Subscribe Us


25 MART 2023- TARSUS MEKTUBU


 

25 MART 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..….ooo…………..

TARSUS DAHİL DOĞRU TARIMSAL ÜRETİM İÇİN

TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİM

  

Mersin Büyükşehir Belediyesi, doğru tarımsal uygulamaların yaygınlaşması ve çiftçilerin üretim pratiği kazanması için destekleyici ve eğitici proje çalışmalarına devam ediyor.

 

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürlüğü ile Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Alman Uluslararası İşbirliği Teşkilatı’ndan (GIZ) alınan fon ile yürüttüğü “Gıda Güvenliği İçin Yerel Tarımsal Üretimin Teşviki” projesi, başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Proje, artan global gıda krizinde gıda güvenliğini yerelde artırmayı hedeflerken, tarımsal bilgi ve eğitim ile üretim tekniğini de geliştiriyor.

 

Toplam 75 üretici projeden faydalandı

 

25’er kişiden oluşan 3 ayrı eğitim grubunun yer aldığı projeden, toplam 75 üretici faydalandı.

İlk eğitim faaliyeti Gülnar ve Aydıncık, ikinci eğitim Silifke ve son eğitim Tarsus’taki üreticilere verildi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde’nde görevli uzmanların sunumlarıyla destek verdiği proje kapsamında, eğitimlere katılan tüm üreticilere katılım belgesi takdim edildi. Ayrıca budama makası, bahçe çizmesi, iş eldiveni, bahçe tulumu ve şapka gibi malzemeler de verildi.

 

Gök: “Eğitimler, ilçelerdeki ürün yelpazelerine göre verildi”

 

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Ayşe Yampar Gök, proje kapsamında eğitimlerin 3 grup halinde düzenlendiğini belirterek, “Toplamda 75 çiftçiye, ilçelerdeki ürün yelpazelerine göre eğitim verildi. İlk 25 kişilik grubumuz Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde, sert kabuklu ve subtropik meyvelerde bitki besleme ve budama üzerine eğitim aldı. İkinci 25 kişilik grubumuza Silifke ilçesinde sert çekirdekli ve sert kabuklu meyvelerde bitki besleme ve budama; üçüncü grubumuza da Tarsus’ta sert çekirdekli meyveler ve subtropik meyvelerde bitki besleme ve budama konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildi” dedi.

 

“Bugüne kadar, kulaktan dolma bilgilerle geldik”

 

Tarsus’a bağlı Yunusoğlu Mahallesi’nden eğitim çalışmasına katılan İpek Gönen, “Gerçekten verimli bir eğitim aldık. Ziraat mühendisleri ve araştırma görevlilerinden oluşan hocalarımız çok iyiydi. Eğitimde budama tekniklerini öğrendik” dedi.

 

Tarsus’a bağlı Mantaş Mahallesi’nden bir başka üretici İskender Başböyük ise, “Sert çekirdeklilerde, fidan dikiminden hasada kadarki süreçte gerekli olan ilaçların nasıl kullanılacağına dair ve gerek hastalıklarla gerekse de zararlılarla mücadele konusunda eğitim aldık. Bugüne kadar, kulaktan dolma bilgilerle geldik, fakat şimdi bu eğitim bize çok şey kattı” şeklinde konuştu.

 ………..….ooo…………..

AK PARTİDE TEMAYÜL GÜNÜ

Ak Partiden milletvekilliği aday adayı olanların durumlarının daha net ortaya çıkması için bugün temayül yoklaması yapılacak.Mersin’te sabah saat 10.00 dan itibaren temayül yoklaması gerçekleştirilecek.Temayüle Tarsus’lu  aday adaylarıda girecek.

Ak Parti Mersin İl Başkanlığı 28. Dönem Mersin Milletvekili Aday Adayı belirlenmesi için

Teşkilat içi ''TEMAYÜL YOKLAMASI''  yapılacaktır.

 Yer: Yunus Emre Kültür Merkezi/Toroslar

 Tarih: 25 Mart Cumartesi

Saat: 10:00 - 16:00

………..….ooo…………..

ÇİÇEKÇİ AĞIROĞLU AİLESİNİN ACI GÜNÜ

Tarsus’ta  Çiçekci Esnaflarımızdan Oda Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Agıroğlu Ve Çiçekci Üyem Orhan Agıroğlunun Sevgili Anneleri Sevim Agıroğlu Vefat Etmiştir. Cenazesi 25.03.2023 Cumartesi Günü Öğlen Namazına Müteakip Tarsus Şehir Mezarlığında Defnedilecektir. Merhuma Cenab-ı Allah'tan Rahmet Kederli Ailesine, Yakınlarına, Sevenlerine Sabır Ve Başsağlığı Diliyorum.’’

Cumali Taş Tarsus Fotoğraflarçılar Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı.

 

………..….ooo…………..

 “RAMAZAN’IN BEREKETİ TARSUS’TA

HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Tarsus halkı iftarın ilk günü, Tarsus Belediyesi’nin Ramazan Ayı boyunca 210 gram ekmeği 1 TL’den vatandaşlara sunması üzerine Belediye Ekmek Fırını’na yoğun ilgi gösterdi. İftara saatler kala fırında uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, hijyenik koşullarda üretilen Türkiye’nin en ucuz ekmek hizmeti için Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkür etti.

 

Ramazan Ayı sebebiyle vatandaşlara destek olmak için harekete geçen Tarsus Belediyesi, Türkiye’nin en uygun fiyatlı ekmeğini Belediye Halk Ekmek Fırını’nda vatandaşlara sunmaya başladı. Artan maliyetlere rağmen Ramazan Ayı boyunca ekmeğin 1 TL olduğunu duyan vatandaşlar, iftara saatler kala fırında uzun kuyruklar oluşturdu. Askıda ekmek kampanyasının da devam ettiği Belediye Ekmek Fırını’nda dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar için binlerce ekmek bağışı gerçekleştirildi. Tarsus Belediyesi tarafından başlatılan bu kampanya ile her yıl olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahibi ailelerin yüzü güldü. Ramazan Ayı’nın ilk gününde ekmek alan her vatandaşa aynı zamanda pirinç dağıtımı da gerçekleştirildi. Hijyenik, sağlıklı, lezzetli ve ucuz ekmeğiyle yılın her günü Tarsusluların sofralarına konuk olan Halk Ekmek Fırını, Ramazan Ayı’nda da ürettiği Türkiye’nin en ucuz ekmeği ile iftar sofrasının vazgeçilmezi oldu.

 

“TÜRKİYE’NİN EN UYGUN EKMEĞİNİ SOFRAMIZA ALMAK İÇİN GELDİK”

Uygun fiyatlı ve hijyenik ekmeklere ulaştıkları için memnuniyetini dile getiren vatandaş,” Normalde ekmek fiyatları her yerde çok pahalı, biz Türkiye’nin en uygun ekmeğini soframıza almak için geldik. Her yer çok pahalı ama Tarsus’ta ekmek sorunu yaşamıyoruz.  Bu hizmet çok kıymetli her şey için Başkanımıza teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Ekmeği yalnızca Halk Ekmek Fırını’ndan aldıklarını belirten vatandaş, “Belediyemizin hizmetlerinden memnunuz. Ramazan’ın bereketi Tarsus’ta her geçen gün artıyor. Ben her gün Mithatpaşa Mahallesi’nden buraya geliyorum çünkü ekmeğin kalitesinden memnunuz. Her yere çok güven olmuyor. Belediyemiz bize o konuda büyük güvence sağlıyor. Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

 ………….ooo………….

“ASKIDA EKMEK ÇOK ÖNEMLİ BİR DETAY”

Askıda ekmek kampanyasının önemine değinen vatandaş, “Ramazan’da ekmeğin 1 TL olması bizleri çok mutlu etti. Normalde de zaten uygun alabiliyorduk şimdi daha uygun alıyoruz. İkinci ekmek fırını da açılıyor şimdi. Ayrıca askıda ekmek fabrikası ile askıya ekmek bırakabiliyor ve Ramazan’da evine ekmek götüremeyen halka da destek olabiliyoruz. Bu nimet çok kıymetli.” diye konuştu.

………….ooo………….

 

AK PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ A.

 ADAYI HAKKI MENİZ

“BU SEÇİM VATANA, MİLLETE, DEVLETE

 SAHİP ÇIKMA SEÇİMİDİR”

Ak Parti Mersin Milletvekili A. Adayı  Av. Hakkı Meniz, parti binasında partililer huzurunda aday adaylığını açıkladı.

İlçe başkanı Hasan Podak’ın açılış konuşmasından sonra söz alan  Hakkı Meniz “Bu seçim vatana, millete, devlete sahip çıkma seçimidir” dedi.

Kendisinin Ak Partide ilçe başkanlığı dahil birçok görevlerde bulunduğunu, şu an yönetimde olmasa bile yine partisinin emrinde ve her zaman destekçisi olduğunu, hukuk işlerine baktığını anlatan Hakkı Meniz  “Siyaset ülkeye,  millete hizmet etme sanatıdır. Siyaset vatandaşların ayağına gidilerek yapılmalıdır” diyerek şunları söyledi:

“14 Mayıstaki seçim yüzyılın seçimi olacaktır. Ben siyaseti bir seçim kazancı olarak görmedim. Bir malın birde ömrün zekatı vardır. Ben siyaseti ömrün  zekatı olarak gördüm, bunun için siyasetteyim. bu partide ilçe başkanlığı da yaptım. Yapılan birçok hizmette bizlerinde  katkısı varsa gurur duyarım.  Ak parti döneminde bu kente havaalanı, üniversite, lojistik kent,  yeni Devlet Hastanesi,  Diş hastanesi, Pamukluk barajı yapıldı. Çamlıyayla-Tarsus yolu bizim iktidarımız döneminde başlatıldı ve devam ediyor. Cezaevi ile övünülmez, ama 10 bin kişilik cezaevi yapıldı. Burası için alışverişler Tarsus esnafından yapıyor. Sahil Bandı projesi de hazırlandı. Sahile yollar yapıldı, bağlantıları kaldı.  Yeni Adliye binası, yeni Emniyet ve yeni Hükümet Konağı, yeni SGK binaları bizim dönemimizde bu kente yaptırıldı. Belki  tamamlayamadığımız hizmetler vardır, ama bunları milletvekillerinin takip ederek tamamlanmasını sağlaması gerekiyor.

  Daha sayamadığımız birçok hizmette Ak Partinin imzası vardır. Ama insanlar bunları unutuyor, bizlerde bunları demek ki iyi anlatamıyoruz ki, insanların aklında kalmıyor. Bu kentin elbette il i olmasını isterim. Ama bu kentteki eksikliklerin tamamlanması ile bent zaten Çukurovanın merkezi olacaktır. bu kentte  insanların kalacağı bir otel var, başka otel yok. İl olmaktan daha önemli şeylerin yapılması gerekir. Bu kente yapılan veya başlatılan hizmetlerin takibinin yapılması gerekiyor.

Adana, Mersin, Tarsus ortak düşünmeli. Projeler için birlikte ortak hareket  edilmeli. Bireysel düşünerek büyüme olmaz. Tarım OSB kuruluyor. Yanında yine bir OSB daha yapılacak. Tarsus’tan çıkışta Adana ve Mersin 15-20 dakika mesafede. Tarsus Üniversitesince bir araştırma yapılmalı. Tarsus Üniversitesinde okuyan öğrenciler hafta sonunu Tarsus’ta mı,yoksa Adana veya Mersin’e giderek orada mı geçiriyor.”

TÜRK TOPLUMU KADİRŞİNASTIR

Ülkede yaşanan afetlerin el birliği ile atlatılmaya çalışıldığını belirten Meniz “Ülkemiz kısa bir süre önce büyük bir deprem afeti yaşadı.  Hükümet yaraların sarılması için gece gündüz çalışıyor, insanlar acılarını paylaşıyor.Bu toplumun hayırsever olduğunu kadirşinas olduğunu  bu afette de gördük. İnsanlarımız yardıma koştu, depremzedelere kucak açtı, evlerini açtı. Bu Türk toplumunun ne kadar birbirine tutkun ve bağlı hayırsever olduğunun kanıtıdır.”

Bir insan kendi canını, malını silahını birine emanet ederken düşünür değil mi? Şimdi ülke yönetimini vatanı yeniden birilerine emanet edeceksiniz. Bugünlerde toplumsal hassasiyet  daha da önem kazandı.  Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı  Kemal Kılıçdaroğlu’na baktığınızda , 6’lı masaya bakıldığınızda devleti yönetmeye talip olanlar ülkeyi pazarlık masasına yatırıyor. Bu olamaz. Vatandaşlarımıza diyorum ki, solcu olabilirsiniz, sağcı olabilirsiniz, hükümet proğramları eleştirilebilir. Ama ülke menfaati önemlidir. Vatanı emanet edeceğiniz kişileri iyi seçin.”

TARSUS’UN GELECEĞ İ PARLAK

Meniz, Tarsus’un geleceğinin parlak olduğunu, OSB’ler ve tarım ile ekonominin kalkındığını anlatarak “Tekir olsun, Karataş olsun, Mersin Akdeniz olsun, Tarsus hepsinden daha gelişmiş ve tarım arazisi çok olduğu için ekonomik anlamda da gelişmiş. Bu nedenle Tarsus Adana ve Mersin’in arasında büyüyen ve gelişen bir kent.Tarsus bu iki ilin arasında Çukurova’nın  merkezi olacaktır. Biz yerel yönetim ile vekiller ile bu kentin kalkınması için daha çok çalışmalıyız.” dedi.

Tanıtım toplantısından sonra Hakkı Meniz ve partililer  toplu fotoğraf çektirdi.  meniz ve katılımcılar, Rabia işareti yaparak Cumhurbaşkanı ve Cumhur ittifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman destekçisi olmaya devam edeceklerini söylediler.

………..….ooo…………..

TARSUS İDMANYURDUNUN ESKİ

BAŞKANINI MEZARINDA DUALARLA ANDI

Tarsus İdmanyurdu 100. yılına buruk girdi. Mevcut başkan Cem Kavalcı, efsane merhum başkan Erkut Kuzeymanı mezarına giderek dua edip andı.

23 Mart 1923 tarihinde kurulan Tarsus İdmanyurdu, 23 Mart 2023 tarihi itibariyle 100. yılını kutluyor. Daha nice yıllar dilerken, içinde bulunulan buhranlı günlerin sona ermesini ve takımın düzlüğe çıkmasını diliyoruz.

………..….ooo…………..

SEMİH ÖZSU “HERKES CUMHUR

 İTTİFAKINA ARTI BİR OY GETİRSİN”

TADER Başkanı Semih Özsu Tarsus’ta Ak Partiden milletvekilliği aday adaylığını açıkladı. Özsu “B useçimler çok önemli. Bu seçimde herkes artı bir oy daha getirmeli” dedi.

Özsu, dün Yarenlik alanından yürüyerek Ak Parti binasına geldi ve burada partililer ve sevenlerinin huzurunda milletvekilliği için aday adaylığını açıkladı.

………..….ooo…………..

 CHP TARSUS İLÇE BAŞKANI AV. OZAN VARAL,

YEVMİYECİ TARIM İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, tarım sektöründe sistematik olarak yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi gerektiğinin belirterek, 14 Mayıs seçimlerini işaret etti.

Başkan Ozan Varal, Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneği (TAPARİD) Başkanı Cumali Erbay, 2. Başkan Emin Tamuci ve diğer dernek yöneticileriyle birlikte Tarsus’a bağlı Kamberhöyüğü Köyü  yakınlarında bulunan narenciye bahçesinde budama işi ile uğraşan yevmiyeci tarım işçileri ile bir araya geldi.

Tarım işçileri ile birlikte sohbet edip, sofralarına da misafir olan Başkan Ozan Varal, işçilerin sıkıntı ve önerilerini dinledi, Ramazan ayının huzur ve bereket getirmesini dileyerek Ramazan ayı öncesi sofralarına misafir ettikleri için teşekkür etti. Ziyaret sırasında tarım işçilerinin sosyal güvencesinin olmaması, aldıkları yevmiye ücretlerine karşılık kullandıkları aletlere harcadıkları paralar nedeniyle ellerinde fazla bir miktarın kalmaması ve yaşanan diğer sıkıntılar konuşuldu.

 

Başkan Av. Ozan Varal, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak tarım işçilerinin sorunlarını biliyoruz, farkındayız. Tarım işçilerinin emeğini tam olarak alabilmesi için bir sistem çalışması yapılması gerekli. Bahçe sahibi veya üretici için her gün artan girdi maliyetleri, maalesef ki ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Akaryakıt, gübre, tohum ve diğer kalemler oldukça arttı.  Ülkemizin AKP iktidarı eli ile getirildiği durumda çiftçi kazanamıyor, kazanamayınca tarım işçisi hak ettiği şartları da hali ile alamıyor. Sıcakta güneşin altında, soğukta çamur toprakta çalışan tarım işçisi sosyal güvenlikten mahrum durumda. Çiftçinin-üreticinin düşünülmesi, yeni ve nitelikli pazar alanlarının oluşturulması gerekiyor. Hatalı politikalar nedeniyle dünyada Türkiye’ye güven kalmadığı için yeni pazarların oluşturulması ve mevcut pazarların verimli olması konusunda sıkıntılar yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Yağmurlu havalarda ve sezon dışında çalışamayan tarım işçilerinin, tek bir yevmiye ile ailelerini geçindirmeye çalıştıklarını belirten CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, “Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve tarım işçilerinin çalışamadıkları dönemlerde de devletin güvencesi altında olmaları çok elzem. Tarım işçileri ve aileleri için ayrı bir kamusal ücretsiz sağlık hizmeti sistemi oluşturulmalıdır.  Tarım işçileri iş kazaları, meslek hastalıkları, trafik kazalarına karşı güvence altına alınmalıdır. Tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümü için sistemin tamamını ilgilendirecek şekilde kalıcı çözümler bulunması gerekiyor, yasal düzenlemeler gerekiyor.” dedi.

CHP Tarsus ilçe Gençlik Kolları Başkanı Adil Bal’ın da eşlik ettiği ziyarette değerlendirmelerde bulunan Başkan Varal, “AKP iktidarında; tek adam zihniyetine eşlik eden liyakatsiz kadroların, ülkemizde birçok alanda olduğu gibi tarım alanında da güzel ülkemizi getirdiği olumsuz nokta ortada. Hem üretici hem de tarım işçileri mağdur durumda. Üretimin en önemli unsuru tarım işçilerinin çektikleri sıkıntıların had safhaya ulaştığına her gün tanık oluyoruz. Tarım sektörünün ayakta kalması, insanların beslenebilmesi adına üreticilerin ve tarım işçilerinin rolünün çok önemli olduğunu bizler biliyoruz.  Ülkemiz kritik bir seçime gidiyor. 14 Mayıs aynı zamanda dünya çiftçiler günü, 14 Mayıs günü ‘tarım sektöründe emeğinin karşılığını alamayan, girdi maliyetleri nedeniyle üretimden uzaklaşan çiftçinin ve hayvan üreticisinin işine yeniden dört elle sarılabileceği, gelecekten umudunu yitirmeyeceği yepyeni bir başlangıcın tarihi olacak. Tarım işçileri ve çiftçilerimiz, tarım ve hayvansal gıda üreticilerimiz için ve toprağı işleyen halkımız için yeni bir başlangıcın tarihidir 14 Mayıs. Üreticinin, emeklinin, işçinin, tarım işçisinin, esnafın, ezilen halkın sorunlarını büyüten AKP iktidarının gitmesine, toplumu ayakta tutan tüm unsurların iktidara gelmesine sayılı günler kaldı.” diye konuştu.

 

Tarım sektöründe çalışan işçilerin öncelikli sorununun sosyal güvenlik olduğunu belirten Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneği Cumali Erbay ise, “Özellikle budama işçiliği gerçekten bilgi ve tecrübe gerektiriyor. Bugün budama işçilerinin yevmiyesi, diğer tarım işçilerinin günlük ücretlerinden biraz daha yüksek. Çiftçilerin de üreticilerin de artan girdi maliyetleri karşısında zorlandıklarını biliyoruz.  Fakat işçiler eldiven, budama makası, bıçkı, yemek ihtiyaçlarını kendilerini karşılıyorlar. Bu da günlük yevmiyelerinden ellerinde fazla bir şey kalmamasına neden oluyor. Biz üretimin emek kısmında olan işçiler olarak iktidarın politikalarının değişmesini talep ediyoruz. Devletin tarıma önem vererek tarım işçilerini desteklemesini istiyoruz.” dedi.

………..….ooo…………..

TARSUS İDMANYURDU, CUMARTESİ

GÜNÜ BURSA’YI AĞIRLIYOR

TFF2. ligde bu hafta sonunda şehrimize Bursaspor geliyor.

Tarsus İdmanyurdu, 25 Mart 2023 cumartesi günü  (bugün) kendi sahasında  Bursasporu ağırlayacak. Bu önemli maç şehir stadında saat 14.00’de başlayacak. TİY Bursa maçı seyircisiz oynanacak.

Yapılan açıklamada, "25 Mart 2023 Cumartesi saat 14: 00'da Tarsus Şehir Stadyumu'nda başlayacak Tarsus İdman Yurdu –Bursa maçı, stadyumda yapılan koltuk ve bakım faaliyetleri nedeniyle seyircisiz oynanacaktır" ifadelerine yer verildi.

………..….ooo…………..

 

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........Ooo...........

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar