Subscribe Us


21 KASIM 2023- TARSUS MEKTUBU


 

21 KASIM 2023- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..…OOO…………..

TARSUS’LULAR ASKERİNİ DUALARLA UĞURLADI

Tarsus’lu askerimiz Sedat Gürkan Kaya, trafik kazasında hayatını kaybetmesinden sonra Tarsus Şehir mezarlığından Nacarlı mezarlığına dualarla uğurlandı.

Ankara'da meydana gelen trafik kazasında TIR'a arkadan çarpan otomobilde bulunan Uzman Çavuş Sedat Gürkan Kaya'nın cenazesi, memleketi Tarsus’ta defnedildi. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın yanında bulunan diğer iki kişi ise yaralandı. Cenaze daha sonra  askerimizin doğum yeri olan Nacarlı köyüne götürüldü. Burada düzenlenen askeri törenin ardından  askerin naaşı aynı yerde toprağa verildi.

………..…ooo…………..

ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ’

ESNAFIN DA YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘2. Uluslararası Tarsus Festivali’ sayesinde Tarsus’ta ticaret de canlandı ve esnafın yüzü güldü. Tarsusluların yanı sıra, festival için ilçeye akın eden yüzlerce insan Tarsus’un eşsiz lezzetlerini tatma şansı yakalarken, bu benzersiz lezzetlere ev sahipliği yapan işletme sahipleri de hem Tarsus’un lezzetlerini tanıtmaktan, hem de yüzlerce insanı ağırlamaktan mutluluk duydu. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde bu yıl ‘Şahmeran’ temasıyla düzenlediği ve 3 gün süren ‘2. Uluslararası Tarsus Festivali’ dolu dolu geçti. Birbirinden değerli konukların yer aldığı söyleşiler ve workshoplara çok sayıda vatandaş yoğun ilgi gösterirken, işletmeleri dolup taşan esnafın da yüzü güldü.

 

Alanında uzman konuklarla workshop, söyleşi ve atölyelerin yanı sıra Tarsus’un her yanını panayır alanına çeviren festivalde, yüzü en çok gülen kesimlerden biri de esnaf oldu. Özellikle Tarsus’un eşsiz lezzetlerini denemek isteyen yüzlerce insan, lokantalarda boş masa bırakmadı.

 

Büyükşehir’in yapmış olduğu festival sayesinde Tarsus’a hareketlilik geldiğini söyleyen esnaf hem işlerinin açılmasından, hem de Tarsus’un uluslararası arenada tanıtılmasından memnuniyet duydular.

 

Kente hareketlilik getiren festivalden esnaf memnun kaldı

Tarsus yemeklerinin hem doğu, hem de batı kültüründen etkilendiğini ve kendine has lezzeti olduğunu kaydeden esnaf Hüseyin Yücel Keleşoğlu, Tarsus Festivali’nin bu yönde çok büyük katkısı olduğunu belirterek, “Gastronomi bizim için çok önemli. Vahap Başkanım da Tarsuslu olduğu için, buranın özelliklerini iyi bilir. Böyle bir etkinliği bize ve kente kazandırdığı için mutluyuz” diye konuştu.

 

Bir başka esnaf Salim Evcimen, festivalin kente hem hareket, hem de heyecan kattığını dile getirerek, “Gelen konuklar yemeklerimizin tadına baktı ve çok iyi oldu. Her zaman yapılması gereken etkinlikler bunlar. Mamulümüzü, fındık lahmacunumuzu ve humusumuzu tanıttık” dedi.

 

Festivalin çok güzel bir etkinlik olduğunu söyleyen esnaf Kadir Koç, “3 gün boyunca güzel işler yaptık. Dışarıdan gelen misafirlerimiz de bizi iyi bir şekilde destekledi. Her sene bu etkinliklerin yapılmasını isterim”ifadelerini kullandı.

 

Festival sayesinde işlerinin fazlalaştığını ve festivalin faydasını gördüklerini belirten esnaf Mecit Yavuz ise, “Festivallerin olması her zaman iyidir. Kesinlikle bu festivallerin daha çok yapılmasını isterim” derken, Elife Toygar Turgut ise festivalle birlikte insanların enerjisinin yükseldiğini kaydetti. Korona ve deprem sürecinden sonra insanların motivasyonunun oldukça düştüğünü söyleyen Turgut, “Festivalin en büyük katkısı enerjisi, hareketliliği ile şehrin ekonomisine ve tanıtımına faydası oldu. Gelen herkes buranın tarihi yerlerini gezdi. Özellikle yurtdışından gelen gruplar, kendi ülkelerine döndüklerinde burayı anlatacaklar. Edirne, Bursa ve İstanbul’dan sonra tarihi eser zenginliği yönünden Tarsus gelir. Vahap Başkanımızdan festivallerin devamını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

………..…ooo…………..

SEÇER, 3. TARSUS FESTİVALİNİ

YAPMA SÖZÜ VERDİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Uluslararası Tarsus Festivali’nin son gününde “İnşallah gelecek yıl bu festivalin 3. cüsünü yapacağız” dedi. Seçer, Festivale  damga vuran Melek Mosso konserine katıldı. Sahneye çıkarak alanı dolduran yüzlerce vatandaşı selamlayan Başkan Seçer, Melek Mosso’nun geçtiğimiz ay Mersin’de nikahlarını kıydıklarını hatırlatarak, “Umarım imzam uğurlu gelir ve çok güzel bir evliliğiniz olur” dedi. Alanı dolduran yüzlerce vatandaşa “Festival hoşunuza gitti mi bu yıl? Gelecek yıl bir daha istiyor muyuz?” diye soran ve coşkulu kalabalıktan “Evet” cevabını alan Seçer, gelecek yıl festivalin üçüncüsünü gerçekleştireceklerinin sözünü vererek, herkese iyi eğlenceler diledi. 

 

………..…ooo…………..

TADEKA, SON GÜNDE DE YAZARLARI AĞIRLADI

Festivalin son gününde de TADEKA Binası’nda birbirinden keyifli söyleşiler düzenlendi. Söyleşide; Tarsus’un tarihteki kültürel, mimari ve sanatsal geçmişi hakkında kapsamlı bilgiler anlatıldı. Remzi Karabulut, Hikmet Öz, Erkan Özaydın, Erkmen Özbıçakçı’nın yer aldığı ‘Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yılında Tarsus’ta Tarsus’u Yazmak’ konulu söyleşiye vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.  

 

Karabulut: “Büyükşehir’in kültür ve sanata olağanüstü destekleri var”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanata olağanüstü destekleri olduğunun altını çizen öykü yazarı Remzi Karabulut, “Bu festivalde, Tarsusluların, Tarsuslu aydınların, yazar ve çizerlerin fikirlerinin alınması çağdaş bir tutum bence. Büyükşehir’in bizlere olanak tanımasıyla biz de kendimizdeki bir sürü şeyi fark ediyoruz. 3 yazarımızla ilgili bir panelimizde yüzyıl boyunca Tarsus’taki şairleri ve yazarları andık. Çok ilgili bir kitle vardı. Son derece olumlu şeyler oldu” sözlerine yer verdi.

………..…ooo…………..

TARSUS’TA GAZETECİLİK

MASAYA YATIRILDI

Festivale katılan vatandaşlar, TADEKA Binası’ndaki ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Tarsus ve Gazetecilik’ söyleşisinde Mustafa Erdoğan, Selahattin Özbozkurt, Yakup Boncuk, Merih Özyaşaroğlu ve Hakan Bulut’u ilgiyle dinledi.

 

Özbozkurt: “Tarsus hak ettiği gibi etkinliklerle geçiyor”

 

Gazeteci Selahattin Özbozkurt, Tarsus’un tarihi geçmişinden dolayı en kadim kentlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da hemşehrimiz olması bu kadim toprakların çocuğu olması bu kente artı değer katmaya devam ediyor. Vahap Başkanımız kentteki boşluğu güzel doldurdu. Çünkü bu kentin en önemli özelliklerinin tarihi ve kültürel değerlerini bu kentin çocukları kavrar. Biz gazeteciler olarak bu kente değer katmaya devam edeceğiz. Bunda yerel yönetimlerin de ciddi anlamda katkıları var. Özellikle Büyükşehir Belediyemizin bu yıl Şahmeran mottosuyla hayata geçirdiği bu uluslararası festivali çok önemsiyorum. Çünkü kentin her tarafı rengarenk, karnaval havasında geçiyor. Tarsus hakettiği gibi etkinliklerle, sanatçılarla, gazetecilerle yazarlar, çizerler ve gastronomiyle geçiyor. Vahap Başkanımıza teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

 

Özyaşaroğlu: “Tarsus’un dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunuldu”

 

Gazeteci Merih Özyaşaroğlu ise, Tarsus’ta festivalden dolayı çok önemli bir heyecan yaşandığını ifade ederek, “3 gündür bize bu heyecanı yaşatan Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyorum. Keşke daha önceleri de olsaydı böyle şeyler ama Vahap Başkan bunu düşündü. Tarsus’a bu heyecanı yaşattı ve ayrıca Tarsus kültürel gastronomi tarihi yönden dünyaya tanıtılmasına katkıda bulundu. Bu çok önemli ve güzel bir şey. Tarsus’a dışarıdan da gelenler var. Tarsus’un tanıtımı anıtımı için çok güzel bir olay” dedi.

………..…ooo…………..

HALİL ATILGAN, HALKI

MÜZİK EZGİLERİ HAKKINDA

BİLGİLENDİRDİ 

Tarsus’lu müzik adamı Dr. Halil Atılgan ve Uğur Pişmanlık tarafından verilen ‘Çukurova ve Toroslar’da Halk Müziği ve Ozanlar’ söyleşisinde ise vatandaşlar, Mersin’in ezgileri hakkında bilgi sahibi oldu.

 

Öz: “İnsanların her aradığı konuyu bulabileceği zenginlikte bir festival”

 

Ressam Hikmet Öz de Uluslararası Tarsus Festivali’nde ‘Şahmeran Tarsus'ta Mozaik Sergisi’  ile yer aldı. TADEKA binasında açılan ve 40 resmin yer aldığı sergisinde şahmeranı anlatan 15 resmin olduğunu söyleyen Öz, eserlerini dövme, eleme ve yapıştırma tekniği gibi dünyada ilk kez yapılan bir teknikle yaptığını belirtti. Çocukluğunda hafızasına yer ettiğini söylediği şahmeran hikayesinden yola çıktığını aktaran Öz, “O yılların verdiği heyecan, coşku, korku halen devam ediyor ve bunları ben resimlerime yansıtıyorum. Resimlerinde genellikle doğal malzeme kullanıyorum. Dünyada ilk kez yapılan bir tekniktir. Aşağı yukarı şu anda burada 15 kadar Şahmeran resmi ile birlikte toplam 40 eserim TADEKA Binası’nda sergileniyor. Kapsamlı bir festival, gerçekten çok zengin. İnsanların her aradığı konuyu bulabileceği zenginlikte bir festival” dedi. Sergi, 30 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.

 

Demirel: “Çok keyifli, kalabalık ve güzel bir festival”

 

Şef Melih Demirel de Kubatpaşa Meydanı’nda düzenlediği ‘Tarsus Mutfağının Büyüsünü Yakından Keşfedin’ atölyesiyle katılımcıları Tarsus’un lezzetlerinde yolculuğa çıkardı. Atölye sonrası değerlendirmelerde bulunan Şef Melih Demirel, Tarsus’un festivallerle birlikte potansiyelinin yükseldiğini aktararak, “Çok keyifli, kalabalık ve çok güzel bir festival. Benim amacım herkesin kulağına biraz su kaçırmak çünkü buradan giden 5 kişi bile burada yediği zeytinyağını, zeytinin, kuzunun cinsini, nar ekşisinin doğru yapılıp yapılmadığını sorgularsa ne mutlu bana”  dedi.

 

………..…ooo…………..

TARSUS MÜZESİ’NDE DE UZMAN

DİYETİSYEN KOÇAK YER ALDI

Kent genelinde düzenlenen söyleşi adreslerinden biri de Tarsus Müzesindeki ‘Tarsus’ta Zeytinyağı ile Büyümek ve Ölmez Ağacın Hikayesi’ adlı söyleşisiyle uzman diyetisyen Dilara Koçak oldu. Koçak, coğrafi işaret tescilli ürünlerden Tarsus ilçesine özgü Sarıulak zeytinyağını tanıttı. Zeytinyağının faydalarını ve tüketim şeklini anlatan Koçak, Ölmez Ağacın Hikayesi zeytin ile ilgili kısa bir video izletti.

 

………..…ooo…………..

SEÇER: “TARSUS’UN COĞRAFİ

İŞARET TESCİLLİ SARIULAK

ZEYTİNİ ÇOK KIYMETLİ”

Koçak söyleşisine katılan Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, “Dilara Hanım’ın hem Tarsuslu olması hem böyle kıymetli bir festivalde bulunması bizi çok mutlu etti. Zeytinyağı çok önemli bir gıda maddemiz. Tarsus’un coğrafi işaret tescilli Sarıulak zeytinyağı çok kıymetli ve bunun tanıtılması ve daha çok kullanılmasını istiyoruz” dedi.

 

Koçak: “Hem merkezden hem çevre illerden festivale yoğun bir ilgi var”

 

Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’ta düzenlediği festivali de çok kıymetli bulduğunun altını çizen Koçak, “Festivale çok büyük bir ilgi var. Mersin’in her yerinden ve çevre illerden Tarsus’a yoğun bir katılım var. Çok büyük bir zenginliğimiz, kültürel mirasımız var. Hepsini önce tüm Türkiye’ye sonra bütün dünyaya anlatan elçilerden biri olmak, katkım olduysa ne mutlu bana” ifadelerini kullandı.

 

………..…ooo…………..

TOROS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ

‘ŞAHMERAN ŞİFA ÇORBASI’ YAPTI

St. Paul Meydanı’nda yapılan etkinliklerden biri de Toros Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nde görev yapan Öğr. Gör. Uğurcan Metin ve Aşçılık Programı öğrencileri tarafından yapılan workshoptu. Workshopta, Lokman Hekim’i ve ürünlerini anlatan Metin, ardından Toros Aşçılık Programı öğrencileriyle birlikte ‘Şahmeran Şifa Çorbası’ yaptı. Metin, çorbanın tarifinin kendilerine ait olduğunu belirtirken, yapılan çorbadan katılımcılara da tattırdı.

 

Workshopa katılan Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, festivali değerlendirerek, “Uluslararası Tarsus Festivali inanılmaz güzellikte, neşe ve keyif verdi” dedi. Öğr. Gör. Uğurcan Metin, workshopta yaptıkları Şahmeran Şifa Çorbasını anlatarak, “20 kişilik bir ekiple bugün 300 kişiye çorba servisimiz olacak. Şahmeran Şifa Çorbası bize özel. Yani Lokman Hekimin kullandığı bütün şifalı ürünlerle biz bir reçete hazırladık. Tarsus halkına, bu kutsal topraklarda sunmak istedik” derken, Uluslararası Tarsus Festivali ile ilgili de, “Birinci festival çok güzeldi. İkincisi de büyüyerek daha güzel oluyor. Uluslararası ismine yakışıyor” ifadelerini kullandı.

………..…ooo…………..

HİKMET OĞUZCAN,CHP’DEN

ADAY ADAYLIĞINI AÇIKLIYOR

Tarsuslu genç siyasetçilerden Hikmet Oğuzcan, CHP’den Tarsus Belediye Başkan aday adayı oluyor.. Hikmet Oğuzcan, bugün parti binasında saat 12.00’de Tarsusa hizmet için başkan adayı olduğunu partililer huzurunda açıklayacak.

………..…OOO…………..

KARMA RESİM SERGİSİ AÇILDI

Tarsus Ressamlar Derneği ve bağımsız ressamların eserlerinden oluşan bir resim sergisi açıldı.

Mehmet Bal sanat galerisinde açılan sergi 20 Kasımdan başlayıp 30 Kasım tarihinde sona erecek.

………..…OOO…………..

ÇAMLIYAYLA BELEDİYE

BAŞKANI KAZA GEÇİRDİ

Çamlıyayla ilçemizin belediye başkanı İsmail Tepebağlı dün  bir trafik kazası geçirdi. Başkanın makam aracı ilçede bir faaliyetten dönerken kayarak kaza geçirdi. Başkan kazadan yara almadan kurtuldu, araçta hasar meydana geldi.

………..…OOO…………..

ZAFER PARTİSİ TARSUS İLÇE

KONGRESİ  TAMAM

Zafer Partisi Tarsus ilçe kongresi  yapıldı. Hikmet Arık başkanlığa seçildi.

Kongre öncesinde de  ilçe başkanlığını yapmakta olan Hikmet Arık, partilerini  ilçe kongresinde bu kez seçimle iş başına geldi.

Tarsus Şoförler Odası düğün salonunda yapılan kongre sakin geçti.

………..…OOO…………..

 

………..…OOO…………..

ESKİ MÜTEAHHİTLERDEN SABRİ YILMAZ

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Tarsus’ta yıllardır müteahhitlik yapan Sabri Yılmaz önceki gün vefat etti.

Bir süredir rahatsız olan ve evinde tedavisi süren Sabri Yılmaz’ın vefatı sonrası Tarsus Şehir mezarlığında cenaze namazı kılındı.

Cenaze törenine Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, önceki dönem milletvekillerinden Ali Oksal, bazı belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, bazı muhtarlar, oda ve dernek başkanları ,  ailesi ve sevenleri katıldı.

Tarsus Şehir Mezarlığında kılınan Cenaze namazının ardından  Sabri Yılmaz’ın naşı Sucular Şehir mezarlığına götürülerek burada dualarla toprağa verildi.

Bizde merhuma Allahtan rahmet diliyor, kederli ailesinin ve sevenlerinin acını paylaşıyoruz.

 

………..…OOO…………..

TARSUS İDMAN YURDU ,

BU HAFTA KEPEZ FUTBOL

TAKIMINI KONUK EDECEK

TFF 3. ligde yer alan Tarsus İdman Yurdu  önümüzdeki Pazar günü kendi sahasında Kepez futbol takımını konuk edecek.

Pazar günkü maç Kocamaz stadında saat 14.00’ de başlayacak..

………..…OOO…………..

Yakup Boncuk Huzurlu Günler Diler

Tel.0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2. Bşk.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi


 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar