Subscribe Us


MERSİN VE TARSUS BASIN TARİHİNDE MERİH ÖZYAŞAROĞLU


 

MERSİN VE TARSUS BASIN TARİHİ

Türkiye’nin parlayan yıldızı olan Mersin ve Tarsus, basın alanında da yeni ve güzel bir çalışma başlatıldı.

TRT kökenli basın mensubu kardeşimiz Baha  Sadık Akıner’in Mersin Üniversitesine geçişi ve sonrasında İçel Sanat Kulübü yönetimine girmesiyle başkan Fatih Alkar’la  yeni yeni projeler ortaya çıkmaya başladı.  Fatih ve Baha kardeşim,  Mersin Basınını olduğu gibi Tarsus ve Mersin’in diğer ilçe basınındaki arkadaşları da önemsiyor, değer veriyor. Projelerine herkesin katılımını sağlıyor.

Fatih Alkar ve Baha Sadık Akıner’in İçel Sanat Kulübünde görev almasından sonra kulübün etkinlikleri arttı, katılımcı sayısı arttı, hatta  bazı etkinlikleri Tarsus dahil olmak üzere diğer ilçelere de kaydırdılar, herkesin etkinlikler içinde yer almasını sağladılar.

xx

Geçen yıl başlatılan yeni ve güzel bir proje ile bu kez Mersin Basın Tarihi başlığı altında bölgemizde görev yapmış birçok  duayen gazeteciyi röportajlara aldılar, canlı yayınlara çıkardılar ve hala da çıkarmaktalar.

Bugüne kadar  hayatta olan 6  duayen basın mensubunun hayatını irdelediler, konuk gazeteci ve sanatçılar STK yetkilileri de konuk edilen basın mensubu hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Bu proje kapsamında geçen yıllarda vefat eden Mehmet Yaşot ve geçen hafta 12 Eylül’de vefat eden gazeteci büyüğümüz Mehmet Can Bulut abimizde vardı. Ancak rahatsızlığı geçmediği için bir türlü kendisini yayına konuk edemediler. Mehmet Yaşot ve Mehmet Can abimizin ömrü vefa etmedi, keşke daha önceleri bu projede Mehmet abilerimizin anılarını kaydetme imkanı olsaydı, o zaman tarihe çok güzel tanıklık eden konuları bizzat kendi ağzından dinlemiş olurduk. Mehmet Yaşot ve Mehmet Can abimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Yani; Fatih Alkar ve  Baha Akıner’in bu projesi içinde Tarsus’tan Hilmi Dolaşmaz, Mustafa Erdoğan, Selahattin  Özbozkurt gibi isimlerde sırasıyla yer alacak.

xx

MERİH ÖZYAŞAROĞLU..

Fatih Alkar ve Baha Sadık Akıner’in Mersin Basın Tarihi röportajları kapsamında sıra Tarsus’tan Merih Özyaşaoğlu abimize geldi. 

Hayatı basın dünyası ve halkla iç içe geçmiş ender isimlerden birisidir  Merih Özyaşaroğlu.. 1980 yılı öncesinde mesleğe adım atan ve Tarsus ve Mersin yerel basını içinde birçok yerel gazetede görev almıştır. Öyle ki yine birçok kişinin elde edemeyeceği  veya başaramayacağı fotoğrafları bulup gazetelere ve görev aldığı ajansa ulaştırmıştır. Yani eskiden atlatma haber denilen türde haberlere imza atmıştır.

Tarsus Ekspres gazetemizin kurulduğu 25 Ağustos 1980 tarihinde, anarşinin kol gezdiği yıllarda yayın hayatına atılan gazetenin Yazı işleri Müdürü olarak görev üstlenmiş ve bugün 44 yaşında olan Tarsus Ekspres gazetesinin bugünlere gelmesinde gazetenin kurucusu Mustafa Erdoğan ile kol kola yürümüştür.

Yine yerel basının yanı sıra ulusal anlamda çalışan ve kısa adı THA olan Türk Haberler Ajansının Tarsus muhabirliğini yapmış, birçok ilginç ve zorlu haberlere röportajlara imza atmıştır.

Tarsus basınının yanı sıra, Mersin ve Adana’da birçok  basın kuruluşuna ve gazeteciye mesleki anlamda destek olmuş, her meslektaşını bir kardeş gibi  görmüştür. Mesleki başarısında eşi Sultan hanımın ve oğulları İlke ve İlter’inde büyük destekleri olmuştur.

Günaydın gazetesinin muhabirliğinden sonra , 1985 yılında kurulan SABAH gazetesinin Tarsus’ta ilk muhabiri olmuş, Kurtar Çakın ve diğer Bölge müdürleri ile el ele kol kola başarılı  ve ses getiren haberler yapmıştır.

Gazeteleri adeta kendi öz evladı gibi görmüş, meydana gelen eserlere bir belge olarak bakmış ve Tarsus’tan tarihe tanıklık eden bir gazeteci olarak tanınmıştır.

Yine  kurucusu olduğu İLKE Matbaasında bazı yerel gazetelerin yayınlanmasına destek vermiştir.  Bugün 60’lı yaşlarda bilgili ve görgülü, hayatı ve insanları seven biri olarak Tarsus ile Mersin arasında mekik dokumuş, kalbini ve işyerinin kapısını herkese sonuna kadar açmıştır. Meslek hayatında hep doğruları yazmış, haklıdan ve mazlumdan yana olmuştur.

Emekli olup bir köşeye çekilmemiş, Tarsus’ta Önce Vatan gazetesinde halen günün gelişen olayları hakkında haber ve yorumları yayınlanmaktadır.

Merih Özyaşaroğlu,  gerek yerel gazetelerde, gerekse sosyal medya ile fikirlerini açıklamaya devam etmiştir.  Tarsus’ta İlke matbaasının yanı başında  Duayen Gazeteciler Ofisini kurmuş, genç ve kıdemli  meslektaşlarını bu büroda konuk etmiş ve etmeye devam etmektedir.

Mersin’deki saygınlığı ve sevgi seli nedeniyle Mersin Gazeteciler Cemiyetinin de hep  yanı başında olmuştur. MGC  (Mersin Gazeteciler Cemiyeti) başkanı R. Kaya Tepe ve MGC ekibinin en büyük destekçisi olup  ayrıca MGC Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak bugün bile genç meslektaşlarına bilgi ve birikimlerini aktarmaktadır.

Kendisine eşi, çocukları, gelinleri ve torunları ile sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz.

Böyle güzel bir projeyi uygulamaya geçiren İçel sanat kulübünü, Fatih Alkar'ı,  Baha kardeşimi ve destek olan MGC başkan ve yönetimini de kutluyorum.

YAKUP BONCUK- Tel. 0533 324 8800



 

Yorum Gönder

0 Yorumlar