Subscribe Us


19 OCAK 2024- TARSUS MEKTUBU


 

19 OCAK 2024- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..…OOO…………..

BÜYÜKŞEHİR’İN SOSYAL DESTEKLERİ

TARSUS DAHİL VATANDAŞA KATKI SAĞLIYOR

Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı günümüzde, Mersin Büyükşehir’in dar gelirli yurttaşlara yönelik hayata geçirdiği ‘Halk Kart’ uygulamasından 2023 yılında her ay yaklaşık 9 bin 712 hane faydalandı.  Büyükşehir’in, ‘Aşhane Hizmeti’ ile de Merkez Aşhane’den 1321 haneye aylık ortalama 32 bin 422 kişilik, Tarsus Aşhane’den de 435 haneye aylık ortalama 10 bin 775 kişilik yemek götürülüyor.

 ………..…OOO…………..

TIR YANDI

Tarsus’ta seyir halindeyken alev alan narenciye yüklü TIR, kullanılamaz hale geldi. TIR'ın yakıt tankında çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın nedeniyle yol trafiğe kapatıldı ve uzun araç kuyrukları oluştu. TIR'daki yangınla ilgili inceleme başlatıldı.

 ………..…OOO…………..

TARSUS DAHİL

ÜCRETSİZ ÇORBA HİZMETİ

‘1 Ekmek 1 Çorba Projesi’ kapsamında Tarsus dahil 13 ilçenin tamamında haftanın 6 günü belirlenen toplam 61 farklı noktada vatandaşlara çorba ikramı yapan Büyükşehir, 2023’te 653 bin 974 kişilik çorba dağıtımı gerçekleştirdi. 

 

………..…OOO…………..

TARSUS DAHİL ÜÇ ÇEŞİT

YEMEK 6 TL’YE

Dar gelirli yurttaşlar ve üniversite öğrencilerine sağlıklı ve ucuz öğün sağlamak amacıyla hizmet veren ‘Mahalle Mutfakları’nda 3 çeşit yemek 2023 yılında 6 TL’den vatandaşlara sunuldu. Mahalle Mutfakları Mersin merkez, Tarsus ve Erdemli ilçelerinde toplam 49 farklı noktada hizmet verirken, ayrıca 1 adet gezici mobil tır ile de diğer ilçelere hizmet veriliyor. 

………..…OOO…………..

İYİ PARTİDEN TARSUS’TA

GÖVDE GÖSTERİSİ

İYİ Parti Eski İlçe Binası Seçim Koordinasyon Merkezi olarak açılışı gerçekleştirildi.

Genel Sekreteri Ayfer YILMAZ, Mersin Milletvekili Burhanettin KOCAMAZ,8. Bölge Teşkilat Koordinatörü Yetkin ÖZTÜRK ve Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Süleyman Çetin'in  katılımlarıyla  Seçim Koordinasyon Merkezi olarak açılışı gerçekleşti.

………..…OOO…………..

TARSUSLU YAZARLAR

BELEDİYEYE TEŞEKKÜR ETTİ

Uğur Pişmanlık’ın yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos Felsefe dergisi ve Aratos Yayınları’ndan çıkan Tarsus kitaplarının da fuarda okuyucularla buluşacağı öğrenildi.

Aratos Dergisi 10 yıldan fazla İstanbul, İzmir ve Çukurova Kitap Fuarı’nda açtığı stantla bir yandan Tarsus kitaplarını okurlarla buluştururken diğer yandan da Tarsus’u tanıttı.

Aratos Felsefe Dergisi bu yıl da Çukurova Kitap Fuarı’nda Tarsus Belediyesi’nin fuarda açacağı standa, Aratos dergisinin, yayımladığı 80 kadar ayrı basım kitap dışında çeşitli kurumlarca yayınlanmış Tarsus kitaplarının da tanıtımını yapacak.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, yaptığı açıklamada, “Aratos dergisi olarak Türkiye’de üç büyük kentin fuarlarında 10 yıldan fazla stant açarak Tarsus’un tanıtımını yaptıklarını ifade ederek, “Geçmiş dönem MHP yönetimindeki Tarsus Belediyesi, kentimizin yanı başındaki Çukurova Kitap Fuarı’nda stant açıp kentimizin yazarlarını ağırlamadı ve Tarsus’un tanıtımı için bir girişimde bulunmadı. Pek çok şeyle övünen Tarsus'un yerel yöneticilerin 400 bin nüfuslu bir kentin yanı başındaki bir kültür organizasyonuna sırtını dönmesi, umursamaz davranması Tarsus adına bir ayıptı.

Şimdi Tarsus Belediyesi’nin yeni yönetimi, önerimiz doğrultusunda bir girişimde bulunarak daha son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da Çukurova Kitap Fuarı’nda olduğu Fuarı’nda stant açarak, Tarsuslu yazarları okurlarla buluşturup kentin tarihi ve kültürüyle tanıtılmasına katkıda bulunması son derece anlamlıdır.

Aratos Felsefe Dergisi olarak, kitap fuarında dergilerimiz, kitaplarımız ve yazarlarımızla bulunarak okurlarla buluşacağız, kitaplarımızı imzalayacağız.

Tarsus Belediyesi’nin bu girişiminin gelecek yıllarda da devam etmesini diliyoruz. Bu anlamlı girişimden dolayı Tarsus Belediyesi’ni yönetimini kutluyor ve teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

………..…OOO…………..

GENÇLİK DANIŞMA  KURULU

DÜN TOPLANDI

Gençlik Danışma Kurulu Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU Başkanlığında Toplandı

Tarsus Kaymakamlığı bünyesinde farklı liselerden öğrencilerin katılımı ile oluşturulan Gençlik Danışma Kurulu ikinci toplantısı Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel OTCU başkanlığında Tarsus Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapıldı.

Gençlik Danışma Kurulu öğrencileri merak ettikleri soruları cevaplayan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, ayrıca borsanın iş, hizmet ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Çeşitli proje önerilerinin değerlendirildiği toplantıda, kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasına yönelik hazırlanan sunum, kurul öğrencilerinin sosyal, kültürel yönlerinin gelişimine katkı sağlamaya okuma ve şiir etkinliği ile Tarsus Kaymakamlığı Sosyal Etüt ve Proje Merkezinin hazırladığı "Kimsesizlerin Kimsesi" faaliyeti

hakkında Gençlik Danışma Kurulunda yer alan öğrencilerin bilgilendirilmesine müteakip toplantı sona erdi.

Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Teke, kurul öğrencilerine yapılan etkinliğin ardından kitap hediye etti.

 

……….…OOO…………..

KİLİKYA’DA ANTİK BiR

KENT, TARSUS SÖYLEŞİSİ

Kilikya’da antik bir kent, Tarsus söyleşisi dün gerçekleştirildi. TADEKA’nın St. Paul kuyusu arkasındaki merkezinde yapılan söyleşide Doç. Dr.  Ali İhsan Ökten, Tarsus’un gelişimini ve tarihini anlattı.  Organizasyon Mersin Büyükşehir Belediyesi uhdesinde gerçekleştirildi.

 

……….…OOO…………..

TARSUS BELEDİYESİNDEN

İHALE İLE ARSA SATIŞI

Tarsus Belediyesi yakında kendi uhdesinde olan toplam 45 arsayı ihale ile satacak. Konu ile ilgili yerel gazetelerde ihale satış  ilanı yayınlandı.

 Gaziler, Kemalpaşa, Fevzi Çakmak, Mahmutağa, Çöplü, Kadelli, Kerimler, Kuşçular, Kurtçukuru, Dedeler gibi köy ve mahallelerde  bulunan 45 arsa kapalı zarf teklif usulü ile satılacak. İhale24 nisan tarihinde saat 10.00- 13.40 arasında gerçekleşecek.

……….…OOO…………..

TARSUS’TA TARİHİ BACA İLGİ BEKLİYOR

Tarsus’ta eski fabrikalardan Rasim Dokur  İplik ve dokuma fabrikasının ayakta kalan tek yadigarı olan bacası ilgi bekliyor. İsmetpaşa mahallesinde bulunan ve tesisleri ile makine aksamları daha önceki yıllarda yıkılıp satılan Rasim Dokur fabrikasının şu anda tek bacası ayakta kaldı. Ancak bu baca da çok yerinden çatladı. Bacanın ayakta kalabilmesi için çevresine teller sarılarak geçici olarak koruma altına alındı. Ancak yeni bir olası depremde bacanın yıkılabileceği endişesi ile bu bacanın restore edilip  güçlendirilmesi isteniyor.

Haftanın cumartesi günleri Tarsus Belediyesi tarafından Bacının bulunduğu alanda Pazar kuruluyor. Burada yüzlerce esnaf  seyyar tezgah açarak sebze, meyve ve gıda, giyim ürünleri satarken  çevreye tehlike yaratıyor. Vatandaşlar “Alimallah  Pazar kurulduğu gün bir yıkılma olsa yüzlerce insanın hayatı tehlikeye girer. Bu tehlikeyi önlemek için bacanın etrafı koruma altına alınması, çevresinin tel örgü ile geçici de olsa çevrilmesi gerek. Çünkü burada haftada bir gün semt pazarı kuruluyor. Acemi şoför adayları da bu bölgede her gün gelerek sürüş testi yapıyor. Oysa tehlike büyük ve bu tehlikeyi nedense kimse görmüyor” dediler, acilen tedbir alınmasını istediler.

XX

 

CELAL TEZEL “BACANIN DİĞER MÜŞTEMİLATLARI YIKILMAMALIYDI”

Tarsus’ta eski fabrikalardan Rasim Dokur  İplik ve dokuma fabrikasının ayakta kalan tek bacasının koruma altına alınması istenilirken konu hakkında yaptığımız yayınlara Mersin Üniversitesi emekli öğretim görevlilerinden  Bilim uzmanı Celal Tezel’den destek geldi.

Tarsus Üniversitesinin de kurucu genel sekreterliğini yaptıktan sonra geçen yıl emekliye ayrılan Celal Tezel “Rasim Dokur  İplik ve dokuma fabrikasının ayakta kalan tek yadigarı olan bacası tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu fabrikanın aslı korunabilseydi, bugün çok güzel bir tarihi müze olurdu, insanlar gelip gezer,  sanayi müzesi olarak çok daha anlam ifade edebilirdi. Hatta üniversite ve lise öğrencileri de bu müzeyi gezerek bilgilerini geliştirebilirdi” dedi.

Tezel, 1850 yılında İngiltere’de başlayan Sanayi devriminin sonrasında  ilk Tekstil fabrikalarının kurulduğunu, Tarsus’ta kurulan Rasim Dokur  İplik ve dokuma fabrikasının da Türkiye’de ve Tarsus’ta kurulan ilk sanayi tesislerinden biri olduğunu, hatta  Rasim Dokur fabrikasının İngiltere’deki tesislerle eş değerde olduğunu kaydetti. Tezel “İngiltere’de sanayi devrimi ile kurulan birçok fbarika bugün ayakta. Bu tesisler korunmuş. birçoğu müze haline getirilmiştir. İnsanlar orada kurulan bu sanayi müzelerini bugün bile gezebiliyor. Tarsus’taki Rasim Dokur  İplik ve dokuma fabrikasının ise makine dairesi, diğer müştemilatı yıkılmıştır. Sadece baca ayakta kalmıştır. Aslında geçmişte, bu fabrikanın tamamının korunma altına alınması gerekirdi. Bu sağlanmış olsaydı, bugün Tarsus’ta çok güzel anlamlı ve terihi bir Sanayi müzemiz olurdu” diyerek görüşlerini dile getirdi.

…………OOO……………

Yakup Boncuk ; Huzurlu Günler Diler

Tel.0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2.Başkanı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

……….…OOO…………..


 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar