Subscribe Us


20 -21 EKİM 2023- TARSUS MEKTUBU


 

20 EKİM 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..…OOO…………..

MUHTARLAR GÜNÜ, TARSUS’TA TÖRENLE KUTLANDI

Türkiye genelinde kutlanan Muhtarlar günü, dün Tarsus’ta da törenle kutlandı.

Kutlama etkinliği Cumhuriyet alanında Atatürk anıtı önünde yapıldı.

Törene Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Belediye başkan yardımcısı Aydın Polat, iki muhtar derneğinin başkanları ile muhtarlar ve vatandaşlar, bazı sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri katıldı..

 Burada  muhtarlar ve protokolün katılımı ile bir tören yapılırken önce anıta çelenk sunumu yapılıp  saygı duruşu ile devam eden etkinlikte istiklal marşı söylendi.

………..…OOO…………..

ŞELALEDE MUHTARLARA YEMEK VERİLDİ

Tarsus’ta Muhtarlar günü ile ilgili olarak Tarsus-Çamlıyayla Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Naci Güllü  ve Tarsus Muhtarlar Derneği Başkanı Turgay Benli tebrikleri kabul etti.

Protokol mensupları ayrıca iki dernek binasını ziyaret etti. Öğlen ise  Şelale’de Muhtarlara yemek verildi. Bilahare günün anısına fidan dikimi yapıldı.

………..…OOO…………..

TARSUS ENGELLİLER PLATFORMU KURULDU

Tarsus’ta tüm Engelli derneklerini bir araya toplamak amacıyla bir Tarsus Engelliler Platformu kuruldu.

Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu’nun önerisi ile Tarsus’taki 5 engelli derneği bir araya gelerek “Tarsus Engelliler Platformu”nu (TEP) kurdu. İnsan Hakları Komisyonunda kaymakam Otcu söz alarak TSD Tarsus şubesini İnsan Hakları üyeliğine aldıklarını söyledi. Otcu, halen Tarsus’ta faaliyet gösteren 5 engelli derneğinin bir araya gelerek tek çatı altında ve  Tarsus Engelliler Platformu adı altında birleşmesini istedi. Engellilerde bu kararı destekleyerek TEP’i kurdu. TEP komisyon başkanlığına ise Dursun Arslan getirildi. Bunun üzerine TEP üyeleri Halk Eğitim Merkezi önünde toplanarak Yarenlik alanındaki esnafları ziyaret etti. Burada esnafların işyerine erişebilirlilik durumunu test etti.

 

 TSD- Türkiye Sakatlar Derneği Tarsus Şube  başkanı Ali Çelik “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının genelgesi olan erişebilirlilik 5378 sayılı kanunun geçici 2. maddesine göre Türkiye’de engelli  birey sayısı toplam nüfusun yüzde 12,29’unun süreğen hastalığına  sahip kişi sayısı yüzde 9.70’ini oluşturmaktadır.” dedi.

Çelik sözlerine şöyle devam etti:

“ Fiziksel erişimin sadece engelliler için değil herkes için geçerlidir. Kamu kurum ve kuruluşlarda mevcut tüm yol, kaldırım ve yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve sosyal kültürel alt yapı alanları ile gerçek tüzel kişiler tarafından yapılmış ve açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 yıl içinde engellilerin erişebilirliliğine uyğgun duruma getirilmesi gerekmektedir” dedi.

 

 

………..…OOO…………..

BAŞKAN VAHAP SEÇER’DEN ‘MUHTARLAR GÜNÜ’ MESAJI            

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “19 Ekim Muhtarlar Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Seçer, mesajında şu ifadelere yer verdi:

 

“Ülkemizin en köklü ve en temel yerel yönetim birimlerinden biri olan muhtarlarımız, mahallelerde devletimizin tüm kurumlarını temsil eden, kamu kurumları ile vatandaşlarımız arasında köprü kuran seçilmiş yöneticiler olarak demokrasi zincirinin en önemli halkalarındandır.

Toplumun nabzını tutan, sorunlarını dinleyen, topluma yön veren ve çözüm odaklı çalışmalarıyla mahallelerimizi daha yaşanabilir kılan muhtarlarımızın emekleri takdire şayandır.

Çalışma ve hizmetlerimizde en önemli paydaşlarımız olan, vatandaşlarımıza hizmet yolunda belediyemizin gören gözü, vatandaşa uzanan hizmet eli olan tüm muhtarlarımıza Belediyemiz ’in kapıları daima açıktır. Güzel kentimiz Mersin’de, muhtarlarımızla birlikte, Mersin'imizi daha güzel, daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Anamur’dan Tarsus’a, 13 ilçemizin 806 mahallesinde bugüne kadar hizmet eden tüm muhtarlarımıza teşekkür ediyor, aramızdan ayrılmış olanlara Allah’tan rahmet diliyor, kentimizin refahı, gelişimi ve değişimi konusunda çözüm ortağımız olan tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’nü içtenlikle kutluyorum.”

………….ooo………….

 “TARSUS YEREL BASIN”

KİTABI YAYIMLANDI

Gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk’tan 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde iki gazeteciden ortak kitap yayınlandı. Tarsus Yerel Basın” adlı ortak kitap çıktı.

Tarsuslu gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde “Cumhuriyetin 100. Yılında  “Tarsus Yerel Basın” adlı ortak bir kitap yayımladılar.

Daha önce gazeteci Uğur Pişmanlık’ın 2008 yılında yayımlanan “Tarsus Basın Tarihi/Yüz Yıllık İzler” kitabına ek baskı olarak tasarlandığı ifade edilen bu çalışmada 2000’den bugüne kadar çıkan yerel gazeteleri kapsadığı belirtildi.

Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesiyle gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk’un ortak çalışması olan “Tarsus Yerel Basın” kitabında, son 15 yılda yayımlanan yerel gazeteler dışında,  yerel dergiler, basın ve gazetecilik üzerine makaleler ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yer alıyor.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, kitabın yayınlanmasına ilişkin olarak, daha önce 100 yıllık Tarsus Basın Tarihi’ni kitap olarak yayınlandığını belirterek, “Tarsus’ta ilk gazete, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılı içinde yayınlanmaya başlamıştır. Mehmet Tahir Üncü Efendi’nin Mıdırgıçyan Efendiden satın aldığı matbaa makinesiyle 1908 yılında eski Türkçe basılan Tarsus gazetesi yayınlanmıştır. 1928 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Tarsus gazetesi, hem cumhuriyet öncesi hem de sonrasının tanıklığını yapmış kentin ilk yerel gazetesidir.

Tarsus’ta yerel basın alanında yaklaşık 7-8 yıllık bir çalışma ile ilk ciddi araştırmayı yaptım ve bir gazeteci sorumluluğu olarak, 2008 yılında “Tarsus Basın Tarihi/100 Yıllık İzler” adlı bir kitabım yayımlandı.

Elinizdeki bu çalışma ise cumhuriyetin 100. yılı anısına ve daha önce yayınlanan Tarsus Basın Tarihi kitabına gazeteci Yakup Boncuk ile ortaklaşa gerçekleştirerek, 2000’den 2023’e kadar olan dönemi kapsayan ek bir yayın olarak çıktı.

‘Tarsus Basın Tarihi’ kitabımın yayınından sonra Tarsus’ta çok sayıda yerel gazete yayınlandı. Bunların önemli bir bölümü yayın hayatına son verirken yerine yenileri çıktı.

İnternetin yayılımı ve çeşitli sosyal medya kanallarının oluşmasıyla dijital gazeteler, internet televizyonları gibi medya oluştu. İnternet gazeteciliği ve yayıncılığına dair henüz ciddi bir yasal düzenleme olmadığı için dijital alanda gazete, dergi, tv gibi alanlarda yayıncılık yapmak, kes-kopyala yapıştır haberciliği olarak, basılı yayıncılığa göre oldukça kolay.

Bu kitabı da gazeteci Yakup Boncuk arkadaşımla 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde yayımlamış olmaktan ayrıca mutluyum” diye konuştu.

Gazeteci Yakup Boncuk ise yayınladıkları ortak kitaba ilişkin olarak şunları söyledi, “Ulusal basının temel taşını oluşturan yerel basın organlarının Tarsus’ta 100 yılı geçen bir geçmişi var. Bugüne kadar Tarsus’ta günlük, haftalık,15 günlük, aylık ya da mevsimlere göre senede 4 kez çıkan birçok gazete ve dergi yayınlanmıştır.

Dijital sisteme geçiş ile birlikte daha önce sayıları 50’yi geçen yazılı yerel gazete sayısı bugün 2023 yılı itibariyle 10-15 civarına düşmüştür. Yazılı basında yayın izni olan gazeteler ayakta kalmak ve daha çok okuyucuya daha hızlı ve daha taze haberlerle ulaşabilmek için web sistemde yayınına devam etmektedir. Bu nedenle yazılı gazete sayısı düşse de varlığını devam ettiren yayın organı sayısı 50 civarındadır. Şu anda Tarsus’ta günlük çıkan gazete bulunmamaktadır.

Daha önce yayınlananların kimisi kapandı, kimisi kendini geliştirdi. Tabi bu arada yeni bir yüzyıla girmenin mutluluğunu yaşadık. 2000 yılı ile birlikte yeni bir yüzyıla adım atarken, elinizde bulunan bu ikinci ek baskılı kitapçıkta 2000-2023 yıllarını kapsayan yayın organlarına yer verdik.”

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi

Yayın Yönetmeni

İletişim: 0 533 723 47 89

Yakup Boncuk. Tel.0533 3248800

…………OOO…………..

TARSUS’U GURURLANDIRAN

ÖDÜL TÖRENi YAPILDI

Tarsuslu üç  başarılı kadınımıza Mersin’de düzenlenen bir törenle başarı ödülleri verilirken bu ödüller gururumuz oldu.

Aralarında TARDOBDER başkanı, şair yazar Ümran Yıldırım ile TARTUD (Tarsus Turizm derneği) Başkanı Yeşim Sancaktar İçgören olmak üzere birçok kadınımız ödül aldı. Tarsus’tan ayrıca Osmanlı Gayrimenkul sahibi Tuğba Doğan da  düzenlenen gecede başarılı iş kadını olarak ödül aldı.

Üç kadın hemşehrimizi ve diğer başarılı kadınlarımızı kutlar,çalışmalarında başarılar dileriz.

Ümran Yıldırım ''Çukurova Kadın Başarı Ödülleri kapsamında çok yönlü olarak yaptığım çalışmalar doğrultusunda;(şair,yazar,ressam,sunucu,iş insanı,yönetici) Yılın Kadın Başarı Ödülüne layık görülmek beni çok mutlu etti.

Çukurova kadın ödülleri  kapsamında beni bu ödüle layık gören Saygın Kurt beye çok teşekkür ederim. 18 Ekimde hem Kadın Zirvesinde Konuşmacı olarak,hem de Yılın Kadın Başarı Ödülümü almak üzere Mersin’de sevgili Çukurovalılar ile beraber olmak bana gurur verdi.Bu organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyor,teşekkürlerimi sevgi ve saygılarımı sunuyorum'' dedi.

Bizde TARDOBDER başkanı, şair yazar Ümran Yıldırım’ı  TARTUD (Tarsus Turizm derneği) Başkanı Yeşim Sancaktar İçgören’i ve Osmanlı Gayrimenkul sahibi Tuğba Doğan hanımı kutlar, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

 

…………OOO…………..

FAİZLE PARA SATANLAR YAKALANDI

Tarsus’ta bankadan kredi çekebilme imkanı bulunmayan vatandaşlara yüksek faiz karşılığı para verdikleri, paranın ödenmemesi durumunda ise, mağdurları tehdit ve darbettikleri tespit edilen 12 şüpheliden 7'si yakalandı.Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasında,  Tarsus ve Mersin genelinde şüphelilerin, maddi durumu iyi olmayan veya bankadan kredi çekebilme imkanı bulunmayanlara, yüksek oranlarda faiz karşılığı para verdikleri belirlendi. Verilen para için uygulanan aylık faizin ödenmemesi durumunda şüphelilerin, mağdurlara tehdit ettikleri, hakarette bulundukları ve darbederek paranın tahsilini sağladıkları tespit edildİ.

…………OOO…………..

 

TARSUS’TA EKİM AYI 2. MECLİS

TOPLANTISI DÜN YAPILDI

Tarsus Belediyesi Ekim Ayı 2. Olağan Meclis Toplantısı 17. Birleşimin 1. Oturumu dün yapıldı.

2023 yılı 17. Birleşimin 1. Oturumu Olağan Meclis Toplantısında Açılış, yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı.okunmasının ardından -Belediye Müdürlüklerinden gelen evrakların görüşülmesi ve karara bağlanması., Komisyondan gelen evrakların görüşülmesi ve karara bağlanması.gerçekleşti.  Ayrıca  Dilek ve öneriler ele alındı.

…………OOO…………..

TARSUS ASHAB-I KEHF PLATFORMU

YÜRÜYÜŞ İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR

İsrail’in yaptığı katliama gösterilen tepkiler ve eylemler arasında Tarsus’ta da 22 Ekim 2023  Pazar günü bir yürüyüş yapılacak. Ayrıca çok kişi de araçları ve bisikletlerle, mobiletlerle yürüyüşe destek verecek.

Tarsus Ashab-ı Kehf Platformu tarafından tertip edilen yürüyüş  Saat 14.00’de Ashab-ı Kehf yolu Otoban köprüsü mevkiinde başlayacak. Burada toplanacak olan Tarsus’taki Müslümanlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri  Atatürk caddesini takiben yürüyüş yapacaklar. İsrail’in vahşice saldırıp masum insanları katlettiği Filistin’de kan ve gözyaşı dinmiyor.

Yıllardır devam eden işkence, zulüm ve insanları yerlerinden sürüp öldürme eylemlerine aralıksız olarak devam eden İsrail terör devleti, arkasına ABD ve bazı müttefiklerini alarak Filistin’de insanları kadın , çocuk ayırt etmeden katlediyor. Öyle ki son olarak önceki gün bir hastaneye sığınan yüzlerce insanın üzerine bomba yağdırıp en az 500 kişinin toplu olarak ölümüne neden olan İsrail, bu yaptıklarını savunarak “bir hastanede patlama oldu” yalanını da söyleyebilmektedir. Dünya bu vahşete seyirci kalırken Türkiye’deki Müslümanlar ise İsrail’e tepki gösterip eylemler yapmaya başladı.

Gösterilen tepkiler ve eylemler arasında Tarsus’ta da 22 Ekim Pazar günü bir yürüyüş yapılacak. Ayrıca çok kişi de araçları ve bisikletlerle, mobiletlerle yürüyüşe destek verecek.

 

YÜRÜYÜŞ PAZAR GÜNÜ

Tarsus Ashab-ı Kehf platformu tarafından tertip edilen yürüyüş  Saat 14.00’de Ashab-ı Kehf yolu Otoban köprüsü mevkiinde başlayacak. Burada toplanacak olan Tarsus’taki Müslümanlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri  Atatürk caddesini takiben yürüyüş yapacaklar. Yürüyüş Tarsus şehir stadı önünde noktalanacak.  Yürüyüşe katılanlar buradan Yarenlik alanına geçecekler ve saat 16.00’daYarenlikte basın açıklaması yapılarak İsrail kınanacak. Filistin’e destek sloganları atılacak.

Özellikle Türk insanı, Filistin’de yapılan zulüm, işkence ve soykırıma tepki göstermekte sessiz kalmıyor. Dünyanın birçok ülkesi İsrail’in yaptığı vahşice katliamlara seyirci kalırken, bizler Türkiye’deki, Mersin’deki Tarsus’taki  din kardeşleri olarak yapılan soykırıma sessiz kalamayız.

…………OOO…………..

TARSUS’LU ŞAİR MÜZİSYEN

AHMET DENİZ  YENİ

KİTABINI ÇIKARDI

Tarsus’lu şair ve müzisyenlerden Ahmet

Deniz ikinci şiir kitabını yayınladı.

Deniz, yeni çıkardığı kitabın tanıtımı için

etkinlik yaptı.

 Deniz’in Nikah salonundaki tanıtım ve şiir

 günü etkinliği dün akşam gerçekleşti.

…………OOO…………..

ARAÇTAN HIRSIZLIK YAPAN

BİR KİŞİ YAKALANDI

Tarsus’ta, hafif ticari araçtan hırsızlık

yaptığı belirlenen 2 zanlıdan 1'i yakalandı.

Mersin  İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri,

çalınan ziynet eşyalarının bulunması için

firari olan diğer şüpheliyi aramaya devam ediyor

…………OOO…………..

TİY YARIN MARDİN’E GİDİYOR

TİY , 22 Ekim tarihinde deplasmanda

Mardin 1969 takımı ile karşılaşacak olan

TİY ekibi  hazırlıklarını bu Cuma tamamlayacak.

TİY , pazar günkü  Mardin maçının hazırlıklarını

bugün tamamlayıp yarın Mardin’e gidecek.

…………OOO…………..

 

 

21 EKİM 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..…OOO…………..

TADER’DEN GAZETECİLERE KUTLAMA

TADER Başkanı Semih Özsu 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü'nü Kutladı...

"21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü" Kutlu Olsun...

Başkan Özsu mesajında;" Demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlarından birisi basındır. Gazeteciler, haber alma özgürlüğü, ifade ve fikir hürriyetinin kamusal alanda doğru yayılabilmesi açısından büyük bir sorumluluğa sahiptir.

Gazeteciler, kamu yararını gözeterek, uzun çalışma saatlerini ve zorlu çalışma koşullarını önemsemeden, dünyanın her köşesinde haber alma ihtiyacını karşılayarak toplumun doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmasına aracı olan fedakârca büyük emek harcayanlardır.

Bu vesileyle, bu önemli görevi yerine getirirken ebediyete intikal eden gazetecilerimizi, Basın şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.Değerli basın çalışanlarının ‘'21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.

 

………..…OOO…………..

TARSUS BELEDİYESİ 2024 BÜTÇESİ

 3 MİLYAR 96 MİLYON 638 BİN TL

Tarsus Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı  Bütçe ve Performans Programı, Belediye Meclis Toplantısında görüşülerek 3 milyar 96 milyon 638 bin TL’lik 2024 yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis toplantısında konuşan Başkan Bozdoğan, “Vizyoner bakış açımızla, 2024 yılı için belirlediğimiz bütçeyle Tarsus'a hizmet etmeye ve planlarımızı hayata geçirmeye odaklanmaya devam edeceğiz. Borçlanmaya gitmeden bütçe oluşturmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

Tarsus Belediye Meclisi, 2024 mali yılı bütçesini kabul ettiği Ekim Ayı ikinci toplantısını Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda 2024 Mali Yılı bütçesi ve performans programı görüşüldü. Ardından toplantıda 3 milyar 96 milyon 638 bin TL’ye çıkarılan 2024 Mali Yılı Bütçesi oylandı.

 

BÜTÇE İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLER AÇIKLANDI

Toplantıda, siyasi partilerin grup sözcüleri performans programı ve bütçe ile ilgili görüş ve önerilerini açıkladı. 2024 yılı performans programı ve bütçesi görüşülerek karara bağlandı. Tarsus Belediyesi’nin 2024 mali yılı bütçesi 3 milyar 96 milyon 638 bin TL’lik olarak kabul edildi.  Kabul edilen bütçede; ekonomik işler ve hizmetlere 5 5 milyon 512 bin TL, genel kamu hizmetlerine 1 milyar 477 milyon 86 bin TL, iskan ve toplum refahı hizmetlerine 1 milyar 205 milyon TL, çevre koruma hizmetlerine 518 milyon TL, dinlenme, kültür ve din hizmetlerin 211 milyon 460 bin TL, eğitim hizmetlerine 13 milyon 115 bin TL, sosyal güvenlik ve yardım hizmetlerini 4 milyon TL, sağlık hizmetlerine 87 milyon TL olarak kararlaştırıldı. Ayrıca teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin 125 milyon TL, bağış ve yardımların 23 milyon TL, diğer gelirlerin 1 milyar 535 bin TL, sermaye gelirlerinin 1 milyar 608 milyon TL, vergi gelirlerinin 243 milyon 472 bin TL kabul edildi.

 

“TARSUS İÇİN VİZYONER BAKIŞ AÇIMIZLA 2024 YILINDA DA DEVAM EDECEĞİZ’’

2024 Bütçesi hakkında konuşan Başkan Bozdoğan, “Gurur duyulacak olan borçlanmaya gitmeden bir bütçenin oluşturulması çok önemli. Burada bilirkişi fiyatları, bankalar ve uzmanlarca ortaya konuldu. Kendi kafamıza göre yapılan bir fiyat saptaması değildi. 2024 yılı bütçemiz ulaştığı 3 milyar 96 milyon TL rakamıyla, vizyon projelerimizi sürdürerek ve bu şehre her gün yeni bir proje ekleyerek ilerliyoruz. Bugün Tarsus Belediyesi'nin 2024 bütçesine yaklaşan bir ilçe yok. Belediyemizin devam eden ve henüz başlamamış projeleri için ayırdığımız bu miktar, Tarsus'u diğerlerinden ayırmaya yetecek ve kentimizin çağdaş hizmetlere erişimini kolaylaştıracaktır. Vizyoner bakış açımızla, 2024 yılı için belirlediğimiz bütçeyle Tarsus'a hizmet etmeye ve planlarımızı hayata geçirmeye odaklanmaya devam edeceğiz."  ” dedi.

………..…OOO…………..

TARSUS’LU ALİ POLAT’TAN

YENİ REKOR

Daha önce iki kez Guiness rekorlar kitabına girmeyi başaran Tarsus’lu ip cambazı Ali  Polat yeni rekor kırdı.

İp atlamada ve parmaklarıyla şınav çekmede dünya rakoru kıran Ali Polat bu kez tek parmakla şınav çekerek rekor kırdı.

Ali Polat’ın rekor kırması TRT Hbaere haber oldu,. Ali Polat’ı tebrik ederiz.

………..…OOO…………..

MUHTARLAR  BURSA VE

ÇANAKKALE GEZİSİNDE

Muhtarlar günü nedeniyle  Tarsuslu bir grup muhtar,Bursa ve Çanakkale gezisine gitti. Muhtarların gidiş gelişi için Tarsus Belediyesi otobüs tahsis etti.

………..…OOO…………..

TARSUS’TA KIZ ÇOCUĞUNUN

ŞÜPHELİ  ÖLÜMÜ

Tarsus’ta  yol kenarında hareketsiz halde bulunan 6 yaşındaki kız çocuğu öldü. Çocuk kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Boğazına jelibon kaçması sonucu nefessiz kaldığı iddia edilen kız çocuğun cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi..

………..…OOO…………..

BAŞKAN BOZDOĞAN, “TARSUS’TA

4.5 YILIMIZ ENKAZI

KALDIRMAKLA GEÇTİ”

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan şehrin dört bir yanına  “Nerede kalmıştık’’ ilanlarını asan belediye başkan aday adayına yönelik açıklamalarda bulundu. Başkan Bozdoğan “Bugün, “Nerde Kalmıştık” diyerek, “Belediyecilik bizim işimiz’’ diyerek, Tarsus’u bu hale getirenlerin enkazını kaldırmakla, ekonomik beceriksizliklerini temizlemekle, belediyeyi borç batağından kurtarmakla, pandemiyle, depremle, selle, doğal afetle uğraşalım derken 4 buçuk yıl geçti gitti. Görevimizin başında, Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında, karanlıkla ve kentimizi yeniden karanlığa gömmek isteyen zihniyetlerle mücadele etmeye devam edeceğiz. "ifadelerini kullandı. 

 

Tarsus Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısının 2. birleşimi Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan Başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Başkan Bozdoğan toplantıda köy köy, mahalle mahalle gezerek iftira ve yalan dolu söylemlerde bulunanlara karşı cevap vererek, belediye yönetiminin iftira atanların dönemleri boyunca nasıl bir geri kalmışlık içerisine sürüklendiğini anlattı. Başkan Bozdoğan, ayrıca Tarsus'un altyapısını güçlendiren, hastane inşaatı gerçekleştiren, kent meydanı projeleri hayata geçiren ve belediye hizmetlerini çeşitlendiren çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek muhaliflerin yalan ve iftira kampanyalarının asıl amacının kendilerinin örtme çabası olduğunu dile getirdi. Konuşmasını, Tarsus'un gelişimi ve refahı için çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayarak tamamladı.

 

“BELEDİYECİLİĞİNİZİN KOSKOCA TARSUS’U 25 YILDA NE HALE GETİRDİĞİ APAÇIK ORTADA DURUYOR!”

Başkan Bozdoğan iftira atanların Tarsus’u 25 yıl nasıl durumlara geldiğini belirterek, “Siyaseti çamur atma ve iftira atma olarak algılayan bazı yöneticilerin, köy köy mahalle mahalle gezerek görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Siyasetten bihaber, siyaseti mental düzeyde, zeka düzeyinde işletemeyecek olanların köy kahvehanelerinde, hemşerilerimize yalanlar sıralamaya çalışması, siyasi yeteneklerini de açıkça ortaya koymaktadır. Bugün Tarsus’u gezip dolaşın, hemen her yerde “nerede kalmıştık’’ ilanları göreceksiniz, “belediyecilik bizim işimiz’’ reklamları göreceksiniz. Nereye gittiniz, nereden geri gelmeye çalışıyorsunuz bilemem ama belediyeciliğinizin koskoca Tarsus’u 25 yılda ne hale getirdiği apaçık ortada duruyor!  Nereye gittiniz, ben size söyleyeyim. Çeyrek asır süresince yönettiğiniz Tarsus Belediyesi’nin ve Tarsus’un içler acısı haline tahammül edemeyen vatandaşlarımızın gönderdiği yere gittiniz!” diye belirtti.

 

“TARSUSLULARIN GÖNDERDİĞİ YERE GİTTİNİZ!”

Sözlerine devam eden Başkan Bozdoğan, “ Kadınlar, gençler, çocuklar için, kitap okumak, festivale katılmak, müzik dinlemek, sergi gezmek isteyenler için, çiftçilerimiz, köylülerimiz için bir şey yapmamıştınız, Tarsus’u bir beton yığınına çevirmiştiniz. Kadın, erkek, çiftçi, girişimci, ev hanımı üreticilerimizi görmezden gelmiştiniz; Kahvehanelerde, doktor arabalarında muayene olan vatandaşlarımızın içler acısı haline göz yummuştunuz. Bir misafirini ağırlayacak odası olmadığı için kahvehane köşelerinde mühür vurmaktan utanan muhtarlarımızın feryadını görmezden gelmiştiniz, İNGEV araştırmalarını Tarsus halkıyla paylaşmaktan kaçarak parayla ödüller alıp gelmiştiniz. Borç batağına sürüklediğiniz, bankalara borçlandırdığınız, borç aldığınız asfaltın parasını bile asfalt için kullanmadığınızı kimseler bilmiyor sanıyordunuz. Parke taşı satın aldınız, belediyeye parke taşı sattınız, evrak yapmadığınız, al gülüm ver gülüm çözeriz diyerek hayali işlerle halkı uyutmaya çalıştığınızı sandınız; aldanmayan Tarsusluların gönderdiği yere gittiniz!” ifadelerini kullandı.

 

BAŞKAN BOZDOĞAN HALKA KAZANDIRDIĞI PROJELERE DEĞİNDİ

Göreve geldiği günden bu yana devam eden çalışmalara değinen Başkan Bozdoğan, “Bugün, “nerede kalmıştık’’ diyerek, “belediyecilik bizim işimiz’’ diyerek, Tarsus’u bu hale getirenlerin enkazını kaldırmakla, ekonomik beceriksizliklerini temizlemekle, belediyeyi borç batağından kurtarmakla, pandemiyle, depremle, selle, doğal afetle uğraşalım derken 4.5 yıl geçti gitti. Bugün Boztepe Köyü’ne giderek, kahvehanede vatandaşa ‘’yalanlar’’ sıralayan ve ‘’Tarsus Belediye Başkanı Yalan Söylüyor’’ diyen çiçeği burnunda ilçe başkanına soruyorum. Yeni Hal civarında hastane yapıyorum, Kleopatra Kent Meydanı Projem ödül aldı, 25 yıldır bir meydan bile yapamadığınız 10 bin yıllık şehre kent meydanı yapıyorum, belediye ekmek fırını yapıyorum, 25 yılda sadece belediye personeli çocukları yararlansın diye yaptığınız kreş sayısı 1 iken, tüm Tarsus’a 20 tane kreş açıyorum.  25 yıldır Tarsus’u ikiye bölen tren yolu bu dönem, benim dönemimde, benim ve ekibimin gayretleriyle yer altına alınıyor; itiraf edebiliyor musun?” dedi.

“TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Tarsus için canla başla çalışmaya devam edeceklerini belirten Başkan Bozdoğan, “Fakire fukaraya, öğrenciye, ihtiyaç sahibine Halk Market, Halk Restoran, Et Market açtım. İmkânı olmayana 2 tane düğün salonu açtım. Bunları gidip gördün mü? Tarsus’ta sempozyumlar, festivaller, tiyatrolar, konserler, sergiler, çalıştaylar yapılıyor; katılıp takdir edebiliyor musun? Bütün yaz boyunca, tüm mahalle ve köylerimizde insanlarımız saat 9’dan sonra etkinliklerimizde buluşuyor, dışarıya çıkıyor, sosyal yaşam haklarını geri kazandılar; bir tanesine katılabildin mi?” Hiçbirisini yapamadın. Ama “Haluk Bozdoğan Yalan Söylüyor!’’ diyorsunuz. Biz görevimizin başında, Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında, karanlıkla ve kentimizi yeniden karanlığa gömmek isteyen zihniyetlerle mücadele etmeye devam edeceğiz. "şeklinde konuştu.

………….ooo……..…….

 “TARSUS YEREL BASIN”

KİTABI YAYIMLANDI

21 Ekim “Gazeteciler Günü”.. Tarssulu Gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk’tan 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde iki gazeteciden ortak kitap yayınlandı. Tarsus Yerel Basın” adlı ortak kitap çıktı.

 

Tarsuslu gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde “Cumhuriyetin 100. Yılında  “Tarsus Yerel Basın” adlı ortak bir kitap yayımladılar.

Daha önce gazeteci Uğur Pişmanlık’ın 2008 yılında yayımlanan “Tarsus Basın Tarihi/Yüz Yıllık İzler” kitabına ek baskı olarak tasarlandığı ifade edilen bu çalışmada 2000’den bugüne kadar çıkan yerel gazeteleri kapsadığı belirtildi.

Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesiyle gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk’un ortak çalışması olan “Tarsus Yerel Basın” kitabında, son 15 yılda yayımlanan yerel gazeteler dışında,  yerel dergiler, basın ve gazetecilik üzerine makaleler ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yer alıyor.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, kitabın yayınlanmasına ilişkin olarak, daha önce 100 yıllık Tarsus Basın Tarihi’ni kitap olarak yayınlandığını belirterek, “Tarsus’ta ilk gazete, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılı içinde yayınlanmaya başlamıştır. Mehmet Tahir Üncü Efendi’nin Mıdırgıçyan Efendiden satın aldığı matbaa makinesiyle 1908 yılında eski Türkçe basılan Tarsus gazetesi yayınlanmıştır. 1928 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Tarsus gazetesi, hem cumhuriyet öncesi hem de sonrasının tanıklığını yapmış kentin ilk yerel gazetesidir.

Tarsus’ta yerel basın alanında yaklaşık 7-8 yıllık bir çalışma ile ilk ciddi araştırmayı yaptım ve bir gazeteci sorumluluğu olarak, 2008 yılında “Tarsus Basın Tarihi/100 Yıllık İzler” adlı bir kitabım yayımlandı.

Elinizdeki bu çalışma ise cumhuriyetin 100. yılı anısına ve daha önce yayınlanan Tarsus Basın Tarihi kitabına gazeteci Yakup Boncuk ile ortaklaşa gerçekleştirerek, 2000’den 2023’e kadar olan dönemi kapsayan ek bir yayın olarak çıktı.

‘Tarsus Basın Tarihi’ kitabımın yayınından sonra Tarsus’ta çok sayıda yerel gazete yayınlandı. Bunların önemli bir bölümü yayın hayatına son verirken yerine yenileri çıktı.

İnternetin yayılımı ve çeşitli sosyal medya kanallarının oluşmasıyla dijital gazeteler, internet televizyonları gibi medya oluştu. İnternet gazeteciliği ve yayıncılığına dair henüz ciddi bir yasal düzenleme olmadığı için dijital alanda gazete, dergi, tv gibi alanlarda yayıncılık yapmak, kes-kopyala yapıştır haberciliği olarak, basılı yayıncılığa göre oldukça kolay.

Bu kitabı da gazeteci Yakup Boncuk arkadaşımla 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde yayımlamış olmaktan ayrıca mutluyum” diye konuştu.

Gazeteci Yakup Boncuk ise yayınladıkları ortak kitaba ilişkin olarak şunları söyledi, “Ulusal basının temel taşını oluşturan yerel basın organlarının Tarsus’ta 100 yılı geçen bir geçmişi var. Bugüne kadar Tarsus’ta günlük, haftalık,15 günlük, aylık ya da mevsimlere göre senede 4 kez çıkan birçok gazete ve dergi yayınlanmıştır.

Dijital sisteme geçiş ile birlikte daha önce sayıları 50’yi geçen yazılı yerel gazete sayısı bugün 2023 yılı itibariyle 10-15 civarına düşmüştür. Yazılı basında yayın izni olan gazeteler ayakta kalmak ve daha çok okuyucuya daha hızlı ve daha taze haberlerle ulaşabilmek için web sistemde yayınına devam etmektedir. Bu nedenle yazılı gazete sayısı düşse de varlığını devam ettiren yayın organı sayısı 50 civarındadır. Şu anda Tarsus’ta günlük çıkan gazete bulunmamaktadır.

Daha önce yayınlananların kimisi kapandı, kimisi kendini geliştirdi. Tabi bu arada yeni bir yüzyıla girmenin mutluluğunu yaşadık. 2000 yılı ile birlikte yeni bir yüzyıla adım atarken, elinizde bulunan bu ikinci ek baskılı kitapçıkta 2000-2023 yıllarını kapsayan yayın organlarına yer verdik.”

Uğur Pişmanlık-Aratos Felsefe Dergisi-Yayın Yönetmeni

İletişim: 0 533 723 47 89

Yakup Boncuk. Tel.0533 3248800

…………OOO…………..

TARSUS KUVAYİ MİLLİYE

DERNEĞİNE ZİYARET

Tarsus Belediyesi eski daire müdürlerinden ve halen Adana Çukurova Belediyesinde Park ve Bahçeler Müdürü olarak görev yapan hemşehrimiz Ahmet Ak Tarsus Kuvayi Milliye Derneğini ziyaret etti.

…………OOO…………..

GAZETECİ HALİL YAVUZEL’İ

ÖLÜMÜNÜN 1. YILINDA ANDIK

Buharalı Abdullah efendinin torunu Vitray sanatçısı çok kıymetli İnsan Günay Yavuzel’in kıymetli eşi , iş ve cemiyet insanı,  Anadolu Basın Birliği eski Başkanı

Gazeteci - Yazar  Halil YAVUZEL 20 Ekim 2022 tarihinde vefatetmişti. Yavuzel’i gazeteci olarak ölümünün 1. yılında rahmetle andık.

 

…………OOO…………..

CUMA NAMAZINDA

PAZAR GÜNKÜ YÜRÜYÜŞE DAVET

İsrail’in yaptığı katliama gösterilen tepkiler ve eylemler  sürerken Tarsus’ta da 22 Ekim 2023  Pazar günü bir yürüyüş yapılacağı için Cuma namazından çıkışta broşür dağıtılarak vatandaşlar protestoya davet edildi.

Tarsus Ashab-ı Kehf Platformu tarafından tertip edilen yürüyüş  Saat 14.00’de Ashab-ı Kehf yolu Otoban köprüsü mevkiinde başlayacak. Burada toplanacak olan Tarsus’taki Müslümanlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri  Atatürk caddesini takiben yürüyüş yapacaklar. İsrail’in vahşice saldırıp masum insanları katlettiği Filistin’de kan ve gözyaşı dinmiyor.

Yıllardır devam eden işkence, zulüm ve insanları yerlerinden sürüp öldürme eylemlerine aralıksız olarak devam eden İsrail terör devleti, arkasına ABD ve bazı müttefiklerini alarak Filistin’de insanları kadın , çocuk ayırt etmeden katlediyor. Öyle ki son olarak önceki gün bir hastaneye sığınan yüzlerce insanın üzerine bomba yağdırıp en az 500 kişinin toplu olarak ölümüne neden olan İsrail, bu yaptıklarını savunarak “bir hastanede patlama oldu” yalanını da söyleyebilmektedir. Dünya bu vahşete seyirci kalırken Türkiye’deki Müslümanlar ise İsrail’e tepki gösterip eylemler yapmaya başladı.

Gösterilen tepkiler ve eylemler arasında Tarsus’ta da 22 Ekim Pazar günü bir yürüyüş yapılacak. Ayrıca çok kişi de araçları ve bisikletlerle, mobiletlerle yürüyüşe destek verecek.

 

YÜRÜYÜŞ PAZAR GÜNÜ

Tarsus Ashab-ı Kehf platformu tarafından tertip edilen yürüyüş  Saat 14.00’de Ashab-ı Kehf yolu Otoban köprüsü mevkiinde başlayacak. Burada toplanacak olan Tarsus’taki Müslümanlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri  Atatürk caddesini takiben yürüyüş yapacaklar. Yürüyüş Tarsus şehir stadı önünde noktalanacak.  Yürüyüşe katılanlar buradan Yarenlik alanına geçecekler ve saat 16.00’daYarenlikte basın açıklaması yapılarak İsrail kınanacak. Filistin’e destek sloganları atılacak.

Özellikle Türk insanı, Filistin’de yapılan zulüm, işkence ve soykırıma tepki göstermekte sessiz kalmıyor. Dünyanın birçok ülkesi İsrail’in yaptığı vahşice katliamlara seyirci kalırken, bizler Türkiye’deki, Mersin’deki Tarsus’taki  din kardeşleri olarak yapılan soykırıma sessiz kalamayız.

…………OOO…………..

KAYSERİ’DEN GELEN EKİP

BUGÜN TARSUS’A ULAŞACAK

Kayseri  Filistin Dayanışma Platformu'nun düzenlediği Filistin Yürüyüşüne katılan kafile, bugün Tarsus’a ulaşacak.. Kafilenin akşam saatlerinde 250 kilometre katederek  Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesine ulaşması bekleniyor. İsrail'in işgal ettiği topraklarda Filistinli Müslümanlara yönelik katliamları protesto etmek ve Filistin halkına destek vermek amacıyla başlayan yürüyüş, Türkiye'nin farklı illerinden katılımcılarla sürüyor.

 

…………OOO…………..

TİY YARIN MARDİN’ 1969 İLE OYNAYACAK

TFF 3. ligde yer alan TİY , 22 Ekim tarihinde deplasmanda

Mardin 1969 takımı ile karşılaşacak olan

TİY ekibi  hazırlıklarını  tamamladı..

TİY , pazar günkü  Mardin maçının hazırlıklarını

bugün tamamlayıp bugün Mardin’e gidecek.

…………OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..

Not. Gündemin  Uzun Hali Doc

Dosyasında Var.  Dileyen Uzun  Okuyabilir.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar