Subscribe Us


21 EYLÜL 2023- TARSUS MEKTUBU


 

21 EYLÜL 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

AK PARTİDE ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAYAN BAŞKAN OLAMAYACAK

Ak Parti Tarsus ilçe başkanlığından istifa eden  Hasan Podak’ın yerine başkan aranıyor.

Tarsus’ta 17 kişinin başkanlık için aday olduğu öğrenilirken, bunlardan üniversite mezunu olmayanlar elendi. 17 isimden 7 kişinin adı Ankara’nın değerlendirmesine bırakıldı.

…………OOO…………..

ORMAN ŞEHİDİ TOPRAĞA VERİLDİ

Çamlıyayla ilçesinde önceki gün tomruk düşmesi sonucu vefat eden orman Şehidi Emirhan Şimşek toprağa verildi.  Emirhan Şimşek doğum yeri olan  Boğazpınar köyünde dualarla toprağa verildi.

…………OOO…………..

TARSUSLU FİLOZOF

ANTİPATER'İN BÜSTÜ YAPILDI

Antik çağda yaşamış Tarsuslu stoacı filozof Antipater'in büstü yapıldı. Filozof Antipater'in büstü Çukurova Üniversitesi Resim Heykel Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Karaaslan tarafından yapıldı. Aratos Felsefe Dergisi için yapılan Tarsuslu filozof Antipater'in büstü, derginin yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından teslim alındı.

 

Edinilen bilgiye göre, 50x80 ebatlarında polyester büstü yapılan Antipater, M.Ö. 2. yüzyılda yaşamış olan Tarsuslu bir filozoftur ve stoacı gelenekten gelmektedir.

 

Aratos Felsefe Dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Antipater’in antik çağda yaşamış ve sayıları kırkı bulan Tarsuslu filozoflardan biri olduğunu ifade ederek, “Antipater, M.Ö. 2. yüzyılda yaşamış olan Tarsuslu Stoacı bir düşünürdür. Antipatros olarak da bilinir. Kendisinin ünlü Karneades’le tartıştığı ve onu yendiği, Romalı Cicero’nun yapıtlarında yazılıdır. Plutharkos’da onun sözünü eder ve birçok yapıtı olduğunu söyler. Bu yapıtlardan hiçbiri günümüze kalmamıştır. Tarsuslu Antipater, Orta Stoacılık döneminin belli başlı isimleri arasında yer alır. Antipater’in hocası, Tarsuslu Khrisippos’tur. Krisippos’tan sonraki zamanlarda Atina’daki stoa okulunun başına Tarsuslu Antipater geçti. Şimdi de bu önemli filozofumuzun büstünü kentimize kazandırdık” diye konuştu.

 

Tarsuslu stoacı filozof Antipater'in büstünün, daha önce yine Çukurova Üniversitesi Resim Heykel Bölümü yüksek lisans öğrencilerince yapılan diğer 6 Tarsuslu filozofun yer aldığı Aratos Kültür Sanatevi’nde sergileneceği öğrenildi.

 

Böylece antik çağda yaşadığı tespit edilen 40 Tarsuslu filozofun önde gelen yedisinin büstü yapılmış oldu. Daha önce büstü yapılan Tarsuslu filozoflar şunlar; şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Aratos, stoa felsefesinin kurucularından Khrisippos, Roma İmparatoru Augustus’un hocası Athenedoros, kadın eczacı-hekim Hermonia, stoacı Zenon ile eczacı-hekim Areios.

 

Aratos Dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, bu filozof büstlerini “Tarsus’un 7 bilgesi” olarak tanımlayarak şunları söylüyor, “Felsefe tarihinde klasik dönem öncesi 7 filozof, antik çağın bilgeleri sayılırdı.

 

Bugün Tarsus’ta Aratos Kültür Sanatevi’nde sergilenen filozoflarımız da Antipater’le birlikte 7’ye ulaştı. Bunlar da bizim Tarsus’un 7 bilgesidir.

 

Tarsuslu filozofların varlığı, düşünceleri ile birlikte bu düşünürlerin büstleri Tarsus’ta hem felsefenin gelişmesine hem de kentin tanıtımına katkısı olacaktır.

 

Tarsuslu filozof heykelleri/büstleri birer sanat eseridir ve uygun zamanlarda fuar, festival gibi etkinliklerde sergilenecektir. Tarsus’u felsefenin kenti yapma çabamız bilim ve sanat dallarını da içine alarak devam ediyor.

 

Antipater’in büstünü yaparak Tarsus’un kültür yaşamına ve bu kentteki felsefe çabalarımıza kazandırdığı için Çukurova Üniversitesi Resim Heykel Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Karaaslan hocamıza ve emeği geçenlere çok teşekkür ederiz” dedi.

 

 

 

…………OOO…………..

TARSUS’TA KENTSEL GÜZELLİK İÇİN

DEMİRKAPI İŞ BANKASI KAVŞAĞI

ARASI KAPATILACAK

Mersin Büyükşehir belediyesinin Tarsus kent merkezinde yaptığı yenileme ve kenti güzelleştirme çalışmaları kapsamında ikinci durak Demirkapıdan İş Bankası kavşağına kadar olan bölüm 22 Eylülde kapatılıyor. Bu bölgede   elektrik direklerinin telleri yer altına alınacak. Kaldırım ve asfalt yenilemesi yapılacak. Çalışmaların 1-2 ay içinde tamamlanacağı bildirildi. Yalnız bu çalışmalar sırasında trafik yine allak bullak olacak.

…………OOO…………..

TARSUS EMEKLİ EVİ

ÜYELERİNE ETKİNLİK

Emekli Evleri olarak yaş almışlarımızı her türlü etkinlikle buluşturuluyor.

Yaş almış yurttaşların pek çok etkinlikle buluşturulduğunu ve Halkkent, Yenişehir ile Tarsus emekli evi üyelerinin programlarını eş zamanlı yürüttüklerini ifade eden Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Halkkent Emekli Evi Sorumlusu Çağdaş Yeter, "Emekli evleri olarak 55 yaş ve üzeri yaş almış emeklilerimize eğitim, sağlık, sosyal ve birçok alanda etkinlikler düzenliyoruz. Emekli evi üyelerimizin hem serinlemesi hem de sosyalleşmesi için Kumkuyu Halk Plajına getirdik" dedi. Yapılan etkinliklerden yaş almışların çok memnun kaldığını ve geri dönütlerin olumlu olduğunu belirten Yeter, bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.

……….…OOO…………..

KARİYER MERKEZİ AÇILIYOR

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan'ın katılımıyla 21 Eylül Perşembe günü saat 14.00'da Belediye tarafından kentimize kazandırılan Kariyer ve İş Geliştirme Merkezi açılışı yapılacak.

Tarih: 21 Eylül 2023 Perşembe

Saat: 14.00

Yer: Anıt Mahallesi 0321 Sokak

 

……….…OOO…………..

BAŞKAN SEÇER, ‘AHİLİK KÜLTÜRÜ

HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI’NA KATILDI 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu yıl 30.'su gerçekleştirilen ‘Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programı’na katıldı.

 

Programda konuşan Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak, esnafın sorunlarına çözüm üretebilecekleri kurumlardan bir tanesi olduklarını ifade etti. Seçer, ‘Biz her şeyin en iyisini biliriz’ anlayışıyla değil; ‘Esnaf kardeşim ne söylüyor, ne talep ediyor, bunun doğrusu ne?’ deyip bir muhakeme sonucu hep beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde ve imkanları dâhilinde sizlere katkı sunmaya çalıştık” dedi.

 

Seçer, esnaflığın Mersin’deki ekonominin lokomotifi olduğunu vurgularken, “Esnaf demek; sokağın huzuru ve güvencesi; orada yaşayanların arkadaşı, abisi, kardeşi demek” diye konuştu. AVM’lerin esnafa etkisinden de söz eden Seçer, “Paranın bir kese, bir cep tarafından kazanılması değil, binlerce insan tarafından hakça bölüşerek kazanılması toplumsal barış ve huzur için de son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin esnafı desteklemek adına Mersin ESOB ile birlikte önemli iş birliklerine imza attığını aktaran Seçer, Halk Kart uygulaması aracılığı ile yıllık toplam 46 milyon 150 bin lira tutarın kent esnafına aktarıldığını söyledi.

 

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle 18-24 Eylül tarihlerinde bu yıl 30'uncusu gerçekleştirilmekte olan ‘Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programı’na katıldı. Törende Başkan Vahap Seçer, ilin kalfasına ödül ve plaketini takdim etti.

 

……….…OOO…………..

CUMHURİYET HALK PARTİSİ KADIN

 KOLLARI OKULLARDA ÜCRETSİZ ÖĞÜN

 VERİLMEMESİNE TEPKİLİ 

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları tarafından tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak okullarda ücretsiz öğün dağıtılması konusuyla ilgili açıklamada bulunuldu.

Ortak açıklamayı CHP Tarsus İlçe binasında kamuoyu ile paylaşan İlçe Kadın Kolları Başkanı Belda Boroğlu, “Ücretsiz öğün konusunun rafa kalkmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

 

İlçe Başkanı Selahattin Şahin, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Ünzile Kuru, partili yöneticiler ve Kadın Kolları üyelerinin katılım gösterdiği basın açıklamasında Belda Boroğlu şunları söyledi:

 

“Bugün 81 il, 973 ilçede Kadın Kollarımız ile eş zamanlı basın açıklaması yaparak okullarda olmazsa olmazımız olan ücretsiz öğün talebimizi haykırıyoruz.

Ülkemizin en acil çözülmesi gereken sorunlarından biri, çocuk yoksulluğudur. Ekonomik kriz nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış özellikle dar gelirli aileleri vurdu. Bu da çocukların sağlıklı, dengeli beslenmesini engelledi, çocuklarda yetersiz beslenme yaygınlaştı.

Araştırmalara göre de Türkiye’de 5 yaş altı çocukların bodurluk oranı yüzde 10’lara kadar yükseldi. Üstelik bu sayılar her geçen gün artıyor. Çocuklar açlık kıskacına hapsolmuşken, AKP çocukların bir öğün yemeğine dahi göz dikti. Seçim öncesinde, okullarda ‘1 öğün ücretsiz yemek’ verdiği öğrenci sayısını 5 milyona çıkaracağını vadeden tek adam iktidarı, okul öncesi ve yatılı okullarda verdiği ücretsiz öğünü kesti. 1 milyon 400 bin öğrenciyi tek öğün doyurmak bile gözlerine battı. Deprem bölgesi hariç tutularak ücretsiz öğün kaldırıldı. Hem de bir genelge ile… Bu elimde gördüğünüz genelgede ne mi var? Açlığa sürüklenen çocuklar var.

Yetersiz olan bu uygulama hangi gerekçe ile kaldırıldı?

Tasarruf için mi?

Tasarruf yapacaksınız, Saray harcamalarından yapın.

Cumhurbaşkanlığı bütçesi yüzde 100 artırılarak 10 milyar 877 milyon liraya ulaştı. Küçücük çocukların boğazından tasarruf yapana kadar şaşalı hayatlarınızdan tasarruf yapın.

Bu çocuklar hepimizin. Buradan AKP’ye oy veren kadınlara sesleniyoruz: senin çocuğunu aç bırakan partiye oy vermeye devam edecek misin?

  “Her ailede en az 3 çocuk olmalı” diye şart koşanlar, bu çocukların karnı nasıl doyacak hiç düşünmüyor mu? Sorumluluk hissetmiyor mu?

 

İktidar çocukların durumunu sadece seçim öncesinde oy için düşünüyor “muş” gibi yaptı. Hatırlatmakta fayda var: Kasım 2022’de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken, CHP’nin de içinde bulunduğu muhalefet partilerinin okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedilmişti. Israrlarımız ve konuyu sürekli gündemde tutmamız neticesinde eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimdeki tüm okullarda ücretsiz olarak yemek verileceğini açıklamıştı. Hatta bakan bu uygulamanın kapsamının genişleyerek, pansiyonlu okullardaki tüm öğrencilere de ücretsiz olarak yemek vereceğini “müjde” diye duyurmuştu. Bu adımlarla, 5 milyonun üzerinde öğrenciye ücretsiz öğün verilecekti. Fakat okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararı sadece yarım dönem sürdü. Seçim bitti, çocuklar unutuldu. İşte bu nedenle “bu iktidarın, ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur” diyoruz!

Değerli Basın Mensupları,

Çocuklar okulda açlıktan bayılırken ücretsiz öğün konusunun rafa kaldırılmasına asla izin vermeyeceğiz.

Hepimiz çok net biliyoruz ki; özellikle okul çağındaki çocukların sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi çok önemlidir. Bu konuda hekimler sürekli uyarılarda bulunuyor. Yetersiz beslenmenin çocukların fiziki ve bilişsel gelişimini bozduğuna ilişkin ikazlar her geçen gün artıyor. Uzmanlar, anne karnından 0-4 yaşa kadar yetersiz beslenen çocukların hayata bir adım geriden başladığını, bağışıklık sistemi zayıfladığı için sık hastalandığını söylüyor. Ayrıca beslenmedeki eksikliğin çocukların okullardaki başarısını düşürdüğü çok net belirtiliyor.

Geldiğimiz son noktada çocukların sağlıksız beslendiği TÜİK tarafından dahi gizlenemedi. TÜİK’e göre 7 milyon 600 bin çocuk dengeli beslenmiyor. Toplam çocuk sayımız 22 milyon 738 bin 300. Bu çocukların yüzde 33,7'si yani 7 milyon 662 bin 807’si maddi yoksulluk çekiyor. TÜİK’in 2022’ye ilişkin Türkiye Çocuk Araştırmasına göre, meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33’tür. Et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 12.7’de kaldı. Yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu il yüzde 20,6 ile Şırnak oldu. Çocuklarımız için et, süt, peynir, yumurta ya da meyve lüks oldu.

Değerli Basın Mensupları,

Anneler çaresiz bırakıldı. Açlık sınırının altında kalan asgari ücret ile geçinmeye çalışan aileler, çocuklarını okula aç gönderiyor, çocukların beslenme çantası boş… Basına yansıdığı üzere, okuldan verilen listeye göre beslenme çantasını doldurmanın maliyeti haftalık 175 TL’yi buluyor. Bir evden üç çocuk okula gittiğinde haftalık maliyet 525 TL’ye çıkıyor. Okullardan verilen listeye göre, birinci sınıfa giden bir öğrencinin beslenme çantasına; ceviz, fındık, badem gibi kuruyemiş, bir meyve, içecek olarak süt, ayran veya meyve suyu konulması isteniyor. Bir adet muzun fiyatı ortalama 15 lira, bir adet elmanın fiyatı 7 lira, küçük sütün fiyatı 9.5 lira, küçük ayranın fiyatı 5 lira, küçük meyve suyunun fiyatı 7.5 lira, bir simit 15 lira iken bu beslenme çantası nasıl dolacak? Annelerin beslenme çantasına bayat ekmeği ıslatıp koyduğunu biliyoruz. Veliler, lise çağındaki çocuklara dahi harçlık veremiyor, akşamdan kalan yemekle çocuklarını okula gönderiyor. Aç bir çocuğun, sıra arkadaşının sandviçinden bir ısırık istediği haberini hepimiz utanarak okuduk. Derste açlıktan bayılan çocuklar hepimizin yüreğini yakıyor. Bu utanç ülkeyi yönetenlerindir.

Durum bu kadar korkunç iken okullarda ücretsiz öğün olmaması kabul edilemez. Bu sorun acilen çözülmelidir. Elektrik düğmesine basıldığında dört, musluk açıldığında beş çeşit vergi alan iktidar, çocuklara bir öğün ücretsiz yemeği vermelidir. Bu bir lüks değil, zorunluluktur. Ülkemizi ekonomik krize sürükleyen, derin yoksulluğu yaygınlaştıran iktidar, sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmelidir.

Her fırsatta partimiz üzerinden kara propaganda yapanlar, Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin uygulamalarını örnek almalıdır. Belediyelerimiz çocuklarımız için beslenme seferberliği başlattı. İlk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik “beslenme çantası” projeleri kapsamında, her gün, on binlerce öğrencimize gıda desteği veriyoruz. Ayrıca üniversite öğrencilerine sıcak çorba ve bir öğün ücretsiz yemek veriyoruz. Biz kısıtlı imkânlarla, öğrencilere destek vermek için çaba sarf ederken, iktidarın sadece okul öncesinde verdiği ücretsiz öğünü kesmesi tam bir rezalettir. Çocukların açlığı üzerinden siyaset yapılmaz, yapılamaz.

Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyene, çocuklarımız okulda karnını doyurana dek verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Geleceğimiz olan çocukların hayatının göz göre göre karartılmasına izin vermeyeceğiz.

Bugün ülke genelinde tek ses olduk, iktidara sesleniyoruz: Ücretsiz öğün acil ihtiyaçtır ve bu konu derhal çözülmelidir.

Bugünden itibaren her il ve ilçede eylemler başlatıyoruz.”

 

CHP Tarsus İlçe Başkanı Selahattin Şahin ise parti olarak bu olayın yakın takipçisi olacaklarını kaydederek, “Yaşanan ekonomik kriz, paramızın sürekli değer kaybetmesi, maalesef ki ailelerin yeterli gıdayı satın almalarına engel olmakta!

 

Velilerimiz, çocuklarına harçlık vermekte zorlanıyor. Okul kantinlerinde alış-veriş yapmaları oldukça zor, fiyatlar yüksek.

 

Çocuklarımızın yeterli gıdayı almaları en önemli önceliğimiz. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerimiz, sosyal hizmetleriyle elbette destek olmakta. Ama, Bakanlık düzeyinde de gerekli çalışmanın ivedilikle yapılması şart” dedi.

 

……….…OOO…………..

TARSUS İDMAN YURDUNUN

KUPADA 27 EYLÜL’Ü BEKLİYOR

Ziraat Türkiye Kupası'nda 1. eleme

turu kura çekimi yapıldı.

Milli Takımlar Kamp ve Eğitim

Tesisleri'nde gerçekleştirilen kura çekiminde

Tarsus’un rakibi Mehmet Akif Ersoy

Üniversitesi takımı oldu.

TİY bu maçı 27 Eylülde deplasmanda oynayacak.

Bölgesel Amatör Lig'den (BAL) 14, TFF 3. Lig'den 48 takımın yer aldığı 1. eleme turunda karşılaşmalar, 26-28 Eylül tarihlerinde tek maç eleme usulüne göre oynanacak. Bu turnuvada 150 takımımız var. Yani 81 ilde bu oyun oynanıyor. BAL takımlarının 1. Lig takımlarını elediği, TFF 3. Lig takımlarının üst turlara çıktığını hepimiz görüyoruz

……….…OOO…………..

TARSUS İDMAN YURDU’NUN

SİNOP MAÇI HAZIRLIĞI

Tarsus İdman Yurdunun 3. maçı  olan Küçükçekmece Sinopspor’a bileniyor.TFF 3. lig 1. grupta yer alan Tarsus İdman Yurdu bu hafta sonunda ligdeki 3. maçını oynayacak.

İlk iki maçta bir galibiyet ve bir yenilgi alarak üç puan toplayan sarı lacivertli ekip bu hafta sonu Tarsus'ta Küçükçekmece Sinopsporu konuk  edecek. Maç Kocamaz stadında saat 15.30 da başlayacak.

……….…OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar