Subscribe Us


8 EKİM 2023- TARSUS MEKTUBU


 

8 EKİM 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

…………OOO…………..

GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK'IN

“TARSUS'TAN HABERLER” KİTABI YAYINLANDI

Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Tarsus Haberler/Kentsel Yazılar” adlı kitabı yayınlandı. Aratos dergisi ayrı basım kitabı olarak Aratos Yayınları’ndan çıkan “Tarsus’tan Haberler” kitabı bildiğimiz gazete haberleri değil, Tarsus’un tarihinde yer etmiş ya da gündeminde olan konulardaki makalelerden oluşuyor. Uğur Pişmanlık, “Tarsus’tan Haberler” kitabıyla okuru, makalelerde işlediği konulardan haberdar ediyor.

Pişmanlık’ın “Tarsus Haberler/Kentsel Yazılar” adlı kitabında Tarsus’ta yayınlanan yerel Akkoza gazetesi ve Aratos Felsefe Dergisindeki Tarsus yazılarından oluşuyor. Kitapta, felsefe ve siyasetten, Tarsus Olimpiyatlarına, Tarihi Tarsus evleri, Tarsus Basın Müzesi projesinden, Tarsuslu Karikatüristlere, Âşık Veysel'in Tarsus’a gelişinden, Çukurova Kitap Fuarına, Saat Kulesi’nin çalmaya çanından Tarsus’un İl Olmasına kadar çeşitli konulardaki kentsel yazılar yer alıyor.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, “Tarsus Haberler/Kentsel Yazılar” kitabına yazdığı “Tarihsel özellikleri, güzellikleri ve sorunlarıyla Tarsus” başlıklı sunuş yazısında, şunları dile getiriyor, “Bu kitabın adını koyarken, Tom Hanks’in başrolde oynadığı “Dünyadan Haberler” filminin adından esinlendim. Orijinal adı “News of The World” olan 2020 yılı yapımı  “Dünyadan Haberler” filminde Tom Hanks, kasaba kasaba dolaşarak okuma-yazma bilmeyenlere Amerikan eyaletlerinde çıkan yerel ya da ulusal gazeteleri okuyarak dünyadan haberler veriyordu. Buna karşılık dileyen kutuya küçük miktarda para bırakıyordu. Western türü “Dünyadan Haberler” filmi Amerikan İç Savaşı’nın ardından kimsesiz kalan bir kızı, yaşayan son akrabalarının yanına götürmeye çalışan bir adamın hikâyesini konu ediyor.

Elinizdeki kitabın adı her ne kadar “Tarsus’tan Haberler/Kentsel Yazılar” ise de bu, bildiğimiz anlamda gazete haberleri değil, daha çok Tarsus üzerine çeşitli konulardaki yazılarımdan oluşan okuru haberdar eden makalelerdir.

Tarsus Türkiye’nin en büyük ilçelerinin başında geliyor. 2024 Mart seçimlerinden önce il olur mu bilemiyorum ancak 400 bini aşan ölçekte bir ilçe olan Tarsus’un pek çok temel sorunu bulunuyor.

Ekonomik, sosyal sorunlar, kültürel sorunlar, çarpık yapılaşma, betonlaşma ve yeşil alan sorunu, trafik sorunu, otopark sorunu, işsizlik, yoksulluk, uyuşturucu ve pek çok şey sayılabilir.

Tarsus’un sorunları, eksiklikleri, bu kentte yapılan güzel işler, çözüm bekleyen sorunlar, kültür ve sanat adına, tarih, arkeoloji adına yapılan çalışmalar, bütün bunlara dair yazdığım makaleler bu kitabı oluşturdu.

Bir gazeteci olarak bölgesel ve ulusal gazetelerde haberler yaptım ama habercilik dışında gerek toplumsal ve siyasal konularda gerekse kendi ilgi alanlarıma dönük gerekse kültür, sanat ile felsefe konularında makalelerde yazdım.

Bu yazılar da bir anlamda Tarsus’tan dünyaya haberler olarak da algılanmalı.” (05.10.2023)

 

Uğur Pişmanlık

Aratos dergisi yayın yönetmeni

İletişim: 0 533 723 47 89

 

 

 

UĞUR PİŞMANLIK YAYINLANMIŞ OLAN DİĞER KİTAPLARI

 

Ÿ Kent Masalları (1997) Yorum Ofset Yayıncılık

Ÿ Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2002) Arkeoloji ve Sanat Yayınları

Ÿ Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008) Aratos Yayınları

Ÿ Tarsus Basın Tarihi/Yüzyıllık İzler (2009) Tarsus Kültür ve Dayanışma Derneği Yayını

Ÿ Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010) Barış Derneği

Ÿ Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010) Mersin İl Kültür Müdürlüğü

Ÿ Gezginlerin Gözüyle Tarsus (2012) Arkeoloji ve Sanat Yayınları

Ÿ Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013) Yazılama Yayınları

Ÿ Boyun Eğmeyen İnsan (2014) La Kitap Yayınları

Ÿ Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017) Aratos Yayınları

Ÿ Barış ve Sosyalizm Yolunda Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner (2017) Aratos Yayınları

Ÿ Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema (2020) Tarsus Belediyesi/Kent Yayınları

Ÿ Yeryüzü Olayları (2020) Aratos Yayınları

Ÿ Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus (2021) Aratos Yayınları

Ÿ Tarsus Kent Yazıları (2022) Aratos Yayınları

Ÿ Bir Emek Savaşçısı: Arslan Eyce (2022) Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı

Ÿ Sahneye Uyarlanmış Bir Yaşam: Kerim Afşar (2022) Tarsus Belediyesi Kent Yayınları

Ÿ Tarsus Halkevi/1930-1980 (2022) Aratos Yayınları

Ÿ Tarsuslu Romantik Şair M. Sami Aşar Yaşamı ve Eserleri (2007) Aratos Yayınları

Ÿ Edebiyatta Tarsus, Derleme (2009) Aratos Yayınları

Ÿ Edebiyatımızda Çeşmeler, Derleme (2009) Aratos Yayınları

Ÿ Tarsus Olimpiyatları ve Tarsus Maratonu (2008) Aratos Yayınları

Ÿ Tarsus Bibliyografyası (2008) Aratos Yayınları

Ÿ Edebiyatımızda Radyolar (2011) Aratos Yayınları

Ÿ Türkiye'de İlk Elektrik: Tarsus (2011) Aratos Yayınları

Ÿ Tarsus Çıplak Mahallesi (2014) Aratos Yayınları

Ÿ Toroslarda Bir Çukurova Yazlığı Namrun Yaylası (2014) Aratos Yayınları

Ÿ Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar, Derleme (2023) Aratos Yayınları

……….…OOO…………..

YAZAR SELİN ÖZEN, TARSUS’TA

ANTİK SAHAF’TA KİTABINI İMZALADI

 “Benim Bir Hikâyem Var” geçtiğimiz aylarda Yediveren Yayınları arasından çıkan Selin Özen doğduğu kent Tarsus’ta Antik Sahaf’ta okurlarıyla buluştu.

İnsan davranışları ve psikolojisi alanında çalışan Özen ilk kitabında, insanın önce kendinde dönüşümü başlatarak hayatında bir şeyleri değiştirebileceğini belirtiyor…

İsmail Kün “ kitabevimizde gerçekleşen imza etkinliğimize katılan  okurlarımıza teşekkür ederim’’ dedi.

 

 

…………OOO…………..

TARSUS’TA İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan iş sağlığı ve güvenliği ile meslek hastalıkları konularında çalışmalarını sürdürüyor. İş sağlığı ve güvenliği ile meslek hastalıkları ağırlıklı olmak üzere halkın sağlık düzeyinin arttırılması ve geliştirilmesine katkıda bulunması için hedeflenen Sağlık Yerleşkesi projesi de son hızla devam ediyor.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa uygun olarak düzenlenen eğitim, Tarsus Belediyesi meclis salonunda gerçekleşti. İş kazaları, meslek hastalıkları, kişisel koruyucu donanımlar ve personel sorumlulukları gibi konular uzman eğitmenler tarafından personellere aktarıldı. İş kazalarının nedenleri, bir iş kazası durumunda yapılması gerekenler ve risk analizi sonuçları personelle paylaşıldı. Personellere güvensiz davranışlardan kaçınılması, kişisel koruyucu donanımların kullanılması gerekliliği pratiğe dökülerek anlatıldı. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan iş sağlığı ve güvenliği ile meslek hastalıkları konularında çalışmalarını sürdürüyor. İş sağlığı ve güvenliği ile meslek hastalıkları ağırlıklı olmak üzere halkın sağlık düzeyinin arttırılması ve geliştirilmesine katkıda bulunması için hedeflenen Sağlık Yerleşkesi projesi de son hızla devam ediyor.

…………OOO…………..

TÜFEKÇİ: “SANAT; YAŞAMLARI

İYİLEŞTİRME GÜCÜ OLAN BİR MUCİZE,

DUYGULARIN AKTARIMIDIR”

 Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 2.’sini gerçekleştireceği ‘Uluslararası Tarsus Festivali’ kapsamında, Mersinli Ressam ve Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) üyesi Sema Tüfekçi'nin ikinci sergisi olan ‘Suyun Dansı’ resim sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Mersin Güzel Sanatlar Akademisi’nde gerçekleştirilen serginin açılış kokteyline Ressam Sema Tüfekçi ve yakınları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Zorlu, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Katılım Toplu Şube Müdürü Çağan Coşkuner ve sanatseverler katıldı. Suluboya eserlerinden oluşan ‘Suyun Dansı’ resim sergisi, 14 Ekim’e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

 

Serginin açılışında konuşan sanatçı Sema Tüfekçi, desteklerinden dolayı Mersin Büyükşehir Belediyesi ve TADEKA üyelerine teşekkür etti. Tüfekçi, “Bazen içim sıkılır, evde duramam, kendimi dışarı atmak isterim ve yürürüm. Güneşin doğuşunu ve batışını seyretmek, yağmur yağdığında toprağın kokusunu hissetmek, suyun şırıldayan sesini işitmek, dalgaların kumda yok oluşunu izlemek, bir çiçeği koklamak, derin sularda yüzmek, dans ve müzik beni rahatlatır ve huzur verir. Oysaki toprak yok oluyor. Asırlık ağaçlar kesiliyor, su kirleniyor. Küresel ısınma her şeyi değiştiriyor. İnsanlar zehirleniyor, çocuklar ölüyor. Doğadaki her türlü güzellik fırçanın konusu olduğu halde, yok olmaya doğru gidiyor. Bu da bana çok büyük bir acı veriyor” dedi. Sanatın bir isyan biçimi olduğunu vurgulayan Tüfekçi, “Sanat; yaşamları iyileştirme gücü olan bir mucize, duyguların aktarımıdır. Doğadaki tüm renkler beni büyülüyor. Beni büyüleyen bu güzellikleri, sizlerle de paylaşmak istedim. Günlük hayatın sıkıntılarından biraz uzaklaştırıp, sizlere de bu güzel duyguları aktarabiliyorsam ne mutlu bana” ifadelerine yer verdi.

 

ÖZDÜLGER: “SANATÇILARIN SANATSEVERLERLE BULUŞMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger ise, Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür çalışmaları oldukça önemsediklerine değinerek, “Biz bu etkinliğin içerisinde yer alıyor olmaktan, destek vermekten dolayı çok mutluyuz. Sanatçılarımızın her şekilde desteklenmesini, şehrimizin bu kadar başarılı sanatçılarının da Mersinli sanatseverlerle buluşmasını çok önemsiyoruz. Buna özel bir hassasiyet gösteriyoruz. Bu anı yaşadığımız, Sema Hanım’ın bu güzel eserlerini izleyebilme şansımız olduğu için de çok mutluyum” dedi. Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu ve Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’nun, bu tür etkinliklerin hayata geçmesinde büyük rolü olduğuna dikkat çeken Özdülger, “Kent Katılımı ve Sivil Toplum İlişkiler Şube Müdürlüğümüz, bu anlamda çok güzel çalışıyor. Onların da çok emeği var. Bu birlikteliği hep beraber yaşamak, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu tür etkinliklerde sanatı, sanatçıyı destekleyen etkinliklerinde bir arada olduğuna şahit olmak, buna bizim vesile olduğumuzu görmek, bizi daha çok teşvik ediyor ve çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

 

…………OOO…………..

TADEKA’YA TEŞEKKÜR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Katılım Toplu Şube Müdürü Çağan Coşkuner de, “Hem TADEKA hem MEDEKA’nın ortak amacı; Mersin'in kültür, sanat konusunda kent politikalarını oluşturma ile ilgili çok değerli fikirler sunmak. Bu fikirlerin de bu mekanlarda gerçekleştiğini görmek, bizler için çok gurur verici” dedi. Sergiye katılan sanatseverlerden Dünya Poyraz Tanrıverdi, “Sema Hanım çok yakın bir dostum. Onun sanata bakışı, çevreye bakışı, dostluğu, insanlığı her şeyi çok harika. O bütün duygularını ve düşüncelerini sanatına yansıttı. Çok özel bir insan, çok iyi bir sanatçı” dedi. Sanatsever Şengül Carus ise, “Sema Hanım güzel fikirlerini ve hayata olan bakışını tablolarına yansıtmış. Bunu hepimizin bir şekilde görmesi ve bir şekilde yansıtması gerekiyor. Şu anda dünyamızın o kadar kötü bir evresini yaşıyoruz ki... Bence bu güzellikler orada açan bir çiçek. Bizim bunu büyütmemiz gerekiyor” diye konuştu.

…………OOO…………..

TARSUS BELEDİYE BANDOSUNUN

 YENİ HÜKÜMET KONAĞINA JESTİ

Tarsus Belediye Bandosu, Yeni Hükümet Konağı Bahçesinde  süpriz yaptı.

Bando dün  verdiği mini konserle mekanı ve hayatı renklendirip güzelleştirdi.

Emeklerine gönüllerine sağlık..

…………OOO…………..

KAYMAKAM OTCU MERSİN’DE TOPLANTIYA KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, Vali Yardımcıları ve İlçe Kaymakamlarının katılımıyla değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, güvenlik ve asayiş ile ilgili hususlar,kamu yatırımları, kamu birimlerinde yürütülmekte olan hizmetler, bunlara ilişkin iş ve işlemler, ilçelerde yakın takibi gereken proje ve yatırımlar ele alındı değerlendirmelerde bulunuldu.

…………OOO…………..

ROTARY KULÜBÜNÜN

KAYMAKAMA ZİYARETİ

Rotary Kulübü Bölge Federasyon Başkanı Teoman Kaynar Tarsus’a geldi.

Kaynar,, Başkan Yardımcıları Burak Hosta ve Tarkan Kandır, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU’yu ziyaret etti.

……….…OOO…………..

İÇEL SANAT KULÜBÜ

ETKİNLİĞİ BUGÜN SONA ERİYOR

İçel Sanat Kulübü’nün talebi  “28. Mersin Arkeoloji Günleri” etkinliği  bugün sona erecek.

Etkinlikle 6 Ekimde başlamıştı.

İçel Sanat Kulübü başkanı Fatih Alkar, başkan yardımcısı Baha Sadık Akıner ve tertip komitesi heyeti Tarsus’a gelerek Arkeoloji günleri kapsamında hem tanıtım yaptı, hem de davette bulundu. Etkinlikler 6,7, ve 8 Ekim günleri gerçekleşecek.Bugün son.

 

…………OOO…………..

TARSUS İDMAN YURDU

NASIL KURTULUR?

 Cumhuriyetle yaşıt olup bu yıl 100. yaşını kutlayan Tarsus İdman Yurdu futbol kulübü ne yazık ki, son yıllarda  dikkati çeken  maddi  krizi en çok yaşayan kulüplerden biri.. Kurtuuş için el ele vermek şart.

Geçen sezon 100. kuruluş yıldönümünde  maalesef Mali sorunlarla boğuşan ve geçmiş yönetimlerce  yapılan yanlışlarla 3. lige düşen Tarsus'un tek profesyonel takımı Tarsus İdman Yurdu'nda  bugünlerde yeni gelişmeler yaşanıyor.

Sezona İbrahim İnan yönetiminde başlayan,ancak geçen hafta İbrahim hoca ile yollarını ayıran  Tarsus İdman Yurdunda Murat Gündeş  teknik direktörlüğe getirilmişti.

Kulüp başkanı Cem Kavalcı’nın basını daveti ile biz de başkan Cem Kavalcı, bazı yönetim kurulu üyeleri ve yeni  teknik direktör Murat Gündeş  ile Kulüp tesislerinde buluştuk. Gündeş, hafta sonunda takımla ilk maçına çıkacaktı ve bu maç öncesi basının da görüşlerini almak istiyordu. Bizler kendisini hem futbolculuk yıllarından hem ed teknik direktör olarak takımımızın daha önce başında görev almasından dolayı biliyor ve tanıyorduk.

Tarsus İdman Yurdu kulüp başkanı Cem Kavalcı’nın yeni hocayla anlaştıklarını açıklamasının ardından söz alan Murat Gündeş “Ben sarı lacivertli kulübe yabancı değilim. Cumhuriyetle yaşıt kulübümüzde daha önceki yıllarda hem futbol oynadım hem de futbolu bıraktıktan sonar Teknik direktörlük yaptım. O günkü şartlarda takımın başında bir süre görev yaptıktan sonra ayrılmak durumunda kaldım. Şimdi yine çok sevdiğim kulübümüz zor durumda olunca ve bana görev teklif edilince seve seve kabul ederek koşup geldim. Geçen yıl talihsiz olaylar ve sonrasında takımımız 2.ligden düştü. Bu sezon 3. ligdeyiz.  Küme düşmek elbette dünyanın sonu değil. Ama bu takım  bu kulüp kapanmanın eşiğine gelmişken, Cem başkan ve yönetim kurulu sahip çıkarak 3. ligde var olma mücadelesi verilmektedir. Bana görev teklif edildiğinde belediye başkanımız haluk Bozdoğan ile de görüştüm. Başkan Bozdoğan bizi destekleyeceğini  söyledi. Kendisine teşekkür ederim. Ben görevi kabul ettikten sonra tüm yönetim ve oyuncularla görüştüm. Kendilerine güvendim ve inandım. Zaman kenetlenme zamanı dedim.  Eldeki imkanlarla en iyisini yapmaya çalışan Tarsus İdman Yurdu  takımımızın bu yılki hedefi ligde kalabilmek. Bu yolda  elimizdeki imkanları kullanacağız. Yılbaşında transfer tahtasını açtırabilirsek, o zaman birkaç takviye yapıp yukarıları zorlayabiliriz" dedi.

“Benim hayat felsefemde başarılı olmak var. Ancak ben iyi günde olduğu gibi, kötü günlerde de güzide kulübümüzün yanındayım” diyen Gündeş  “Bunun için başta taraftarların, işadamlarının ve sporseverlerin, siyasetçilerin bu kulübe sahip çıkması gerektiğini hatırlattı” Murat Gündeş’e hak vermemek elde değil. Bizde Gündeş ve teknik heyete, yönetime, oyunculara güveniyor, bu zorlu ve sıkıntılı sürecin el birliği ile aşılacağına inanıyoruz.

xx

CEM BAŞKAN NE DİYOR?

Basın toplantısında TİY Kulüp başkanı Cem Kavalcı da, yeni hocalarından umutlu olduğunu belirterek "Daha önce kulübümüzde hem futbol oynayıp hem de teknik direktörlük yapmış olan Murat Gündeş hocamızı aramızda görmekten mutluyuz. Kendisi daha önce yarım kalan hikayeyi tamamlayıp başarılı olmak ve takımımızı hak ettiği yere getirmek için aramızda. Başarılı olacağımıza inanıyoruz" demekte..

xx

GEÇEN SEZONKİ KADRO

Tarsus İdman Yurdu Teknik direktörü Murta Gündeş, bizim içimizden biri. Geçmiş yıllarda bir Sayman mutlu gerçeği vardı. ne zaman sıkıntı olsa, hocalar istifa etse, takıma destek için Sayman Mutlu gelirdi. Bu takım uzun yıllardır 2. lig ile 3. lig arasında gitti geldi. Aslında 1. lige, süper lige çıkması gereken kulüp maddi sıkıntılar, hatalı yönetimler yüzünden şu anda hak ettiği yerde değil.

Hele hele geçen sezon 5-6 oyuncunun paralarını alamadıklarını gerekçe göstererek kaçması, kulübü yüz üstü bırakması yüzünden küme düşülmesi hazmedilecek gibi değil. O zaman altyapı oyuncularıyla sahaya çıkan TİY, o dönem oyuncular olmasa otomatikman küme düşecek ve belki de bugün kapanmış olacaktı. O zaman her maçı farklı kaybetseler de onurlu bir mücadele sergileyen genç oyuncu kardeşlerimi unutmadık. Murat Gündeş Hoca da unutmadı. Bugün U 17, U 19 gibi alt takımlarımızda  yer alan o genç oyuncuları unutmayan Murat Gündeş, o oyuncuları kazanmak adına girişimde bulundu. Bu da önemli bir hareket. Ben o gençlerden ve bu sezon oluşturulan genç kadrodan umutluyum.

Ve gerek Murat Gündeş’in, gerekse başkan Cem Kavalcı’nın dediği gibi.. Bu takım kesinlikle küme düşmeyecek. Ve eldeki oyuncuları motive edip kazanarak gelecek yıllarda dışarıdan oyuncu alamayacak konuma gelecek olan TİY, kendi kurtuluş formülünü kendisi bulacaktır.

Yeter ki bu kent yeniden gereken  desteği versin.

…………OOO…………..

 

TARSUS İDMAN YURDU, BUGÜN MALATYA ARGUVAN’LA OYNUYOR

TFF 3. Ligde yer alan Tarsus İdman Yurdu bugün ligde 5. Maçına çıkıyor. 4 maçta 1 galibiyet 3 yenilgi alan sarı lacivertliler,  5. Maçta sahasında Malatya’nın Arguvanspor takımını konuk edecek. Maç saat 15.00 de Kocamaz  stadında oynanacak.

 

…………OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel. 0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

…………OOO…………..


 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar