Subscribe Us


25 -26TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU


 

25 TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

TARSUS DOĞA PARKI SAKİNLERİNE

FISKİYELİ VE BUZLU MEYVELİ SERİNLİK

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarsus Doğa Parkı’nın sakinleri, sıcak havaların etkili olduğu bugünlerde buzlu meyve kokteylleri, buzlu havuz ve fıskiyeli yağmurlama sistemiyle serinletiliyor. İçerisinde meyve, sebze ve kuruyemişlerin yer aldığı buzlu meyve kalıplarının yanı sıra, fıskiyeli sulama ve buzlu havuzla da hayvanların serinlemesi sağlanıyor.Bu sayede hayvanlar, serinlerken beslenmenin keyfini çıkartıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarsus Doğa Parkı’nın sakinleri,sıcak yaz günlerinde buzlu meyve, buzlu havuzve yağmurlama sistemiyle serinletiliyor. Doğa Parkı ekipleri, hayvanların serinleyebilmesi ve sıcak havadan etkilenmemesi için, her yıl olduğu gibi bu yıl da serinletme uygulamasına başladı.

Mönüde meyve, sebze ve kuruyemiş var

Doğa Parkı sakinlerinin sıcak havalardan olumsuz etkilenmemesi adına yapılan uygulama sayesinde hayvanlar, serinlerken besleniyor. Türlerine göre yaşam alanlarında yer alan yapay havuz ve şelalelerde hayvanların serinlemesini sağlarken,günün belirli saatlerinde özel olarak hazırlanan buzlu meyveler ikram ediliyor.Doğa parkı sakinlerine; içerisinde elma, armut, muz, kivi, portakal,havuç, kuru incir, salatalık, marul gibi meyve ve sebzelerin yanı sıra ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin de yer aldığı buzlu meyve kalıpları veriliyor. Bu sayede hayvanlar,serinlerken beslenmenin keyfini çıkartıyor.

Fıskiye ile yağmurlama sistemi oluşturuluyor

Bir diğer serinletme yöntemide yaşam alanlarına yerleştirilen fıskiyeler. Bu fıskiyeler sayesinde tepeden yağmurlama sistemiyle su veriliyor. Ayrıca havuz bulunan bölümlerde ise su sıcaklıklarını düşürebilmek amacıyla buz takviyeleri yapılıyor.

Toynaklı grup içerisinde yer alan midilli, koyun, keçi, deve gibi hayvanlar ve kümes bölümündeki hayvanların serinletilmesi için, sulama arazözüyle yukarıdan yağmurlama sistemi oluşturuluyor. Buzlu meyve kokteylleri, fıskiye ve arazözle yağmurlama sistemiyle serinletilen hayvanların en sevdiği ve eğlendiği saatler de bu saatler oluyor.

Ölmez: “Hem eğleniyorlar, hem besleniyorlar, hem de serinliyorlar”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkı’nda Biyolog olarak görev yapanYılmaz Ölmez, Doğa Parkı sakinleri için yaptıkları serinletme yöntemlerini anlattı. Ölmez, “Hayvanları serinletmek için kafeslere özel fıskiyeler yapıyoruz. Havadan ıslatarak hayvanları serinletiyoruz. Ayrıcabüyük sulama tankerimiz var. Havanın çok sıcak olduğu zamanlarda onunla ıslatarak yine serinletmiş oluyoruz. Bunun yanında meyvelerin olduğu buz kalıpları hazırlıyoruz. Hayvanlar, içlerindeki meyveleri çıkarmak için uğraşırken hem eğlenmiş,hem beslenmiş, hem de serinlemiş oluyorlar” dedi.

Buzlu meyveleri, hayvanların sevdiği meyvelere göre hazırladıklarını ifade eden Ölmez, “Meyvelerimizdeelma, armut, muz, kivi, portakal, havuç, kuru incir var.Meyvenin haricinde ceviz, fındık gibi kuruyemişler de veriyoruz. Buradaki hayvanların en çok memnun olduğu saatler bu serinletmeleri yaptığımız, buzları verdiğimiz ve suladığımız saatler oluyor” diye konuştu.

 

…………OOO…………..

TARSUS , ADANA, KOZAN

VE ÇAMLIYAYLA’DA DEPREM

25 Temmuz saat 08.55 itibariyle Kozan merkezli  Tarsus Ve Çamlıyayla’da deprem oldu. Herhangi bir hasar yok çok şükür. AFAD Adana Kozan'da 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem çevre illerden de hissedildi

…………OOO…………..

 

MALATYALILAR DERNEĞİNDEN

MUHARREM AYI KUTLAMASI

Tarsus Malatyalılar Derneği Başkanı Metin Beylik, Muharrem ayı münasebetiyle mesaj yayınladı.

Başkan Metin Beylik’in mesajı şöyle:

“Yas-ı Matem Muharrem ayı içerisinde bulunmaktayız. Haksızlık karşısında hiçbir zaman susmayan, adaletin ve doğruluğun yanından ayrılmayan Hz. Muhammed'in torunu İmam Hüseyin ve beraberindeki masum insanların Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü olan Muharrem ayı ve aşure günü, en derin ve kanayan yaralarımızdandır.

Yurttaşlarımız insan sevgisini odak olarak kabul ederek Muharrem ayında oruçlarını tutarlar.

Kerbela, zalime karşı direnmektir. Zalime karşı direnildi. Hazreti Hüseyin’den söz edenlerin içerisindeki Yezidi çıkarması gerekmektedir!

Bu duygularla Muharrem ayının birlik ve kardeşlik duygularını daha da gelişmesini vesile olmasını diliyorum. Kerbela'da hunharca katledilen İmam Hüseyin'e, tüm Ehlibeyte rahmetle niyaz ediyor, tutulan oruçları duaları hak katında kabul olmasını diliyorum. Saygı ve sevgilerimle…”

………….OOO…………..

TARSUS’TA BERBERLER DE ZAM YAPTI

Tarsus’ta berber ve kuaför hizmet ücretlerine zam geldi. Daha önce  70 TL olan saç kesimi 120 TL ‘ye çıktı. Sakal kesimi de 45 TL’den 70 TL’ye yükseltildi.

Berberler Odasının zam isteğini olumlu bulan MESOB berber hizmetlerine zam yaparak erkek saç kesimini 120 TL’ye, erkek sakal kesimini 70 TL’ye çıkardı. Saç sakal birlikte kesim ücreti 190 TL oldu. Damat traşı 900 TL, dışarı traş ücreti 300 TL olurken 0-12 yaş çocuk saç traşı 100 TL oldu. Yeni zamlı tarifeden hizmet verilmeye başlandı.

 

…………OOO…………..

TARSUS’TA TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİLERE BİLGİ

Tarsus belediyesi Akademisyen, Profesyonel Mentor-Koç Eğitim ve Kariyer Danışmanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz ile geleceğimizin teminatı öğrencilerimizin mutlu bir gelecek yolunda doğru adımlar atmalarını sağlayabilmek için onları üniversite tercihleri konusunda yönlendirdi..

Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde yapılan etkinliğe tercih yapacak öğrencilerin yanı sıra veliler ve yanlış tercih yapmış olan üniversite mezunları da deneyimlerini paylaşmak için katılım sağladı.

Mutlu bir gelecek için gençlerimize destek olmaya devam edeceğiz.

 

…………OOO…………..

TARSUS DAHİL BÖLGEDE

12 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI

Tarsus dahil Mersin'de yabancı uyruklu şahıslara yönelik gerçekleştirilen denetimlerde, ülkeye yasa dışı yollardan giriş yaptığı belirlenen 12 kişi, sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı.İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, göçmen kaçakçılığını engellemek ve organizatörlük yapan şahısları yakalamak amacıyla Tarsus, Erdemli, Silifke, Gülnar, Bozyazı ve Anamur ilçelerinde denetim yapıldı. Asayiş, trafik ve komando timlerinden oluşun 136 personelle 43 noktada gerçekleştirilen uygulamada, 5 bin 312 kişi kontrol edildi.Kontrollerde ülkeye yasa dışı yollardan giriş yaptığı tespit edilen 12 düzensiz göçmen yakalanarak, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edildi. Ayrıca mevzuata uygun hareket etmediği belirlenen 49 yabancı uyruklu şahıs hakkında idari işlem yapılarak 145 bin 980 TL idari para cezası uygulandı.

…………OOO…………..

TARSUS ÜNİVERSİTESİ YÜKSELİŞTE

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarına göre, 200 üniversite arasından Tarsus Üniversitesi 49.sırada, Mersin Üniversitesi 58.sırada, Çağ Üniversitesi 126.sırada, Toros Üniversitesi 131.sırada yer aldı

 

…………OOO…………..

ENGELLİLER PLATFORMU BAŞKANI

DURSUN ARSLAN’A GEÇMİŞ OLSUN

 TARSUS-HABER-Engelliler Platformu Başkanı Dursun Arslan’a geçmiş olsun.
Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU, geçtiğimiz hafta meydana gelen yangında iş yeri zarar gören Engelliler Platformu Başkanı Dursun Arslan’ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu

…………OOO…………..

HACDAN DÖNEN TARSUS MÜFTÜSÜNE

ZİYARET

Tarsus Müftüsü Ali Can Hacdan döndü.

Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU, Hac Fârizasını yerine getirmek üzere kafile başkanı olarak gittiği kutsal topraklardan dönen Tarsus Müftüsü Ali Can’ı ziyaret etti.

…………OOO…………..

TARSUS İDMAN YURDUNUN

İLK MAÇI TALAGÜCÜ İLE İÇ SAHADA

TFF3. lig 1. grupta yer alacak olan Tarsus İdman Yurdunun fikstür gereği ilk maçı iç sahada. TİY Kayseri Talasgücü ile 10 Eylül tarihinde Tarsus’ta karşı karşıya gelecek. Halen nevşehirde kampta olan TİY, sezonu Talasgücü maçını kazanarak açmak istiyor.

Başkan Cem Kavalcı “Tüm imkanları  zorlayarak en iyi kadroyu kurmaya çalıştık. Hocamız İbrahim İnan yönetiminde Nevşehir kampımız devam ediyor. İlk etap 2 Ağustosta bitecek. Fikstürümüz çekildi. İlk maçımız Talasgücü ile. Bu maça kazanarak iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz”dedi.

 

…………OOO…………..

 

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 TEMMUZ 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

İRANLI EMEKLİ AKADEMİSYEN

TARSUS’TAN MERSİN’E GEÇTİ

İranlı emekli Akademisyen Daryoosh Riyahı, dünyada açlık ve savaş olmasın diyerek

başlattığı yürüyüşüne devam ediyor. Riyahı dün Tarsus’tan ayrıldı.

İranlı Daryoosh Riyahı, daha adil bir yaşam düşüncesi ile ‘Hadi Dünyamız İçin’ adını verdiği

yürüyüşü esnasında 3. durağı olan Mersin’e giderken dinlenmek üzere Tarsus Belediyesine

uğradı. Valizi hasar aldığı için yürüyüşünü duraklatan Akademisyen Daryoosh Riyahı’ya Tarsus belediyesi tekerlekli valiz desteğinde bulundu. Şelalede bulunan Karavan Parkta 5 gün kalan Riyahı, dün sabah Mersin’e hareket etti.

Riyahı, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’a teşekkür etti.

…………OOO…………..

KÖŞE YAZARI ZEKERİYA

ELMASTAŞ’TAN BİR ÖNERİ

ASKIDA EKMEK VE FATURA!

Tarsus’un Sesi gazetesi imtiyaz sahibi ve köşe yazarı Zekeriya Elmastaş, güzel bir öneri sundu.Yardıma muhtaç insanlara askıda ekmek ve elektrik su faturalarının ödenmesi için destek istedi.

İşte o öneri:

“Herkesin malumu ülke çok ağır bir ekonomik kriz yaşıyor,beklentilere göre kriz daha da büyüyecek ve yoksulluk artacak.Doğal olarak bu krizden en çok işsizler ve açlık sınırı altında geliri olan yoksullar etkilenecek,insanlar en temel ihtiyaçları olan ekmeğe ,suya ve elektriğe ulaşmakta çok zorluk çekecekler.

Bu halkın önemli bir kısmı böyle durumlarda yardımlaşmayı,

paylaşmayı ve dayanışmayı gösterecek kadar vicdanlı ve sosyal sorumluluk sahibidir.

İnsanlara hizmet etme amacıyla kurulduğunu iddia eden çok sayıdaki dernek ve sivil toplum örgütleri ve yardımsever insanlara bu konuda çok önemli bir sorumluluk ve görev düşüyor.Bu dayanışma,yardıma muhtaç kişi ve yardımı yapacak kişilerin birbirleri ile karşılaşmadan,

görüşmeden ve tanışmadan yardımlaşmasını sağlar.Bunun için yardımcı olacaklar kendi uygun gördükleri ve güvendikleri fırınlara ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere günlük belli sayıda askıda ekmek için ödeme yapabilirler.Su ve Elektrik için ise ihtiyaç sahiplerinin uygun sosyal medya sayfalarında ismi kapalı faturaları paylaşılarak yardımcı olmak isteyen insanların ödeme yapmaları sağlanabilir.

Bu dayanışmanın organizasyonunda ve duyurulmasında görev alacak kurum ve kişiler ile dayanışmaya katılacak yardımsever insanlarımıza şimdiden teşekkür ederiz.

Tarsus’un Sesi Gazetemiz bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalışacaktır.

İlgi,bilgi ve iletişim için gazetemiz sayfaları kullanılabilir.

 

…………OOO…………..

BÜYÜKŞEHİRDEN TARSUS KÖYLERİNDE

ŞENLİKLERE DEVAM

Mersin Büyükşehir Belediyesinin "Köy Bizim, Şenlik Bizim!"  etkinliklerine devam ediliyor. 

Dün saat 18.00’de  İncirlikuyu - Muhacir Sokak (Cami Yanı) mevkiinde Köy bizim şenlik bizim etkinliğinin bir yenisi gerçekleştirildi.

………….OOO…………..

DR. AFİF ERZEN'İN “TARSUS KILAVUZU”

KİTABI ARATOS YAYINLARINDAN ÇIKTI

 

 Antik çağda yaşamış şair matematikçi ve gök bilimci Tarsuslu filozof Aratos adına çıkan Aratos Felsefe Dergisi ayrı basım kitaplar yayınlamayı sürdürüyor.

Bugüne kadar başta Tarsus tarihi ve kültürünü yansıtan kitaplarla birlikte şiir, öykü ve roman gibi edebi eserlerin yanı sıra felsefe üzerinde de kitaplar yayınlıyor.

Aratos Yayınları tarafından son olarak ise Dr. Afif Erzen'in  “Tarsus Kılavuzu” kitabı yayınlandı.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Dr. Afif Erzen'in  “Tarsus Kılavuzu” kitabının sunuş yazısında, Dr. Afif Erzen’in 1943 yılında yayınlanmış olan Tarsus Kılavuzu’nun cumhuriyet kurulduktan sonra, Tarsus tarihi üzerine yayınlanmış ilk kitap özelliğini taşıdığını belirterek, “Tarsus Kılavuzu’nun ikinci baskısını Eylül 2007 tarihinde, Aratos Kitaplığı/Kültür Dizisi’nin 7. kitabı olarak yayınlanmıştık.

Tarsus, 10 bin yıllık tarihiyle Anadolu’nun hatta antik dünyanın Atina, Roma, İskenderiye gibi eski kentlerinden biridir.

Hititler döneminde iki kez Roma İmparatorluğu döneminde de iki kez olmak üzere tarihte dört kez Kilikya Eyalet Başkenti olmuştur.

Roma senatosu üyesi, hukukçu ve stoacı filozof Cicero, Tarsus’ta Kilikya Valiliği görevinde bulunmuştur.

Aynı zamanda Amasyalı coğrafyacı gezgin Strabonun da belirttiği gibi felsefe okullarının olduğu ve adlarını saydığı filozofların yetiştiği bir kenttir.

Kendi sikkelerini basma yetkisine sahip otonom bir kent olan Tarsus, her zaman arkeoloji ve tarih bilimcilerinin ilgisini çekmiş bir kent olarak adına çok sayıda yayın yapılmıştır.

Cumhuriyetin ilk kuşak tarih araştırmacılarından biri olan ve yine aynı şekilde arkeoloji alanındaki başarılı çalışmalarıyla bilinen Afif Erzen’in gerek yürüttüğü kazılar gerekse tarih alanındaki araştırmaları sonucu yayınlanan kitaplarından bazıları şunlardır; “Doğu Anadolu ve Urartular”, “Çavuştepe”, “İlk Çağ’da Ankara”, “Trakya’nın Kültür Tarihi”, “Eski Çağ Tarihi Hakkında Dört Konferans” ve “Tarsus Klavuzu”.

Afif Erzen’in 1943 yılında yayınlanmış olan Tarsus Kılavuzu, onun yayınlanan ilk kitabıdır. Bu çalışma Afif Erzen’in Doçentlik tezi olabilir.

1943’ten 2023’e geçen zaman dilimi açısından bakıldığında, “Tarsus Klavuzu” kitabının yayınından 80 yıl sonra Aratos Yayınları olarak 3. basımını yapmaktan kıvanç duyuyoruz.

 

Uğur Pişmanlık-Gazeteci-Yazar

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

…………OOO…………..

TARSUS’TA ÜZÜM HASADI

DEVAM EDİYOR

Bağlarıyla birçok aileye geçim kaynağı olan Tarsus’ta üzüm hasadı devam ediyor. Geçtiğimiz gün sofralık üzüm hasat komisyonu bağlarda inceleme yapmış ve üzüm kesimine izin verilmişti. Kesim ve hasad devam ediyor.

 

…………OOO…………..

BUGÜN VE YARIN

İÇİN SICAK UYARISI

Tarsus Belediyesi halkımızı bugün ve yarınki sıcaklara karşı uyardı.

Uyarıda “Kentimiz genelinde seyreden sıcaklıkların Çarşamba ve Perşembe günleri mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerine çıkacağı vatandaşlarımıza önemle duyurulur.

Önümüzdeki günlerde 40°C’ye çıkacak ve 50°C’ye kadar hissedilecek sıcaklıklar nedeniyle günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olunması, ayrıca mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması rica olunur”

 

…………OOO…………..

DİKENLİK İNCİR

5 TL’DEN SATILIYOR

Tarsus’ta  dağda taşta yetişen  Dikenli incir 5 TL..

Kentimiz ve köylerinde bolca yetişen dikenli incir, yada diğer adıyla Lap inciri yetişti.

Taşobası-Damlama gibi  köylerde yetişen Lap inciri bu yıl piyasaya çıktı. Tanesi 5 TL den satılıyor.

…………OOO…………..

TARSUSLU ENGELLİ AKÜ İSTİYOR

Türkiye Sakatlar Derneği Tarsus Şubesi üyesi Faruk Akın, akülü tekerlekli sandalyesinin aküsü bittiği için zor durumda kaldı. Gaziler mahallesi 1844 sokak no 18 adresinde ikamet eden Faruk Akın, hayırseverlerin desteğini istiyor.

Tel. 0536 860 7154 Tarsus

…………OOO…………..

DOSTLUK GRUBU AŞURE

GÜNÜNE HAZIRLANIYOR

Tarsus Dostluk Grubu , Muharrem ayına girmemiz nedeniyle lakında bir aşure günü yapacak. Grup başkanı Necati Ali Eker “ Muharrem ayı nedeniyle dostlarımıza aşure ikram edeceğiz. Bunun için 28 Temmuz Cuma günü saat 17.30 da  dostlarımızı  Ulu Cami karşısı Kırkkaşık mevkindeki ofisimize bekliyoruz” dedi.

…………OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..

 

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar