Subscribe Us


Nihat Gider yazdı: Seçim sonrası


 SEÇİM SONRASI...

Seçimler bitti ve artık herkes normal yaşamına, yaşam mücadelesine geri dönüyor.  Bundan sonraki süreçte vatandaş verdiği oyların hakkı verilecek mi yoksa verdiğine pişman mı olacak, bunu hep beraber yaşayıp göreceğiz.

Güncel olarak ortaya çıkan bu son netice, yaklaşık dört yıl sonra yapılacak olan genel seçimde, başkanlık sisteminin doğası gereği olacağı öngörülen, iki partili sistem ile ilgili yapının ve ortamın artık oluştuğunu bize gösteriyor.

‘’Başkanlık sistemi’’ dediğimiz ‘’çoğunlukçu demokrasi’’ modelindeki yapı, kendisine ‘’iki partili siyasal kutuplaşma’’ eksenli hareketi benimser. Sisteminin rol modeli olan ABD’de de bu durumu, Demokratik Parti ve Cumhuriyetçi Parti kutuplaşması ve yıllar içinde de iktidarların bu iki parti arasında el değiştirip durması durumunu gözlemleriz.   

Çoğunlukçu demokrasi sistemi, risk almayı kendi doğası gereği engeller ve siyaseti iki kutup eksenine çeker!

Ve nihayetinde de Türkiye'de yapılmış olan son yerel seçim, CHP ve Ak Parti kutuplaşması eksenine doğru çekilmiş bir siyasal sürecin net olarak ortaya çıkmış olduğunu açıkça hepimize gösteriyor.

Başkanlık sisteminin, vatandaşı artık risk almadan sonuç elde etme isteğine sevk eden bu çoğunlukçu neden ve sonuç ilişkili doğası, süreç içerisinde mevcudiyetini korumaya çalışan diğer partileri de zor durumda bıraktığı artık aşikâr.

Başkanlık sisteminin doğası gereği ortaya çıkan bu durum, bizler için hayırlı mı olacak, hayırsız mı olacak veya başkanlık sistemini ülkeye getiren mevcut Ak Parti hükümeti bu sistemde gevşeme veya değişim yaparak diğer partilere tekrar yaşam hakkı tanıyacak mı, bunu önümüzde ki yıllarda hep beraber yaşayıp göreceğiz!

Varlığınız daim olsun.. Sağlıcakla kalın..   

Nihat Gider

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar