Subscribe Us


13 NİSAN 2023- TARSUS MEKTUBU


 

13 NİSAN 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..….ooo…………..

TARSUS’TA TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI

Jandarma ekipleri Tarsus’ta 2 şüphelinin elinde çokça tarihi eser bulunduğu ve satmak için müşteri arayışında olduğunu tespit etti.Şüphelileri yakalamak ve tarihi eserleri ele geçirmek amacıyla operasyon düzenleyen Jandarma 2 şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı.Operasyon düzenlenen adreslerde yapılan arama ise Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen 120 adet tarihi esere el kondu.Tarihi eserler incelenmek üzere Mersin Müze Müdürlüğüne teslim edildi.Yakalanan 2 şüpheli işlemleri tamamlanmak üzere Jandarma Komutanlığına götürüldü.

………..….ooo…………..

 

TARSUS KAYMAKAMI AİLELERLE

 İFTARDA BULUŞTU

Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU, Ramazan Buluşmaları kapsamında Şehitler Tepesi Mahallesinde barınan Antakyalı depremzede Kurt ailesi ile Canatan ailesini iftar sonrası evlerinde ziyaret etti.

Ziyarette, Emniyet Müdürü Ali Garanlı, Müftü Ali Can ve SYD Vakfı Müdür Vekili Aziz Türkmen de Kaymakam Otcu’ya eşlik ettiler.

………..….ooo…………..

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK

BAYRAMI  KOMİTESİ TOPLANDI

Tarsus İlçe Kutlama ve Anma Komitesi, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU başkanlığında toplandı.

Komite 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile yapılacak kutlama ve etkinlikleri karara bağladı.

………..….ooo…………..

TARSUS ŞEHİR TİYATROSU

‘’ÇİRKİN’İ BİR DAHA SAHNELEDİ

Tarsus Şehir Tiyatrosu ‘’Çirkin’i bir daha sahneledi .

Tarsus Şehir Tiyatromuzun ‘’Çirkin’’ adlı oyunu vatandaşlarımızla buluşmaya devam ediyor.

Salonu tıklım tıklım dolduran seyircilerimize teşekkür ederiz.

 

………..….ooo…………..

TARSUS’TA DOĞUP BÜYÜYENLER GRUBU 4 YAŞINDA

Tarsus’ta Doğup Büyüyenler Derneği 4. yılına   girdi. Bayram Yıldız’ın pandemi döneminde 8 nisan 2020 tarihinde kurduğu grup üye sayısı bugün 20 bini geçmiş durumda.

Nice uzun yıllara..

Murat Bal Arkadaşımızın Kaleminden Grup geçmişi...

‘’İtiraf etmeliyiz ki; Bundan 3 yıl önce Facebook’un insanları bir araya toplayarak sosyal bir paylaşım platformu oluşturmaya müsait alanlarından olan grup sayfaları, özellikle sokağa çıkma yasağı uygulanan evlere kapanma süreçlerimizde bir hayli revaçtaydı.

Dışarısı ile bireysel değil de karşımızdaki topluluğun hepsine birden hitap edebilmek daha çekici geldi bizlere.

Hakkını yemeyelim;

Tarsus’a dair ve Tarsusluların içerisinde bulunduğu bu grup sayfalarından en ünlüsü, en sansasyonel olanı, en çok konuşulanı ve neredeyse bugünlere varlığını sürdürebileni -ilk adı ile- “Tarsus’ta Doğup Büyüyenler, Kimsiniz?” Oldu. Zaten daha başında grubun adı olay oldu.

Tarih: 8 Nisan 2020’yi gösteriyordu.

Tüm Türkiye ile aynı süreci yaşayan Bayram YILDIZ, neler neler yaşayacağını tahmin bile edemeden “arkadaşlarımı bir araya toplayayım” düşüncesi ile kuruvermişti grup sayfasını. Ancak hiç te ummadığı bir etki ile karşılaştı. Hani, içi su ile doldurulmuş bir balona bir iğne batırırsınız ve zannedersiniz ki küçücük bir delik açtım balona.  Ve o anda o küçücük dedeliğin içerideki suyun basıncına dayanamayıp suyun nasıl boşaldığını görürsünüz. İşte o hesap Bayram YILDIZ da tahmin edememişti kurduğu gruba nasıl bir hücum olacağını.

Her gruba giren anında arkadaş listesiniz açıyor, kim var, kim yok davet ediyordu. Hatta gruba Tarsuslular alınacak uyarıları bile işe yaramıyor, günlerce saatlerce gelen istekler birbir denetleniyor, adeta elekten geçmeyerek elekte kalan Tarsuslu ayıklama işlemi yapılıyordu. Tabi ki amaç grubun amacı doğrultusunda doğru insanları bulabilmekti. Lakin grubun ana konusu Tarsus’tu…

Bu kısa özetle birlikte hani demiştik ya Bayram Bey başına gelecekleri tahmin etmemişti diye.

Hah! İşte tam bu sıralarda karşılaşılacak problemlerde baş göstermeye başlamıştı. Grubun adı ile başlayan sorgulamalar “Nüfus memuru musun?” a kadar varıyordu. Kısacası uzun uzadıya anlatmaya gerek yok, her daim her bir şekilde eksantrik olaylarla karşılaşmak olasıydı, ne de olsa her zümreden kişilerin bir arada olduğu bir topluluktu burası.

Bunları da geçelim şimdilik…

Ben, 8 Nisan 2020 de kurulan bu grup sayfasına 8 gün sonra aldığım bir davet ile 16 Nisan günü katılmış ve 19 Nisan günü de grup yönetimine dahil olmuştum.

Tarsus dışında yaşadığım için Tarsus ile ilgili bu tür alanları takip eder, etkileşimde de bulunur, memlekete olan özlemlerimi bir nebze de olsa bu alanlarda gidermeye çalışırdım. Ancak bu tür platformların yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi değildim. Yapabileceğim tek şey ortamı ve getirdiği sorunları çözümleyerek çareler aramaktı. Ki öyle yaptım.

Bana göre toplu şekilde kaliteli bir yaşam sürmek için, zorunlu fakat özgürlüğü kısıtlamayacak şekilde kuralların olması gerektiği gibi bu alanda da bir takım kurallar olmalıydı. Açıklamalarıyla birlikte hazırladığım bir kurallar listesini yönetimdeki arkadaşlarıma sunduğumda olumlu yanıt aldım ve hep birlikte işleme koyduk. Bunları neden anlatıyorum derseniz varmak istediğim konunun özü tamamen burada yatıyor da ondan.

Bayram YILDIZ’ın açtığı bu grup sayfasının bu güne değin hala ayakta kalmasının bana göre asıl nedeni üyelerinin kendilerini güvenli bir yerde hissetmeleridir.

Ogün bu kuralları reddederek buradan ayrılıp; “Biz de yaparız!”, “Çok mu zor!” gibi serzenişlerle kurulan grupların neredeyse hiç birisinin bugün ne ismi ne de kendisi var.

Ayrıca maalesef ki; davranışları ile bir topluluk içerisinde bulunmaması gereken insanlar da burada bulunabiliyor, zaman zaman art niyetli eylemleri ile de karşılaşabiliyorduk. Ortamın huzuru bakımından bizlere düşen ise parmağımızı kanca gibi kıvırıp yakalarından bir vinç gibi kaldırıp grup sınırları dışarısına çıkarmak oldu. Çok akşamlar ya da geceler bu türden kişilerle mücadele ettiğimi hatırlıyorum. Elimde belgeler olmadan elbette ki böyle bir işlemimde asla olmadı, olamazdı da zaten.

Artık yazımızın sonuna gelelim…

Bugün Tarsus’ta Doğup Büyüyenler Derneği 4. yılına başlıyor. Kendi adıma Bayram YILDIZ Bey’i bu grup sayfasını açarak bize yaşattığı bu heyecan için, bu grup sayfası sayesinde tekrar buluşmaktan memnun olduğumuz eski dost, akraba, ahbap ve arkadaşlarımız için ÇOK TEŞEKKÜR ederim.

İstedim ki, hem Bayram Bey'e hem de ilk günlerden bugünlere (aklımda kaldığı kadarıyla) gruba emeği geçmiş arkadaşlarıma günün anısına uygun bir video hazırlayarak sürpriz yapmak ve güne dair hepimiz adına bir anı kalmasını sağlamak.

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN TARSUS’TA DOĞUP BÜYÜYENLER GRUBU!

Bütün Tarsuslulara sevgilerimle…’’

………..….ooo…………..

 

İYİ PARTİLİ ESİN ERKOÇ “İNSANLARI

 İYİLİK BİRLEŞTİRİR”

28. dönem Mersin Milletvekili aday adayı olduğunu açıklayan İyi Partili Esin Erkoç gazeteleri ziyaret etti.

Erkoç, ülkenin geleceğinin emin ellerde olması için milletvekili aday adayı olduğunu söyledi. Erkoç “Ülkemizin geleceği için elimi taşın altına koyuyorum. İyilik insanları birleştirir. Birleşmek kazandırır. Çocuklarımızın gençlerimizin gelecekkaygısı olmadan yaşayabilmeleri için,kadınların daha eşitlikçi bir ortamda var olabilmeleri, engelli ve yaş almışlarımızın hayat kalitelerinin arttırılabilmesi için, doğaya ve doğada var olan canlıyadaha duyarlı yaklaşımların artırılabilmesi için; 30 yıllık kamu özel sektör çalışma hayatımla ve  çeşitli sivil toplum kuruluşlarından edindiği bilgi ve birikimimle tecrübelerimle yarının mimarı olarak gördüğüm tüm kadınlarımıza iyi yarınlar inşa edebilmek adına milletvekili aday adayı oldum” dedi.

………..….ooo…………..

 

TARSUS OSB TOPLANTISI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Nisan Ayı Müteşebbis Heyet toplantısına başkanlık etti.

Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Şantiye binası toplantı salonunda Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Tarsus OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili H. Ruhi Koçak, Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Çetiner ve müteşebbis heyet üyeleri katıldı.

Toplantı, bir önceki toplantıdaki gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından sona erdi.

Toplantının yanı sıra Tarsus’lu İş İnsanı Ali Karmutoğlu, kendisi ve rahmetli eşi Naime Gülseren Karmutoğlu adına geleceğimizin teminatı ve mimarı çocuklarımız için eğitime katkı sağlamak amacıyla Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ne arsa bağışı yapmak üzere girişimde bulundu. Bağış için önümüzdeki günlerde protokol imzalanarak eğitime bir katkı daha sağlanmış olacak.

………..….ooo…………..

SAĞLIKLI MUTFAK İLE SAĞLIKLI YAŞ

ALMANIN İPUÇLARI DÜZENLENEN

 SUNUMDA ANLATILDI

Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu'nun düzenlediği 'Sağlıklı Mutfak İle Sağlıklı Yaş Almanın İpuçları' konulu sunum Uzman Fizyoterapist Hülya Bozoğlu ve Tarım İşletmecisi Betül Zaman'ın anlatımıyla Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde gerçekleşti.

Uzman Fizyoterapist Hülya Bozoğlu sunumunda; beslenme, fiziksel iyilik hali, ve ruhsal iyilik hali konularına değindi. Ağır metaller ile ilgili bilgilendirme yaparak ağır metallerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetti. İndikatör dokuları (kan, ter, saç, tırnıklar, idrar, daita) ve beyin bağırsak ilişkisi ile birlikte ağır metallerin alzheimer hastalığına olumsuz etkisini anlattı. Ağır metallerin vücuttan nasıl atıldığını açıklayarak kimyasaldan uzaklaşmanın, egzersiz yapmanın ve nefes tekniklerinin önemine dikkat çekti. Ağır metallerden korunmanın metodlarını dile getirdi. Sağlıklı yaş almanın sırrının sağlıklı mutfakta olduğunu belirterek katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Tarım İşletmecisi Betül Zaman sunumuna kendini tanıtarak başladı. Sağlıklı mutfak önerilerini sunarak vücudumuz sürekli yenilenir, yeniden şekillenir dedi. Ne yiyorsak o olduğumuzu hatırlatarak yediklerimizin genlerimizi etkilediğinden bahsetti. Bugün yediğimiz besinlerin torunlarımızın hastalıkları olarak ortaya çıktığına vurgu yaptı. Besinlerin genetiğinin ve hayvancılığın değiştirildiğinin üzerinde durdu. Değişik pişirme tekniklerinin ve besinleri doğal halinden uzaklaştırmanın zararlarını dile getirdi. Ünlü İngiliz Aşçı Jamile Oliver'in McDonald's'a karşı kazandığı davayla McDonald's hamburgerlerinin içindeki et'in hayvansal yağ hamuru ve amonyak olduğunun kanıtlandığının bilgisini verdi. Sağlıklı mutfak, sağlıklı besinler, mutfaktaki tehlikeler, mutfakta kullanılması doğru-ideal eşyalar, yiyecekleri sağlıklı hazırlama-pişirme-saklama teknikleri konularını anlattı. Tarımdaki tehlikeleri söyledi. Pestisitlere maruz kalmanın sınırlarını ile birlikte sebze ve meyvelerden pestisitleri temizlemek için yapılması gerekenleri dile getirdi. Hipokrat'ın Beslenme doğru ise ilaca gerek yok, beslenme yanlış ise ilacın faydası yok sözü ile sunumunu bitirdi. Katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

'Sağlıklı Mutfak İle Sağlıklı Yaş Almanın İpuçları' konulu sunum hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekiminin ardından son buldu.

Emine KUREN

           

 

………..….ooo…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........Ooo...........

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar