Subscribe Us


5 AĞUSTOS 2023- TARSUS MEKTUBU


 

5 AĞUSTOS 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

TARSUS’TAN ARATOS YILI İSTEĞİ

Aratos felsefe dergisi olarak sadece Tarsus’u değil, Türkiye’nin de dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunacak, çeşitli bilim çevrelerinin gözünü de bu kente çevirecek bir proje olarak 2024’ün “ARATOS YILI” ilan edilmesini öneriyoruz.

Tarsus geçmiş birikimleriyle bir felsefe kenti, kültür varlıklarıyla bir tarih kenti, doğası ve ürettiği değerlerle bir turizm kentidir.

…………OOO…………..

YENİCE’DE CİNAYET

Tarsus’a bağlı eski beldelerden Yenice’de bir kişi öldürüldü.  Bülent Ş. kimliği belirlenemeyen kişilerin silahlı saldırısına uğradı.

Olay yerine gelen jandarma ve sağlık ekipleri, Bülent Ş.nin hayatını kaybettiğini tespit etti. Şan'ın cenazesi otopsi için Tarsus Devlet Hastanesi morguna gönderildi. Şüphelilerin yakalanması için güvenlik güçleri aramalara başladı.

……….…OOO…………..

BOZDOĞAN “ŞİKAYET EDİLEN

OYUNU KÜLTÜR BAKANLIĞI ONAYLAMIŞ”

Tarsus Belediyesi tarafından kente getirilen ‘Yıldızlar Altında Bir Yaz Eğlencesi’ adlı tiyatro oyunu hakkında Mersin Valiliği tarafından soruşturma başlatılırken başkan Haluk Bozdoğan da açıklama yaptı.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, “Soruşturmaya konu olan oyun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış, ilgili birimlerince olumlu raporlar edilmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı yapınca adı tiyatro, Tarsus Belediyesi yapınca gammazlamak ve halkı galeyana getirmek için fırsat kolladığınız bir siyasi argüman mı oluyor” dedi.

……….…OOO…………..

İSMETPAŞA MUHTAR ADAYININ PROJESİ

İsmetpaşa mah. Muhtar Adayı  Turhan BEÇET “3 Üniversite öğrencisine biner TL burs vereceğim” dedi.

Beçet “İsmetpaşa mah. Halkına söz veriyoruz.

Muhtarlık binamız sabah 08.00 ile 17 saatleri arasında açık olacak

Telefonumuz 7/24 açık olacak .Vatandaş muhtar nerede diye aramayacak..

Tek işimiz muhtarlık olacak.baska işler ile ugraşılmayacak ...” dedi.

……….…OOO…………..

TARSUS BELEDİYESİNDEN

BASINA ve KAMUOYUNA
 
04.08.2023 Tarihli Mersin Valiliği tarafından yayınlanan basın bültenine dair açıklamamızdır.
Tarsus Belediyesi Ak Parti meclis üyesinin şikayetiyle Mersin Valiliği tarafından açılan soruşturmaya konu ‘’skeç’’  İngiliz Şair ve Yazar William Shakespeare’e değil, Türk Yazar Aziz Nesin tarafından yazılan, Türk Yönetmen Yücel Erten tarafından uyarlanan ve 2007 yılında Mitos Boyut Yayınları tarafından da kitap olarak basılan ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyunun 68. ila 76. sayfalarını kapsayan ‘’NASIL BİR DEĞİŞİKLİK OLDU?  DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skecinden ibarettir.
 
1995-2000 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatroları’nda, 2006-2007 yıllarında Van Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyun Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunmakla birlikte, şikayete konu, ‘’dini aşağıladığı,’’ ‘’aile ve dini değerleri sarstığı,’’ ‘’milli değerlerimize hakaret ettiği’’ varsayılan ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeç de, ‘’AZİZNAME 95’’ tekstinde yazıldığı gibi sahnelenmiştir.
 
Tarsus Belediyesi tarafından kentimize davet edilen tiyatronun ‘’YILDIZLAR ALTINDA BİR YAZ EĞLENCESİ’’ isimli oyununun 3 kolaj-adaptasyon skeçten oluştuğu, ‘’POLİTİKA DERSİ,’’ ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?,’’ ve ‘’DİŞ HASTANESİ SKECİ’inden ibaret olduğu düşünüldüğünde, Ünlü İngiliz Yazar William Shakespeare’in ‘’BİR YAZ DÖNÜMÜ GECESİ RÜYASI’’ oyunuyla ilgisi bulunmadığı anlaşılacaktır.
 
03.08.2023 tarihli Tarsus Belediye Meclisi’nde canlı yayında izletilen videoda da açıkça görülmektedir ki, 2006-2007 sezonunda Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen skeç, William Shakespeare’e değil Aziz Nesin’e aittir. Ayrıca, Ünlü İngiliz Şair ve Yazar William Shakespeare’e ait ‘’dinimizi aşağıladığı’’ iddia edilen, Petrol Kralı bir Arap Şeyhi’nin ve de karısının olduğu/buna benzer yahut uyarlanarak bu hale getirilmeye müsait ‘’hiçbir’’ oyunu, epizodu, sahnesi ve perdesi bulunmamaktadır. Fakat Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen ve Mitos Boyut Yayınları tarafından ISBN 975508005-8 numarasıyla yayınlanan kitapta Aziz Nesin ve Yücel Erten uyarlaması olarak Devlet Tiyatroları Repertuarına alınmış ve yüzlerce kez sahnelenmiştir.
 
Konu, ülkemizdeki ve dünya edebiyatındaki William Shakespeare yorumcularına, uzmanlarına, çevirmenlerine ve rejisörlerine danışılarak da aydınlığa kavuşacağı gibi, ‘’BİR YAZ DÖNÜMÜ GECESİ RÜYASI’’ isimli oyunla hangi Devlet Tiyatrosu dramaturgu ve/veya yetkilisinin bağlantı kurduğu da tarafımızca şaşkınlıkla karşılanmıştır.
 
Bu oyun Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Repertuarı’na alınmış ve oynanmış, oyunun görselleri, afişleri, videoları Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://www.devtiyatro.gov.tr sitesinde bulunmaktadır.
 
Oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 5 yıl boyunca sahneleyen Rejisör, Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Yücel Erten’dir. Erten halen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni olarak görev yapmakta ve aynı oyunu (şikayete konu skeci) İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelemektedir. Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Sayın Yücel Erten’e, de ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeci William Shakespeare’den mi Aziz Nesin’den mi uyarladığı pek tabii sorulabilir, görüş alınabilir.
 
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.
 
Ekler: Devlet Tiyatroları Resmi Sitesinde bulunan, şikayete konu skeç ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli oyuna ait ‘’AZİZNAME 95’’ arşivinden alınmıştır. Devlet Tiyatroları’nca sahnelenmiş olan ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skecin videosunda sahne alan sanatçılar, halen Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün kadrolu sanatçıları olarak çalışmaktadırlar.
 
T.C. TARSUS BELEDİYESİ

………….OOO…………..

TOROSLAR VE ÇAMLIYAYLA

 BELEDİYESİNDEN 7. GELENEKSEL

İĞNE OYASI FESTİVALİ

Toroslar Belediyesi ile Çamlıyayla Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenecek olan Geleneksel Çamlıyayla İğne Oyası Festivali; 11 Ağustos’ta Çamlıyayla’da, 13 Ağustos’ta Toroslar’da yapılacak.

Festivalde, Çamlıyaylalı kadınların yanı sıra Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (TORTEK) eğitim gören kursiyerlerin ürettiği ürünler, görücüye çıkacak.

Sergilerden halk oyunlarına, TORTEK defilesinden konserlere kadar birbirinden renkli programların yer alacağı festival, Mersinlileri bekliyor.

 


………….OOO………….

TARDOBDER'İN 2.AŞURE ETKİNLİĞİ

YİNE YOĞUN İLGİ VE KATILIM  İLE GERÇEKLEŞTİ.

TARDOBDER Yönetim Kurulu Adına  Ümran YILDIRIM, Aşure gününe katılanlara teşekkür etti.

Yıldırım’’Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan başta olmak üzere katılım sağlayan Protokolümüzün değerli üyelerine, değerli basın mensuplarımıza ve habere taşıyan Akkoza Tarsus 'a, TARDOBDER Üyelerimize, TARDOBDER Yönetim Kuruluma, Tarsus Sevdalılarına, Adını sayamadığım bizleri yalnız bırakmayan gönül dostlarımıza, katkısı , emeği olan herkese şahsım ve yönetim kurulum adına en içten teşekkürlerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

TARDOBDER çatısı, Tarsus ortak paydasında birleştirici, bütünleyici Tarsus için elele, gönül gönüle çalışmalarının yanı sıra kardeşliği, bir olmayı, paylaşmayı ve her yönlü üretmeyi baz alan bir çatıdır. Bu etkinliğimizde bunu bir kez daha göstermenin, yaşamanın haklı gururunu taşırken, Muharrem Ayının, Aşure gününün hepimize hayırlı olmasını diliyor, birlik ve beraberliğimizin bu çatı altında daha da pekişmesini, çoğalmasını temenni ediyorum. 

………….OOO………….

İYİ PARTİ BASINLA BULUŞTU

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Dutar,  Mersin medyamızla kahvaltılı basın toplantısında biraraya gelerek gündem değerlendirmesi yaptı.

Toplantıya  Milletvekili Burhanettin Kocamaz  Akdeniz İlçe Başkanı Bilgehan Başar, Mezitli İlçe Başkanı Hüseyin Çelik, Toroslar İlçe Başkanı Ismail Yetkin, Yenişehir İlçe Başkanı Turgut Kahraman Turgutkaya, Tarsus İlçe Başkanı Burak Özdil ve teşkilatlar ile birlikte Mersin medyamızla kahvaltılı basın toplantısında biraraya gelerek gündem değerlendirmesi yaptı.

…………OOO…………..

TARSUS ASHAB-I KEHF PLATFORMU

 AÇIKLAMA YAPTI

Tarsus Ashab-ı Kehf Platformu , dün Ulu Cami avlusunda basına ve halka açıklama yaptı. Son günlerde bir tiyatro oyununda dine hakaret edildiği bunun yasaklanması gerektiği anlatıldı. Ayrıca Ulu Cami yanında bir Cafeye içki ruhsatı verildiği belirtilerek bunun iptali istendi.

…………OOO…………..

TSD AŞURE GÜNÜNE YOĞUN KATILIM OLDU

Muharrem ayı münasebetiyle  Tarsus ‘ta (Tarsus Sakatlar Derneği)  Engelli ve Görme Engelliler Derneğinindüzenlemiş olduğu Aşure Günü etkinliğine Katılım  yoğun oldu. Emniyet müdürü Ali Garanlı, Tüm Emekder başkanı Bülent Gözener,  Mersin İmar genel müdürü Ali Uyan, Engelliler platformu başkanı Dursun Arslan, Görme Engelliler dernek başkanı Fikri Topuz, Otizm dernek başkanı Fatih Düzenli etkinliğe katıldı.

TSD Başkanı Ali Çelik katılan herkese teşekkür etti.

 

…………OOO…………..

TARSUSTA YAZ EĞLENCESİ

 BUGÜN KIRKLARSIRTINDA

Yaz akşamlarında içinizi ısıtıcak müzikli güldürü oyunu olan “YILDIZLAR ALTINDA YAZ EĞLENCESİ'' adlı tiyatro oyunu mahallerimizde yoğun bir katılım ile devam ediyor.

 Bugün- 05 Ağustos 2023 Cumartesi (Bu akşam) saat 21.00 de

📍Kırklarsırtı Mahallesi (İclal Ekenler Anadolu Lisesi Yanı)

TÜM HALKIMIZ DAVETLİDİR

…………OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar