlara vardıklarını ifade eden Seçer, Mersin’in depremden zarar gören 12. il olarak afet bölgesi ilan edilmesi ya da özel bir statü verilmesi gerektiğini söylerken, “Sadece yol, su vesaire değil, sanatından eğitimine kadar sağlığına kadar psikolojisine kadar yaşama dair ne varsa. Yerli nüfusumuzun % 15 daha artacağını düşünürseniz  % 15 bir yük ilave geliyor” diyerek hazırlanacak ortak sorunda bu sorunların merkezi hükümete bir çağrı niteliğinde olacağının altını çizdi.

………….OOO………..

ŞİMŞEK KYK YURTLARINI ZİYARET ETTİ

TARSUS-HABER-MHP Mersin milletvekili Baki Şimşek depremzedeyi misafir etmek üzere kapılarını açan KYK yurtlarını ziyaret etti.
Milletvekili Baki  Şimşek Tarsus’taki KYK yurtlarını gezip depremzedeyi misafir edilen yurtlarda kalanlara geçmiş olsun dedi.
Şimşek ile birlikte MHP Tarsus ilçe başkanı Mehmet Çelik ve parti yönetimi , Ülkü Ocakları başkanı Ahmet Bebek de  hazır bulundu.

 

………….OOO………..

YUNUS SEVEN  ‘’HEP BİRLİKTE

YARALARI SARACAĞIZ’’

TARSUS-HABER-  Tarsus  Maya Göz  Hastanesi sahibi Dr. Mehmet Yunus Seven  ‘’Hep birlikte yaraları saracağız’’ dedi.
Depremzedeleri ziyaret eden ve yardımda bulunan Seven ‘’ dün Mustafa İstemihan Talay Yatılı Bölge Ortaokulu'nda kalan depremzedelerin göz sağlığıyla ilgili şikayetlerini dinleyerek yardımcı olmaya çalıştım. Mücadele etmeye umudu büyütmeye devam edeceğim.Hep birlikte yaralarımızı saracak yeniden ayağa kalkacağız.’’ Dedi.

 

………….OOO………..

YAŞI KÜÇÜK DÜŞÜNCESİ BÜYÜK

Depremzedelerin hep birlikte yaralarını  sarmaya çalışırken küçük Rüstem Gür büyük düşüncesi ile alkışı hak etti. Çamlıyaylalı Rüstem Gür depremzedelere biriktirdiği 2 bin TL saat parasını bağışladı.

 

………….OOO………..

TİY OYUNCUSU KUŞADASINA TRANSFER OLDU

TARSUS-HABER- TFF 2. lig beyaz grupta yer alan Tarsus İdman Yurdundaki oyuncular ara transferde başka takımlara  gitti.
​​​​​​​3. Lig 2'nci Grup'ta Play-Off mücadelesi veren Kuşadasıspor, Tarsus İdman Yurdu ile yollarını ayıran Oğuzhan Kayar'ı aldı.
 

………….OOO………..

YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER

Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK-

MEDYAD 2. BŞK.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........ooo...........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 ŞUBAT 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..….OOO…………..

DÜN GECEKİ DEPREM

TARSUS’TA DA HALKI  SOKAĞA DÖKTÜ

6 Şubat depreminden sonra  dün Hatay’da bir deprem daha oldu. Depremin Ana Üssü Hatay 'da 6 kişi  vefat etti. Ölen yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Hatay’da bir deprem daha yaşanırken dün saat 20.00 cıvarında Tarsus’ta da halk sokağa indi. Tarsus’ta önemli bir sıkıntı yok.

Depremin yaralarını sarmak için beraber çalışmaya devam etmeliyiz.

 

………..….OOO…………..

 

CHP İLÇEDE TOPLANTI ANINDA DEPREM

Dün yaşanan Hatay’daki Deprem öncesi toplantı yapan  CHP Tarsus'ta durmak yok. Başkan Ozan Varal ‘’, İl Başkan Yardımcılarımız, İlçe Yöneticilerimiz, Belediye Meclis Üyelerimiz, İlçe Kadın ve Gençlik Kollarımızla "Deprem Çalışmaları" gündemli toplantımız devam ederken  yakalandık.

Ayakta durmaya ve oturnaya dahi imkan vermeyen  şiddetli bir sarsıntıydı.  Tarsus'ta yıkılan bina olmaması, kimsenin zarar görmemesi sevindirici.

Depremin Ana Üssü Hatay 'da vefat eden yurrtaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.

Depremin yaralarını sarmak için beraber çalışmaya devam edeceğiz.

BirlikteVarız DayanışmaZamanı’’ dedi.

 

………..….OOO…………..

 

TADER’DEN ÜCRETSİZ MUAYENE İMKANI

TADER başkanı Semih Özsu “Ülke olarak tarifsiz acı ve üzüntü yaşadığımız, büyük felaket nedeniyle hemşehrilerimizle birlikte Depremzede kardeşlerimize elimizden geldiğince TADER olarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz. “ dedi.

Özsu “Bu anlamda TADER Başkan Yardımcımız Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog Prof. Dr. Deniz ULAŞ Ankara’ya gelen Hamile depremzede kardeşlerimize Ankara' da bulunan özel muayenesinde ücretsiz muayene yapmaktadır.  

Bununla ilgili bilgilendirme haberimizi Ankara' ya depremzede olarak gelen tanıdıklarınız var ise duyurmanız için yapıyoruz. Bilgi ve takdirlerinize arz ediyor, hepimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, selam ve saygılarımızı sunuyoruz. Rabbim bir daha böyle acıları bizlere yaşatmasın inşallah.” diye konuştu.

TADER Başkanı Semih Özsu Depremzedelere Sağlık Hizmeti ile ilgili bir duyuruda bulundu.

Başkan Özsu;  Ülke olarak yaşadığımız bu büyük felaket için hepimiz çok üzgünüz. TADER

olarak bizlerde hemşehrilerimizle birlikte Depremzede kardeşlerimize elimizden geldiğince

katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Bu anlamda TADER Sağlık ve Kadın’ dan Sorumlu Başkan Yardımcımız Kadın Doğum Uzmanı-

Jinekolog Prof. Dr. Deniz ULAŞ Ankara’ya gelen Hamile depremzede kardeşlerimize aşağıdaki adreste bulunan özel muayenesinde ücretsiz muayene yapmaktadır.  

Ankaraya gelen depremzedelerimizden tanıdıklarınız var ise yönlendirebilirsiniz. Sayın hocamıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, bilgilerinize sunuyoruz.

Bu vesileyle, böylesine felaketlerin bir daha yaşanmamasını Yüce Rabbim’ den niyaz ediyor, Devlet ve millet olarak el ele vererek, bu felaketinde yaralarını saracağımıza olan inancımla vefat eden vatandaşlarımıza Allah;tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun’’ dedi.

ADRES: Çukurambar Kızılırmak Mahallesi 1443. Cadde No.25 1071 Usta Plaza B Blok Kat 6 No 48, 06530 Çankaya/Ankara

-İLETİŞİM NO: 0505 981 99 19

………..….OOO…………..

TARSUS'TA İKİ İNTİHAR

Tarsus'ta pazar ve pazartesi günleri iki genç intihar etti. İlk intihar Beylice köyünde yaşandı. 17 yaşındaki B.U. adlı genç iddiaya göre kendini astı. Diğer intihar olayı ise dün meydana gelirken iki günde iki gencimiz intihar ederek yaşamına son vermiş oldu.

………..….OOO…………..

TARSUS’TA 80 BİN ÖĞRENCİ DERSBAŞI YAPTI

20 Şubat 2023 tarihi itibariyle Tarsus dahil 71 ilimizde okullarımız eğitim öğretime başladı. Tarsus’ta 80 bin öğrenci yarıyıl tatilinin uzatmalarından sonra dün dersbaşı yaptı.

 İl Millî Eğitim Müdürü Adem KOCA, "Eğitim öğretim yılımızın ikinci kanaat dönemine bugün itibariyle başladık. İlimizde tüm kademelerde resmi ve özel kurumlarımıza afet bölgesinden yaklaşık 7 bin öğrencimiz nakil gelmiştir. Mevcut okullarımızın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kamplarda ve Kredi Yurtlar Kurumları'nda kalan depremzede öğrencilerimiz için Mersin Üniversitesi'nde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere her kademeden sınıflar oluşturduk. Ayrıca "Hayat Boyu Öğrenme" birimimiz tarafından oluşturulan "Mobil Kayıt Ekip" lerimiz depremzede vatandaşlarımızın yoğun olarak kaldığı pansiyon ve yurt gibi noktalara ulaşarak hayat boyu öğrenme kurslarımız ve açık öğretim okullarımız için vatandaşlarımızı bilgilendirmekte ve kayıt almaktadır. İlimiz genelinde afetzede öğrencilerimiz için nakil işlemleri devam etmektedir. Devletimiz ve milletimiz el ele, tek yürek olarak bu zorlu günleri hep birlikte aşacağız. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı ikinci kanaat döneminin tüm vatandaşlarımıza, tüm meslektaşlarımıza, tüm evlatlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyor, başarılar diliyorum." dedi.

 

 

………….OOO………..

TARSUS, MERSİN VE ERDEMLİ’DE

SAHİLLERE ÇOK KATLI

BİNALAR YAPILMASI TEHLİKELİ

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim İnan 2008 yılında düzenlenen Mersin Sempozyumunda Mersin ve ilçelerinin deprem konusundaki durumunu anlatmıştı.

İnan “Erdemli, Mersin, Tarsus sahil bandına yakın yerlere çok katlı binalar yapılmış. Bu yerleşim alanlarında bir depremde çok büyük hasarlara ( çok sayıda insanın ölümüne ve binlerce binanın yıkılmasına) neden olabilir.” dedi.

İnanın bildirisinin ilgili bölümünü buraya alıyoruz.

“Özet olarak Ecemiş Fayı, Kuzeyde yer alan Ecemiş Fayının batıya devamını oluşturan Namrun Fayı ile Mut Fayı; güneyde yer alan Ovacık Fayı; Silifke ile Mersin Kıyı şeridi ile Namrun Fayı arasında yer alan çok sayıda küçük ölçekli faylar ile Tarsus kuzeydoğusunda ve doğusunda uzanan faylar deprem üreten faylara karşılık gelmektedir. Ancak son yüzyılda oluşan depremlerin 5,5 tan küçük ve çoğunlukla 3-4 büyüklüğünde yoğunlaşması ve fayların parçalı küçük olması bu fayların Kuzey Anadolu’da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretmeleri beklenmemelidir.

Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Deprem sismik bir dalga olayıdır. Sismik dalgaların genlikleri içinden geçtiği kaya birimlerine, özelliklerine göre artar veya azalır, bu da depremin şiddetini etkiler. Aynı büyüklükteki bir depremde sağlam ve temel kayaçlarda deprem dalgalarının genlikleri düşük, gevşek ve suya doygun zeminlerde deprem dalgalarının genlikleri artmakta ve bu şekilde daha fazla hasara neden olmaktadır.

Anamur-Silifke-Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi ile yerleşim yerlerinin (Anamur, Silifke, Erdemli, Çeşmeli, Kargıpınarı, Tece, Davultepe, Mezitli merkez, Karaduvar, Kazanlı, Tarsus vb.) genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde yer aldığı görülmektedir. Kuzey kesimleri ise (Gülnar, Mut, Güzeloluk, Arslanköy, Çamlıyayla, Gözne vb.) daha sert ve sağlam kayaçlar üzerine kurulmuştur. Deprem sırasında gevşek zeminler, sağlam zemin ve kayalara oranla çok daha fazla etkilenmekte ve en büyük hasarlar burada gözlenmektedir. Bu nedenle gevşek zeminler (sulu zemin ve alüvyon vb) üzerine mümkün olduğu kadar az katlı (maksimum dört kat) ve sağlam bina yapılmalıdır. Bununla ilgili çok kötü örnekler hem Kocaeli hem de Düzce depremlerinde yaşanmış, on binlerce bina sırf bu nedenle yıkılmış ve binlerce insan yaşamını yitirmiştir. Tüm bunlar acı bir gerçek olarak karşımızda dururken, Erdemli, Mersin, Tarsus kıyı şeridinde 14-20 katlı binalar kondurulmuş, daha sağlam olan kuzey kesimlerde ise tam tersine tek veya iki katlı evler yapılmıştır. Bu yapılanma deprem açısından tehlike arz etmesinin yanı sıra, denizden gelen esinti ve hava akımlarının kesilmesine ve Mersin kenti için çirkin bir görünüme sahip olmasını beraberinde getirmektedir. Bu şekilde özellikle 6 ve 6’ya yakın büyüklükte meydana gelebilecek bir deprem burada çok görülmemesine karşın Erdemli, Mersin, Tarsus sahil bandı ve yerleşim alanlarında çok büyük hasarlara ( çok sayıda insanın ölümüne ve binlerce binanın yıkılmasına) neden olabilir. Ayrıca Adana ve yakın yöresinde; Ceyhan, Yumurtalık, Karsantı, Karaisalı’da meydana gelebilecek 7 veya daha büyük ölçekli bir deprem ile Kıbrıs yayı üzerinde gelişebilecek bir deprem bu sahil şeridinde bina ve zemin özelliklerinin kötü olması nedeniyle oldukça yıkıcı hasarlar oluşturulabilir.”

………….OOO………..

TARSUS ESKİ BORSA SARAYINA

TAŞINMA BAŞLIYOR

Tarsus Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan eski Borsa Sarayının yurt olarak kullanıma açılmaya hazır olduğu öğrenildi.

Burası depremzedelere geçici barınma merkezi olarak tahsis ediliyor. Buraya ilk etapta  250 depremzede yerleştirilecek. Kaymakam ve Müftü burada inceleme yaparak gerekli malzemeler getirilmeye başlandı. Burada 250 kişi kalacak. Yemek ve barınma hizmeti kaymakamlık ve Müftülük tarafından sağlanacak.

 

………….OOO………..

BARBAROS MAHALLESİNDE 

ASAYİŞ UYGULAMASI

Tarsus Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin Barbaros mahallesinde yaptığı uygulamada 6 kişi gözaltına alındı ve sorgulamadan sonra tutuklandı. Cono olarak tabiredilen bir grupta kraliçe adlı kadın ile 5 kişi gözaltına alındı. Çeşitli suçlardan aranan 6 kişi tutuklandı.

………….OOO………..

TARSUSLU GRUP KABEDE

NAMAZ KILDI

Tarsuslu bur umraci grup Kabe’de, depremzedeler için gıyabi cenaze namazı kıldılar. 3 grup halinde umre ziyareti yapan   hemşehrilerimiz Müftülük vaizi  İshak Delibaş yönetiminde Mescidi Aksayı ziyaret etti. Umre tavafı sırasında depremden etkilenen vatandaşlar için gıyabi cenaze namazı kılındı.

………….OOO………..

MAÇLARIN TARİHİ

BELLİ OLMADI

Tarsus İdmanyurdununda yer alığı 2. lig beyaz grupta iki haftadır deprem nedeniyle ertelenen maçların onanma tarihleri henüz belli olmadı.

TİY Arnavutköy ve Ş. Urfa maçlarının ertelenmesi ile2 haftadır boş kalıyor. Diğer maçlarında ertelendiği deprem sonrasında, TFF bugün veya yarın toplanarak ertelenen maçların tarihlerini elirleyecek.TİY büyük ihtimalle ilk olarak Arnavutköy ile Tarsus’ta oynayarak maçlarına devam edecek.

Bu arada 5 Mart taihine kadar uzatılan ara transfer döneminde TİY transfer tahtasını  açtırarak görüştüğü oyuncuları kadrosuna almayı ve ligde kalmayı hedefliyor.

 

………….OOO………..

YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER

Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK-

MEDYAD 2. BŞK.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........ooo...........

NOT. Gündemin  uzun hali doc

dosyasında var.  Dileyen uzun  okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar