Subscribe Us


11 HAZİRAN 2023- TARSUS MEKTUBU


 

11 HAZİRAN 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO………….

MESOB BAŞKANI SARI TARSUS’TA ODA BAŞKANLARIYLA KUCAKLAŞTI

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Tarsus’ta kurulu esnaf odası başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, birlik, beraberlik mesajı verdi.

 

Başkan Sarı, güçlü esnaf, güçlü oda, güçlü birlik oluşturma adına ortak hareket etmenin önemine değinerek “Başarı birlikte olur, birlikte büyürüz. Aramızdaki birliği, dirliği, beraberliği daim kılmamız çok önemli” dedi.

Tarsus’ta kurulu esnaf odası başkanlarıyla bir araya gelen Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, devraldığı görevi daha iyi noktalara taşıma adına tüm teşkilatla işbirliği içerisinde çalışacaklarını söyledi. “Başarı birlikte olur, birlikte büyürüz” diye konuşan Başkan Sarı, “ 40 yıldır teşkilatın çeşitli birimlerinde yöneticilik yapmış bir kardeşiniz olarak hep alnı açık, başı dik durdum. Yöneticiliğimi şeffaf ve hesap verilebilir bir anlayışla yürüttüm. Hayatımın her anında mücadeleci olduğum kadar, adil ve güvenilir olmanın huzurunu yaşadım. Bugünde görevi devraldığım Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde aynı yönetim anlayışıyla hizmet vermeye devam edeceğim” dedi.

Yeniliklere, farklı görüşlere açık, sorunun değil çözümün parçası olma adına atım atacaklarına vurgu yapan Başkan Sarı, “ Ailemin bir parçası olarak gördüğüm oda başkanlarımız ve yönetici

kardeşlerimizle Birliğimizi ve mesleki odalarımızı kentimizde güvenilir güzide kurumlar haline

getirmenin mücadelesini hep birlikte vereceğiz. Güçlü esnaf, güçlü oda, güçlü birliği oluşturma adına

ortak hareket edeceğiz ve bu anlamda projeler üreteceğiz. Aramıza nifak sokulmasına ve birliğimizin,

dirliğimizin bozulmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Başkan Sarı, konuşmasının sonunda toplantıya katılımlarıyla güç veren Tarsus Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Alper Deniz, Servisçiler Odası Başkanı Mehmet Tıraş, Tenekeciler ve İnşaat Malzemesi Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Güçyetmez, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Kaplan Kiltaş, Briketçiler Odası Başkanı Erdal Turgut, Fotoğrafçılar Odası Başkanı Cumali Taş, Kahveciler Odası Başkanı Halil Şekerci, Tuhafiyeciler ve Züccaciyeciler Odası Başkanı Hüseyin Özkır, Fırıncılar Odası Başkanı Suat Yaşar, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Oktay Yılmaz, Kunduracılar Odası Başkanı Ersin Deveci, Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Şehmuz Karataş, Terziler Odası Başkanı Nevzat Topacık, Çamlıyayla Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Sakallı ile Birlik yöneticileri Nihat Dağdelen, Duran Şen, Doğan Gündüz, Ali Tavman, Faruk Dalkılıç, Erdal Pekmez ile Tarsus 2 Nolu EKK Başkanı Bektaş Aslan’a teşekkür ederek, başarı dileklerini iletti.

 

…………OOO………….

HAYDİ SENDE ÇEVRE HAFTASI’NDA

 UÇURTMANI AL GEL 

Tarsus Belediyesi tarafından “Çevre Haftası” etkinlikleri kapsamında, çocuklarla çevre temizleme etkinliği, atölyeler ve kurulacak farklı stantlarla eğlenceli aktivitelere ev sahipliği yapılıyor. Çocuklar ve aileler ile birlikte yapılacak uçurtma şenliği ile dolu dolu bir güne imza atılacak.

 

Tarsus Belediyesi çevre bilincini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında, Çocuk Çevre Müfettişi ile birlikte Eshab-ı Kehf'te çevre temizliği gerçekleştirilecek. Çocuklarla yapılacak olan bu eğlenceli ve öğretici etkinlikte çevre konusunda farkındalık kazanmaları sağlanıyor. Etkinlikte çeşitli çevre, iklim ve geri dönüşüm atölyeleri ve stantları kurulacak. Katılımcılara "Uçurtmanı Al Gel", "Bardağın Senden Limonata Benden" ve "Atığını Getir, Çiçeğini Götür" gibi çağrıda bulunarak etkinlikler yapılacak. Hem eğlenceli uçurtma aktiviteleriyle çocukların ilgisini çekmek, hem de çevre farkındalığını aşılamak hedefleniyor.

 

VATANDAŞLAR İÇİN OTOBÜS KALDIRILACAK

Etkinlik, 11 Haziran 2023 Pazar günü saat 14.00'da Eshab-ı Kehf Piknik Alanı'nda yapılacak. Ayrıca, katılımcıların rahat ulaşım sağlaması için 11 Haziran 2023 günü saat 13.00'da Tarsus Müzesi önünden otobüs kaldırılacak.

…………OOO………….

 

EĞİTİM-SEN'DEN ÇEDES ve BENZERİ UYGULAMALARA

 KARŞI TARSUS'TA YARENLİK ALANINDA

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Tarsus’ta dün  Eğitim-Sen'den Çedes Ve Benzeri Uygulamalara  Karşı  Yarenlik Alanında  Basın Açıklaması Yapıldı

Şube Başkanı Yasemin Yücel 'in Yarenlik alanında yaptığı basın açıklaması dinlendi.

Yücel şunları söyledi:

‘’Türkiye’de siyasi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda, dini kural ve referanslara göre biçimlendirme isteği yetkili konumlardaki kişiler tarafından sıklıkla ifade edilmiştir, çeşitli uygulamalarla bu istek yaşama geçirilmiştir. Son yıllarda, Millî Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve dernekler arasında çok sayıda iş birliği protokolü imzalanmıştır. Bu ortak projeler üzerinden eğitimi dinselleşme süreci hızlandırılmış, doğrudan laik eğitimi ve laik yaşam tarzını hedef alan uygulamalar hayata geçirilmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullar ve imam hatip okulları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı il/ilçe spor müdürlükleri/Gençlik merkezleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Diyanet Gençlik Merkezleri iş birliğinde yürütülmekte olan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) kapsamında bir süredir ülke çapında toplantılar yapılmakta ve çeşitli kararlar alınmaktadır.

Dini ve manevi değerleri merkeze alan ÇEDES Projesi, etkin bileşeni din referanslı kurumlar olması nedeniyle laik-bilimsel eğitim anlayışına ve eğitim bilimlerine aykırı bir çerçevede hazırlanmış ve uygulanmaya başlamıştır

“Öğrencilere milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerlerimizin benimsetilmesi amacıyla tüm lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulları ile il merkezi ve ilçelerde bulunan tüm cami ve Kur’an kursları”nı kapsayan proje, Milli Eğitim Müdürlükleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı il müftülükleri aracılığıyla okullara öğrencilerin sözde ‘manevi gelişimini desteklemek’ amacıyla ‘manevi danışman’ görevlendirmelerinin önünü açmaktadır. Bu bağlamda pedagojik eğitimi bulunmayan vaiz, imam hatip, Kur’an kursu öğreticileri, İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere çeşitli illerde görevlendirilmeye başlanmıştır. Protokolde ifade edildiği biçimiyle, “öğrencilerin moral ve motivasyonlarını artırıcı rehberlik hizmetlerinde bulunan” ‘manevi danışman’lara atfedilen kimi işlevler dört yıllık eğitim fakültesi mezunu psikolojik danışmanlarla, zaten yıllardır sürdürülmektedir.

Eğitim ve öğretim hizmetinin,Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur.” ÇEDES Projesi, 1739 sayılı MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNUNA aykırı olarak eğitim hizmetinin yürütülmesini, gözetilmesini ve denetlenmesini Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile paylaşarak gözetim, yürütme ve denetim görevini ihlal etmektedir. MEB, böylece okulların çocuğun üstün yararı ve kamu yararına işlev görme niteliğini sekteye uğratmaktadır. Yine ÇEDES Projesi, öğrencilerin hem okulda hem de okul dışı ve yaz tatillerindeki geçirdiği zamanları ele geçirerek okulu ve öğrencileri dini referanslı eğitim anlayışı ile siyasallaştırmaktadır. Sorumlu kurumlarca yeterince denetlenmeyen, kamusal alana açık olmayan bu alanlarda çocuğa yönelik yaşam hakkı ihlali, fiziksel şiddet, ekonomik şiddet ve çocuk ihmali ve istismarı olaylarını kamuoyu yakından gözlemlemiştir.

Eğitimin bütün kademelerinde eğitimin niteliğini yükseltmek, çocukların özgür ve sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesi için somut adımlar atılması gerekmektedir. Ancak MEB, bugüne kadar yaptığı gibi, din ve inanç alanı gibi son derece hassas bir konuda “tek din, tek mezhep” yaklaşımıyla hareket ederek okullarda öğrencilere dini ve manevi değerleri aktarmayı kendisine görev edinmiştir. ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eğitim kurumlarının herhangi bir şekilde dini içerikli proje ve etkinliklerin mekânı haline getirilmesinin okullara ve eğitim sistemine olumlu anlamda en küçük bir katkısının olmadığı açıktır. Okullarımız, farklı inanç gruplarının her birinin eşit değerde görülmesi gereken, hiçbir öğrencinin inancı ya da felsefi düşüncesi nedeniyle ayrımcılığa uğramadığı kurumlar olmak zorundadır. Öğrencilerin inancı ya da kimliği nedeniyle ötekileştirilmesine ve ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kalmasına neden olacak her türlü girişime son verilmelidir.

Laikliğin varlığı, din ve mezhep farklılıkları üzerinden farklı inançtan ve mezhepten insanların birbiriyle çatışmalarına son vermek, her inancın kendisiyle ve diğer inançlarla eşit haklar temelinde ilişki kurmasını güvence altına almak açısından önemlidir. Değişik din, mezhep, inanç ve dünya görüşünden insanların gerçek anlamda “eşit yurttaş” olarak kabul edilmesi, devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız yaklaşmasına, günlük yaşamın her alanında okulda, üniversitede, işyerinde, sokakta, farklı kimlik, inanç ve dünya görüşleri arasında ayırım yapılmamasına bağlıdır. ÇEDES projesi bu yönüyle hem laikliğe hem de laik eğitim anlayışına temelden aykırılıklar içeren bir düzenlemedir.

Böylesi bir uygulama hem çocukların sağlıklı gelişiminin hem de eğitim sisteminde eşit, özgür ve bilimsel düşüncenin ilerlemesinin önünde önemli bir engeldir.

Milli Eğitim bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, bizzat iktidar eliyle hayata geçirilen ve birbirinden ayrı olması gereken eğitim alanı ile inanç alanlarının birbirine karıştırılmasına yönelik ÇEDES ve benzeri uygulamalardan derhal vazgeçmelidir.

Çocuklarımız, ÇEDES ve benzeri projelerle siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası haline getirilemez! Bu konuda eğitim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz.

EĞİTİMSEN olarak, okulları dini referanslı faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için yürüttüğümüz mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz dedi.

………..…OOO………….

 

TARSUS KÜLTÜR PARKI'NDA MÜZİK

İLE GENÇLİK COŞKUSU YAŞANACAK

Gençlere keyifli bir zaman geçirme imkânı sunmak ve çevre bilincini aşılamak amacıyla Tarsus Belediyesi tarafından “Çevre Haftası” etkinlikleri kapsamında, “Gençlik Konseri” düzenleniyor. Birbirinden eğlenceli şarkıların söyleneceği ve birbirinden yetenekli sanatçıların sahne alacağı konser, Tarsus Kültür Parkı’nda gerçekleşecek. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan konsere tüm gençleri davet etti.

 

Tarsuslulara keyifli bir atmosfer sunmayı amaçlamak ve çevre farkındalığını ön plana çıkarmak için etkinlikler düzenleyen Tarsus Belediyesi, Tarsus Kültür Parkı’nda Gençlik Konseri organize ediyor. Çevre Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte birbirinden yetenekli sanatçılar sahne alacak.

 

TARSUS, GENÇLİK KONSERİ’NDE BULUŞUYOR

11 Haziran Pazar günü saat 18.00'de DJ Hüseyin Çınar’ın sahne almasıyla başlayacak olan Gençlik Konseri, gençleri coşkulu bir atmosferde bir araya getirecek. Saat 19.00’da Refresh Band sahne alacak. Konser eğlencesi saat 20.00’da ise After Party ile devam edecek. Keyifli bir zaman geçirme imkânı sunmayı hedefleyen konsere Başkan Bozdoğan tarafından tüm vatandaşlar davet edildi.

 

………..…OOO………….

SEVGİ VE EMEKLE BÜYÜYEN

BUĞDAY: TARSUS BELEDİYESİ'NİN

BEREKETLİ HASADI

Tarsus Belediyesi tarafından binlerce ata ve yerli tohum buğdayı, sevgiyle filizlendi, emekle büyüdü ve Tarsus'un bereketli topraklarında buğdaya dönüştü. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın katılımıyla hasadı gerçekleştirildi. Yapılan hasatta 22 ton buğday elde edildi. Hasadı yapılan buğdaylar vatandaşlara 5 dekarlık tohum desteği olarak ücretsiz dağıtılacak, aynı zamanda elde edilen balyalar hayvan üreticilerine yüzde 50 hibeli olarak verilecek.

 

Doğanın büyüsünü ve döngüsünün yeniden hatırlandığı Tarsus’ta, belediye arazilerinde yetiştirilen buğdayın hasadı gerçekleştirildi. Tarsus Belediyesi’nin öncülüğünde ekimi gerçekleştirilen Ata ve Yerli Tohum Buğdayının hasadı, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın katılımıyla yapıldı.

 

TOPLAMDA 22 TON HASAT ELDE EDİLDİ

Belediyenin kendi olanaklarıyla Şelale Mevkii Engelsiz Yaşam Alanı’nda ve Ergenekon Mahallesi’nde toplamda 55 dekarlık arazilerine Kasım ayında ektiği Ata Tohumu Kunduru Buğdayı ve yerli çeşit tohumlar, büyüyerek buğdaya dönüştü.  Hasat çalışmasında 4 ton Kunduru Buğdayı, 18 ton ise yerli çeşit buğday elde edildi. Tarsus’ta tarımın ve buğdayın önemi konusunda her zaman büyük çalışmalar yapan Başkan Bozdoğan, hasada katılarak sekiz köşe kasket takıp orakla ekin biçti. Aynı zamanda biçerdövere bindi ve buğdayları inceledi.

 

“TARSUS’UMUZDA BUĞDAYIN, HEM HAYATİ HEM DE TARSUS İÇİN DEĞERİNİ BİLİYORUZ”

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan “Toprağın güzelliğiyle buluşan buğdayların hasadını tamamladık. Doğanın büyüsünü ve döngüsünü yeniden hatırladığımız bugünde, belediye arazilerimizde yetiştirdiğimiz ata tohumu buğdayların hasadını gerçekleştirdik. Binlerce yıldır tarım faaliyetlerinin yapıldığı Tarsus’umuzda buğdayın, hem hayati hem de Tarsus için değerini biliyoruz. Çiftçilerimize, emeklerinin karşılığını almanın gururunu yaşadığı bir hasat dönemi dileriz.” dedi.

………..…OOO………….

BORSADA YANGIN TATBİKATI

Tarsus Ticaret Borsası Personellerinin katılımıyla gerçekleşen ‘’Yangın Güvenliği Eğitimi ve Tatbikatı’’ gerçekleşti.

İSG Uzmanı Mesut Hırlak’ın gözlemci olduğu tatbikatta, Yangın anının önemine değinildi.

Yangın hakkında bilgiler veren Hırlak, bir yerde yangın çıkması için oksijen, yanıcı madde ve ısı üçgeninin olması gerektiğini belirtti. Bir ortamda oksijen oranının yüzde 16’nın altına inmesi durumunda yangın çıkmayacağı, bu nedenle kapalı ortamlarda çıkan yangınlarda kapının açılması durumunda oksijenin artması nedeniyle parlama durumunun söz konusu olduğunu dile getirdi.

Yangın çeşitleri hakkında da bilgilenen Borsa Personelleri, yangının bir yerde herhangi bir engelle karşılaşmaması durumunda geometrik olarak büyüyeceğini, yangının çıktığı yerde ilk 5 dakika içinde 557 derece sıcaklığa ulaşıldığı kaydedildi.

Yangın yerindeki tehlikelerin önemine değinilen eğitimde ; yangının büyüme hızı, yüksek sıcaklık tehlikesi, yangın bileşenlerinin yangının yayılmasına etkileri, yangın safhasındaki tehlikeler, zehirli gazların oluşturduğu solunum zorluğu tehlikesi, patlama tehlikesi, çökme tehlikesi ve elektrik tehlikesi olarak sıralandı.

Son olarak;

Binalarda söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekibi olmak üzere 4 ayrı yangın ekibi oluşturulması gerektiği öğrenilen eğitimde, yangın söndürücünün nasıl kullanılması gerektiği de uygulamalı olarak anlatıldı.

Her an çıkabilecek bir yangına karşı borsa personelleri yapılan tatbikat ile yangına müdahaleye ve personellerin dışında kalan kişiler de nasıl davranmaları konusunda hazır hale getirilmiş oldu.

 

………..…OOO………….

TARSUS’TA PATLAMA SESİ

Tarsus’ta patlama sesi korku yarattı. Emniyet patlamaya konu sesin havai fişek patlaması olduğunu açıklad. Patlama ile ilgili ölen yada yaralanan bulunmuyor.

………..…OOO………….

TARSUS’TA MOBİLET KAZASI 1 ÖLÜ

Tarsus’ta  dün meydana gelen olayda mobilet kazasında 1 kişi öldü. Gazipaşadaki olayda 2 mobilet çarpıştı 1 kişi hayatını kaybetti.

 

………..…OOO………….

SU PARK BUGÜN AÇILDI

Tarsus belediyesine ait Su park  dün açıldı.. Atatürk Gençlik Parkı içinde bulunan Su Parkta dün temizlik bitti. Dün hizmete açıldı..

Salı günü kadınlara cumartesi ise ailelere açık olacak su parkta diğer günlerde karma yüzme yapılabilecek, ders alınabilecek.

 

………..….ooo…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........Ooo...........

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar