Subscribe Us


16*17 HAZİRAN 2023- TARSUS MEKTUBU


 

16 HAZİRAN 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO………….

TÜRKİYE’NİN EN UYGUN FİYATLI KIR DÜĞÜN SALONU TARSUS’TA AÇILDI

Hayat pahalılığının artması ile birlikte evlenecek çiftlere ve düğün masrafları ile uğraşan ailelere müjdeli haberi veren Tarsus Belediyesi, Türkiye’nin en uygun Kır Düğün Salonu’nu hizmete açtı.  Her gün 1 açılış yaparak Tarsusluların hizmetine sunan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, final açılışıyla en yeni, en uygun hizmeti kazandırdı.

Tarsus Belediyesi, "her güne bir açılış" mottosuyla kente değer katan çeşitli açılışları Tarsus'a kazandırdı. Son açılışı yoğun bir katılımla gerçekleşen Tarsus Belediyesi, 82 Evler Mahallesi'ndeki Berdan Parkı'na, Kır Düğün Salonu'nu hizmete açtı.

Şehir Park Düğün Salonu'ndan sonra kır düğün konseptini vatandaşların hizmetine sunan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Tarsus'a Türkiye'nin en uygun fiyatlı düğün salonlarını kazandırdı. Tarsus Belediyesi, düğün salonunu Tarsuslular için ücretsiz olarak açarken sadece giderler için 3 bin TL ücret talep ediyor. Evlenecek çiftlerin bütçesini rahatlatan bu düğün salonları, konumu ve açık alanıyla çiftlerin favori mekânı haline geliyor. 

TARSUS BELEDİYESİ EN EKONOMİK VE KULLANIŞLI OLANINI HALKIN HİZMETİNE SUNUYOR

Tarsus Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Polat, yapılan hizmetlerin önemine değinerek “Hizmet yaparken her daim olmayanı, eksik olanı yapma ve başarması ile kendini kanıtlayan belediyemiz, bugün yine bir ilki yaparak Kır Düğün Salonu’nu benzer örneklerinin en ekonomik ve kullanışlı olanını halkın hizmetine sunacaktır. Eğiten üreten kent anlayışı ile sürdürmüş olduğumuz belediyecilik anlayışımızda, eski binaların yenilenip ve işlev kazanması bizim çok kıymetli.” dedi.

 

“NE YAPIYORSAK HALKIN YARARINA OLMALI”

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın talimatıyla çalışmaları yürüttüklerini belirten Başkan Yardımcısı Polat “4 yıllık hizmet sürecimizde kreşler, doktor odaları, okuma salonları, park ve yeşil alanlar, tarım uygulama alanları, hobi bahçeleri, muhtar odaları, marketler, restoran gibi Tarsus’a toplamda 266 kamusal alan kazandırdık. Kentte yaşayan halkın yeni hizmetler alması için neler yapabiliriz diye kafa yoran belediye başkanımız “ Ne yapıyorsak halkın yararına olmalı” sözü çalışmalarımız hep ışık tutmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

TARSUS BELEDİYESİ DÜŞÜK ÜCRETLE DÜĞÜN SALONUNU HİZMETE AÇTI

Sözlerine devam eden Başkan Yardımcısı Polat “Hayat kurma yolunda ilk adımı atacak gençlerimizin ödeyeceği nikâh salon ücretlerinden feragat eden belediyemiz, yine onların mutluluklarına katkı sunmak için hizmete açtığı düğün salonlarından da çok düşük ücretler talep ederek, kamu görevini sürdürmektedir.” diyerek düğün salonunun hayırlı olmasını diledi.

“HAYIRLI UĞURLU OLSUN, ÇOK GÜZEL BİR HİZMET”

Tarsus için önemli bir kazanım olduğunu belirten bir vatandaş “Çok beğendim, evimizde burada olduğunu için çok iyi oldu. Hayırlı uğurlu olsun, çok güzel bir hizmet.” ifadelerini kullandı.

“DİĞER DÜĞÜN SALONLARI ÇOK PAHALI”

Yapılan hizmetin çok kıymetli olduğunu söyleyen başka bir vatandaş “Çok mutlu olduk böyle bir hizmeti açtıkları için. Gençler için çok iyi. Diğer düğün salonları çok pahalı. Uygun fiyatlı sundukları için çok teşekkür ederiz.” dedi.

“HAYAT PAHALI, DURUMU İYİ OLMAYANLARA ÇOK İYİ OLDU”

Gençlerin düğün masraflarını hafifleteceğine değinen bir diğer vatandaş “Hayat pahalı, durumu iyi olmayanlara çok iyi oldu. Allah razı olsun başkanımızdan çok teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

…………OOO………….

TARSUS BELEDİYESİ HER

KULVARDA KADININ YANINDA

Tarsus Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü “Sağlıklı Kadın, Sağlıklı Toplum” projesi kapsamında kadınlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor.  “Kadının Sözü Derneği” üyelerine ve Güner Yüksek (Hala) Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi kursiyerlerine Dr. Füsun Kaleli tarafından kadın kanserlerinin riskleri, tanımları ve önlemleri anlatıldı.

Kadınların, kadın hastalıklarına karşı farkındalığını artırmak ve keyifli vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla Karageçit Mevkiinde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılan “Kadının Sözü Derneği” üyelerine ve Güner Yüksek (Hala) Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi kursiyerlerine Dr. Füsun Kaleli tarafından kadın kanserlerinin riskleri, tanımları ve önlemleri anlatıldı.

Tarsus Belediyesi kadınların sağlık konularında farkındalığını artırmak amacıyla uzmanlar eşliğinde kadınlara eğitim içerikli etkinlikler düzenliyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından  “Erken Teşhis , Hayat Kurtarır” mottosu ile Karageçit Mevkiinde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte; Tarsus Belediyesi Kreş Müdürü Doktor Füsun Kaleli’nin anlatımı ile “Kadın Hastalıkları, Kadın Kanserleri ve Menopoz dönemi” hakkında farkındalık artırıcı bilgilendirme eğitimi düzenlendi. Kadın sağlığı etkinliği ile kadınların sağlık hizmet sunucularından etkin yararlanmalarını ve doğru bilgilere erişimini sağlamak hedeflendi. Ayrıca kadınların koruyucu sağlık bilgilerini geliştirmek, sağlık ve kamu hizmet taleplerini arttırmak, günlük hayatta uyguladıkları riskli sağlık davranışlarının yerine doğru sağlık davranışları geliştirmek, aile ve toplum içindeki konumlarını iyileştirmek, ailelerin sağlık bilincini yükseltmek ve yaşam kalitesini geliştirmek amaçlandı. Proje kapsamında bilgilendirme toplantılarına devam edilecek.

 

“BİZLER BELEDİYEMİZİN BU TÜR HİZMETLERİ İLE ADETA HAYATA BAĞLANIYOR, KEYİFLİ VAKİT GEÇİRİYORUZ”

Kadınlar etkinlik ile hem doğanın tadını çıkardı hem de bilinçlendirildi. Etkinlik için Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkür eden katılımcılar,” Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’ın doktor olması vesilesi ile sağlık konusunda bu tarz farkındalık arttırıcı eğitimlere verdiği önemi hepimiz biliyoruz.  Bizler belediyemizin bu tür hizmetleri ile adeta hayata bağlanıyor, keyifli vakit geçiriyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüze ve Belediye Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.

 

…………OOO………….

İYİ PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ

KOCAMAZ İÇİŞLERİ KOMİSYONUNDA

Tarsus ve mersin eski belediye başkanlarından şimdilerin İyi parti Mersin milletvekili Burhanettin Kocamaz, İçişleri komisyonuna seçildi.

Kocamaz

…………OOO………….

EĞİTİM-SEN TARSUS ŞUBESİNDEN AÇIKLAMA

Tarsus Eğitim Sen şubesi bir açıklama yaparak  “Seçim Öncesi Verilen Sözlerin Takipçisi, İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret- Güvenli Gelecek Mücadelesinin Kararlı Savunucusu Olmaya Devam Edeceğiz” denildi.

Açıklama şöyle:

“14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri geride kaldı. Seçim sürecinde farklı gündemlerle perdelenmek istense de geçim derdimiz sürüyor. Zamlar, hayat pahalılığı, eriyen ücretlerimiz, maaşlarımız temel gündemimiz olmaya devam ediyor.

Bilindiği üzere seçim yarışını kazanan mevcut iktidar seçim öncesinde bize çeşitli

vaatlerde bulundu, sözler verdi. Ne dediler?

” En düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaracağız. Seçimden hemen sonra en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşlarıyla ilgili bir düzenleme yapacağız” dediler.  “3600 ek gösterge düzenlemesini birinci dereceye gelen tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde genişleteceğiz” dediler. Başka nelerin sözünü verdiler?

“Kamuya işe alımlarda mülakatı kaldıracağız, sınavlardaki başarı sıralamasını esas alacağız.

Özellikle büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı vereceğiz." Dediler.

Başta maaş artışı vaadi olmak üzere bu vaatler yıllardır yoksulluk ve sefalet ücretine

mahkûm edilen, hakları budanan milyonlarda çalışma ve yaşam koşullarının düzenlenmesi

noktasında bir beklenti yaratmıştır.

Altı milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisi de bu bir an önce bu vaatlerin hayata

geçirilmesini bekliyor. Çünkü yıllar önce aldığımız ikramiyeler kaldırıldı, sosyal haklarımız tek tek budandı. Maaşlarımız her seferinde TÜİK enflasyonuna göre artırıldı. Çarşıda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon 2 ise TÜİK bunu 1, hatta yarım puan gösterdi. Yandaş konfederasyon yöneticileri “tarihi başarı” diye yutturmaya çalıştıkları toplu sözleşmelerde hiçbir zaman tutmayan hedef enflasyon rakamlarına imza atmaya devam etti.

Yılın başında maaşlarımıza enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı ve refah payı toplamı olarak yapılan %30’luk artış çoktan eridi.

Bugün en düşük maaşı alan kamu emekçileri açlık sınırında bir maaşla, ortalama maaş alanlar

açlık sınırının sadece 2 bin TL üzerinde bir maaşla, emekli kamu emekçileri ise açlık sınırının

ortalama bin 500 TL altında bir rakamla ayın sonunu getirmeye çalışıyor.

Böyle bir tablo içinde milyonların bir nebzede olsun nefes almak için seçim öncesi verilen

vaatlerin bir an önce yerine getirilmesini beklemeleri doğaldır.

Öte yandan dünyanın neresinde olursa olsun maaşlara gerçek anlamda bir zam yapılması

demek alım gücümüzün, alabildiğimiz malların artması demektir. Oysa bizim ne alım

gücümüz ne de refahımız artıyor. Tam tersine gittikçe azalıyor.

Maaşlarımız TÜİK rakamları ile sınırlanıyor. Sadece geçtiğimiz altı ayın artışında bu sahte

rakamların üzerine çıkıldı. Ama o bile gerçek enflasyonun 9 puan altında kaldı. Bunun adı

kesinlikle maaş zammı değildir. Bunun adı sanal TÜİK rakamlarına göre yapılan maaş

güncellemesidir.

Bu durum devam ettikçe refah payı diye gösterilen artışlar da seçim vaatleri de hızla

eriyecektir. Yapılan artışlardan sadece bir iki ay sonrasında başa dönülecektir.

 

Nitekim döviz kurunda sadece son bir haftada yaşanan artış iktidarın vaat ettiği artışı şimdiden %20 eritmiştir. En düşük memur maaşı olarak vaat edilen 22 bin TL ile alınan dolar bir hafta içinde 200 dolar azalmıştır.

Döviz kurunun önümüzdeki günlerde daha da artacağını, dolayısıyla vaat edilen maaşların daha cebimize girmeden yeni zamlarla, enflasyonla eriyeceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yoktur.

Kısacası Türkiye’nin bir asgari ücretliler ülkesine dönüştürüldüğü, her iki kişiden birine açlık

sınırının 2 bin 500 TL altında kalan bir asgari ücretin reva görüldüğü koşullar değiştirilemeden maaşlarımızın sadece seçim dönemlerinde artırılması çözüm değildir.

Kalıcı çözüm en düşük kamu emekçisi maaşını hemen eş ve çocuk yardımı kalemlerinde kira

yardımı, yakacak yardımı gibi sosyal yardımlarda yapılacak artışlarla 35 bin TL’ye ulaşan

yoksulluk sınırının üzerine çıkarmaktan, zam görüşmeleri yeni başlayan asgari ücreti de açlık

sınırının altından insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çıkarmaktan geçmektedir.

Tüm bunlara rağmen Eğitim Sen olarak iktidarın seçim öncesi verdiği sözlerin, vaatlerin

takipçisi olacağız.

Bugüne kadar iktidarın verdiği vaatleri, sözleri çalışanların temsilcileri olan sendikalara,

konfederasyonlara kapıları kapattığı, tek taraflı olarak yaptığı düzenlemelerle, torba yaslarla

değiştirdiğine, kapsamını daraltıldığına defalarca şahit olduk.

En son sözleşmelilerin kadroya alınmasında da EYT düzenlemesinde de 3600 ek gösterge

düzenlemesinde de en düşük emekli maaşının 7.500 TL’ye çıkarılmasında da bu yol izlendi.

Sonuçta vatandaşı sigorta girişi bir gün geç diye emekli olmak için 17 yıl daha çalışmak zorunda bırakan, 7.500 TL’nin 1 kuruş üzerinde aylık alan emeklilerin maaşlarını artırmayan torba yasalar gibi yaşanan mağduriyetleri çözmekten uzak düzenlemeler yapıldı. Üstelik bu mağduriyetlerin bir kısmı seçim vaadine dönüştürüldü.

Yine seçimden önce “bedava doğalgaz” müjdesi verildi. Ama daha on gün önce bu müjdenin

enflasyonu düşük göstermek için TÜİK’in sepet oyununa meze edilmesi, faturanın ücretlilere

kesilmesi gibi bir hileye tanık olduk. Bu nedenle seçim öncesi verilen sözlerin yerine getirilmesine ilişkin süreç iktidarın tek taraflı belirlemelerine, insafına bırakılamayacak kadar önemli bir süreçtir.

 Bu sürece konfederasyonların, sendikaların katılımı mutlaka sağlanmalıdır.

 Toplu sözleşmenin tarafları başta maaş artışları olmak üzere verilen sözlerin gereğini

yerine getirmek için hızla çalışmalara başlamalıdır.

 Hakkaniyetin, adaletin temel alındığı bir çalışma ile ortaya çıkan sonuç 2022-2023 yıllarını

kapsayan altıncı dönem toplu sözleşmeye eklenen bir protokol ile bağlayıcı hale

getirilmelidir.

Sözlerimizi tamamlarken bugün 53 yaşına giren 15-16 Haziran 1970 İşçi Direnişini

selamlıyoruz. 15-16 Haziran direnişi işçilerin bir araya geldiklerinde, sendika farkı

gözetmeksizin omuza omuza verdiklerinde, önlerine konulan barajları, engelleri nasıl

kumdan kalelere çevirdiklerinin en önemli kanıtı olmaya devam ediyor.

Eğitim Sen Tarsus Şubesi olarak 53 yıl sonra bugün aynı inançla, tüm kamu emekçilerini

hiçbir ayrım gözetmeden hem iktidarın seçim öncesi verdiği sözlerin takipçisi olmaya, hem

de geçici olan bu vaatlere takılıp kalmadan insanca yaşamaya yetecek ücret-güvenli

gelecek mücadelesini hep birlikte yükseltmeye çağırıyoruz.

 

EĞİTİM SEN TARSUS ŞUBESİ

YÜRÜTME KURULU

………..…OOO………….

SEÇER, TARSUSLU KADINLARLA

BİR ARAYA GELDİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi öğrencilerinden oluşan Lise Robot Takımı “MBB ROBOTICS” ile bir araya geldi.

 

Ziyarette, Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Aile ve Çocuk Şube Müdürü Özay Öztürk ile Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi Birim Sorumlusu Emre Aşkın yer aldı.

 

Samsun’un Atakum Belediyesi ev sahipliğinde yapılan dünyanın en büyük ve Guinness rekorlar kitabına girmiş robotik organizasyonlarından biri olan ‘VEX Robotics Lise Turnuvası’nda aldıkları ‘Innovate Award Ödülü’nü (En Yenilikçi Takım) Başkan Seçer’e takdim eden öğrenciler, verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. Başkan Seçer ise öğrencileri tebrik ederek her zaman onların yanlarında ve destekçileri olacaklarını vurguladı.

 

Seçer: “Türkiye’nin en güzel çevre ve iklim temalı merkezi olacak”

Robotics Takımı’nı, hazırlıkları hızla süren ve Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde açılarak, çocuklar ve gençlere armağan edilecek ‘İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne davet eden Seçer, Geçtiğimiz günlerde merkezin içinde yer alan planetaryumda bir ön izleme yaptım. Çok büyük bir planetaryum. Her bir uygulamada yaklaşık 150 öğrenci izleme yapabilecek ve günlük 800 öğrenciyi ağırlayabileceğiz. Mersin’in bütün ilçelerinden hatta Adana’dan dahi oraya misafir alabileceğiz. Kapasitesi çok yüksek. Son derece güzel bir merkez. Görünce çok beğeneceksiniz. Türkiye’nin en güzel çevre ve iklim temalı merkezi olacak. Orada da atölyelerimiz olacak” ifadelerini kullandı.

 

Dokucu: “Yaşlarının çok üstünde işler ortaya çıkarıyorlar”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu da Tarsus'taki Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi'ndeki öğrencilerin artık öğrenciliği çok aştıklarından söz ederek,  “Tasarımcı ve programcı oldular. Yaşlarının çok üstünde işler ortaya çıkarıyorlar. Sanal programlar yapıyorlar, oyuncaklar üretiyorlar, dokunarak bir şeyler üretiyorlar. 3D üretimleri var. Materyalleri de geri dönüşümden yapıyorlar. Bizim cinsiyet eşitliği uygulamamızı yapıyorlar. Ben arkadaşlarımızla çok gurur duyuyorum. Daha da ötesi, öğrendiklerini kendi akranlarına öğretmek için de bizim gönüllümüz oldular. Köylere, kasabalara gidiyor. Eskişehir'e gittiler, oradaki çocuklara bile öğrettiler. Artık bir öğretici pozisyonundalar” dedi.

 

………..…OOO………….

“ÇUKUROVA LOBİSİ OLUŞMALI, GÜÇLÜ KILINMALIDIR”

Çukurova  Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, Çukurova Bölgesi’nin kalkınması için tüm kurum ve kuruluşlarla, yerel yönetimlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak paydada buluşmaya özen gösterdiklerini vurguladı.

Çalışmaları kapsamında ÇUKUROVA SİFED Başkan Yardımcısı Selahattin Balkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Fevzi Boyraz ile birlikte Mersin International Port (MIP) yeni Genel Müdürü Ajay Kumar Singh’e ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunan Başkan Kış, bölge lobisinin oluşturulması ve güçlü kılınması için görüş alışverişinde bulundu.

Çukurova Bölgesi’nin endüstriyel kalkınması için gerekli kamu ve özel sektör yatırımlarının artması için iş dünyası temsilcileri olarak yerli ve yabancı yatırımcıların yanında yer alacaklarını ifade eden Başkan Kış, “Bölgemizde yatırım iştahının artmasını istiyoruz. Bu kapsamda bizler de ulusal ve uluslararası görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Pandemi ve ardından gelen deprem nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadık. Millet olarak bu zorlukların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Olumsuzluklara yer vermeden Adana ve Mersin olarak da Türkiye olarak da önümüze bakmak, kısa, orta ve uzun vadede yatırım planı, üretim, istihdam ve ihracat artışının yollarını aramalıyız” dedi.

Başkan Kış, Mersin Limanı’nın kara sahasının büyütülmesi için gerekli bürokratik girişimlerde MIP’nin yanında yer alacaklarını ifade etti.

Başkan Hüseyin Kış, ayrıca Ekim ayında Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Akbank işbirliğiyle ÇUKUROVA SİFED ev sahipliğinde Mersin’de gerçekleşecek ‘Finansa Erişim’ toplantısıyla ilgili de bilgi verdi.

MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Başkan Kış ve Yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

 

………..…OOO………….

Gazeteci Ali Şanlı Ve Kemal

Tursunbay’ı Rahmetle Andık

Tarsuslu merhum gazeteciler Ali Şanlı ve Kemal Tursunbay’ı ölüm yıldönümü olan 15 Haziran’da andık. Tarsus gazetesi sahibi ve eski belediye başkanlarından olan  Kemal Tursunbay ile Tercüman eski muhabiri Ali Şanlı’yı rahmetle anıyoruz. MEDYAD başkanı Okan Çalışkan da dün sosyal medyadan bir anma mesajı yayınlayarak iki merhum sgazeteci ağabeyimizi andı.

………..….ooo…………..

ÇAMLIYAYLALI KIZIMIZIN

BİLEK GÜREŞİNDE BAŞARISI

Çamlıyayla ilçesi Belçınar Mahallemizden Ramazan Kök'ün kıymetli kızı Asude Kök kızımız Moldova'da düzenlenen Avrupa Bilek Güreşi Şampiyonası'nda 70 kg'da altın madalya kazanarak,Avrupa Şampiyonu olmuştur.

Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı kızımızı kutlayarak “Şampiyon kızımızı tebrik ediyor,başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

………..….ooo…………..

ÇAMLIYAYLA’DA ÇİLEK ZAMANI

Tarsus’un yaylalık bölgelerinden Çamlıyayla ilçesinde çilek ekimi önemli ölçüde tuttu. Ürünlerin hasadına başlandı. Çamlıyayla ilçe Tarım ve Hayvancılık müdürü Ramazan Yıldız, ilçede ekilen çileklerin önemli bir randımana ulaştığını ve hasadına başlandığını söyledi. Üreticilerde verimden memnun olduklarını söylediler.

 

………..….ooo…………..

'OBEZİTE VE FİZİKSEL AKTİVİTE'

KONULU ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Yenişehir Emekli Evi'nde 'Şeker ve Diyabet Hastalığının Ayak Sağlığıyla İlişkisi' konulu farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. Tarsus Emekli Evi üyeleri için ise 'Obezite ve Fiziksel Aktivite' konulu etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde uzman doktor, diyetisyen, fizyoterapist ve psikologlar tarafından bilgilendirme yapıldı ve üyelerin şeker ve tansiyon ölçümleri yapıldı

 

………..….ooo…………..

17 HAZİRAN 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO………….

TARSUS’UN İL OLMA İSTEĞİNİ

CANLI YAYINDA KONUŞTULAR

Gazeteci Okan Çalışkan ve Mustafa Erdoğan, son günlerin popüler konusu 19 ilçenin il yapılması ve Tarsus’unda il olması konusunu canlı yayında konuştular,. MEDYAD Basın merkezindeki canlı yayın yaklaşık 1 saat sürerken iki gazeteci de Tarsus’un il olma hakkının gecikmelide olsa bu dönem verileceğine inandıklarını kaydettiler.

…………OOO………….

TARSUS’UN İL OLMA TABELASI

Tarsus’un il yapılacak 19 ilçe içinde ilk sırada olması Tarsus Belediyesini harekete geçidi. Tarsus Belediyesi  Ülküköy Otoban girişi ve Yenice istikametinden gelişte şehri giriş yerlerine “Tarsus iline hoş geldiniz” tabelaları dikti.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğanın İL’LE’DE TARSUS sloganıyla geçen yıl görkemli bir lansman düzenlemişti, Tarsus’un il olmasıyla ilgili tüm Tarsusluları heyecanlandırmıştı.

Geçtiğimiz günlerde ulusal kanallarda da 19 ilçenin daha il olma konusu gündeme gelmişti, hatta ilk sıralarda Tarsus’un il olması da vurgulanıyordu.

Tarsus’un gündeminde ilk sırada olan Tarsus’un il olma konusu bugün Yenice ve Ülkü Köy otoban Girişlerindeki İLİMİZE HOŞ GELDİNİZ tabelası Heyecan yarattı.Kyanak. Akkoza.

 

 

…………OOO………….

ZİRAAT ODASI BAŞKANI AVCI

“TARSUS İL OLMAYI HAKETTİ”

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarsus'un İl Olmayı Çoktan Hak Ettiğini söyledi.

Avcı, ilçenin tarım potansiyeli açısından öne çıktığını ve diğer ilçelere göre önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Tarsus'un tarımsal çeşitlilik açısından zengin bir bölge olduğunu belirten Avcı, ilçede 90 farklı ürün desenine sahip olduğunu ve 1 milyon 500 bin dönüm tarım arazisi bulunduğunu söyledi.

Tarım sektörünün önemli bir gelir kaynağı olduğunu da dile getiren Avcı, yıllık 15 milyar TL'nin üzerinde tarım geliri elde edildiğini belirtti. Avcı, ilçenin tarım nüfusu ve üretim potansiyeli göz önüne alındığında il statüsüne geçmesi durumunda daha dinamik bir yapıya sahip olacağını ve Tarsus tarımının daha da gelişeceğini ifade etti.

İl olmanın, tarım sektörüne yeni fırsatlar sunacağını ve çiftçilerin daha fazla desteklenebileceğini vurgulayan Avcı, Tarsus'un tarım alanında şaha kalkacağına inandığını söyledi. Tarsus'un il olması konusunun gündeme gelmesinin, ilçede tarımsal kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi destekleyeceği düşünülüyor.

Bu konuda ilgili mercilerin değerlendirme yapması ve ilçenin hak ettiği statüye kavuşması için girişimlerde bulunulması bekleniyor. Sonuç olarak, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı'nın Tarsus'un il olmayı hak ettiğine dair açıklamaları, ilçenin tarımsal potansiyelini ve ekonomik değerini vurguluyor. Tarsus il olursa çiftçilere daha fazla destek sunulmasına yardımcı olabilir. Kaynak Akkoza

 

 

…………OOO………….

 

TARSUS  KÖYLERİNE ÇİMENTO VE

HAMMADDESİ FABRİKASI

KURULMASINA TEPKİ VAR

Tarsus’un bazı  köylerine çimento ve hammaddesi fabrikası kurulmasına tepki var. Yanıkkışla, Çokak,  Çavuşlu, Durak , Koçmarlı ve çevre köyleri etkileyecek olan çimento ve hammadde üretim fabrikasının çevreyi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Yaklaşık 11 köyü etki alanına alacak tesisin kurulumuna köylerin halkından tepki var. Bu nedenle 20 Haziran günü saat 13.00’de  Yanıkkışla köyünde bir ÇED toplantısı yapılacak. Bu toplantıya köylerin halkı ve STK yönetimleri davet edilerek projenin durdurulması istendi..

 

…………OOO………….

EĞİTİM İŞ TARSUS ŞUBE

BAŞKANINDAN TAZİYE

Yunus Karamık “Değerli dostum, mücadele arkadaşım Adana Eğitim İş 2 Nolu Şube başkanımız Emin Erkan Şenol’u kaybetmenin derin hüznünü yaşıyorum. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah.” dedi.

                                                         

…………OOO………….

KIR ÇİÇEKLERİ’NDEN BAŞKAN

 SEÇER’E BABALAR GÜNÜ SÜRPRİZİ 

Büyükşehir’in başarılı kız sporcularından oluşan Kır Çiçekleri, Babalar Günü dolayısıyla Başkan Seçer’e sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. Ellerinde çiçekler ve aldıkları kupalarla Seçer’i belediye binasının önünde karşılayan Kır Çiçekleri, hep bir ağızdan ‘Babalar Günü’nüz kutlu olsun’ diyerek Seçer’e sarıldı. Kır Çiçekleri’ni karşısında görmekten dolayı büyük mutluluk duyan Seçer de, sürprizleri için teşekkür etti. 

Mersin Büyükşehir Belediye’sinin, Başkan Vahap Seçer öncülüğünde kız çocuklarına destek vermek ve başarılı sporcular yetiştirmek adına hayata geçirdiği ‘Kır Çiçekleri’ projesi kapsamında yetişen başarılı sporcular, kendilerinden baba sevgisini hiçbir zaman esirgemeyen Başkan Seçer’e Babalar Günü sürprizi gerçekleştirdi.

 

Başkan Seçer’i belediye binası önünde ellerinde çiçekler ve aldıkları kupalarla karşılayan Kır Çiçekleri, hep bir ağızdan ‘Babalar Günü’nüz kutlu olsun’ diyerek Seçer’e sarıldı. Kır Çiçekleri, Başkan Seçer’e keçelerle yaptıkları çiçeklerden oluşan ‘Kır Çiçekleri’ yazılı bir tablo da hediye etti. Kır Çiçekleri’ni karşısında görmekten dolayı büyük mutluluk duyan Seçer de, sürprizleri için teşekkür ederek sohbet etti.

 

Kır Çiçekleri ile yaptığı sohbette yaklaşan tatil dolayısıyla ‘İyi Tatiller’ dileyen Seçer, tatilde neler yapacaklarını sordu. Aileleriyle vakit geçirip bol bol dinleneceklerini söyleyen Kır Çiçekleri, Kır Çiçekleri Sporcu Yetiştirme Merkezi’ni, hocalarını ve Başkan Seçer’i çok özleyeceklerini de belirtti. ‘Biz de sizleri çok özleyeceğiz’ diyen Başkan Seçer ise, tatil sonu sık sık görüşeceklerini vurguladı.

 

Keyifli ziyaret, çektirilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

…………OOO………….

TARSUS TİCARET BORSASINDA

TOGG ŞARJ İSTASYONU KURULDU

Tarsus Ticaret Borsasından Türkiye’de YENİ NESİL ilk elektrikli şarj istasyonu kuran İlçe Borsası oldu. 

Bölge’nin ilk yeni nesil tüm elektrikli araçlar ve TOGG şarj istasyonu Trugo, Tarsus Ticaret Borsası otoparkında kuruldu. 

‘TOGG’UN YAYGIN KULLANIMINA DESTEK VERDİK’ 

Tarsus Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada; 

“Milli gururumuz TOGG’un , memleketimizde yaygın kullanımını destekleme amaçlı borsamız otoparkında şarj istasyonu kurulumunu yaptık. Diğer marka elektrikli araçları da hızlı şarj yapabilecek ilk yeni nesil şar istasyonumuzun bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz. 

Yerli ve Milli otomobil markası TOGG’un iştiraki olan Trugo Akıllı Şarj Çözümleri San. ve Tic. A. Ş. iş birliği ile oluşturulan şarj istasyonu TOGG başta olmak üzere Türkiye’deki tüm marka elektrikli araç sahiplerinin erişimine açık olacak. 

Tarsus Ticaret Borsası olarak biz de elektrikli şarj istasyonumuzu kurduk. 365 oda Borsa içinde 84. TOGG Borsamıza çıktı. 

Türkiye’deki TOBB’a bağlı oda ve borsalar arasında bir ilki gerçekleştirdik ve YENİ NESİL ilk elektrikli şarj istasyonu kuran İlçe Borsası olduk. 

Bu şarj istasyonunu kurmak hassas ve titiz bir hazırlık süreci ile başladı.  Böyle bir istasyona ihtiyaç olacağını Tek Durak Hizmet binalarımızı inşaa ederken öngörüp bu çalışmayı da planlamıştık. Şarj istasyonumuz için istenilen teknik altyapımızı kısa sürede hazırlayarak 7/24 Açık otopark alanımızda bir yer tahsis ettik.  

2 ARAÇ AYNI ANDA ŞARJ EDİLEBİLECEK 

Mevcut istasyonda 2 araç aynı anda şarj edilebilecek kapasitede. İstasyonda, 30 dakikadan az sürede %20'den %80'e şarj imkanı sağlanmaktadır. TOGG başta olmak üzere tüm Türkiye’deki tüm elektrikli araç sahiplerinin erişimine açık olacak. Mobil aplikasyon üzerinden şarj istasyonu bulma, istasyona ulaşma ve çeşitli ödeme yöntemleri şarj hizmeti alma seçenekleri sunulacak. 

Karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlamak için doğuştan sürdürülebilir ve doğuştan çevre dostu bir sistem kuran Trugo iş birliği ile çevre dostu bir sistemi daha Borsamız bünyesine dahil ederek şehrimize ve üyelerimize hizmet sunduk. Hayırlı olsun. 

 

 

………..….ooo…………..

TARSUS BORSASI TÜRİB GENEL KURULUNDA

Tarsus Ticaret Borsası TÜRİB Genel Kuruluna ve ÜPAK Toplantısına katıldı. 

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Gürbüz , Genel Sekreter Hasan Şanlı ile TÜRİB Acente Sorumlusu Ezgi Fındık Güngör ve TÜRİB ortağı Ticaret Borsaları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen, Borsamızın ortak olduğu, Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katılım sağladılar. 

TÜRİB ‘in olağan genel kurulunun ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn. M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Başkanlığında gerçekleşen Tarsus Ticaret Borsası’nın da ortak olduğu önümüzdeki dönemde faaliyete geçecek olan (ÜPAK)Ürün Piyasası Aracı Kurumları’yla ilgili istişare toplantısı da gerçekleştirildi.. 

 

 

………..….ooo…………..

TARSUS’KA KARNELER ALINDI..

TARSUS-HABER-  Tüm Türkiye’de olduğu gibi dün Tarsus’ta da 83 bine yakın öğrenci karne aldı. Okullar kapandı, öğrenciler tatile çıktı. Törene kaymakam Kadir Sertel Otcu da katıldı.

Ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimiz bu zamanlarda, fedakarca çalışarak öğretmenlik mesleğini sürdüren tüm öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunuyoruz.

Ayrıca, her ne şart ve koşulda, olursa olsun, okulunu aksatmadan 2023 eğitim öğretim yılını tamamlayan tüm öğrencileri tebrik ediyor, iyi tatiller diliyoruz.

………..….ooo…………..

TARSUS BELEDİYESİ’NİN GÜNEŞ

ENERJİ SANTRALLERİ İLE BÜTÇEYE

YILLIK 14 MİLYON TL DESTEK SAĞLANIYOR

Türkiye'nin en çok güneş ışığı alan, güneşli gün sayısı en fazla bölgelerinden biri olan Tarsus’ta, tarıma elverişli olmayan eğimli alanlarda güneşten yararlanarak yenilenebilir enerji üretmek için çalışmalar sürüyor. Kentin birçok noktasında bulunan 6 adet Güneş Enerji Santrali (GES) ile hem belediyenin faturaları sıfırlanıyor hem de yıllık 14 milyon TL gelir elde edilerek hizmetler artıyor.  

 

Bütçesine katkı sağlamak için her türlü tasarruf tedbirini alan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, enerji bağımlılığından kurtulmak ve tasarruf elde etmek için kentin çeşitli yerlerinde bulunan 6 GES ile belediye bütçesine katkı sağlamaya devam ediyor. Temiz enerjiyle elektrik üreten Tarsus Belediyesi, yıllık 14 milyon kar elde ediyor. Güneş Enerji Santrali (GES) ile yaklaşık 3 milyon 500 bin ağaçlık orman kadar karbon emisyonunun azaltılması sağlanıyor. Akdeniz Bölgesi’nde bulunan 387 Güneş Enerji Santrali (GES) arasında en fazla verimli elektrik üretimi yapan 9. sırada bulunan belediye, enerji üretimini artırmak ve verimli bir enerji sağlamak için santrallerin cam bölmelerinde temizlik işlemi gerçekleştiriyor.  Temizlik işlemi ile verimli enerji miktarını yüzde 10 artıran belediye, kurumun elektrik ihtiyacının tamamını karşılıyor. Tarsus Belediyesi’ne ait Güneş Enerji Santralleri; Turkuaz Pazar Yeri, Canlı Hayvan Pazarı, Bağlar Pazar Yeri, Kırklarsırtı Pazar Yeri, Yenimahalle Pazar Yeri ve Belediye Tesisleri’nde bulunuyor.

………..….ooo…………..

TARSUS HİNTERLANDI ARKEOLOJİK

YÜZEY ARAŞTIRMALARI PROJESİ..

Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi'nin sezon çalışmaları başladı. Proje kapsamında Tarsus'un Gülek, Kuşçular, Emirlik, Eminlik, Çamalan ve Karakütük mahallelerinde incelemeler yapılıyor. Proje başkanı Doç. Dr. Deniz Kaplan, çalışmalar sonucu antik yerleşimlerin izlerine, mezar alanlarına, taş yapılara ve diğer arkeolojik kalıntılara ulaşıldığını belirtti. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fuat Togo da projeye destek vermenin kendileri için anlamlı olduğunu ifade etti.

 

………..….ooo…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........Ooo...........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar