Subscribe Us


Nihat Gider yazdı: Domuz Yiyenlerin Yetiştirdiği Anguslar


 Kendime yalan söylemeye başladığımdan beri kimseye inanmıyorum , sözünü Oscar Wilde ne için, kimin için veya hangi durum için kullanmıştı acaba?

Kurban bayramı yaklaşıyor.Bu yıl kurbanlık fiyatları el yakar derecesinde ve geçen senelerde kurban alabilen bir çok vatandaşımızın alamayacağı kadar yüksek bir fiyata sahip.Emekli aylığı normal bir kurbanlık küçükbaş almaya yetmiyor!

İşin ilginç yanı ;yem, nakliye, işçilik fiyatları yüksekliğinden dolayı canlı hayvan üreticileri de düzgün bir kâr elde edemiyor!

Vaktiyle tüm uyarılara rağmen ilgili yetkililerin gerekli önlemleri almamaları ve üreticilerin ihtiyacı olan sübvansiyonları yapmamaları sonucu olarak da, yüksek yem fiyatları ve diğer maliyetler altında canlı hayvan yetiştiricileri ezildi ve yok oluş sürecine girdi.Ağır maliyetlerle zararına satılan et ve süt ürünleri üretim yapmalarını ve büyümelerini engellediği gibi bir çoğunun sektörden elini eteğini çekmesine neden oldu.

Aslında bu durumu çoğu muhabbetlerde bir arkadaşın anısı olarak da dinledik; vaktiyle şu köyde, şu civarda, şu yaylada, şu adam, şu hayvancı, şu kasap şu kadar hayvan yetiştirirdi ama duydum ki bu işi bırakmış!

Bu muhabbet konusu çok tanıdık geliyor değil mi!

Peki bu süreçte bizim ilgili yetkililer ne yaptılar.Tabii ki yem fiyatları konusunda üreticileri rahatlatacak destekler, vergi muafiyetleri, maliyet-satış-kâr fiyat dengesi çalışması ve piyasada bunun işlevli olup olmadığının denetlenmesi, dişi hayvan kesiminin kontrolsüzce yapılmasını engelleme gibi gibi bir çok önemli uygulamanın ‘’hiçbir tanesini yapmadılar’’!!

Ee peki ne yaptılar?!

Zengini daha zengin, ayakta kalmaya çalışan genel üreticiyi de süreç içinde bitiren ‘’canlı hayvan ithalatına’’ başladılar.

Kendi yerli üretimini korumak, desteklemek yerine, kendileri domuz eti yiyen ve sadece satmak için angus büyükbaş yetiştiren yabancı üreticiyi desteklemeyi tercih ettiler..

Hayvancılığın başkenti olan Sivas’taki çiftliklerde bile artık yerli hayvan kalmadığını ve buraların sadece ithal angusların et besisi olarak kullanıldığını duymuş muydunuz!

Bu durum sürdürülebilir bir şey değil.Allah korusun canlı hayvan ithalatı yapamayacak bir ortam oluşsa ülkeyi besleyebilecek yerli ve milli bir et üretimimiz kalmadı.

Şimdi bu kadar şeyi toplayınca bırakalım fiyatı, kurbanlık bulabildiğimize şükrediyorum!

Kendime yalan söylemeye başladığımdan beri kimseye inanmıyorum diye boşuna denmemiş.

Artık önce kendimize bu ve diğer tüm konularla ilgili gerçeği söylemeliyiz..

Varlığınız daim olsun..

Nihat Gider

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar