Subscribe Us


25 NİSAN 2024-TARSUS MEKTUBU


 

25 NİSAN 2024-TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..…OOO…………..

TARSUS KARADİKEN’DE ŞEHİTLİK YAPIMI İSTEĞİ

Tarsus’un Kurtuluşu  çok anlamlı.. 24 Nisan 1921 tarihinde Karadiken köyünde Kuvayi Milliyecilerin başlattığı bir harekat , Kurtuluşumuzun ilk kıvılcımlarıdır. O nedenle 24 Nisan’larda Karadiken’de bir tören düzenlensin ve Tarsus’un Kurtuluş savaşı zaferi etkinlikleri 7-8 ay önceden başlatılsın” demişti..

Sohbetimizde sözlerine devamla söylediklerini hatırlatayım..

“Tarsus’un kurtuluşunda Kuvayi Milliye, Tarsus Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin organize ettiği Milis kuvvetidir. 1920 yılında Fransızlar Tarsus’u işgal edince Tarsus Müdafa-i Hukuk Cemiyetini tasfiye ettiler.  Cemiyetin başkan ve yöneticilerini tutukladılar. Tarsus’tan kaçan yurtseverler Karadiken köyü bölgesinde toplandı. 24 Nisan 1920 tarihinde Karadiken’de yeniden Tarsus Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. Tarsus’un kurtuluşu için verilen mücadele Karadiken’den idare ediliyordu. Yani o zaman Karadiken köyündeki teşkilat karargah görevi görüyordu.  Burada birde Müfreze kuruldu. Adına Ergenokon ve Bozkurt Müfrezesi dendi. Molla Kerim ve arkadaşlarının kurduğu bu müfreze, canları pahasına Tarsus’un kurtuluşu için savaştı. Sonra  düşmana esir düşen Molla Kerim ve bir grup arkadaşı şehit edilerek Baç köprüsünden  cesetleri ırmağa atıldı. “

XX

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ YAZILMALI

“O nedenle  bu yıl olmasa da gelecek yıllarda 24 Nisan tarihlerinde Karadiken köyünde Kuvayi Milliyecilerin de katıldığı bir tören düzenlensin ..

Tarsus’un Kurtuluş savaşı zaferi oradan kutlanmaya başlansın.

Tarsus’ta bir Bağlar şehitliği var. Bağlar savaşında şehit olan hemşehrilerimiz burada yatıyor. Şehit mezarları var, Sucular köyü sınırında. Oralar düzenlenip daha düzenli hale getirilmeli, Şehitlik yapılmalı.. Tarsus’un kurtuluş savaşının başlangıcında şehit olan hemşehrilerimizin isimleri tesbit edilip  yazılarak, yeni nesile tanıtılmalı..”

Evet.. Ahmet Ak bunları düşünür, bunları söyler.

Bizde elimizin kalem tuttuğunca bunları yazıp ilgili ve etkili, yetkili kişilere duyuruyoruz.

Önerilen konu önemli.

Yapılacak çalışmalar önemli..

Bunların Tarsus’un Kurtuluşunun 100. Yılında gerçekleşmiş olmasını isterdik. Ama biraz gecikmeli de olsa inşallah bu öneriler  dikkate alınır ve Tarsus’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yılında kutlamalara bu önerilerdeki detaylarda dahil edilir.

………..…OOO…………..

TARSUSLULARIN YENİ KAYMAKAMDAN İSTEKLERİ

Tarsus’un yeni kaymakamı  Mehmet Ali Akyüz’dren bir istek.

Kuvayi Milliye ve Tarsus’un kurtuluş bayramı ve Şehitlik yapılması konusunda destek istendi.

Kuvayi Milliyeciler “Karadiken’de bir Kuvayi Milliye ve Şehitler anıtı yapılmalı.

24 Nisan 1920  tarihinin önümüzdeki  24 Nisan tarihinde yıldönümünde bunun temelleri atılmalı ve Tarsus tarihine kazandırılmalıdır.” diyor.

 

………..…OOO…………..

BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ, ÇAMLIYAYLA’DA

İLAÇLAMA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Çamlıyayla’da ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çamlıyayla’nın muhtelif noktalarında bulunan su birikintileri çevresinde zararlılara karşı mücadele için ilaçlama gerçekleştiriyor.

 

Sulama göletlerinin çevresinde de yerine getirilen ilaçlamalar kapsamında Çamlıyayla Sarıkoyak, Sarıkavak, Bağçatağı, Darıpınarı, Korucak, Körmenlik ve Belçınar Mahallesi’nde çalışma yürütüldü.

………..…OOO…………..

TARSUS’TA PAZAR GÜNLERİ

YİYECEK SATAN İŞYERLERİ AÇIK OLMALI

Tarsus’ta  Abacı işhanının orada onlarca  lokanta var.  Bunlar  içinde bir iki humuscu, bir lahmacuncu ,birde 2 tane kebapçı  Pazar günleri açıktı. Çoğu esnaf  Pazar günleri işyerlerini nedense  açmamıştı. Oysa  Tarsus’a gelen insanlar bu kente özgü yiyecekleri tatmak istiyor. Kebap, lahmacun ve humus yemek için uzun kuyruklar oluşturuyor.

Oysa Cumartesi ve Pazar günleri Tarsus’a çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor.

 

……….…OOO…………..

BELEDİYE  OTOPARK SONUNUNA EL ATMALI

Tarsus’taki sorunların çözümü için belediye başkanı ALİ BOLTAÇ bu konulara el atabilir.

Tarsus’ta otopark sorunu da had safhada. Bu konulara bir çare bulmak lazım.. Anlatılanları bizzat gözlerimle gördüm. Geçen pazar günkü kalabalık gibi bir  dışarıdan gelen kalabalık görmemiştim.

 

……….…OOO…………..

TARSUS’TA TUVALET SORUNU BÜYÜYOR

Bu kentte tuvalet sorunu büyük. Belediye bu konuya da  bir el atmalı. Bu sıkıntı sorun olmaktan çıkmalı. Birde Ulu Cami yanında Müftülüğün arasında bir umumi tuvalet var, orası pislikten geçilmiyor. İnsanlar buraya girmeye çekiniyor.

Bir insan olarak bir yerde sıkıştığınızı düşünün.. Tuvalet arıyorsunuz bulamıyorsunuz, bulduğunuz da çok pis, içeri giremiyorsunuz.

Bu gibi küçük denilen konular aslında çok önemli. O zaman benim yazdıklarıma hak  vereceksiniz.

Tarsus’un sorunlarını yeni seçilen Tarsus Belediye Başkanı ALİ BOLTAÇ iyi biliyor. Otopark sorununu, tuvalet sorununu her şeyi ALİ BOLTAÇ biliyor. Kendisi de bu kentin çocuğu

Çünkü bu kentin sorunsuz olması için el ele vermeliyiz. Sorunları el birliği ile çözmeliyiz.

 

………..…OOO…………..

 

 İNSAN HAKLARI KURUL TOPLANTISI TAMAM

 Tarsus Kaymakamlığı  ilçe İnsan Hakları Kurul Toplantısı Kaymakamımız Mehmet Ali AKYÜZ Başkanlığında Kurul üyeli ile birlikte gerçekleşti.

……….…OOO…………..

TARSUS’TA 23 NİSAN COŞKUSU ZİRVEYE ÇIKTI

Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bu yıl ilkini gerçekleştirdiği; 4 gün boyunca çocukların kalplerini sevinç ve mutlulukla doldurduğu ‘Uluslararası Çocuk Festivali’ son gününde Tarsus’ta Bisiklet Şenliği ile tamamlandı.

……….…OOO…………..

TARSUSİ SOHBETLER” PROGRAMI MÜZEDE YAPILDI

Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen “Tarsusi Sohbetler” programının bu haftaki oturumu müzemizde yapıldı. Akademisyenler, turizm sektörünün temsilcileri, öğrenci ve öğretmenlerin katıldığı oturumda “Turizmin Geleceği” konusu ele alındı.

……….…OOO…………..

TARSUS İDMAN YURDU,BAL LİGİNE  GİDİYOR

TFF 3. lig 1. grupta yer alan Tarsus İdman yurdu, için zor günler..  TİY bu sezon ligdeki son maçına hazırlanıyor. Sarı lacivertliler Murat Gündeş yönetiminde son maçımız olan Karabük İdmanyurdu maçı için dünden itibaren hazırlıklara başladı . Son çalışma Cuma günü yapılacak. TİY cumartesi günü Kocamaz stadında saat 15.00 da Karabük İY takımını konuk ederek ligdeki maçlarını tamamlayacak. TİY gelecek sezon BAL liginde mücadele edecek.

……….…OOO…………..

Yakup Boncuk ; Huzurlu Günler Diler

Tel.0533.3248800.Yakup Boncuk-Medyad 2.Başkanı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi         


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar