Subscribe Us


21 HAZİRAN 2024-TARSUS MEKTUBU


 

21 HAZİRAN 2024-TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………..…OOO…………..

DOKTOR POLAT’I DÜN TOPRAĞA VERDİK

Tarsus’un sevilen doktorlarından  Uz. Dr. Mücahit Emin Polat dün toprağa verildi.

Törene milletvekili Burhanettin Kocamaz katılırken Belediye başkanları katılmadı.  Yeni Devlet Hastanesi başhekimi, bir grup doktor ve hemşire ile sağlık çalışanı da katıldı.

……….…OOO…………..

BAŞHEKİM DİREK ‘’ABİ KARDEŞ GİBİYDİK’’

Yeni Devlet Hastanesi başhekimi Sadık Emre Direk ‘’Merhum doktorumuz Mücahit Emin Polat ile yaklaşık 3 yıl çalıştık. Abi kardeş gibiydik. Kendisi hastanemizde başhekimlikte yaptı önemli hizmetler verdi. Allah rahmet eylesin’’ dedi.

……….…OOO…………..

AK PARTİ GÖNÜL ALACAK

AK Partili Zeynep Gül Yılmaz : Hiç durmadan gönül almaya devam ediyoruz.

Ak Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi, Önceki Dönem Ak Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz 15 Haziran 2024 Cumartesi günü AK Parti Tarsus İlçe Başkanlığında Bayramlaşma programında konuştu, Hiç durmadan gönül almaya devam ediyoruz dedi.

KAYNAK TARSUS AKKOZA

 

……….…OOO…………..

BAŞKAN BOLTAÇ : YEREL İKTİDARI,

GENEL İKTİDARLA TAÇLANDIRMALIYIZ.

Ali Boltaç : Yerel iktidarı, genel iktidarla taçlandırmalıyız. Çünkü ülkemizin, kaybedecek en ufak bir zaman dilimi kalmamıştır.

Tarsus Belediye Başkanı Sn. Ali Boltaç 15 Haziran 2024 Cumartesi günü CHP Tarsus ilçe başkanlığında bayramlaşma programında konuştu.

Başkan Boltaç : Yerel iktidarı, genel iktidarla taçlandırmalıyız. Çünkü ülkemizin, kaybedecek en ufak bir zaman dilimi kalmamıştır dedi. KAYNAK TARSUS AKKOZA

 

……….…OOO…………..

ARATOS FELSEFE DERGİSİ

KURUCUSU UĞUR PİŞMANLIK:

“TARSUS FELSEFE KENTİ OLMALIDIR”

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık açıklama yaparak Tarsus’un felsefe kenti olması gerektiğini vurguladı.

Pişmanlık yaptığı açıklamada Antik çağda Tarsus’ta çok sayıda felsefe okulları olduğundan ve bu kentte doğmuş yetişmiş filozofların varlığına dikkat çekerek, “Antik çağda Anadolu’nun çeşitli kentlerinde yetişmiş, örneğin Sinoplu Diyojen (Diogenes), Miletoslu Thales, Efesli Heraklitos, Urlalı Anaksagoras ya da Denizlili Epiktetos gibi bazı filozoflardan söz edebiliriz. Ancak antik çağda Tarsus’ta çok sayıda felsefe okulları vardı ve bu okullarda yetişmiş onlarca filozoftan söz edebiliriz.

Elimizdeki kaynaklar, Tarsuslu filozofların sayısı 45 olduğunu gösteriyor. Anadolu’nun hiçbir kentindeki filozofların sayısı bir elin parmak sayına ulaşmaz.

Sayıları 50’ye yaklaşan bu filozoflar içinde başta şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Aratos, atlet ve stoacı filozof Khirisippos, eczacı-hekim Areios, Roma İmparatoru Augustus’un hocası Athenedoros, stoacı Zenon, kadın eczacı-hekim Hermonia, Hermognes gibi belli başlı isimleri sayabiliriz. Tarsuslu filozoflar doğup büyüdükleri kent dışında antik dünyanın Atina, Roma ve İskenderiye gibi kentlerinde felsefe eğitimi görmüşler, felsefe dersleri vermişler.

İşte Tarsus’un düşünce ikliminden dünyaya dağılan bu filozoflarımız yaşadığımız kent için bir şans ve Tarsus’a hem kimlik kazandırmak hem de tanıtmak için son derece anlamlı bir tarihsel olgudur” dedi.

Pişmanlık, açıklamasında başta Aratos olmak üzere çok sayıda filozofun yaşadığı bu kentte, onlardan 2 bin yıl sonra da felsefe geleneğinin devam ettiğini ifade ederek, “Antik çağda Tarsus’taki felsefe geleneği günümüzde devam ediyor. 20 yıldır Aratos Felsefe dergisinin yayını, Tarsus ve Mersin Büyükşehir Belediyeleriyle geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen Tarsus Felsefe Festivali, Aratos Felsefe Sempozyumu, felsefe günleri, Tarsuslu filozoflar resim heykel sergisi, Tarsus’ta felsefe belgeseli filmi gibi pek çok etkinlik, felsefe alanındaki çabalarla bu kentte felsefe geleneğinin devam ettiğini göstermektedir.

Mersin’in nariciye festivali yapması ya da tantuni festivali düzenlemesi Mersin’in tercihidir.

Adana’nın da kendine, rakı festivali, şalgam festivali kebap festivali yapması portakal çiçeği karnavalı yaparak böyle bir kulvardan ilerlemesi o kentin ve yaşayanların tercihleridir.

Bu bir karşılaştırma yapmak değildir. Kente hangi temelde kimlik kazandırmaya ilişkin tercihlerimizle ilgilidir.

Tarsus her iki kentten farklı olarak, geleceğe felsefe ve sanattan ilerlemektedir ve ilerlemelidir.

Son dönemlerde Tarsus’ta sanat adına yapılan çalışmaların varlığı ve özellikle Uluslararası düzeyde bir Çağdaş Sanat Bienali yapmış olması, 2. Uluslararası Tarsus Festivali, Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun düzenlediği Uluslararası Kukla Tiyatrosu Festivali bu kenti bir sanat kentine dönüştürüyor.

Tarsus tarihte 4 kez başkentlik yapmış bir kent. Sahip olduğu arkeolojik değerler, Tarsus’u bir tarih kenti yapıyor. Tarsus, ekonomik, sosyal ve kültürel geleceğini ve kimliğini felsefe ve sanat üzerinden oluşturmalıdır. Tarsus felsefenin ve filozofların kenti olmalıdır.

Felsefe olmadan aydınlanma olmaz” diye konuştu.

 

Uğur Pişmanlık-Aratos Felsefe Dergisi-Yayın Yönetmeni

 

……….…OOO…………..

TARSUS CADDESİNDE

TADİLAT YAPILACAK

Tarsus’ta Mersin Büyükşehir belediyesinin yol sağlıklaştırma çalışmalarına şehir merkezinde yeniden başlanıyor. Bugünden itibaren kent merkezinde Ali  Menteşoğlu Caddesi (Şelaleye giden cadde) sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında yarı yarıya trafiğe kapatılacak. Yolun sol şeridi  kapatılıp  asfaltı yenilenecek. bu nedenle bu yolu kullanan araç sürücüleri şimdiden uyarıldı..

……….…OOO…………..

TARSUS FINDIK LAHMACUNU

ATV’DE TANITILDI

Tarsus’a özgün Fındık lahmacunu ATV’de tanıtıldı. Merhum Yusuf Gül’ün oğlu murat ve Bülent Gül’ün işlettiği Lahmacun Aşkımda Tarsus’a özgü Fındık lahmacunu tanıtıldı. Dolayısıyal Tarsus’unda reklamı yapılmış oldu.

……….…OOO…………..

KELLE ÜTÜCÜLERİ BAYRAMDA

İYİ PARA KAZANDI..

Kurban bayramında Tarsus’ta kelle ütücüleri iyi para kazandı. Bu yıl bir kelle 150 TL ile 200 TL arasında ütüldü. Kelle ve ayakların toplam ütülme ücreti ise 200 ile 250 TL arasında uygulandı. Bu yıl sıcakların çok olması nedeniyle kelle ütücülerin sayısında azalma görüldü. bayramın ilk iki günü iş yapan kelle ütücüleri caddelerde ve sokak başlarında tezgah açarak bayrakta kelle ayak üttüler ve iyi kazanç sağladılar.

……….…OOO…………..

KURBAN DERİSİ ÇÖPE ATILDI

Bu yıl Türk Hava Kurumunun kurban derilerini toplama işinden vazgeçmesi nedeniyle kurban derileri çöpe atıldı.

16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Kurban bayramında Türkiye genelinde

 kurban derisi toplanmadı. Tarsusta kurban  derileri ya gömüldü, yada çöpe atıldı.

BAYRAMDA KURBAN DERİSİ  TOPLANMADI

16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Kurban bayramında Türkiye genelinde kurban derisi toplanmadı. Tarsus’ta kurban derileri toplanmazken, kesilen hayvanların derileri ya toprağa  gömüldü, yada çöpe atıldı.

Bir zamanlar uğruna kavgaların yaşandığı deri toplama işi bu yıl ihaleye katılımın az olması ve katılan firmalar maliyetin altında fiyat vermesi nedeniyle THK deri toplama işinden vazgeçti. Bu nedenle kurban kesen vatandaşlar, derilerini ya toprağa gömdü, yada çöpe attılar.

……….…OOO…………..

Yakup Boncuk ; Huzurlu Günler Diler.

Tel.0533.3248800.Yakup Boncuk- Medyad 2.Başkanı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi         

……….…OOO…………..


 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar