Subscribe Us


Tarsus Borsadan açıklama ‘’Zeytin ve Zeytin Yağında Moralimiz İyi’’


 Nisan Ayı meclis toplantısında Tarsus Borsa Meclis üyelerinin sektörleri ile ilgili beklentilerinin önemine değinen Borsa Meclis Başkanı Murat Kaya, “Sektörlerimizin birer temsilcisi olarak konuşan , yorumlayan ve çözüm arayan bir meclis olarak, sektörün sorunlarını sizlerden öğrenip, güçlü bir çalışma ortamı ortaya çıkaracağız. Bizim yapmamız gereken şey empatiyi canlandırmak. Sektörel sorunlarınızı bilen temsilciler olarak sizler, sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar konusunda bize yol göstereceksiniz. Sizden gelecek bilgilerle bizler de sizin haklarınızı savunacağız. Israrlı çalışmayla da başarı sağlayacağız." dedi


 

Zeytin ve Zeytin Yağında Moralimiz İyi

Sektörü ile ilgili Mecliste söz alan Meclis Üyesi Burak Şendağ sektörüne dair bilgileri paylaştı.

Meclis Üyesi Şendağ; “ Tarsus Sarıulak Zeytinyağı Ticaret Borsamız tarafından düzenli olarak analizleri yaptırılmaktadır., Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan analiz sonuçlarına göre insan sağlığına en uygun besin değerleri ve özellikle 600-836 arasında değişen toplam fenol oranı ile Türkiyede  bilinen en iyi kanser önleyici bileşiğe sahiptir. Coğrafi işaretli Tarsus Sarıulak Zeytini ve Coğrafi işaretli Tarsus Sarıulak Zeytinyağı 2023 yılı rekolte değerlendirmesinde bulunan Şendağ;” Dünyanın en iyi zeytinyağı İtalyanın Garda gölü kıyısında Drizzar türü zeytinden üretilen zeytinyağıdır. Bizim Tarsus Sarıulak Zeytinimiz ile aynı özelliklere sahip Drizzar türü zeytininin yağ kaliteside aynı özelliklere sahiptir. Bu sezon 735 bin Tarsus Sarıulak Zeytin ağacımızdan yaklaşık 50 bin ton zeytin üretimi bekliyoruz. Bunun 12-13 bin tonunu sofralık olarak tüketileceği kalan kısımdan yaklaşık 8 bin ton Tarsus Sarıulak Zeytinyağı üretileceğini tahmin ediyoruz.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinine sahip çıkanlar gibi Mersinin Tarsus İlçesinde üretilen Tarsus Sarıulak Zeytinine ve yağına sahip çıkmamız, taklit, tağşiş ve kayıt dışı satışını engellememiz bizim en önemli konumuz olmalıdır.

 

Sektörümüzün yıllardır devam eden en önemli sorunu taklit, tağşiş ve kayıt dışılık sorunudur. Bunun temel nedeninin; cezaların ve kayıt dışı ( markasız ya da sahte markalı) üretimlere yönelik denetimlerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Taklit ve tağşiş, haksız rekabetin artması ile kayıt dışılığın önlenememesi hem kalite artışını ve hem de sektörün büyümesinin önündeki en önemli engel olmaktadır.

 

Bütün bunlara rağmen sevindirici olan  şu anki iklimsel özelliklerde düşünülerek ve  Türkiye genelinde; toplam 167.652.603 adet meyve veren, ağaç mevcut olduğu    ile  buna bağlı olarak toplam elde edilecek zeytin miktarının 2023 sezonunda %71,2 artarak 3 milyon ton olacağı ve yaklaşık 425 bin ton zeytin yağı üretimi ile rekor gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar