Subscribe Us


5 MAYIS 2023- TARSUS MEKTUBU


 

5 MAYIS 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..….ooo…………..

CENGİZ KURTOĞLU KONSERİ SIRASINDA YANGIN ÇIKTI 

Ak Parti Gençlik Konseri kapsamında dün Cumhuriyet Meydanında saat 19'da başlayan Cengiz Kurtoğlu konseri sırasında jeneratör taşıyan Tır’da henüz birlenemeyen nedenden dolayı yangın çıktı...

 

Mersin büyükşehir  Belediyesi  İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti.

 

Sanatçı  Kurtoğlu konserini izleyenlerin yangından ve dumandan  etkilenmemesi nedeniyle yarıda kesti.

 

İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile Yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

………..….ooo…………..

KAZADA TRANSİT İÇERİSİNDE BULUNAN 8 KİŞİ YARALANDI

Otoyol Tarsus-Pozantı istikameti Karakütük mevkinde M.Ş.'nin sürücülüğünü yaptığı 27 YG 540 plakalı yolcu otobüsü, önünde ilerleyen H. K.'nin sürücülüğünü yaptığı 34 BSZ 711 plakalı transit tipi minibüse arkadan çarptı.

Çarpmanın etkisi ile hasar gören transit içerisinde bulunan 8 kişi yaralandı. İlk gelen bilgilere göre yaralıların genel durumunun iyi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

………..….ooo…………..

KILIÇDAROĞLU BUGÜN BÖLGEYE GELİYOR

CHP genel başkanı ve millet ittifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Mersin’e geliyor. Kılıçdaroğlu Mersin’de eski Tevfik Sırrı Gür stadıyanındaki alanda saat 13.30 da  halka hitabedecek. Kılıçdaroğlu’nun mersin mitingine Tarsus CHP’liler otobüs kaldıracak.

………..….ooo…………..

CUMHURBAŞKANI CUMARTESİ

BÖLGEYE GELİYOR

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın 06.05.2023 tarihinde Mersin ilimizi teşrif edecekleri programı takip etmek isteyen basın mensuplarının akreditasyon başvuru işlemleri yapılıyor.

Basından katılmak isteyenler  form doldurarak 05.05.2023 (Cuma günü) saat 13:00'a kadar adana@iletisim.gov.tr mail adresine göndermesi gerekmektedir. 
İyi çalışmalar dileriz.

Bilgi için, 
Yasemin Yıldırım
0322-459 46 70-71-73 
dahili numara:18

………..….ooo…………..

TARSUS’TAN EN GÜZEL HEDİYE!

Deprem bölgesinde 150 çocuğa  Tarsus’tan bisiklet hediyesi götürüldü.

Depremde büyük bir fiziksel ve ruhsal travma yaşamış olan binlerce çocuk var. Ailelerini, yakınlarını, evlerini, oyuncaklarını, kitaplarını, kıyafetlerini kaybettiler. Bisikletleri enkaz altında kaldı. çadır kentlerde, konteyner kentlerde veya hasarlı evlerinin bahçelerinde yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Hiçbir şeyleri kalmadı, aidiyet duygularını yitirdiler.

Ali Cerrahoğlu ‘’Tarsus Kent Konseyi Bisiklet Topluluğu ve Tarsus Amerikan Koleji mezunları olarak depremden etkilenen çocukların yeniden yaşam sevincine kavuşabilmelerine bir parça da olsa destek olabilmek amacıyla bisiklet toplama kampanyası düzenledik. Tarsus’ta ve Adana’da çok sayıda bisiklet bağışlandı. Bu bisikletlerin eksikleri bisiklet topluluğumuzun gönüllüleri ve ayrıca kendisi de bir depremzede olan Adana’daki bir bisiklet tamircisi tarafından tamamlandı, ihtiyaç duyulanlar boyandı, pırıl pırıl hale getirildi.

Bağışlayacak bisikletleri olmayan çok sayıda hayırsever dostumuz da yeni bisiklet satın alınmasına katkı verdiler ve 70 tane de yeni bisiklet alarak toplamda 150 bisiklete ulaştık.

Bisikletleri doğru yerlere götürmek, en çok ihtiyaç sahibi çocukları belirlemek, onları memnun ederken diğer çocukları üzmeden dağıtımını yapabilmek çok önemli ve çok iyi bir planlama gerektiriyor. Detaylı bir çalışma ile öncelikle ailelerinde kayıplar yaşamış olan, zor durumdaki ve çok çocuklu aileleri belirledik.

30 Nisan 2023 Pazar günü Tarsus Bisiklet Topluluğu ve Tarsus Amerikan Koleji mezun temsilcileri ile birlikte bisikletleri bir kamyona yükleyerek; İskenderun, Antakya, Samandağ merkez ve mahallelerine gittik. Önceden görüştüğümüz öğretmenlerin, muhtarların ve çadır kampı sorumlularının belirledikleri, öncelikle aile fertlerinde kayıpları olan ihtiyaç sahibi çocuklara bisiklet hediyelerini verdik. Çocukların bisikletler monte edilirkenki sabırsızlıklarını, neşe ve mutluluklarını, aylardır belki de ilk kez gülümseyen gözlerini görmek hepimizi çok duygulandırdı. Sabah 07:00 den gece yarısına kadar süren faaliyette yorgunluk aklımıza bile gelmedi.

Bisiklet bağışına hep beraber devam edeceğiz. Sizler de destek vermek isterseniz lütfen arayınız. Ülkemizin gündemi hızla değişti ama deprem bölgesinde farklı bir dünya, farklı bir yaşam mücadelesi var. Yıkılan evlerin enkaz kaldırma çalışmaları yanısıra yıkılmayı bekleyen binlerce ev, endişe içinde yaşama tutunmaya çalışan binlerce çocuk ve aileler var. Onlara verilecek her türlü desteğe büyük ihtiyaç var.

Çocuklar için desteğe devam edelim hep birlikte...’’ dedi.

………..….ooo…………..

TARSUS  ALTAYLILARA

SEMT PAZARI YAPIMI

Altaylılar Mahalle Muhtarı Perihan Özcan “Semt pazarımız yapılıyor” dedi.

Özcan “2018 seçim çalışmalarımda demiştim ki, semt pazarı içinden yılmadan bıkmadan mücadele edeceğim.Çok şükür, temeli atıldı.İhale sahibi firma 6 Nisan da teslim edecekti.Ancak yaşadığımız acı depremde çalışan kardeşlerimizin kayıpları olmuş. Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun.Malzeme tedarik firmasında deprem süresinde sıkıntı yaşanmış. Dün ilgili mühendis arkadaşımız ile telefon görüşmemizde çok az işin kaldığını bir aksilik olmaz ise bu ay sonunda bitirilip belediyeye teslim edilmesi planlandığını söylediler. Biz her hizmetin takibindeyiz.” dedi.

 

………..….ooo…………..

TARSUS PAMUKLUK BARAJI

EN KISA ZAMANDA DEVREYE ALINMALI

Mersin’de su tüketimi göçle birlikte yüzde 15.4 arttı. Pamukluk barajı en kısa zamanda devreye alınmalı..

Meski Genel Müdürü İrfan  Korkmaz, 2016’da DSİ Genel Müdürlüğü ve MESKİ Genel Müdürlüğü

arasında protokole bağlanıp, Pamukluk Barajı sonrasında Mersin’e içme ve kullanma suyu

temin etmek amaçlı isale hattı ve arıtma tesisinin yatırımları ile alakalı bir sunum

gerçekleştirdi. 4 merkez ilçe ve Tarsus’ta dahil olmak üzere, beş ilçenin içme suyu teminini

sağlayan Berdan içme suyu arıtma tesisinin ve mevcuttaki isale hatlarının kapasite anlamında

maksimum düzeye ulaştığı hususuna dikkat çeken Korkmaz, Pamukluk Barajı’nın devamında

yapılması gereken ve 2016’da protokole bağlanan isale hattı ve arıtma tesisinin bir an önce

yapılmasının hayati önem taşıdığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Son zamanlarda özellikle

deprem sonrası göçe maruz kalan Mersin’in nüfusunun yaklaşık 350 bin civarında arttığını

belirten Korkmaz, bu durumun su tüketimini yüzde 15.4 civarında yükselttiği bilgisini

aktardı.

………..….ooo…………..

 

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI

YÜZDE  24 ARTIŞLA 941 MİLYON

DOLARA ULAŞTI

Tarsus Ticaret Borsası Nisan Ayı Meclis toplantısının ana teması "Konuşan, yorumlayan ve çözüm arayan Meclis" oldu.

Meclis Üyesi Murat Çamaşırcı, sektörüne ait bilgileri meclis üyeleri ile paylaştığı Nisan Ayı Meclis toplantısında Kredi kartıyla vergi ödemesinde limitin 500 bin TL'ye yükseltilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederken, kredi kartı ile vergi ödemesinin sektörleri açısından olumlu olduğunu ancak limitin sektörleri açısından yükseltilmesini arzu ettiklerini de belirtti.

Meclis Üyesi Çamaşırcı; “2023 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artış sağlayarak 941 milyon dolar değere ulaştı.

İhracatın yaklaşık 427 milyon doları Mersin’den ve bu miktarın yaklaşık % 35 i ise TARSUS’ ta üretilen yaş meyve sebzeden sağlanmaktadır.

Şöyle diyebiliriz ki; Mersin yaş meyve sebze ihracatında üretiminin % 35 i Tarsus’un yılın ilk çeyreğinde ki ihracat hacmi yaklaşık 150 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

 

Türkiye Yaş Sebze üretiminin (31,5 Milyon TON)  %8’ i ( 2,3 Milyon TON) Mersinde üretilmekte olup,

Türkiye Domates üretiminin % 11 ni,

Türkiye Hıyar üretiminin % 15 ni,

Türkiye Patlıcan üretiminin % 18’ni,

Türkiye Biber üretiminin % 30’nu,

Türkiye Marul üretiminin % 33’nü,

Türkiye Kabak üretiminin % 46 si, Karşılamaktadır.

 

Türkiye Meyve üretiminin (27 Milyon TON)  % 12’ isini ( 3,5 Milyon TON) Mersinde üretilmekte olup,

 

Türkiye Mandalina üretiminin % 68’sini,

Türkiye Portakal üretiminin % 59 nu,

Türkiye Limon üretiminin % 47’sini,

Türkiye Nar üretiminin % 15 ‘ni, Karşılamaktadır.

 

Yaş meyve ihracatının karşılama oranı %46 ile Narenciye ihracatının karşılama oranı % 22 ile Mersin bu 3 aylık periyotta ihracatta 1. Sırada, Yaş sebze ihracatının karşılama oranı % 10 ile Mersin bu 3 aylık periyotta ihracatta 3. Sırada yer almaktadır.

2022 yılı ihracat rakamlarına bakıldığında Yaş Meyve Sebze  ve Narenciye İhracatı yaklaşık 3 milyar dolar gerçekleşmiş olup, Türkiye genelinde Mersin ihracatı karşılama oranı % 28 ile 1. Sırasını son 3 yıldır korumaktadır.

 

Yaş Meyve Sebze İhracatındaki artış gayet sevindirici bir durum olsa da, şu varki; bizim sektörümüzle birlikte tüm Dış ticaret istatistiklerine bakıldığında, ihracatın ciddi bir şekilde arttığını bunun bir başarı olarak görülse de ithalatın da çok daha ciddi bir şekilde arttığını gözlemliyoruz.“dedi.

 

………..….ooo…………..

KARAMAN BORSASI TARSUS’TA

TOBB Akreditasyon Sistemi çalışmaları kapsamında  Tarsus’a Karaman Ticaret Borsası ziyareti gerçekleşti. 

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Seçer  ziyaretten duyulan memnuniyeti ifade ederek "Bu tür çalışmalar kurumlar arası iyi uygulamaları paylaşmak ve üyelerimize daha kaliteli hizmet sunmada vizyonumuzu geliştirmektedir. Akreditasyon sistemi kapsamında gerçekleşen kıyaslama çalışmasının her iki kurum için de çok verimli olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Karaman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Çavaş, “Misafirperverliğiniz bizleri ziyadesiyle memnun etti. Sizlere , Genel Sekreterlerimize ve borsa personellerinize yakın ve samimi ilgisinden ötürü de çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Akreditasyon Sistemi kapsamında borsalar arası uyumu sağlamak, borsalarda sunulan hizmet türlerinin genişletilmesini, hizmet kalitesinin iyileştirilmesini ve iyi uygulamaları tespit etmek amacıyla ziyarette bulunan Karaman Ticaret Borsası ile yapılan görüşmelerin ardına Akreditasyon Sistemi kapsamında ilk defa iki kurumun ortak düzenlediği yönetim kurulu toplantısı gerçekleşti. 

 

Ziyarette bundan sonraki süreçlerde de bu tip ortak çalışmaların yapılması gerekliliği üzerinde durulurken,  sektör bazlı ağ oluşturulması ve kurumların bölgelerinde aynı sektörde iş yapan üyeleri ile ortak çalışma platformu yaratılması hedeflendi. 

 

Her iki kurumun üye profili, hizmetleri ve projelerinin paylaşıldığı toplantıda her iki kurumunun da işlettiği Lisanslı Depoculuk sistemine dair görüşler değerlendirildi. Her iki bölgenin yatırım ve tarım alanları, ticari ve ekonomik durumunun görüşüldüğü ziyarette bölgeler arasındaki tarihi bağlarının yeniden ve daha güçlü olarak kurulması için benzer çalışma ziyaretlerinin arttırılması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı. 

Borsalar arasındaki diyalogların ve ikili iş birliği çalışmalarının geliştirilmesinin önemine de işaret edilen ziyarette sektör temsilcileri ortak proje ve faaliyetlerde bulunulmasının bölgesel kalkınmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağı ifade edildi. 

 

Daha önce belirlenen program doğrultusunda, Karaman Ticaret Borsası ziyaret heyetinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Özkor ve Mehmet Kaya, Yönetim Kurulu Üyesi Emircan Sevinç, Sayman Üye Hasan Ali Topbaş, Genel Sekreter Harun Fatih Fındık, Akreditasyon Sorumlusu Hüseyin Örs ile Karaman TB LİDAŞ Müdürü Ali Rıza Ekentok ’un hazır bulundu. 

Tarsus Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette  Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Kemal Süheyl Batmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Teke, Ayhan Bayram ,Sayman Üye Yücel Gürbüz Genel Sekreter Hasan Şanlı, Yönetici Asistan Ezgi Fındık Güngör, Akreditasyon Sorumlusu Elif Köksal ziyaret heyetine eşlik etti. 

 

 

………..….ooo…………..

MALATYALILAR DERNEĞİNİN

ETKİNLİĞİ YARIN

Tarsus’taki Malatyalılar Derneğinin etkinliği yarın yapılacak.Başkan Metin Beylik Tarsus’taki tüm Malatyalı hemşehrilerini ve Tarsus halkını 6 Mayıs cumartesi günü yapılacak etkinliklerine davet etti.

 

………..….ooo…………..

 

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYI

HAKKI MENİZ’İN ACI GÜNÜ

AK Parti Milletvekili Adayı  Tarsuslu hemşehrimiz Hakkı Meniz’in kayınvalidesinin annesi vefat etti. Bu nedenle Meniz dünkü seçim gezilerini iptal etti. Kendisine başsağlığı dilerken merhumeye de Allahtan rahmet diliyoruz.

 ………..….ooo…………..

TARSUS’A GELEN AYÇİN ECEM

DOĞRUÖZOĞLU’NDAN TEŞEKKÜR

Genç yazar Ayçin Ecem Doğruözoğlu , Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine teşekkür etti.

Ayçin Ecem Doğruözoğlu’da “Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih ve Anabilim Dalında 1919 yılında Tarsus’ta gündelik Hayat ve Tarsus gazetesinin kamuoyu oluşturma işlevi”  başlıklı yüksek lisans tez çalışması kapsamında hazırladığım bu eserin yayınlanmasında ve oluşmasında destek olan Doç. Dr. Yalçın Armağan’a Dr. Öğr. üyesi Özge Şahin’e,Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, annem Nurçin Armağan’a, babam Ramazan Armağan’a, eşim Umut Doğruözoğlu’na sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Uzun bir sürecin ve emeğin ürünü olan bu eserin daha fazla kişiye ulaşmasını ve literatüre kazandırılmasını sağlayan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak ve Fuat Togo’ya teşekkür ediyorum” dedi.

………..….ooo…………..

TARSUS’TA KONSER

Tarsus’ta seçimleröncesi Cengiz Kurtoğlu konseri dün akşam yapıldı

 4 Mayıs 2023 Perşembe günü Saat 19:00’da düzenlenen konsere ilgi büyük oldu.

 AK Parti Tarsus İlçe Başkanlığınca düzenlenen konser T arsus Cumhuriyet Meydanında yapıldı.

………..….ooo…………..

TARSUS'TA KÜLTÜR, SANAT

Tarsus’ta müzik  Etkinlikleri devam ediyor.

Bugün 4. gün. " Tarsus Müzik Günleri "

 Çello PARADİSO dün akşam: Gözlükule Kazıları

Araştırma Merkezi Salonunda yapıldı.

 

………..….ooo…………..

………..….ooo…………..

 

………..….ooo…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........Ooo...........

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar