Subscribe Us


3 ŞUBAT 2024- TARSUS MEKTUBU


 

3 ŞUBAT 2024- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..…OOO…………..

TARSUS'TA KÜLTÜR VE SANAT RÜZGÂRI: “ANGARA GAZİNOSU”

OYUNU BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI!

Birbirinden farklı kültür sanat etkinlikleriyle fark yaratan Tarsus Belediyesi, özlenen eğlence akşamlarını kente getirdi. Karpuz Sanat organizasyonuyla Tarsuslu tiyatroseverlerle bir araya gelen “Angara Gazinosu” ekibi performanslarıyla salonu hıncahınç dolduran izleyicileri adeta mest etti.

 

Tarsus Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Angara Gazinosu” oyunu salonu tıklım tıklım dolduran izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Nostaljik arabesk ve Türk Sanat Müziği şarkılarının canlı orkestra eşliğinde icra edilerek toplumsal, kültürel ve siyasal alanda yaşanan değişimin müzik ve eğlence sektörüne etkisinin anlatıldığı oyun Amerikan Koleji Sahnesi’ni dolduran seyirciden tam not aldı.

 

“BAŞKANIMIZIN KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİ ÇOK GÜZEL, ÇOK DEĞERLİ”

Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikleri çok başarılı bulduğunu belirten seyirci, “Oyun çok güzeldi başta başkanımız olmak üzere çok teşekkür ediyoruz. Kültür sanat etkinlikleri çok güzel destekliyoruz her zaman, oyun da çok etkileyiciydi. Mutluluk ve hüzünü bir arada yaşadık. Yaşama adeta ayna tutan bir oyundu. Teşekkür ederiz.” dedi.  

 

“BELEDİYEMİZİN TİYATROYA VERDİĞİ EMEK ÇOK FAZLA”

Oyunu çok beğendiğini dile getiren seyirci, “Oyun çok güzeldi, çok beğendik, iyi ki geldik. Belediyemizin tiyatroya verdiği emek çok fazla. Tarsus’un buna ihtiyacı vardı ve Haluk Başkanla bu ihtiyaç giderildi. Çocuk tiyatrosu da yapılıyor, gurur duyuyoruz. Haluk beyi çok seviyoruz. Tiyatromuz hep yaşasın!” ifadelerini kullandı.

 

“MUHTEŞEM OYUN, MUHTEŞEM SEYİRCİ”

Tarsus Belediyesi Başkan Yardımcısı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nihat Çapar gelen seyircilere ve oyunculara teşekkür ederek, “Bu izlediğiniz zaman zaman eğlenceli, zaman zaman hüzünlü protest olabilen bir oyundu. Köylerimizden kentlerimize kadar son üç yıldır Tarsus Belediyesi olarak her yıl yaz aylarında 30 gün boyunca mahallelerde tiyatro yapıyoruz. Kıymetli sanatçılarımıza, müzisyen arkadaşlarımız teşekkür ediyorum. Toplumsal travmalarımızın 2024 yılında ülkemizdeki ataerkil toplumun kadının yerini tayin edemeyiş oluşunu, kadın cinayetlerinin nasıl bir soruna dönüştüğünü sanatçı dostlar çok iyi yorumladı. Bu tip protest atılımlar sokakta, meydanlarda olabiliyor. Ama bize göre bunun adresi tiyatro sahnesi, edebiyat arenaları, sayfalar, sanat oluşumları, operalar.. Bizler daha medeni insanlar olarak çalışarak, gayret ederek ancak sesimizi bu tip mecralarda daha medeni, daha çağdaş daha uygar bir şekilde göstermek durumundayız.” ifadelerini kullandı.

 

“TARSUS BELEDİYESİ TOPLUMUN BİRÇOK SORUNUNA YANIT VERME ADINA GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR”

Sözlerine devam eden Çapar, “Tarsus Belediyesi olarak bu tip toplumsal yaralara parmak basmak adına tüm etkinlikleri sayın başkanımızın gayretleriyle destekliyoruz. Toplumcu, yeni nesil belediyeciliğin bu tip atılımları var ancak sadece kültür sanatla sınırlı değil. Tarsus Belediyesi toplumun birçok sorununa yanıt verme adına gece gündüz çalışıyor. Kurumumuzun tüm başkan yardımcıları aramızda, onlar birkaç saat uykuyla sabah yeni bir tempoyla, azimle belediye başkanımızın verdiği talimatlar doğrultusunda sizler için, Tarsus için çalışacaklar. Örneğin, bir gün bir çocuk kreş isteyecek Tarsus’ta kreş sayısı belediye tarafından 1 olan kurum, Haluk Bozdoğan ile 20 oldu,” dedi.

 

“OYUN YALNIZCA 24 SAATTE ÇOK FAZLA KİŞİYE ULAŞTI”

Tarsus’ta devam eden çalışmalardan bahseden Çapar, “Bir gün bir genç kültür merkezi isteyecek burada kültür merkezimiz yok, tiyatro sahnemiz yok, burada Haluk Bozdoğan 2019 yılının Nisan 1’inde koltuğa oturacak. 2019’un Kasım’ında soluğu Turizm Bakanının yanında alacak ve kültür merkezi kavgası verecek. Ardından 2022 yılına geleceğiz kültür merkezi davasında tüm çabaya rağmen hiç bir sonuç çıkamayacak. Haluk Bozdoğan tıpkı 33 sene doktorluğunda olduğu gibi küçük bir muayenede tüm Tarsuslulara dokunduğu gibi Bağlar Mahallesi’nde küçücük 80-100 kişilik tiyatro salonu kuracak, o tiyatro salonunda Şehir Tiyatrosu oyunlarını sahneleyecek ve bugün bu oyunun seyircisinin bu oyunu duyma süresi 24 saate inecek. Bir gün önce bu oyunun afişi sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılacak ve bugün bu salon tıklım tıklım dolacak. Bu Haluk Bozdoğan’ın olduğu kadar Tarsus’un başarısıdır.” ifadelerini kullandı.

“KIYMETLİ SANATÇILARIMIZ VE VATANDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜRLER”

Kültür sanat faaliyetlerinin artarak devam edeceğini belirten Çapar, “Tarsus bu anlamda çeyrek yüzyılda kaybettiği ivmeyi, kültürel edinimleri ve hizmet açısında sosyal belediyecilik anlamında tüm ivmeyi layıkıyla kazanmaya devam edecek. Gece gündüz bu oyunları köylerde mahallelerde, okullarda bahçelerde yol kapatarak sahnelemeye, çocuklarımız için kukla festivalleri yapmaya, gördüğünüz binalar yerine Tarsus’ta kaç metrekare alan yeşillenmiş fidan dikilmiş, park yapılmış görmeye başlayacağız. Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’ı daha fazla destekleyerek başaracağız. Ayaklarınıza sağlık.” ifadelerini kullandı.  

……..…OOO…………..

ORMAN İŞLETME BİNASI

ŞEHİR DIŞINA YAPILACAK

Tarsus’ta  Yeşilyolda bulunan eski Orman işletmesi binası da depremden zarar görmüştü. Bu bina yıkıldı.. Tarsus Orman müdürü ile görüşüp mevcut yerin dar olduğunu anlattılar. Gerekli girişimler yapıldı ve yeni Orman işletme binası Takbaş’a yapılması için çalışma başlatıldı.. Takbaş’ta Hazineye ait yerler var. Orada 20 dönüm arazi üzerine yeni bina yapılması düşünülüyor.

……..…OOO…………..

İLÖZEL İDARE BİNASININ

YERİ NE OLACAK?

 Demirkapı’da ucube gibi duran eski İl Özel İdare binası da geçen hafta yıkıldı. Burası 10-15 yıldır atıl olarak duruyordu.  Burası nasıl değerlendirilecek belli değil. Burası ya Öğretmen evine yada yakınındaki okula bırakılacak. Milli Eğitim Müdürlüğü de bu konuyla ilgili girişimde bulunmalı, burası zaten sit alanı ve buraya bina yapılamaz. Onun için konuya Milli Eğitim Müdürünün ilgi göstermesi gerek.

 

……….…OOO…………..

TARSUS BORSA HİBE PROĞRAMINDAN

YARARLANMAK İSTİYOR

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu’nun, Ocak geri kalan Ocak ayı içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalar Meclis üyeleri ile paylaşılırken, sektörel konular gündeme geldi.

 

Meclis Başkanı Kaya, Tarsus Ticaret Borsası olarak 2023 yılında Tarsus ve bölgemiz ekonomisinin kalkınması ve projelerin hayata geçmesi adına özverili bir yıl geçirdiklerinin altını çizdi. Kaya, 2024 yılında da önerileri ve talepleri her ortamda sözlü ve yazılı olarak ifade etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

 

Yeni yılın ekonomi ve ticaret açısından zorlu bir yıl olacağının altını çizen Meclis Başkanı Kaya “Bildiğiniz gibi, 2023 yılı ülkemiz ve dünya ekonomisi açısından çok zorlu bir yıldı. Tarım sektörümüzün 2021 yılından bu yana sürekli olarak küçülme ya da düşük büyüme sarmalına girdiğini söyleyebiliriz. Kentimiz tarım performansı ise ülke ortalamasının bir miktar üzerinde seyretti. Bizler bundan sonraki süreçte genel ekonomideki sorunlarımızın giderilmesine yönelik çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi 2024 yılında da her ortamda sözlü ve yazılı olarak ifade etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

Şimdiye kadar 42 ili kapsayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibelerinin 2024 yılından itibaren 81 il kapsamına yayılacağını belirten Murat Kaya, Tarsus’un da bu hibe programlarından en asgari derece de faydalanabilmesinin önemine vurgu yaptı.

 

2023 yılı içerisinde tarımsal üretimin planlanması ve sözleşmeli üretim sistemiyle ilgili mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirildiğini, düzenlemenin tarıma ve üreticilere fayda getirmesini dileğinde bulunan Başkan Murat Kaya “Bizler uygulamaların etki analizlerinin mutlaka sağlıklı biçimde yapılarak sektörümüzle paylaşılmasını bekliyoruz. Diğer taraftan temel tarımsal politikaların sürdürülebilir nitelikte oluşturulması için şart gördüğümüz genel tarım sayımının gerçekçi ve kapsayıcı olarak uygulamaya konmasını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

 

“İhracatta üzerimize düşen görevi layıkıyla yapmalıyız” diyen Meclis Başkanı Kaya, 2023 yılı dış ticaret rakamlarının, Türkiye ihracat hedeflerine ulaşmada kilit rol oynadığı hatırlatarak

 

“2023 yılında dünya ekonomisinde talebin zayıfladığını, üretimin durgun bir seyir izlediğini, küresel ithalat ve ihracat rakamlarının gerilediğini maalesef görmekteyiz. Genel ekonomik görünüm olarak; Ticaret Bakanlığı aralık ayı geçici istatistiklerine göre, dış ticaret açığı aylık 6,1 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle, 2023 yılında dış açık 106 milyar $ ile geçen senenin 3,5 milyar $, OVP tahmininin ise 6 milyar $ altında kaldı. Ülkemiz açısından, dış ticaretimizde 2023 yılının zorlu ekonomik şartlarına rağmen büyük bir başarı var ama Türkiye'nin potansiyeli çok daha yüksek. Bu nedenle ülkemiz daha fazlasını hak ediyor. Bizler ihracatçılar olarak ülkemize hak ettiğinin en iyisini vermeyi kendimize borç biliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ise, son yıllarda ülkemiz ve bölgede yaşanan kuraklık tehlikesinin de düşündürücü olduğunu, gıda enflasyonunda dünya 4.lüğünün Türkiye’ye yakışmadığını söyledi.

 

Türkiye ve dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak meteorolojik bir kuraklık yaşandığına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, yağışların istenilen düzeyde gerçekleşmemesi halinde bu durumun tarımsal kuraklığa dönüşme ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke; “Sorunlar belli, çözüm önerileri ortada ama sıkıntı teoriyi pratiğe geçirmekte. İklim değişikliğinin hızına yetişemiyoruz. 2030’da nüfusumuz yüzde 10 artacak. Ortalama su kaynaklarımız yüzde 20 azalacak ve tarım alanlarının yüzde 78’i su yetersizliği riskiyle karşı karşıya olacak. Nüfusun yüzde 49’u suya erişim riskiyle karşılaşacak. Hissedilebilir bir şekilde son yıllarda hasat zamanları değişiyor, bölgemizde görmediğimiz zararlılarla karşılaşmaya başlıyoruz. Kimi yerde yağmur çok şiddetli ve uzun sürüyor. Kimi yerde hava çok sıcak ve ürünlerin raf ömrü kısalıyor. Bir tarım planlamasından bahsediyoruz ancak, teknoloji olmadan planlama olmaz. Sadece üretimi planlamak da yetmiyor. Yetişen ürünü nasıl pazarlayacağımız da planlanmalı ve ayrıca planlama yapılırken küresel iklim değişikliğinin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Asıl üzüldüğümüz gelinen noktada Türkiye OECD ülkeleri içinde gıda enflasyonu en yüksek ülke. G-20 ülkeleri arasında ikinci, dünyada 4. Sırada olması.Tarım ülkesi dediğimiz bir yerde gıda enflasyonunda dünya 4.’lüğü Türkiye’ye yakışmıyor.

 

……….…OOO…………..

TARSUS TARIMDA

ÖNEMLİ PAYA SAHİP 

Mersin ve Adana arasında sıkışıp kalan Tarsus’un, tarımda yaklaşık 35 milyar TL’lık gayri safi üretim değeri ile bu 2 İl’in yüzde 40’lık tarımsal üretim payına sahip olduğunun altını çizen Borsa Başkanı Mustafa Teke “Bu büyüklükte ekonomik envantere sahip başka bir ilçe de yoktur. Tarsus Ticaret Borsamızın kıymetli üyelerinin tarımda yarattığı istihdam 40-50 binleri geçmektedir. Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus ilçesinin toplam tahakkuk eden tarımsal verginin yüzde 43’ünü devlete vergi olarak kazandırmıştır” ifadesini kullandı.

 “İhracatta son 5 yılda Tarsus Ticaret Borsası’nın yürüttüğü URGE Projesi ile Tarsus’a etkisi 17 milyon TL’den 180 milyon TL’ye çıkmıştır” diyen Başkan Teke “Tarsus Ticaret Borsası, bölgesindeki ilk 40 bin tonluk Lisanslı Deposu ile Türkiye’deki 187 Lisanslı Depo arasında 2 yılda 40. sıraya yükselmiştir. Şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, Borsamız 2 GES tesisi ile yılda  500 bin kwh elektrik üretiyor. TOBB akreditasyon sistemi kapsamında 365 Oda ve Borsa içinde Tarsus Ticaret Borsası, Borsalar içinde akreditasyon birincisi olmuştur” şeklinde sözlerini tamamladı..

 

……….…OOO…………..

TARSUS EMEKLİ EVİ’NDE SAĞLIKLA

İLGİLİ BİLGİLENDİRME

PROGRAMLARI SÜRÜYOR 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Kültür Park içerisinde ki Tarsus Emekli Evi’nde ileri yaş almış üyelere yönelik olarak bilgilendirme programları devam ediyor.

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Çapar’ın konuşmacı olarak katıldığı programda Tarsus Emekli Evi üyelerine “Üroloji Bilgilendirme” etkinliği düzenlendi.

 

Op. Dr. Yusuf Çapar; slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda hastalık belirtileri, önlemler ve tedavi şekillerine ilişkin konuştu.

 

İleri yaş safhasında yaşanabilecek prostat ve idrar kaçırma sorunlarında, şüpheli bir durum var ise kulaktan dolma bilgiler yerine muhakkak bir uzamana başvuru yapılması gerektiğini kaydeden Çapar, sıklıkla karşılaşılan idrar yapma sorunları, enfeksiyonlar, kanama, böbreklerde fonksiyon bozukluğu ve taş konularında ayrıntılı bilgiler verip, program sonunda da gelen soruları yanıtladı. 

 

……….…OOO…………..

TARSUS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ

 MERSİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME

BÖLGESİ TOPLANTISINA KATILDI.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesinin 3 bin 984 metrekarelik kiralanabilir alanı ile Ar-Ge ve kuluçka firmalarına yüzde 100 doluluk oranı ile hizmet verdiğini söyledi

Toplantıya, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Mersin Üniversitesi Rektör Vekili İsmail Yağcı, Teknopark Genel Müdür Vekili Nihan Baran, yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesinin 3 bin 984 metrekarelik kiralanabilir alanı ile Ar-Ge ve kuluçka firmalarına yüzde 100 doluluk oranı ile hizmet verdiğini söyledi. Vali Pehlivan, toplantıda ayrıca bölgede faaliyet gösteren firmaların başarıları ve yeni projeler hakkında bilgi verdi.

……….…OOO…………..

TARSUS ÜLKÜSPOR 2. KÜMEDE

MÜCADELE EDECEK

Tarsus’un yeni güzide kulüplerinden Ülküspor futbol takımı yeni sezonda 2. amatör kümede yer alacak. Yeni kurulan Ülküspor ilk kez 2. kümede lige giriyor. Gamze Ülkü’nün başkanlığını yaptığı Tarsus Ülküspor yeni sezon hazırlıklarına aşladı.

……….…OOO…………..

TARSUS’TA KAZAZEDE ÖLDÜ

Tarsus’ta dün Yenimahalledeki kazada yaralanan genç öldü. Muhammed Seven hastanede kurtarılamadı.

Yenimahalledeki kazada yaralanan genç  Muhammed Seven Tarsus Reşadiyesporda uzun yıllar altyapıda yetişip futbol oynamıştı.

Reşadiyespor genel koordinatötörü Tuncay Beyceoğlu , kaza ve ölüm nedeniyle üzüntüsünü bildirip merhuma Allahtan rahmet diledi.

 

……….…OOO…………..

TARSUS ZİRAAT ODASININ ACI GÜNÜ

Tarsus Ziraat Odası eski başkanlarından Feyzullah Eker vefat etti. Eker, bugün öğle namazı Tarsus’ta kılınıp  Baltalı köyünde toprağa verilecektir.

Allah rahmet eylesin.

……….…OOO…………..

TİY BUGÜN SİNOP İLE OYNUYOR

TFF 3. lig 1. grupta yeralan Tarsus  idman Yurdu, bugün İstanbul’da Küçük Çekmece Sinopspor ile oynayacak. Maç saat 14.00’de başlayacak.

……….…OOO…………..

Yakup Boncuk ; Huzurlu Günler Diler

Tel.0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2.Başkanı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

……….…OOO…………..


 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar