Subscribe Us


2 TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU


 

2  TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

 2 TEMMUZ 1993 –SİVAS- TARSUS’TA DA UNUTULMADI

Madımak Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız, Hesabını soracağız.!

Tarsus Yarenlik Alanında "Pir Sultan Abdal Kültür Derneği" Eylem Yaparak Basın Açıklaması Yaptı.

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tarsus Şube başkanı Feyzullah Metin'nin yaptığı açıklama ; 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta gerçekleşen Madımak Oteli katliamının 30. yılına değinilmektedir. Katliamda 33 aydın, ozan, sanatçı ve gençlerin yanı sıra Alevi topluluğunun geleceği ateşe verilerek öldürülmüştür.

Ancak katliamın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen hesap verilmemiş, gerçek sorumlular ortaya çıkarılmamış ve adalet sağlanmamıştır. Katillerin çoğu affedilmiş, normal yaşamlarına devam etmiş ve zaman aşımı girişimleri olmuştur.

Açıklamada Madımak katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca, katliamın Alevilerin baskı altında tutulması ve asimile edilmesi için bilinçli olarak seçildiği ifade edilmektedir. Ayrıca, siyasal İslam referansıyla ülkenin yönetildiği, laikliğe karşı savaş açıldığı, eğitimin dincileştirildiği ve Alevilik üzerinde baskı ve asimilasyon politikalarının devam ettiği belirtilmektedir.

Ayrıca Açıklamada Alevi ibadethaneleri olan Cemevlerinin anayasal güvence altına alınması, kapatılan dergahların geri verilmesi, ayrımcılığın son bulması, nefret söylemlerinin cezalandırılması, din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığının kapatılması, tarihle yüzleşme ve Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması gibi talepler dile getirildi.

Son olarak, Madımak katliamını ve diğer insanlık suçlarını unutmama, unutturmama ve hesap sorma çağrısı yapıldı. Sivas'ta Madımak Oteli önünde toplanarak katliamın 30. yılında yanıt verme çağrısında bulunuldu

 

BU CANLAR DİRİ DİRİ YAKILDILAR;

Muhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir) , Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı) , Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı) , Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar) , Ahmet Alan – (22 yaşında, sanatçı) , Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci) , Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı) , Behçet Aysan – (44 yaşında, şair) , Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen) , Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar) , Belkıs Çakır- (18 yaşında, sanatçı) , Serpil Canik –(19 yaşında, sanatçı) , Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör) , Nesimi Çimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,) , Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci) , Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı) , Hasret Gültekin – (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz - (22 yaşında, sanatçı) , Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı) , Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair) , Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist) , Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk) , Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı) , Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı) , Sait Metin –(23 yaşında, sanatçı) , Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı) , Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı) , Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi) , Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı) , Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı) , Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı) , Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı) , Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı) , Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı) , İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı) , Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi)

…………OOO…………..

TARSUS ATATÜRK GENÇLİK

PARKI’NDA Kİ TUVALETLERDE

TAHRİBAT YARATILDI 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan detaylı proje neticesinde tamamen yenilenen Tarsus Atatürk Gençlik Parkı’nda bulunan tuvaletlere yine çirkin saldırılar düzenlendi.

 

Her yaş grubundan vatandaşların ortak kullanım alanı olan ve özellikle yürüyüş pisti ile yüzlerce yurttaşın spor amaçlı da kullandığı Atatürk Gençlik Parkı’nda geçtiğimiz aylarda inşa edilen iki tuvalete kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından vandal saldırı gerçekleştirildi.

 

Kadın, erkek ve engellilerin kullanımı için ayrı ayrı bölümleri bulunan tuvaletlerde yapılan tahribatlarda bir klozet kırılırken, aynı şekilde PVC ve sunta kapılar tahrip edildi. Cam ve aynaların da kırıldığı tuvaletlerde, duvara monteli birçok aparata da zarar verildi. Durumu gören duyarlı vatandaşlar tepki gösterdi.

 

Büyükşehir Belediyesi ekipleri tahribatların ortadan kalkması için çalışma başlattı.

…………OOO…………..

 

ENGELLİLERİN VEFASI

 Türkiye Sakatlar Derneği Tarsus şubesi tüm üyelerle bayramlaştı.

Başkan Ali Çelik '' tüm engelli kardeşlerimizin bayramı mübarek olsun. Vefat eden üyelerimize Allah rahmet eylesin , geride kalanlara da Allah uzun ömür versin. Ailesiyle mutlu huzurlu günler olsun nice bayramlara' dedi.

Vefat eden üyelerin ruhuna dernekte Kuranı Kerim okutuldu.

…………OOO…………..

LİMONLU TARSUS DONDURMASI

İÇİN TEŞEKKÜR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi, bu bayramda da çocuklara dondurma dağıtımı yapması çocukları sevindirdi. . Kurban Bayramı öncesi başlayan dondurma dağıtımları okullar açılana kadar haftanın 7 günü özellikle dezavantajlı mahallelerde devam edecek. Tarsus, Yenişehir, Akdeniz ve Toroslar’da devam eden dağıtımların bir durağı da Halkkent Mahallesi oldu. Aracı gören çocuklar Tarsus’un meşhur limonlu dondurmasıyla sıcak yaz gününde serinledi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’nin çocukları sevindiren ve ağızlarını tatlandıran dondurma dağıtımları bu bayramda yüzleri güldürdü. Havanın ısınmasıyla başlayan dağıtımlar ile dönüşümlü olarak mahalle mahalle gezen ekipler çocukları dondurmayla buluşturuyor. Her bayramda çocukların yanında olan Büyükşehir bu Kurban Bayramı’nda da çocuklara dondurma dağıttı.
Büyükşehir, haftanın 7 günü özellikle dezavantajlı mahallelerde dondurma dağıtımlarını sürdürüyor. Bayramın hemen öncesi başlayan dağıtımlar Kurban Bayramı’nda da ara vermeden devam ediyor. Dondurma dağıtımların okulların açılacağı güne kadar devam edecek. Günlük olarak hazırlanan Tarsus’un meşhur limon dondurması tek kullanımlık kaplara konularak ‘Vahap Amca’yla Tatlı Günler’ yazılı araçlara yerleştiriliyor.Tarsus, Yenişehir, Akdeniz ve Toroslar’da devam eden dağıtımların bir durağı da Halkkent Mahallesi oldu. Aracı gören çocuklar koşarak limonlu dondurmasını aldı.

…………OOO…………..

KELLE ÜTÜCÜLER İYİ PARA KAZANDI

Bir kurban bayramını daha geride bıraktık.

Bayramda sizlere bilgi aktarabilmek adına ziyaretler yaptık. Fotoğraflar çektik.Bunlardan biri de kelle ütücüleri, ayak ütücüleri..

Ütücü deyince aklınıza elbise ütüsü gelmesin. Bu kelle ve ayak ütücüleri kurban bayramlarında ortaya çıkıyor.  Daha sabahın ilk saatlerinden itibaren kurbanlar kesilir kesilmez kelle ve ayaklar getirilir, tüp veya oksijenli kaynaktan çıkan ateşte kılları yakılır. Yani ütülür.

Bizde Tarsus Kazan Ben Kepçe diyerek bu bayramda da yine Tarsus’un dört bir yanında kelle ütücülere rastladık. Bir tüp ve  hortumlu ateşi getiren ütme aleti ile kelleciler iş başındaydı. Hava sıcak olunca büyük bir şemsiye altında iş gören kelle ve ayak ütücüler bayramın 3-4 gününde iş yaparak ekmek parası kazandılar.

Geçen yıl bir kelle 50 TL’ye  ütülürken bu yıl 80 TL oldu.   Geçen yıl 4 ayak 10 TL ye ütülürken bu rakamda 20 TL’ye yükseldi. Kelle ve ayakları birlikte getirirseniz  100TL ye bu işi halledebilirsiniz.

 

…………OOO…………..

BOZDOĞAN DENİZCİLİK BAYRAMINI KUTLADI

Tarsus belediye başkanı Haluk Bozdoğan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutladı.

Bozdoğan ‘’Denizlerimizdeki hakimiyet ve bağımsızlığımızın sembolü Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun.’’ Dedi.

 

…………OOO…………..

 

TARSUS DAHİL TÜM MERSİN’DE

BUGÜN OTOBÜSLER ÜCRETLİ

Kurban Bayramı dolayısıyla bayram süresince Tarsus ve Mersin dahil diğer ilçelerde belediye otobüsleri halkı ücretsiz taşıdı.. 

Bayram boyunca belediye otobüslerinin vatandaşlara ücretsiz olarak hizmet verdi. Tarsus’ta da otobüsler 4 gün ücretsiz hizmet verdi. Bugün ücretli sisteme geçildi.

…………OOO…………..

TARSUS BARAJI DOLDU TAŞTI

Bayramda   millet Devlet Parkı Berdan Baraj Göleti'ne akın etti. Bazı kişiler ise serinlemek için demir korkuluk ve 9 metre yükseklikte suya atladı. Tarsus'ta denize gidemeyen aileler ve çocukları, 9 günlük tatilinin 8. gününde Berdan Barajına akın ederken, çocuklar ise baraj suyunda yüzerek gönüllerince eğlendi. Sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu Tarsus'ta vatandaşlar, soluğu Berdan Baraj Göleti'nde aldı. Barajın mesire alanında plajları aratmayan görüntüler ortaya çıktı. Serinlemek için korkuluk üzerinde suya atlayanların yanı sıra 9 metre yükseklikte suya atlayan gençler korku dolu anlar yaşattı.

…………OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar