Subscribe Us


1 NİSAN 2023- TARSUS MEKTUBU


 

1 NİSAN 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..….ooo…………..

TARSUS’TA OTİZM KARDEŞLİĞİ

TARSUS-HABER- Tarsus Otizm Derneği Başkanı Fatih Düzenli, çocukların topluma kazandırılması için elinden gelen çabayı gösteriyor.

1 Nisan Dünya Otizm günü nedeniyle  Otizm derneği bugün bir etkinlik yapacak. Etkinlik   saat 13.00-17.00 arası Yarenlikte  yapılacak.

Tarsus Otizm Derneği Başkanı Fatih Düzenli '' bugün Yarenlik alanında etkinliğimize herkes davetlidir'' dedi.

………..….ooo…………..

TARSUS’TA DÜN AÇILIŞLAR YAPILDI

Tarsus Belediyesi Şehirde okuma kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla 59. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında kentimize bir okuma salonu, kreş ve Tarsus’ta bir ilk olan 0-3 yaş bebek kütüphanesi kazandırdı.

 Tarsus Belediyesi ; ‘’Kütüphane Haftası’’ dolayısıyla, Kırklarsırtı Mahallesi Osmanlı Parkı içinde bulunan Tarsus ‘un 36.Okuma salonu olan ‘’Osmanlı Parkı Okuma Salonu’’ nun açılışını yaptı.

………..….ooo…………..

 

TARSUS’A 36. OKUMA SALONU

Tarsus Belediyesi; 59.Kütüphane Haftasında, dün Kırklarsırtı Mahallesinde bulunan Osmanlı parkı içinde ki, aynı zamanda da Tarsus ‘un 36.Okuma salonu olan ‘’Osmanlı Parkı Okuma Salonu’’nun açılışını yaptı.

Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından başlayan törende, ilk söz alan Kırklarsırtı Mahalle Muhtarı Sn Mehmet Cülük, Tarsus Belediyesi Başkanı  Haluk Bozdoğan’a teşekkürlerini iletti. Ardından söz alan Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Sn Osman Polat ise ‘’Osmanlı Parkı Okuma Salonu’’nun mahalle sakinlerine hayırlı olmasını diledi ve kurdele kesimi yapıldı.

………..….ooo…………..

POLİS SUÇ MAKİNASINI YAKALADI

İl Emniyet Müdürlüğümden yapılan açıklamaya göre; Üzerinde sahte kimlik bulunan aranan şahsın araç ile Antalya ilinden Silifke istikametine geldiği bilgisi üzerine, Silifke İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri Taşucu Mahallesi Atatürk Bulvarı Dörtyol kavşağında operasyon gerçekleştirdi.Toplamda 18 dosyadan aranan (37 yıl 3 ay 27 gün hapis) bulunan F. A. Üzerinde Sahte kimlikle  yakalandı

F. A adlı şahıs adliyedeki gerekli işlemlerinin ardından Silifke Kapalı Cezaevine teslim edildi.

 

………..….ooo…………..

YENİ MECLİS ÜYESİ TAŞDEMİR

İLK MECLİSTE YEMİN EDECEK

Tarsus Belediyesinde Belediye Meclis üyeliklerinde bir değişiklik daha oldu.  CHP’li Abdulkadir Filiz istifa edince yerine Sinan Taşdemir getirildi.

Milletvekilliği seçimler öncesi istifa eden Belediye Meclis üyesi Abdulkadir Filiz’in yerine  SinanTaşdemir getirildi.

Taşdemir , belediye başkanı Haluk Bozdoğan’ı ziyaret etti.  Taşdemir ilk meclis toplantısında yemin ederek göreve başlayacak

………..….ooo…………..

TARSUS’TA  PAZAR GÜNKÜ SINAV

ÖNCESİ TOPLANTI YAPILDI

Tarsus’ta 2 Nisan Pazar günü Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı yapılacak. Sınav  öncesi Sınav Koordinasyon Kurulu Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu Başkanlığında toplandı.

Toplantıda sınav öncesi, sırası ve sonrasında alınacak tedbirler görüşülüp değerlendirildi.

…………..ooo….……….

 

BORSADA SU EYLEM PLANI

AÇIKLAMASI

Tarsus Ticaret Borsası Mart Ayı Meclis Toplantısında Kuraklık ve Su Eylem Planını açıkladı.

Güvenli, kullanılabilir ve ulaşılabilir SU konusun da Borsa Meclisi Kuraklık ve Su Eylem Planını açıkladı.

 

 

 

Toplantının açılışını yapan Borsa Meclis Başkanı Murat Kaya, su yokluğu ve su kaynaklı hastalıklardan dünyada 1,5 milyon kişinin öldüğünü belirttiği meclise hitaben yaptığı konuşmasında “Türkiye’de iklim değişikliğinin, gıda üretimi ve güvencesi için elzem olan su ve toprak kaynakları ve dolayısıyla kırsal kalkınma üzerinde şiddeti giderek artan olumsuz etkiler yaratması beklenmektedir. Tarımda öngörülen iklim değişiklikleri, üretimi, üretim yerlerini ve hayvancılığı etkileyecek, aşırı hava olaylarının şiddeti, sıklığı ve artma olasılığı tarımda rekoltenin azalması riskini önemli ölçüde artıracaktır. Bu durum doğrudan gıda güvencesi ile ilgilidir. İklim değişikliğinin tarım sektörüne olan etkisi, gıda güvencesi açısından esastır.” Dedi.

 

Bu noktada Borsa Meclisinin Ortak Açıklaması şu şekilde oldu;

 

 

 

Sulama suyunun kontrollü, bitkinin ihtiyacı miktarınca ve zamanında verilmesi gerekir. Suyun ihtiyaçtan fazla kullanımını önlemek için eğitimler verilmeli ve gerektiğinde müeyyideler uygulanmalıdır.

Mevcut sulama sularının miktar ve kalitesinin korunması için; suyun havza ve göletlerde toplanarak tutulması, daha iyi sulama kanalları tesis ederek sızıntı ve buharlaşmanın azaltılmalıdır. 

Vahşi sulamalara son verilerek suyun daha ekonomik ve etkin kullanımına olanak sağlayan, buharlaşma yoluyla su kayıplarını aza indirgeyen kapalı sistem sulamaların yaygınlaştırılmalı, toprağın minimum düzeyde işleyecek tarım, alet ve makinaları desteklemelerinin arttırılması

Aşırı kullanım dolayısıyla giderek azalan yeraltı sularının yönetiminin iyileştirilerek kullanımını sınırlandırmalıdır.

Yağmur ve kar sularının biriktirilerek ve depolanarak sulama dahil farklı kullanımlara sunulmalıdır.

Kuraklığa dayanıklı türleri geliştirerek ve ekimini yaygınlaştırarak ürün deseni değiştirilmelidir.

Mevcut su kaynaklarının güncel durumlarının her yıl düzenli olarak araştırılarak envanterlerinin çıkarılması, mevcut boşa akan akarsuların bir yerde toplanarak basınçlı sulama sistemlerinde kullanılır hale getirilmelidir.

Yerel yönetimlerin yerel suların daha iyi yönetimi yanında kuraklığa yönelik tedbirlere, ilgili yatırımlara ve bu amaçlar yönünde çiftçilere götürülecek diğer hizmetlere ağırlık vermelidir.

Kuraklık ve su yönetimi konularının öncelikli araştırma konuları arasında daha fazla yer almalı,

Liseler ve üniversitelerdeki tarım eğitimi müfredatına daha ağırlıklı olarak girmeli, çiftçi eğitimlerinde daha sıklıkla işlenmelidir.

 

Sonuç olarak;

 

Tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmaya yönelik uygulanmakta olan politikaların ve eylem planlarında, Şura’da ve çalışma gruplarında üretilen muhtemel politika ve proje önerilerinin sahadaki uygulayıcılara, çiftçilere ve tüm muhataplara ulaştırılmasındaki başarısızlıkların giderilmesi için daha çok çaba gösterilmelidir.

 

 

 

…………..ooo….……….

GÖKÇEL BARAJLARIN  DURUMUNU SORDU

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Tarsus Berdan Barajı’nda kuraklıktan dolayı su seviyesinin yüzde 27’ye düştüğünü, buradaki suyun sadece içme suyu amacıyla kullanıldığını açıkladı. Pamuklu Barajı’nın projesinin henüz tamamlanmadığını belirten Gökçel, “Yüzde 37 kapasiteye ulaşmış. İsale hattı bitmiş olsaydı şu an bu suyu Mersinli, Tarsuslu çiftçilerimiz de kullanacaktı. Pamukluk Barajı’ndan gelen su; cazibe ile geldiği için enerji maliyetinden kurtulacak, vatandaşımız hem içme suyuna hem de sulama suyuna daha ucuza kavuşmuş olacak” dedi.

 

………….ooo………….

SEÇMEN LİSTELERİ  İÇİN SON 2 GÜN

14 Mayıstaki seçimler öncesi Tarsuslu muhtarlar seçmenleri  uyardı. Muhtarlar  “Muhtarlıklarda asılı olan seçmen askı listelerini Lütfen kontrol edelim. Eğer isminiz yoksa nüfus müdürlüklerine kayıt yaptıralım, yarın seçim zamanı  benim oyum niye  yoktu diye ona buna suç bulmayalım. Oy kullanmak vatandaşlık görevidir , lütfen bu görevimizi yerine getirelim” dedi. 2 Nisan akşamı listeler inecek.

 

………….ooo………….

TARSUS İDMANYURDU, PAZAR GÜNKÜ

PETROLSPOR  MAÇINA HAZIR

Tarsus İdmanyurdu ,  deplasmanda Afyonspor ile oynadığı maçı farklı kaybettikten sonra yönünü pazar günkü Petrolspor maçına çevirdi.

TİY 21 puanda .. Sarı lacivertliler önümüzdeki Pazar günü Tarsus’ta Petrolsporla karşılaşacak. Bu maç saat 15.00’de başlayacak. Takımımız Petrolspor maçı hazırlıklarına dün başladı.

………..….ooo…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........Ooo...........


 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar