Subscribe Us


9- 10 AĞUSTOS 2023- TARSUS MEKTUBU


 

10 AĞUSTOS 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

TARSUS BELEDİYESİNİN GÜNLÜK  EKMEK SAYISI 135 BİN OLACAK”

Tarsus’ta ekmek fiyatlarının 3 TL olduğunu vurgulayan Başkan Haluk Bozdoğan “Şu an Tarsus'ta üç lira. Her yerde 7 buçuk liraya satılan ekmeği şu an belediye olarak üç liraya satıyoruz. İkinci ekmek fabrikamız açılıyor. Bu ay içinde Allah izin verirse faaliyete geçecek. Günlük ekmek sayımız 135 bin olacak. Bu ciddi bir rakam. Şu an 40-50 bin arasında seyreden ekmek sayımız ikinci fabrikamızdan sonra 130 bine çıkacak.” diyerek çalışmalardan bahsetti.

…………OOO………….. 

 

TARSUS EMNİYET MÜDÜRÜNE ZİYARET

Tarsus Reşadiyespor genel koordinatörü Tuncay Beyceoğlu ‘’Tarsus emniyet müdürümüz  Ali Garanlı beyi makamında Reşadiye spor olarak ziyaret ettik . Sayın Garanlı ve emniyet teşkilatına başarılar diledik.’’ Dedi.

…………OOO………….. 

KENT KONSEYİ TABİT TRT’DE

Tarsus Kent Konseyi Bisiklet Topluluğu  TRT’ye konuk oldu.

Gökhan Özberk ‘’faaliyetlerimiz ve bu hafta sonu yapılacak olan Çamlıyayla Çadırlı kampı hakkında söyleşi yapmak için TRT Çukurova radyosuna konuk olduk. Bizleri konuk ettikleri için TRT Çukurova radyosuna teşekkür ederiz. ‘’ dedi.

Tarsus Kent Konseyi Bisiklet Topluluğu  TRT’ye konuk oldu.

Tabit adına proğrama katılan Gökhan Özberk , Derya Özberk ve Zekiye Otcu ‘’faaliyetlerimiz ve bu hafta sonu yapılacak olan Çamlıyayla Çadırlı kampı hakkında söyleşi yapmak için TRT Çukurova radyosuna konuk olduk. 

Bizleri konuk ettikleri için TRT Çukurova radyosuna teşekkür ederiz. ‘’ dedi.

 

..………OOO………….. 

BAŞKAN BOZDOĞAN TİYATRO

VE PROJELERLE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR 

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, gündeme dair merak edilen soruları cevaplamak üzere katıldığı bir televizyon programında, Tarsus’ta sürdürülen çalışmaları, projeleri ve tüm gelişmeleri değerlendirdi. Yapılan hizmet çalışmalarını dile getiren Başkan Bozdoğan, “Her yerde 7 buçuk liraya satılan ekmeği şu an belediye olarak üç liraya satıyoruz. İkinci ekmek fabrikamız açılıyor. Günlük ekmek sayımız 135 bin olacak. Yaptığım bütün hizmetler Tarsus’um için.” ifadelerini kullandı.

 

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, katıldığı bir televizyon programıyla izleyicilerle buluştu. Programda aynı zamanda Sanatçılar Cezmi Baskın ve Deniz Oral’da yer aldı. Başkan Bozdoğan, canlı yayında Tarsus'un geleceğine yönelik önemli projeleri anlattı. Kentin kalkınması ve yaşam kalitesinin artırılması için yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Toplumun beklentilerine ve ihtiyaçlarına odaklanarak, şehrin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi için çaba harcadıklarını vurguladı.

 …………OOO…………..

TARSUS’TA TİYATROYU

“GÜNDE BİN 500 KİŞİ İZLİYOR”

Tiyatronun çok eski dönemlerde Tarsus’ta sahnelendiğini değinen ve bu fikri ortaya çıkardıklarını söyleyerek konuşmalarına başlayan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan “Aslında çıkış noktamız çok basitti. Ben doğmadan önce bile tiyatro oyuncuları, köyleri traktör ve römorkla gidip oyunlarla köylere kadar gidip sergilerlerdi. Bizim ilk düzenli olarak yaptığımız tiyatronun aslında bir çıkış noktasıydı. Turgut Özakman'ın çok güzel tanımı var. Tiyatro insanı, insana, insanla, insanca, anlatma sanatıdır der. Aslında konumuz insan. Yani o insanlara nasıl ulaşabiliriz? Köylere nasıl gidebiliriz? Mahallelere nasıl gidebiliriz? Yani şu an bile 9 gün oldu. 15 bin seyirci geldi. Çok değerli tiyatro sanatçılarının kendilerinin varlığı bile insanları oraya çekiyor. Ve insanlar şu sıcak havada yaylada denizde olmasına rağmen koşa koşa tiyatro alanlarını dolduruyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum bu konuda.” ifadelerini kullandı.

 

CEZMİ BASKIN, “SOSYAL BİR İLETİŞİMDİR, TİYATRO İNSANIN İNSANA KARŞI İLETİŞİMİDİR”

Tiyatroyu direk olarak insanlara ulaştırabilmenin önemine değinen Cezmi Baskın “İnsanlar televizyonda, sinemada gördüğü insanları canlı bir şekilde karşılarında görüyorlar. Ve onlarla iletişim kurmaya çalışıyorlar. Sevgilerini akıtıyorlar sahneye. Gördükleri zaman sarılıyorlar bize ve bu güzel bir şey. Yani tiyatronun sosyal yanını olumlu anlamda ağırlaştıran bir çalışma olduğu için Sayın Başkan'a çok teşekkür ediyoruz. Çünkü halkla biz biraz koptuk. Televizyon herkesin evinde ama temas yok. O yüzden çok faydalı bir iş. Çok teşekkür ederiz size. Yapılan bu iş maksadına ulaştı. Sosyal bir iletişimdir tiyatro, insanın insana karşı iletişimidir. Nefes alışverişidir, görüntüsüdür. Yani bizi televizyonda sadece iki boyutlu seyrediyorlar. Ama tiyatroda yan yanayız. Nefes nefeseyiz, böyle büyük gruplar düşünsenize bin 500 kişi seyrediyor her akşam bizi. Bir ay içinde belki kaç bin olacak?” şeklinde konuştu.

 

DENİZ ORAL, “SANATIMIZLA TEDAVİ EDİYORUZ”

Deniz Oral “Aslında bir nevi doktoruz biz tedavi ediyoruz yani. Güldürerek, düşündürerek. Birlikte o enerjiyi, sinerjiyi yaratıyoruz mahalle mahalle. Yani biz tedaviyi üstleniyoruz. Sanatımızla tedavi ediyoruz.” şeklinde açıkladı.

 

“EN AZ 300, 400 KİŞİ AYAKTA İZLİYOR”

Alanları tıklım tıklım dolduran Tarsus halkına teşekkür eden Başkan Bozdoğan, “Ben tekrar Tarsus halkıma gerçekten çok teşekkür ediyorum. Öyle bir sahiplendi ki alanları bin 250 tane sandalye koyuyoruz izlemeleri için yetmiyor. En az 300, 400 kişi ayakta izliyor hem de bu sıcakta. Etkinlikte halkın içerisine gidiyorum. Ben protokole falan da oturmuyorum. Halkın içindeyiz dedim. Çünkü insanlar artık karanlığa oy vermez. Aydınlık yüzleri tanıyor, aydınları biliyor. Ve insanları artık aydınlığa koşmak istiyor. Yani tarih boyunca da hep derdimiz öyle değil mi?” ifadelerini kullandı.

 

…………OOO………….. 

TARSUS’TA “HALK SAHİLE KAVUŞMAK İSTİYOR”

Tarsus Beyaz Kum Plajı’nda yaşanılan olayları anlatan Başkan Haluk Bozdoğan, “Özellikle bir ay öncesinde yine ulusal televizyonlara konu oldu. Öylesine bir gündem yarattılar ki yine burada Tarsus Belediyesi'nin belediye hizmet alanları var ve biz plaja yol yaptık. Kimse sahile ulaşamıyordu. Bizim burada yapmak istediğimiz park alanları, otoparklar, betona boğmadan halkımızın rahatlıkla denize gitmesini sağlamaktı. Doğal sit alanına tarım yapamazsınız.” dedi.

 

…………OOO…………..

 “TÜRKİYE'DE TEK ATIK BEDELİNİ

ALMAYAN İLÇE BELEDİYESİ

TARSUS BELEDİYESİ”

Halkın en büyük sıkıntısının ekonomik sıkıntılar olduğunu dile getiren Başkan Bozdoğan, “Bugün benim halkımın en büyük sıkıntısı ekonomik sıkıntılar. Biz bunları konuşmalıyız. Böylesine ciddi sorunlar var ki yerel yönetimlerin halkın bu ekonomik sıkıntılarına karşı ne yapabilir? Onlara daha çok nasıl yardımcı olabilir?  Su fiyatlarına atık bedellerini faturaya yansıtmadan farka nasıl gidebilir? Bunların hesabını yapmalıyız. Şu anda Türkiye'de tek atık bedelini almayan ilçe belediyesi Tarsus Belediyesi. Çünkü halkımızın cebinde kalsın o para. Yani o para belediyenin kasasına gireceğine vatandaşın cebinde kalıyor. Zaten belediyeye gelen para da halkın parası.” şeklinde konuştu.

 

…………OOO…………..

 “53 TANE KORULUK, 45 TANE YENİ PARK AÇTIK”

Tarsus Belediyesi olarak yapılan çalışmalara değinen Başkan Bozdoğan, “Tarımda Türkiye'nin en iyi tarım bölgesiyiz, tren yolu alttan geçiyor. Yıllarca tartıştığımız olaydı. Evet belediye olarak bunlara proje bile yaptık. Kentin merkezinde 122 dönüm yeşil alan kalıyor. Daha fazla yeşil alan için 53 tane koruluk, 45 tane yeni park açtık.” dedi.

 

…………OOO…………..

VALİMİZ TARSUS’TA İNŞAATI

DEVAM EDEN OKULLARI İNCELEDİ

Mersin Valisi Ali Hamza PEHLİVAN, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Adem KOCA eşliğinde Tarsus ilçemizde yapımı eden okullarımızı ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundu.

Adem KOCA, " Öğrencilerimize daha nitelikli eğitim vermek için Milli Eğitim Bakanlığımız himayelerinde ve Sayın Valimizin öncülüğünde ilimiz genelinde okullarımızın sayısını her geçen yıl artırıyoruz. Yapımı devam eden okullarımız yeni eğitim öğretim yılında

evlatlarımızla buluşacak. Eğitim camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

 

…………OOO…………..

TARSUS EMEK VE DEMOKRASİ

BİLEŞENLERİNDEN AŞURE

ETKİNLİĞİNE DAVET

Tarsus Emek ve Demokrasi Bileşenleri  bugün saat 16.00 da Tarsus Parkında  Aşure etkinliğinde buluşuyor..

KATILIMCILAR.Tüm Emeklilerin Sendikası,

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Tarsus Folklor Araştırma Derneği,

 Atatürkçü Düşünce Derneği, 2021 Tüm emekli sen,

Halkların Demokrasi Partisi, Türkiye İşçi Partisi,

Cumhuriyet Halk Partisi.

YER: Tarsus Atatürk Parkı, Büyükşehir Belediyesi Emekli Evi.

Tarih: 10.08.2023 Perşembe

Saat: 16.00.

………….OOO…………..

BÜYÜKŞEHİR ÜRETİCİ KADIN

STANTLARI ÇAMLIYAYLA’DA KURULDU

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen üretici kadınlar, stantlarını bu kez yaz aylarında nüfusu katlanan Çamlıyayla’da kurdu. İlçe merkezinde kurulan stantlara yaylacılar yoğun ilgi gösterirken, özellikle Çamlıyayla’ya has olan iğne oyası el işi ürünler de stantlarda yerini aldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ve kadınların emek harcayarak ürettikleri ürünlerini rahatlıkla satabilme olanağı sağlayan üretici kadın stantları, yaz aylarında nüfusu katlanan Çamlıyayla’da kuruldu.

 

Bölgeye has tatlı ve yiyeceklerin yanı sıra el işi ürünlerin de sergilendiği stantlarda, Çamlıyaylalı kadınların binbir emekle ördükleri iğne oyası ürünler de yer aldı. Kurulan stantlara Çamlıyayla sakinlerinin yanı sıra, yaylacılar da yoğun ilgi gösterdi. Toplumun değişik kesimlerinden üretici kadınların buluştuğu stantlarda sergilenen tatlar ve el emeği ürünler, büyük beğeni topladı.

 

Dokucu: “İğne oyasının Mersin’de de tanıtılması için çalışmalarımız var”

 

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, iğne oyasını sabırla işleyen kadınların, emeklerini kazanca dönüştürmek için çaba sarf ettiklerini söyleyerek, “Çamlıyaylalı kadınlar, burada kendi ürettiklerini satıyorlar. Çamlıyayla, iğne oyasının merkezi ve biz de iğne oyasını yaygınlaştırmak için çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

İğne oyasının çok önemli bir turistik değer olduğunu da kaydeden Dokucu, “Turizm noktasında, iğne oyasının halen yerini bulamadığını düşünüyorum. Dolayısıyla Mersin’de de iğne oyasının tanıtılması ve pazarlanması konusunda çalışmalarımız var.  Kadınlarımız, gördükleri herhangi bir çiçeği iğne oyasıyla sanat eserine dönüştürebiliyorlar. Bu eserler yapımı günlerce süren, duygu yüklü özellikte. Ama bıkmadan usanmadan devam ediyorlar. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, bu ürünlerin tanıtımı için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

 

Üretici kadınlar, emeklerini ekonomik değere dönüştürmenin keyfini yaşıyor

 

Şam tatlı üreticisi Gülizar Kayda ise 3 yıldır üretici kadın stantlarında satış yaparak ev ekonomisine katkı sunduğunu belirterek, “Vahap Başkana sonsuz teşekkürler. Şimdiye kadar böyle bir Başkan gelmedi. Zannediyorum gelmez de. Kadınları inanılmaz destekliyor” ifadelerini kullandı.

 

Üniversite mezunu olan ve iğne oyası işleyen Zahide Şimşek, “Üniversite mezunuyum. Belli bir süre özel sektörde çalıştım. Kendi işimi kurmak için uğraşıyorum. İğne oyası, takı, tasarım üretiyorum. Kendim tasarlıyorum. Oyalarımı kendim yapıyorum. Böylece aile bütçesine katkıda bulunuyor ve kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum” ifadelerini kullandı.

 

……….…OOO…………..

KARDEŞ ŞEHİRLER ÖĞRENCİ

DEĞİŞİM PROGRAMINDA TARSUS GEZİSİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi koordinesinde kardeş şehir Almanya’nın Oberhausen Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirdiği “Kardeş Şehirler Değişim Programı”nın sonuna gelindi.

 

Her yıl farklı coğrafyaları öğrenmek, kültürlerarası dostlukları pekiştirmek ve kalıcı hale getirmek maksadıyla düzenlenen programın bu sene ev sahipliğini yapan Büyükşehir, iki hafta boyunca Oberhause’ndan gelen 10 öğrenci ve iki lideri ağırladı. Program boyunca Mersin’e özgü yöresel lezzetleri deneyen öğrenciler aynı zamanda kentin antik tarihinden, kültürel mirasına varıncaya kadar şehre özgü eşsiz güzellikleri tanıma fırsatı da buldu.

 

 

Gezilerinin son durağınıAnadolu'nun anıt kenti Tarsus’ta noktalayan öğrenciler önce, Doğa Parkı'nda keyifli zaman geçirdi ardından Tarsus’un önemli tarihi yerlerinden Saint Paul Anıt Müzesi, Kubat Paşa Medresesive Eski Çırçır Fabrikasını gezerek günü sonlandırdı.

 

Şahingöklü: “Projedeki en önemli amacımız, çocuklarımızın kalıcı dostluklar geliştirmelerini sağlamak”

 

Proje kapsamında Mersin kültürünü, gastronomisini, tarihini ve turistik yerlerini öğrencilere iki hafta boyunca yabancı öğrencilere tanıttıklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nda Tercüman Ufuk Şahingöklü, “Öğrencilerle birlikte kültürel geziler yapmanın yanı sıra Mersin’de yetişen ürünlerle atölye çalışmaları da yaptık. Lavanta distilasyonu, mum yapımı ile birlikte yöresel ürünlerimizi öğrettik” dedi. Hem Türk hem Alman öğrencilerin çok güzel bir şekilde kaynaştığını ifade eden Şahingöklü, “Çocuklarımızın kalıcı dostluklar edinmelerini sağlamak istiyoruz. Amacımız da buydu. Yaptığımız anket çalışmasına göre, çocuklarımızın memnun kaldığını gördük” diye konuştu. Projenin Mersin’in popülerliğini artırmak, kültürel ve ören yerlerini tanıtmak amacıyla çok faydalı olduğunu aktaran Şahingöklü, “Gerçekten çok güzel ve dolu dolu geçirdiğimiz bir programın sonuna geldik” dedi.

 

 

Akça: “14 gün boyunca kültürlerarası etkileşimin yüksek olduğu bir program geçirdik”

 

 

Programda bu sene ev sahipliğini Büyükşehir’in yapmasını kültürel etkileşim açısından çok kıymetli bulduğunu aktaran Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığında Arkeolog Başar Akça, “14 gün etkileşim açısından çok güzel bir süre. Geçen sene Almanya'ya giden çocuklarımız bu sene de Alman çocukları misafir ettiler” dedi. Mersin’in kültürel, gastronomik ve doğal oluşum bakımından çok zengin olduğunu aktaran Akça, “Hemen hemen her gün Mersin’i tanımlayan bir aktivitede bulunduk. Gençlerimiz bu kadim şehirde 9 bin yılı aşkın zamandır var olan tarihi ve ören yerleri keşfettiler” dedi. Mersin’in her ilçesinde doğal oluşumlardan bir tanesinin var olduğundan söz eden Akça, “Kadim kentimiz, jeolojik bakımdan çok önemli bir şehir. Doğal ve mağara oluşumları çok fazla. Çocuklarımız kendi ülkelerinde de yakın coğrafyada benzerlikler yaşadılar. Antik yerlerin çok iyi korunduğunu ve ören yerlerimizin popülasyonun daha da artması ve marka değerinin daha da olması gerektiğini belirttiler” dedi. Programın son gününde öğrencilere Tarsus’un kültürel yerlerini gezdirdiklerini ifade eden Akça, “Tarsus’u Anadolu’nun Anıt kenti olarak nitelendirebiliriz. Çocuklarımız Anadolu’nun anıt kentinde güzel bir tarihi geziye çıktılar. Hristiyanlık dünyası için çok önemli bir kilise olan Saint Paul Kilisesi’ni gezdik. Buradan sonra Kubat Paşa Medresesi, Kırkkaşık Bedesteni ve Eski Çırçır Fabrikası’nı göstererek gezimizi noktaladık” dedi.

 

…………OOO…………..

TİY NEVŞEHİR’DE

HAZIRLIK MAÇLARI YAPACAK

TARSUS-HABER- 3. Ligde yer alan Tarsus İdman Yurdu,  Nevşehir’de hazırlık maçları yapacak. İbrahim İnan yönetiminde ikinci hazırlık kampını yapan sarı lacivertliler burada birkaç hazırlık maçı oynayarak eksik yönlerini tesbit edecek.
Takımımız Nevşehir’deki kamp çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Takımımız günü dün de çift antrenman ile tamamladı.

 

…………OOO………….

 

9 AĞUSTOS 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

AHMET YALÇIN ,

TRT MUHABİRİ OLDU

Tarsus ve Mersin’de yerel gazetecilik yapan arkadaşlarımızdan Ahmet Yalçın, TRT Tarsus muhabirliği ile görevlendirildi. Mersin Turkuaz Haber gazetesini yayınlayan ve geçen yıla kadar Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın bürosunda görev alan, ancak iş akdi feshedilen Ahmet Yalçın, önceki gün TRT Tarsus muhabiri olarak görevlendirildi.

Kendisini kutlar görevinde başarılar dileriz.      

…………OOO…………..

MHP’DE ÖNCEKİ BAŞKANDAN TEŞEKKÜR

3 yıldır MHP Tarsus ilçe başkanlığı görevini yapan  Mehmet Çelik, MHP’li kadrolarda birçok birimde hizmetler yapıp görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını belirterek

“Bu bir nöbet değişimidir. Biz partimizin bayrağını genç arkadaşlarımıza devrediyoruz. Onlarda Ülkücü harekete hizmet edecek ve bayrağımızı daha yukarılara taşıyacaktır. Önümüzdeki yerel seçimlere hazırlanırken, geçen dönem kaybedilen Tarsus ve Mersin Belediyelerinin yeniden Ülkücü kadrolarla idare edilmesi için hazırlanacağız. Dün olduğu gibi bugünde yarında partimin her zaman bir neferi gibi çalışmaya devam edeceğim. Yeni görev alan arkadaşlarıma teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.” dedi.

…………OOO…………..

CHP’DE SELAHATTİN ŞAHİN BAŞKAN..

CHP Tarsus ilçe kongresi dün yapıldı. Yunus Düğün salonunda yapılan kongrede mevcut başkan Ozan Varal aday olmadı. Tek liste ile gidilen kongrede Eczacı Selahattin Şahin aday olarak seçildi.

Kongreye Mersin Büyükşehir belediye başkanı Vahap Seçer, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan da katıldı.

…………OOO…………..

TARSUSLU ESKİ MUHTAR VEFAT ETTİ

Tarsus Altaylılar mahallesi eski muhtarı Mehmet Ölmez öldü.

Bir süredir hastanede tedavi gören Ölmez kurtarılamadı. Cenazesi bugün Ulaş köyünde toprağa verildi.

Belediye Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Personeli Fatma Sezgin’in kıymetli babası, Altaylılar Mahallesi Eski Muhtarı Mehmet Ölmez’in cenaze merasimi yapıldı.

Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Mekanı cennet olsun.

 

 

…………OOO…………..

 

İMAM HATİP VEFAT ETTİ

Belen köyü İmam Hatibi  Hüseyin Yörük vefat etti. Yörük kalp krizi geçirdi ve hayata gözlerini Yumdu. 58 yaşındaki imam Taşçılıda toprağa verildi.

………….OOO…………..

TARSUS’UN KARAVAN PARKI

İLGİ GÖRÜYOR

Tarsus’un doğal güzelliklerinin tanıtımı için yapılacak işlerden birisi kente yabancıları çekmek olsa gerek.

Bu düşüncede olan Tarsus Belediyesi, geçen yıl bir uygulama başlatarak Şelale mevkiinde Karavan Park düzenlemesi yapmıştı. Tarsus Şelalesi kıyısında kurulan Karavan Park, ücretsiz su, konaklama ve elektrik hizmeti sunuyor. Bunların yanında doğal güzellikleri ve tarihi kent merkezine oldukça yakın olması sebebiyle Karavan Park yoğun ilgiyle tercih ediliyor.

Elin adamı dünyanın bir ucundan kalkıp başka ülkeye gidiyor. Dünyanın  öteki ucundan Türkiye’ye ve Tarsus’a geliyor. Türkiye genelinde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen (ücretsiz hizmet sunan) Karavan Park’lardan birinin de Tarsus’ta olması, özellikle yabancıları kentimize çekiyor.

Bu konuda bir inceleme yapmak üzere geçen gün Şelale kıyısındaki Karavan Park’a bir ziyarette bulundum. Tarsus Belediyesi Basın Bürosundan gazeteci arkadaşım Tolunay Duman arayarak, kentimize İran’dan gelen emekli Akademisyen Daryoosh Riyahı adlı şahsın röportaj vermek istediğini söyleyince kalkıp Şelale mevkiindeki Karavan Park’a gittim. Burada İranlı Riyahı ile tanıştım. Riyahı, dünyada açlık ve savaş olmasın diyerek başlattığı yürüyüşünde Kayseri’den yola çıkmış. Sonra Niğde ve  ardından Tarsus’a gelmiş.. Bizde Tarsus Kazan Ben Kepçe diyerek İranlı konuğu Şelale mevkiindeki Karavan Park’ta ziyaret ettik.

DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN!

60 yaşındaki İranlı Daryoosh Riyahı, daha adil bir yaşam düşüncesi ile ‘Hadi Dünyamız İçin’ adını verdiği yürüyüşü esnasında 3. durağı olan Mersin’e giderken dinlenmek üzere Tarsus’a geldiğini söyledi.. Burada 5 gün boyunca  Tarsus  Belediyesi tarafından Şelaledeki Karavan Parkta misafir edildi.

Sonra  kendisini Mersin’e yolcu ettik.

Valizi hasar aldığı için yürüyüşünü duraklatan Akademisyen Daryoosh Riyahı’ya Tarsus Belediyesi tekerlekli valiz desteğinde bulunurken Şelale mevkiinde  bulunan Karavan Parkta misafir etti.  Birkaç gün Tarsus’ta kalan Daryoosh Riyahı, “Amacım dünyada herkesin eşit olması. Kimseye haksızlık yapılmaması, her şeyin adil olması, insanların insanca yaşamasıdır” diyerek görüşlerini aktardı.

Bizlere  yürüyüş hakkında bilgi veren Riyahı,  Kayseri’den 26 Mayıs  2023 tarihinde  yaya olarak yola çıktığını ve henüz bir olumsuzlukla karşılaşmadığını açıkladı. Riyahı,  Kayseri’den sonra Niğde iline vardığını, buradan Tarsus ve Mersin yürüyüşünü proğramına aldığını anlattı.

Riyahi,  dönüşte Adana ve Hatay üzerinden İran’a gidecekti. Sanırım bugünlerde İran’a varmıştır.

Bugüne kadar yaptığı yürüyüşte Türk halkından yakın ilgi gördüğünü belirten İranlı konuğumuz “İran’ın Zenjan kentinde yaşıyorum. İki çocuğum var, eşim ise diş doktoru. Ben yürüyüşüme tek başıma çıktım ve yaya olarak devam ediyorum. Geçtiğim yerleri fotoğraflıyorum. Daha sonra bunları kitap halinde yayınlayacağım” diye bizleri bilgilendirdi.

Daryoosh Riyahı, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’a ve belediye ekibine destekleri için teşekkür etti.

Kendisiyle tanışmak ve sohbet etmek güzeldi. 3 ay içinde Türkçe’yi o kadar güzel öğrenmiş ki, bir iki küçük telaffuz hatası dışında çok güzel Türkçe konuşuyor ve kendini anlatıyor.

Ülkemizin ve Tarsus’un tanıtımı için katkı sunan Karavan Park, yine aynı günlerde İngiliz, Alman ve birkaç Türk Karavancıyı da konuk ediyordu.  Karavan park’ta yeni konuklar gelip ücretsiz yararlanıp kentimizi tanıdıktan sonra  burayı unutmamak üzere gidiyorlar.

Biz de kendilerine “Tarsus Karavan Park’a yeniden bekleriz” diyerek el sallarken burada insanların tanış olup, dostluklarını pekiştirdiğine tanık olmak gerçekten güzeldi. Bu olanakları ücretsiz sunan Tarsus Belediyesine ve başkanı Haluk Bozdoğan’a, Karavan Park sorumlularına teşekkür ediyorum..

 

……….…OOO…………..

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI (TYS)

TARSUS TEMSİLCİSİ

GAZETECİ-YAZAR UĞUR PİŞMANLIK’TAN

TARSUS'TA TİYATRO SANATINA YÖNELİK

ÇİRKİN SALDIRIYA KINAMA

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Tarsus Temsilcisi ve Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci Uğur Pişmanlık, yaptığı bir açıklama ile Tarsus’ta Aziz Nesin tarafından yazılan “Azizname 95” isimli oyundaki bazı sahnelerden ötürü soruşturma açılmasının haksızlık olduğunu belirterek tepki gösterdi. Uğur Pişmanlık, açıklamasında, yaşadığımız yüzyılın yobazlık değil, çağdaşlık yüzyılı olduğu ve olması gerektiğini vurgulayarak, “Tarsus Belediyesi AKP’li bir meclis üyesinin şikâyetiyle Mersin Valiliği tarafından açılan soruşturmaya konu olan “Du Bakali N’olecak?” adlı skecin, “aile ve dini değerleri sarstığı”, “milli değerlerimize hakaret ettiği” iddiası tümüyle gerçek dışıdır.

Tarsus Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen "Yıldızlar Altında Bir Yaz Eğlencesi" adlı tiyatro oyununa dönük bu bir skandaldır ve çirkin bir saldırıdır” dedi.

Heykele tüküren, heykelleri yıkan, kitap yakan, daha öte gidip insan yakan bu gerici-yobaz zihniyetin aydınlıktan, aydınlanma çabalarından duydukları rahatsızlık ve korkudan başka bir şey değildir.

Tarsus Belediyesi, 2019 yılında kurduğu şehir tiyatrosuyla toplumu sanatla buluşturuyor. Öte yandan başka kentlerdeki tiyatro topluluklarını kente davet ederek, sanatın ışığını yaymaya çalışıyor.

Tarsus Belediyesi aynı şekilde, tiyatro dışında konser, sergi sinema gibi diğer sanat dallarıyla da Tarsus’un kültür yaşamına katkıda bulunmaya çalışıyor.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, sanata ve sanatçıya yapılan bu saldırıların ülkemizde ya da kentimizde ilk defa olmadığını dile getirerek, “Bu çirkin saldırı, gericiliğin sanat karşısındaki hazımsızlıktır.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan muhataplarına gereken yanıtı vermiştir.

Bu hem sanata hem de Tarsus Belediyesi’ne karşı bir harekettir. AKP, Valilik ve Devlet Tiyatrosu’nun da alet olduğu üçlü bir tezgâhtır.

Daha önce MHP’li belediye başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde de Kültür Merkezi’nde sahnelenen bir tiyatro oyunu için benzer bir saldırı olmuştu. O zaman 1999 yılında bu yaşananları, Sol dergisinde “Irkçı Zihniyet Tiyatroda Oyun Beğen(e)medi” ve “Sıradan Faşizm Vatan Hainlerini Arıyor” başlıklarıyla yazmıştım.

Bugün Tarsus’ta yaşananlar, o zamankinden farklı değil, bir dinci/gerici, diğeri milliyetçi/ırkçı zihniyettir.

Bu kentin yaşayan bir aydını olarak, tiyatroya dönük gerici saldırıyı protesto ediyor ve felsefenin, sanatın aydınlığını hiç kimse engelleyemeyecek.

Tarsus’un yurtsever, ilerici ve aydınlanmacı birikimi buna izin vermeyecektir. Sanata da, sanatçıya da kentimize de sahip çıkıyoruz.” diye konuştu.

Uğur Pişmanlık

Aratos dergisi yayın yönetmeni

İletişim: 0 533 723 47 89

…………OOO…………..

KÖYDE ETKİNLİK

Kurbanlı Köyümüzde "Köy Bizim, Şenlik Bizim!"  etkinliği bugün..

 

Çocuk Şenliğimize tüm çocuklarımızı bekliyoruz.

 

* 9 Ağustos Çarşamba (Bugün)

 

* 18.00- * Kurbanlı Köyü TARSUS 

 

 Vahap Seçer- MersinBüyükşehirBelediyesi

 

 

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar