Subscribe Us


18-19-20 TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU


 

18 TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

FİLENİN SULTANLARINA TARSUS’TAN TEBRİK

Cumhuriyetimizin 100 . ncü yılında dünya şampiyonu olan filenin sultanları Türkiye’yi sevince boğdu.

Voleybol milli takımındra forma giyen Tarsuslu voleybolcu Derya Cebecioğlu ve milli takımımız ile gurur duyuyoruz diyen Tarsus halkı, tebrik mesajları attı.

Tarsuslu Serkan Esendemir de yeğeni ve milli takımı kutlayarak “ilk başta yeğenim olarak benim ,  Tarsus ' lu olarak tüm Tarsus ' un ,  tüm Türkiye ' ye bu göğsümüzü kabartan şampiyonları kutluyorum. Milli takımımızın  başarısı tüm Türkiye ' nin gururudur.. Ayrıca unutmayıp babası  kıymetli ağabeyim  Muhteşem Cebecioğlu ile  bana ve Mersin büyükşehir belediye başkanımız Vahap Seçer ' e formasını hediye ettiğinden dolayı teşekkür ederim” dedi.

…………OOO…………..

 

TARSUS ŞELALESİNİN SUYU TARTIŞMA KONUSU

Pazar günü Tarsus şelalesi'nde program yapmak isteyen Halk TV proğramda ısrarla Şelalenin suyunu konu etti.

MEDYAD Başkanı Okan Çalışkan bu durumu değerlendirerek “Halk TV ve programcısı Serhan Asker'in başarısız performansı, izleyicilerden tepki de alırken nedeni ise Tarsus'un gerçek konularını ele alamaması idi.

Sürekli Şelale suyu üzerinden konuyla alakası olmayan Kaymakam beyi hedef göstermesi ise ayrı bir konu oldu.

Programdan bir kaç gün önce yayın kuruluşu bilgi verse belki bu konu konuşulmayacaktı.

Kaymakam Kadir Sertel Otcu'ya Yapilan Elestrileri Kabul etmek mümkün değil.            

Sosyal medya üzerinden işin aslını bilmeden haksız yere alakası olmayan bir ismi eleştirilerek okumak üzücü.

Ayrıca Tarsus Belediye Başkanı sayın Haluk Bozdoğan'da program içerisinde yayıncıya karşı Kaymakam bey çok değerli bir insan, onun bu konuda art niyetli olmadığını biliyorum " dediği ortada iken.” dedi.

 

…………OOO…………..

TARSUS’TA OKUL İNŞAATLARINDA İNCELEME

Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin yapımı devam eden okul inşaatlarını inceledi. Metin, Ergenekon Mahallesi, Öğretmenler Mahallesi ve Fevzi Çakmak Mahallesi`nde  2023-2024 Eğitim-Öğretim Dönemi'nde eğitim vermek üzere tamamlanması planlanan inşaat halindeki okulların son durumlarını yerinde görmek üzere incelemelerde bulunarak altyapı çalışmalarını inceledi ve okulların yapımında kullanılan malzemeler ve işçilik hakkında yetkililerden bilgi aldı

Müdür Metin’’Öğrencilerimizin, en kısa zamanda yeni okul binalarında eğitim görmeleri için çalışıyoruz  ‘’dedi.

…………OOO…………..

MHP İLDE YENİ BAŞKAN BELLİ OLDU

MHP Mersin il Başkanlığına Serdar Soydan getirildi.

Alınan Bilgiye göre MHP  Mersin İl Başkanlığı görevinden istifa eden Zeynel Uğur Gölgeli’nin yerine MHP genel merkezince il başkanlığına MHP MYK üyesi ve MHP Mersin Milletvekili adayı Serdar Soydan atandı

…………OOO…………..

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 117. SAYISI ÇIKTI

Tarsus’ta yayın hayatını 20 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos felsefe dergisinin 117. sayısı yayınlandı.

Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozoftan Aratos alan dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan Aratos derginin, 117. sayısının konu ve yazarları şöyle: Toplumun Kendini Yeniden Üretmesi Gerekmektedir/Sunu (Prof. Dr. Tolga Ünlü), Hayatın İçinden Karikatürler (Emre), ‘Son Haber’ Gazetesinin Sahibi (Nazmi Bayrı), Bir İstanbul Öyküsü/Galata ve Pera'da Zaman... (Ebru Bozcuk), Avukat Tayyar Şiyve'nin Kitabı Üzerine Birkaç Söz (Ali Özenç Çağlar), Tarihten Sayfalar/Fransız Sömürgesine Direnen Bir Cezayirli Kadın: Cemile Bouhired, Evrimsel Psikolojide Sanatın Yeri Üzerine (Havva Ağral), Frengi Salgınının Resim Sanat Akımları Üzerindeki Etkisi (Doç. Dr. Ali İhsan Ökten), Tarsuslu Bir Radyolog Dr. Kazım Nuri İçgören ve Türkiye’nin İlk Radyoloji Dergisi (Uğur Pişmanlık), Bir Dere Kenarında/Şiir (Tan Doğan), Daha Kurulmadan Yıkılmış Modern Harabelerin Altında İnleyen, Unutulmuş Eşsiz Bir Kent Tyana-Kemerhisar-3 (Ahmet Ünal), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (Murat Baycanlar).

Aratos felsefe dergisinin yayın kurulu üyesi, Çukurova Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden Prof. Dr. Tolga Ünlü “Toplumun Kendini Yeniden Üretmesi Gerekmektedir” başlıklı sunuş yazısında şu görüşlere yer vermektedir, “6 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gün ışıdığında aslında ülkenin uzun bir süredir içinde bulunduğu karanlığın sonuçlarıyla karşı karşıya geldik. Evet, gördüğümüz hepimizi sarsan, derin acılara sevk eden bir görüntüydü. Ama bunun, 1960’lı yıllardan itibaren benimsenen ve teşvik edilen kentsel mekân üretme politikalarının ve pratiklerinin ürettiği bir sonuç olduğu da açık.

Kültürel birikimin parçası olarak değerlendirdiğimizde Türkiye kentleri, yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren toplumun yaşadığı aşınma ile birlikte, toplumsal yaşamın yeniden üretildiği alanlar olmaktan uzaklaşmış, imge üretmenin, pazarlamanın ve kar etmenin mekânları haline gelmiştir. Toplumsal birlikte üretimin alanı olması gereken kentsel mekân, piyasada alınıp satılan meta haline getirilmiştir.  Bunun sonucunda kentler, toplumun yabancılaşmasının bir parçası haline gelmiştir.

Bu aşamada toplumun kendini yeniden üretmesi gerekmektedir, kültürel birikimini yeniden inşa etmesi sağlanmalıdır. Bunun için toptan bir yeniden yapılanmaya gereksinim duyulmaktadır. Aratos bu çerçevede geçmişten gelen birikimi ile önemli bir platform sunmaktadır. Kenti, sanatı, yaşamı daha anlamlı kılacak yazılar ile Aratos yeni sayısını okuyucularına sunuyor.”

Uğur Pişmanlık-Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

İletişim:Uğur Pişmanlık-Tel: 0 533 723 47 89

aratosdergisi@gmail.com

ugurpismanlik@gmail.com

…………OOO…………..

GAZİLER GEZİDEN DÖNDÜ

Tarsus Belediyesinin organizebsi ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Tarsus Şubesi Üyeleri ve Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Tarsus Şubesi üyeleri  Karadeniz gezisinden döndü.

Tarsuslu gazilere, Samsun, Trabzon, Amasya ve Ordu gezisi organize ederken etkinlik kapsamında 80 Gazi tarihi ve turistik alanları gezerek kente döndü.

…………OOO…………..

BAŞKAN BOZDOĞAN;

 “ TARSUS BÜYÜLEYİCİ BİR ŞEHİR”

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Tarsus'un tarihi, sanatı ve gerçekleştirilen projeleri hakkında konuştuğu canlı yayınlanan bir televizyon programının konuğu oldu. Tarsus Şelalesi’nde gerçekleşen canlı yayında Başkan Bozdoğan, Tarsus’un tarihi, doğal güzellikleri, yazarları, sanatçıları ve zengin mutfağı hakkında bilgiler aktardı. Programı binlerce vatandaş izledi. Başkan Bozdoğan “Tarsus, büyüleyici bir şehir. Canlı yayınımızı gerçekleştirdiğimiz Tarsus Şelalesi, adeta doğanın büyüsünü yansıtıyor. Tarsus bir hazine ve açık hava müzesidir.” dedi.

 

…………OOO…………..

MAĞAZADA YANGIN

Tarsusta  bilgisayar mağazasında çıkan yangın söndürüldü.Öğretmenler Mahallesi'nde D.A'ya ait bilgisayar mağazasının deposunda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi.Ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

…………OOO…………..

 

ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI TOPLANTI

Tarsus Belediyesi, Mersin Barosu ve Çağ Üniversitesi iş birliği ile kadına yönelik şiddet, çocuk ihmal ve istismarı konularında halkı bilinçlendirmek amacıyla hazırlanacak olan materyaller hakkında toplantı gerçekleştirdik.

…………OOO…………..

VOLEYBOL MİLLİ TAKIMINA TEBRİK

FileninSultanları na Tarsustan tebrik..

Tarsus belediye başkanı Haluk Bozdoğan ‘’Voleybol Milletler Ligi finalinde Çin’i 3-1 mağlup ederek turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan Milli Takımımızı kutluyoruz’’ dedi.

 

…………OOO…………..


19 TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

BELEDİYEDEN SICAK UYARISI VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

Tarsus Belediyesi halkı sıcaklara karşı uyardı. Uyarıda şöyle denildi:

“Kentimiz genelinde seyreden sıcaklıkların Çarşamba gününden itibaren mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerine çıkacağı vatandaşlarımıza önemle duyurulur.

Önümüzdeki günlerde 42°C’ye çıkacak ve 50°C’ye kadar hissedilecek sıcaklıklar nedeniyle günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olunması, ayrıca mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması rica olunur.”

 

…………OOO…………..

 TARSUS-ÇAMLIYAYLAARASI TAŞIMA ZAMLANDI.

Tarsus’tan Çamlıyayla’ya gidiş geliş 35  TL’ den 45 TL ye çıktı. Yani bir kişi yaylaya gitse ve dönse 45+45 toplamda 90 TL ödeyecek. Özel aracı gidenlerin masrafı daha da artar.

Buda onların bileceği iş.

…………OOO…………..

ÇAMLIYAYLA’DA EKMEK

Piyasada Ekmek fiyatı da 7.5 TL ye çıktı. Bu zamlı ücreti 5 TL’den 7.5 TL ilk önce Çamlıyayla esnafı çıkardı. Yaylada akşamları saat 6 oldu muydu, yaylada ekmek bulmak sorun oluyor. Bu konuyla kaymakam mı belediye başkanımı ilgilenecek?

Çamlıyayla’da da piyasa denetimsiz. Bu denetimi Çamlıyayla’da, Tarsus’ta Mersin’de tüm yerleşim alanlarında uygulamak gerek.

 

…………OOO…………..

TARSUS’TA POP ORKESTRASI

KONSERİ 19 TEMMUZ’DA

Mersin Büyükşehir Belediyesi POP ORKESTRASI  bugün bir konser verecek.

Tarsus Altaylılar Mahallesi Ötüken Vadi Park Amfi Tiyatroda 19 Temmuz Çarşamba günü saat 20.00’de konser verecektir.

                                         

…………OOO…………..

TARSUSLU GAZİLER VE KUVAYİ

MİLLİYECİLERDEN BAŞKANA TEŞEKKÜR

Tarsus Belediyesinin organizesi ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Tarsus Şubesi Üyeleri ve Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Tarsus Şubesi üyeleri  Karadeniz gezisinden döndü.

Geçtiğimiz günlerde  düzenlenen gezi çok güzel geçerken Tarsuslu gazilere, Samsun, Trabzon, Amasya ve Ordu gezdirildi.

Düzenlenen  etkinlik kapsamında 80 Gazi tarihi ve turistik alanları gezerek kente döndü.

Gezi programı, Tarsuslu gazilere bölgenin zengin tarihi ve kültürel mirasını keşfetme fırsatı sundu. Trabzon'da, gaziler Ayasofya Müzesi'ni ve Atatürk Köşkü'nü gezdi.. Ayrıca, şehrin tarihi dokusunu yansıtan Trabzon'un sokaklarında gezinti yaptılar ve yöresel lezzetleri tadabildi.. Samsun'da Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç noktası olan Bandırma Vapuru'nu, Atatürk'ün Samsun'a çıkışını simgeleyen Samsun Limanı'nı ve Kurtuluş Yolu'nu ziyaret etme imkânı buldu.. Ordu ve ardından Amasya’yı ziyaret eden gaziler, Ferhat ile Şirin Aşıklar Kalesi, Yeşilırmak Nehri üzerindeki yalıları ve Yalıboyu Evleri gibi önemli turistik noktaları keşfetti.

Tarsus Belediyesi'nin düzenlediği bu gezilerle gazilere, tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra unutulmaz bir deneyim yaşama fırsatı sunuldu. Gaziler gezi için Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkürlerini iletti. 

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Tarsus Şubesi başkanı Rasim Yuvarlakoğlu ve Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Tarsus Şubesi başkanı İsmail Taşgit, üyelerine yönelik bu önemli ve tarihi geziyi düzenleyen Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’a ve ekibine teşekkürlerini sundu.

 

…………OOO…………..     

VEKİL TARSUS’TA BOĞULMA

OLAYLARINI SORDU

Milletvekili Ali Bozan, Tarsus sulama kanallarında yaşanan ölümleri Meclis'e taşıdı 

 

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Tarsus'taki sulama kanallarında yaşanan ölümleri Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya soru önergesi verdi. 

 

Mersin'in Tarsus ilçesinde sulama kanallarında son haftalarda yaşanan can kayıplarının ardından Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, can kayıplarının önlenmesi için ilgili kurumlara çağrı yaptı, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

"İLGİLİ KURUMLARIN BİR AN EVVEL SORUMLULUK ALMALARI GEREKMEKTEDİR" 

 

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Bakanlıklara verdiği soru önergelerinin gerekçelerinde; "Mersin'in Tarsus ilçesinde geçtiğimiz hafta 3 çocuğun sulama kanallarında boğulduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Aldığımız bilgiler üzerine; Tarsus ilçesinde sulama kanallarının geçtiği Gazipaşa, Mithatpaşa ve Bağlar mahallelerinin muhtarları ile bir araya gelerek yaşanan ölümlere ilişkin görüşme gerçekleştirdik. Yaptığımız görüşmelerde, ilçede güvenli ve ucuz havuzların eksikliğinden kaynaklı çocukların serinlemek amacıyla sulama kanallarına yönlendiği dile getirilmiştir Sulama kanallarında yeterli önlem almadığı, kanalların etrafında ne bir uyarı levhası ne de korkulukların bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca muhtarlar tarafından belediyelerin de bu hayati konuda görev ve sorumlulukları itibariyle yetersiz kaldığı dile getirilmiştir. Sulama kanallarını muhtarlarla birlikte gezip eksiklikleri yerinde tespit ettik. Her yıl bu ihmallerden dolayı can kayıplarının yaşandığı sulama kanallarında ilgili kurumların bir an evvel sorumluluk almaları gerekmektedir" ifadeleri yer aldı. 

 

Milletvekili Bozan, yanıtlaması üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya şu soruları sordu: 

 

- Tarsus'ta yıllardır can kayıplarına neden olmasına rağmen, sulama kanallarına neden herhangi bir uyarı levhası ya da korkuluklar yerleştirmemektedir? 

 

- Devlet Su İşleri (DSİ), sulama kanallarında alınması gereken önlemleri hangi gerekçelerle yerine getirmemiştir? 

 

- En son geçtiğimiz hafta 7 yaşındaki Efrahim Kızıltaş'ın sulama kanalında yaşamını yitirmesinin ardından ihmali olan sorumlular hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır ve başlatılmışsa bu soruşturma ne aşamadadır? 

 

- Belediyelerin sulama kanalarına ilişkin görev ve sorumlulukları nelerdir? Bu görev ve sorumluluklar kapsamında Bakanlığınızca en son ne zaman denetim gerçekleştirdiniz? 

 

- Yurttaşların can güvenliğinden sorumlu bakanlık olarak, Tarsus'taki sulama kanallarında daha fazla can kaybı yaşanmaması için gereken önlemleri ne zaman almayı düşünüyorsunuz?

 

…………OOO…………..

2. TARSUS FESTİVALİ İÇİN

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ikincisini bu yıl düzenleyeceği Uluslararası Tarsus Festivali ile ilgili festival yönetiminden sorumlu Bengi İspir Özdülger ve beraberindeki heyeti konuk etti.

Bu yıl ki temayı ‘’Şahmeran Yılı’nda Buluşalım’’ olarak belirlediklerini söyleyen Özdülger, 2.Uluslararası Tarsus Festivali’nin, 3-4-5 Kasım 2023 tarihinde yapılacağını belirtti. Üç gün boyunca Tarsus’un birçok noktasında etkinlikler gerçekleştirileceğini ifade eden Özdülger, festivalin ilk gününde kortej yürüyüşü yapılacağını ve program kapsamında konserler, söyleşiler, dans gösterileri, sergiler, sokak etkinlikleri, çocuk atölyeleri, gençlik deneyim alanları, yamaç paraşütü, üretici kadın stantları açılacağını ve daha birçok aktivitenin yapılacağını söyledi.

 

ORTAK PAYDA TARSUS VE TANITIMI

 

Geçen yıldan gelen geri bildirimler doğrultusunda çalışmalarını yürüteceklerini ve daha da geliştirmeyi hedeflerini söyleyen Bengi İspir Özdülger, ‘’Amacımız Tarsus’un tanıtımına katkı sunmak. Bu anlamda paydaşlarımız dâhil herkesin görüşüne ve desteğine ihtiyacımız var” dedi. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak da festivalin kente renk

katacağını, özellikle esnafların festival tarihlerinde açık kalmasının ve hazırlıklarını bu kapsamda yapmasının yararlı olacağını vurgulayarak, işbirliği ve desteğe açık olduklarını ifade etti.

…………OOO…………..

BAŞSAVCI’NIN TAYİNİ ÇIKTI

Tarsus'un  Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki’nin tayini çıktı. Tiryaki K. Maraş iline gidiyor. Tiryaki’nin yerine Orhan Kaya Tarsus C. Başsavcısı oldu. Orhan Kaya daha önce Ağrı Patnos C. Başsavcısı olarak görev yapıyordu. Atamaların hayırlı olmasını diliyoruz.

 

…………OOO………….. 

20 TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

SAVCILARA VEDA

Kahramanmaraş iline tayini çıkan Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki 'ye veda yemeği verildi.

Ayrıca Tarsus Adliyesi’nde görev yaparken farklı illere tayinleri çıkan hakim ve savcılarımız için düzenlenen veda yemeğine Kaymakam Kadir Sertel Otcu ve Tarsus Belediye başkan yardımcıları da katılım sağladı.

Kentimize yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkür eder, yeni görev yerlerinde başarılar dileriz.

…………OOO…………..

TARSUS’TA  HİSSEDİLEN

SICAKLIK 42 DERECEYİ GEÇTİ

Tarsus’ta hava sıcaklığı arttı ve 42 dereceyi geçti.

Bu nedenle kaymakamlık ve Belediye halkı sıcaklara karşı uyardı.

“Kentimiz genelinde seyreden sıcaklıkların Çarşamba gününden itibaren mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerine çıktı.

Önümüzdeki günlerde 42°C’ye çıkacak ve 50°C’ye kadar hissedilecek sıcaklıklar nedeniyle günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olunması, ayrıca mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması rica olunur.”

…………OOO…………..

KAYMAKAMLIĞA 5 BİRİM TAŞINDI

Tarsus Yeni hükümet Konağında (Kaymakamlık binası) hizmet birimleri bir bir yerini alıyor.

Bu kapsamda Kaymakam Kadir Sertel Otcu bir duyuru yaparak yeni kaymakamlık binasına  Nüfus müdürlüğü dahil 5 birimin taşındığını söyledi.

Binaya Tapu  Müdürlüğü de geldiği zaman tüm birimler yeni binada konuşlanmış olacak.

…………OOO…………..

DEMİRKAPIDA TRAFİK AKIŞI

Mersin Büyükşehir belediyesi Tarsusta cadde ve sokak iyileştirmesi için kolları sıvadı. Tarsus'ta Demirkapı-Cereciler. (Tarsu ilerisi) arası  kapatıldı.

Mersin Büyükşehir belediyesinin anılan bölgede iyileştirme yapmak için geçici olarak trafiğe kapattığı öğrenildi.

…………OOO…………..

KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 49. YILI

TARSUS-HABER- Yavru vatan  Kıbrıs'ta   Barış Harekatının 49. Yılında  Tarsus'ta sade kutlama yapılacak.

Bizde Kıbrıs gazisi Tarsus Muharip Gaziler derneği başkanı hemşehrimiz  Rasim Yuvarlakoğlunu ziyaret ettik. 

Başkan Rasim Yuvarlakoğlu gün boyunca gelecek ziyaretçileri kabul edecek.

…………OOO…………..

ENİNE BOYUNA ÇAMLIYAYLA’DAN

YAYIN YAPTI

Tarsus Ekspres gazetesi kurucu ve Tampon yazarı Msutafa Erdoğan ile Medyad başkanı Okan Çalışkan’ın birlikte hazırlayıp sunduğu Enine Boyuna proğramı bu yaz ayında bu kez Çamlıyayla’dan canlı yayına katıldılar..

Yaylanın sorunları canlı yayında ele alındı. Konu hakkında belediyelerin alanına giren hususlar şikayetler dile getirilip vatandaşın iste, dilek ve yorumları dile getirildi.

…………OOO…………..

“TARSUS FOLKLORU” KİTABI

ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Tarsus’ta 20 yıldır yayın yapan Aratos dergisinin ayrı basım yayınladığı “Tarsus Folkloru Üzerine” adlı kitabının 2. baskısı çıktı.

Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos Yayınları kapsamında kent kitaplığına yeni yayınlar kazandırmayı sürdürüyor.

Bugüne kadar şiir, öykü, roman ve felsefe kitaplarının yanı sıra Tarsus tarihi ve kültürünü yanssıtan 60 kitap yayınlayan Aratos dergisi bünyesinde “Tarsus Folkloru Üzerine” adlı kitabın 2. baskısı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Edinilen bilgiye göre, ilki 2009 yılında yayınlanan “Tarsus Folkloru Üzerine” kitabının geliştirilmiş 2. baskısında yer alan yazarlar ve yazıları şunlar; “Halk bilimi açısından Tarsus’un yaşam ve kültür (Uğur Pişmanlık), İğneye Çiçek Açtıranlar (Ayşe Kilimci), Tarsus Amerikan Koleji ve Uluslararası Folklor FestivaliTarsus Halkevi’nin Folklor Çalışmaları (Uğur Pişmanlık), Tarsus Folkloruna Dair (Halil Aksoy), Tarsus El Sanatları (Prof. Dr. Taciser Onuk), Tarsus’ta Halk Müziği (Dr. Halil Atılgan), Bir Zamanlar… (Mesude Eğilmez), Tarsuslu Türkücüler ve Halk Müziği Üzerine Birkaç Söz… (Uğur Pişmanlik), Bir Eski Zaman Masalcısı: Tarsuslu Destancı Dede Yusuf Işık (Uğur Pişmanlık), Mersin-Murt-Hambeles (Dr. Halil Atılgan), Öbür Dünyaya Açılan Kapının İzinde…/Tarsus Mezar Taşları ve Kitabe Yazıları Üzerine Bir İnceleme (Uğur Pişmanlık).

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık “Tarsus Folkloru Üzerine” kitabın sunuş yazısında şunları dile getiriyor; “Tarsus sadece binlerce yıl öncesi değil, aynı zamanda yakın tarih açısından da son derece zengin bir geçmişe sahip bir kent.

Toros dağlarında eriyen kar sularının ve küçük derelerin besleyip oluşturduğu Berdan Çayı’nın Akdeniz’e ulaştığı gibi; bu kentin binlerce yıldan beri biriktirip bugüne taşıdığı zengin kültür, toplumsal yaşamın her bir köşesine sinmiştir.

Tarsus folkloru, masalında, öyküsüne, türküsüne, yemeğine, halk oyunlarına, el sanatlarına, doğumdan ölüme gelen geleneklerine, hasat şenliklerine kadar, günlük yaşamın her durumunda kendini ortaya koymaktadır.

Halk bilimi açısından Tarsus’un yaşam kültürünü oluşturan ve geleneklerimiz içinde yer alan folklorik tüm ögeler insan edinimlerinin ve ihtiyaçlarının bir sonucu olarak şekillenmiştir.

Tarsus folkloru dediğimiz şey elbette bu kentin özelde Çukurova, genelde ise Anadolu kültüründen bağımsız ve ondan ayrı bir şey değildir. Ancak, yakın çevre etkileşimleri ile birlikte elbette Tarsus ve çevresindeki folklorun kendine özgü yanlarından söz edilebilir.

Zaten Anadolu uygarlıklarının o zengin kültürü de bu kendine has renkleriyle, yerel katkılarla oluşmuyor mu?”

…………OOO…………..

SEÇER "BİZ ALDIĞIMIZ PARAYI

YATIRIMA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ"

Tarsus Pamukluk Barajı konusunun önemli olduğuna değinen Başkan Seçer, Tarsus'tan su alınmasına gerek kalmadan merkeze su verilebileceğini belirterek, "Pamukluk Barajı önemli bir su tutma havzası. 282 milyon metreküp. Berdan 160 milyon metreküp, Pamukluk onun da 120 milyon metreküp üstünde. Tarsus'tan su almamıza gerek kalmaz. Tarsus'un suyu direkt zaten cazibesiyle bizim Tarsus Berdan Barajı'ndan Tarsus ova köylerine kadar gider. Birçok bölge yeraltı suları kullanıyor. Biz şehir suyu veririz onlara. Daha kaliteli su verme imkanımız olur. Buradan yılda 1 milyar TL elektrik enerjisi kullanıyorsak emin olabilirsiniz ki yarısı oradaki terfilere verdiğimiz faturadır. Biz bu faturadan kurtaracağız. Bugünkü rakamlarla 500 milyon, vatandaşımın yatırımı olacak. Daha modern arıtma, içme suyu şebekesi, kanalizasyon olacak. Suyun bedelini daha ucuz alacağız. Bu bize yeter. Biz vatandaş için varız. Çünkü biz aldığımız parayı yatırıma dönüştürüyoruz" dedi.

…………OOO…………..

TARSUS BELEDİYESİ ‘SOKAK

CANLILARIMIZA SAHİP ÇIKALIM ‘’

Tarsus belediyesi ‘’Sokak canlılarımızı, bu sıcak havalarda susuz bırakmayalım!

Evlerimizin ve iş yerlerimizin önüne bir kap suyu koyarak, minik dostlarımıza hayat olalım’’ uyarısı yaptı.

…………OOO…………..

GÜLEK’TE HEM SERGİ AÇTI

Tarsus Gülek Mahallemizde Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından açılan El Emeği Göz Nuru Sergisi’ne katılım sağladık.

Emeği geçen kursiyerlerimize teşekkür ediyoruz.

…………OOO…………..

TARSUS İDMANYURDUNA

FRANSA’DAN OYUNCU GELDİ

Tarsus İdmanyurdu , Fransa’dan  2001 doğumlu santrafor mevkiinde görev yapan Yiğit Eren ELMAS ile anlaştı.

Başkan Cem Kavalcı “ Başarılı futbolcumuz takımımızın hak ettiği yerlere tekrardan gelmesi için elinden gelenin fazlasını yapacağını, “VEFA” ve “FEDA” diyerek buna uygun bir anlaşmaya imza atmıştır. Futbolcumuzun memleketimizin güzide futbol takımı içinde elinden gelenin fazlasını yapacağına inanıyoruz.

Yiğit Eren ELMAS daha önce oynadığı takımlar;

Fransa 3. Ligi’nde AIX Football Club ve Kosova 2. Ligi’nde KF Arbëria ardından yeniden son olarak AIX Football Club olmuştur. Anlaşmanın futbolcumuz ve takımımız adına hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

 

…………OOO…………..   

ARMAĞAN YAPICI VE NURULLAH

KAYA MİY TEKNİK KADROSUNDA

Tarsus’lu futbol adamı Armağan Yapıcı 2. ligin yeni ekibi Yeni Mersin İdmanyurdu  ile anlaştı.  MİY ekibinde teknik ekipte TİY eski hocası Teknik Direktör:Özcan Kızıltan ile yardımcı hocalar Armağan Yapıcı , Nurullah Kaya, Atletik Performans:Önal Arıca,  Kaleci Antrenörü:Semih Dülger görev yapacak.

…………OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar